Craciunul crestin sau comercial

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns toni spune:

In Biblie scrie ceva de genul: Bucurati-va caci in cetatea lui David vi s-a nascut un Mantuitor care este Hristos Domnul!

De aceea e bine sa ne bucuram. Unii stiu, inteleg ca Hristos- micul Prunc e mantuitorul, salvatorul de la o viata separata de Dumnezeu.
Altii nu inteleg acest lucru, nu-l cred si in consecinta nu dau mare importanta laturii spirituale a acestei sarbatori.

Cert este ca pe tot mapamondul se serbeaza acest eveniment. Mai mult istoria omenirii se imparte in doua: inainte de nasterea lui Hristos si dupa nasterea lui Hristos.

Fie ca vor sa recunoasca , fie ca nu, oamenii tot vor muri intr-o zi. Si atunci ce va fi fost sa cinstesti mai bine? Pe Isus - Salvatorul sau pe Mos Craciun?

Eu as prefera ca dincolo de viata acesta trecatoare, cand nu voi mai fi pe acest pamant plin de tristeti... sa ma intampine Isus Hristos, cel care mi-a platit pedeapsa pacatelor pe cruce si sa-mi spuna ca de aici incolo voi cu El mereu.

Pentru toate fetele, va urez la multi ani fericiti alaturi de cei dragi!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AB_AC spune:

Citat:
citat din mesajul lui coracora

Citat:
citat din mesajul lui anya

De ce Coracora? Mos Craciun nu poate veni si pentru cei de alte religii sau fara?

Anya

In aceeasi ordine de idei: daca tu ai apartine comunitatii Amish - sa zicem - iar hindusii ar avea un Mos Mumbai al lor care "vine" la inceputul lunii august - sa zicem - ar fi logic ca tu sa te apuci sa celebrezi aceasta sarbatoare?
Mai ieri a fost Hanukkah evreilor, v-ati cadorisit si cu aceasta ocazie?

Ai uitat si Kwanzaa comunitatii negre..:) Si raspunsul e da, copiii mei le-au sarbatorit in joaca la scoala pe toate. Au invatat ce sarbatoreste fiecare comunitate. Nu trebuie sa crezi ca sa te bucuri de bucuria altuia. Copiii si-au facut in scoala cate un mic cadou. Au tras la sorti cui sa-i faca cadoul. Si uite asa s-au cadorisit pentru sarbatori diferite.
Eu sarbatoresc ce-i in traditia mosilor mei. Ma simt aproape de ai mei parinti si bunici si-mi retraiesc propriile repere impartasindu-le copiilor mei. Pentru mine asta-i sensul tuturor Sarbatorilor. Acela de a uni o comunitate mai mica sau mai mare in jurul unor valori comune. Cat de profund religios ii spiritul depinde de fiecare. Cat de festiv, iarasi depinde. Americanii adesea isi transforma gradina din fata casei intr-o defilare de reni si sau cresa, oameni de zapada sau mosi Craciuni. Ar trebui sa pun niste poze sa va faca sa zambiti si sa nu va mai certati pe un bradut:). Eu ma bucur de bucuria lor si trec mai departe. Ba nu chiar...am cumparat cativa fulgi de zapada luminosi care gasesc ca-mi decoreaza pridvorul de numa-numa.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Katya spune:

Ab-AC, subiectul se refera la o pb care-i priveste strict pe crestini, anume ce mai inseamna pt ei Craciunul in ziua de azi: ca 'Astazi S-a nascut Hristos/ Mesia Cel luminos" sau ca 'Astazi vine Mos Craciun/Cel burtos cu sacul plin"? E o intrebare fireasca, nu vad ce amestec au alte religii aici. Si aici lumea-si decoreza casele si curtile si cred ca peste tot in lume, deci nu e nevoie sa ne pui poze de la americani, avem si noi.Dar cred ca tot crestinii sau cei care au stramosi crestini o fac, ca nu-mi imaginez un musulman facind brad sau un evreu vorbind despre nasterea lui Iisus. Si noi respectam sarbatorile altora, chiar avem un calendar scolar pe net cu toate sarbatorile cite exista, dar e drept ca n-am auzit ca-n scoli copiii sa-si faca asemenea cadouri(acuma n-am inteles daca toti isi fac cadouri cu ocazia tuturor sarbatorilor sau primesc cadouri cei ale caror sarbatori sint in curs).

Deci sincer nu-ti inteleg interventia, nu ne 'certam pt un bradut', mie mi s-a parut normala intrebarea, iar raspunsul Coreicora, pe care l-ai citat, de asemenea: ea are dreptate, oamenii nu sarbatoresc sarbatorile altora, ai mentionat de altfel ca ai tai copii 'sarbatoresc' in joaca.

In sfirsit, sper ca ti-am inteles bine mesajul, care mi-a parut a minimaliza o pb despre se poate discuta, nu vad de ce sa-i inchizi omului gura.

Mergi la inceput

Ca sa zic si ceva la subiect, pe mine nu m-a preocupat aceasta intrebare inainte de Craciun, ei, dar dupa ce-am primit felicitari cu 'sa-ti aduca Mosu nu stiu ce', 'Mosu cu sacul plin sa vina ', sa faca si sa dreaga Mosu asta, abia acuma m-am indispus, dupa Craciun.Stiu ca prietenii mei majoritatea sint cu Mosu,n-au ei treaba cu Iisus, dar o sa gasesc modalitatea de a le spune sa ma scuteasca pe viitor, nu de alta, dar nu vreau sa-l urasc pe Mosu', inca va mai veni la copiii mei citiva ani.

Si acuma ca Iisus S-a nascut, mosu a venit si el, la multi ani!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gmmm spune:

coracora, nu ai nici o sansa.

Caricatura e perfecta: de parte ai oameni fericiti, destinsi, generosi, deschisi, surisul luminat de brad, mosi, cintece cu zapda si clopotei, copii fericiti care-si deschid cadoul...

De partea cealalta oameni prezentati ca scirbiti de viata, intoleranti, inchistati in comunitatile lor.

Si cit banii or sa curga ca "unga", sa elimine frictiunile, imaginea asta caricaturala o sa ramina.

Si stii de ce?
Fiindca oamenii de astazi (fostii crestini mai ales, pentru ceilalti e diferit) pur si simplu nu au nevoie de Dumnezeu. A fost inlocuit de Stat si de asigurarile de sanatate.

Bineinteles, cind se apropie moartea ii apuca o frica cumplita.
Insa acum moartea e ceva complet indepartat din viata de zi cu zi. Se moare la spital (cel putin in Franta), departe de privirile celor care ar putea sa-si puna intrebari.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

Pentru mine Craciunul e strict o adunare de familie, brad, cadouri sarmale si cozonac. Merge si un vin fiert. De Pasti inlocuim sarmalele cu friptura de miel, drob si oua colorate. Toate astea pt mine sunt traditii. Faptul ca au o legatura cu anumite evenimente religioase si ca am citit despre asta - tine doar de cultura - in cazul meu. Daca traditional ar fi fost sa ne facem cadouri de Kwanzaa comunitatii negre sau Mos Mumbai - foarte bine - care ar fi problema?
Diferenta e ca pe mine nu ma deranjeaza ca tu te duci la biserica, ca pentru tine inseamna si altceva, dar pe pe tine pare sa te deranjeze "nepasarea" altora. Eu respect credinta ta, tu de ce nu respecti parerile celorlati?
Si pt ca nu-mi place comercialul - nu dau nici sms-uri. E bine?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns szivarvany spune:

exact, care este problema celor care nu l iubesc pe MoshCraciun ???
nu pot doar trece asa pe langa :-) in liniste si pace si smerenie ?

pt mine Craciunul inseamna a darui.

_
Daria & felina fioroasaGIULIA(2004 08 16) cu Sela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns histamina spune:

eu, din experienta mea, am invatat sa nu osandesc pe nimeni de alta confesiune,religie.
eu,personal, sunt catolica practicanta, dar etnic vb sunt un amestec de evreu,grec si roman.sotul meu e ungur.copilul meu e putin din toate.

eu nu as renunta la Cristos nici cu pretul vietii,insa nu pot arunca deloc cu piatra in altii.

stiu o musulmana ce a ingrijit o albaneza, a ajutat-o sa se boteze ortodox, a luat-o de pe strazi.stiu evrei fantastici,asa cum stiu si crestini dupa evanghelie, adventisti care sunt f ok.

Mergi la inceput

Histamina, ma confuzezi,pai n-ai deschis tu subiectul intrebindu-te ce-a mai ramas din Craciun si cum cel comercial s-a impus?N-ai cerut pareri? Ce treaba au, te-ntreb si pe tine, albanezii si alte religii la o intrebare asa precisa?

Pe mine nu ma deranjeaza ce cred si fac oamenii, sa faca fiecare ce vrea, daca as fi cautat in preajma mea numai ca mine, as fi ramas singura, n-ar fi avut nici cine sa ma cunune si nici cine sa-mi boteze copiii. Si vad ca tot tabara 'mosului' s-a suparat, celalalta tabara(abia printr-o voce doua) s-a sesizat doar la niste ambiguitati sa le zicem, si era normal, dar in niciun caz nu a atacat. Eu am intervenit la postarea lui Ab-Ac pt ca daca ea tine la valorile ei, asa cum le-a primit din mosi stramosi, si le transmite copiilor, asa cum tine pina si la detalii stricte(cum am citit ca a prezentat postul iudaic la un subiect), mi se pare nepotrivit sa vina la altii si sa le spuna ca lasa, nu-i nimic, se poate si lejer, se poate si fara substanta,e bine si-asa, n-are nimic.

Deci sa fie clar ca nu ma intereseaza ce sarbatoreste fiecare, sarbatoriti.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns histamina spune:

Katya,
daca te uiti la al doilea mesaj al meu,vezi ca toleranta crestina,iubirea, lipsa de rautate, infranarea tendintei de judecare ar trebui sa primeze.
da, pt mine intai este sarbatoarea Nasterii lui Cristos.nu sunt de acord cu comercializarea sarbatorii,cu amalgamul religie/comert.
sunt de acord insa de acord cu cei care vad doar latura asta lumeasca, pt ca nu comit nicio ipocrizie,la fel cum sunt de acord si cu cei care vad latura religioasa.
imi place ca oamenii sunt(ar trebui sa fie) mai buni,mai toleranti.

Mergi la inceput