Craciunul crestin sau comercial
Raspunsuri - Pagina 15
![](images/user_woman.png)
michelle-usa spune:
Citat: |
citat din mesajul lui XIO A, Ingrid, acum nu avem simtul umorului daca nu "trecem" peste amanunte ca "femeia sa se supuna barbatului!" (ordin), femeia la menstruatie e bolnava si NU ARE VOIE in biserica...dar stai, parca tu spuneai acum cateva mesaje ca nu poti sa alegi ce-ti place, ca inseamna ca amputezi religia. Cum adica tu "treci peste" anumite lucruri? Tu ai voie si noi nu? **Fur is for petting*** http://www.facebook.com/adoptiicaini?ref=ts http://www.facebook.com/adoptiicaini?ref=ts#!/profile.php?id=100001793812916 |
Xio, iar vorbesti in necunostinta de cauza si iei o fraza din contest si incerci sa o comentezi.
sunt un pic ocupata azi deci iti raspund mai pe fuga...
in leg cu femeia la menstruatie e bolnava si printre altele are restrictii de a nu intra in biserica iti dau citeva info.:
1. ciclul menstrual la unele popoare barbare canonite era folosit in ritualuri in biserici etc...si de acceea D. a vrut ca poporul evreu sa nu se ia dupa alte ritualuri pagine.
2. ideea acceasta era tipic in VT...iar noi care tinem NT nu mai suntem supusi acestor legi de pe timpul lui Moise.
3. in VT era interzis sexul in timpul menstruatiei din motive de sanatate, igiena...tu care esti medic in domeniu spune-ne ce crezi despre asta plus ca te rog tine cont ca pe vremuri nu erau conditiile de igena de acum: tampoane, apa calda la discretie,lenjerie de corp...
4.D. a impus reguli de igiena la poporul evreu care au fost f.. folositoare si de multe ori salvatoare de viatza...au fost cazuri(nu-mi amintesc exact acum perioada) cand femeile mureau la nastere pe capete si dr. se mirau de ce la poporul evreu aceata mortalitate era f.f. redusa. dr au examinat regulile de igiena practicate de popor si au observat cat sunt de imp. e mult de vb dar tu ca dr. ai putea sa te documentezi in acest dom.
5.doar la Biserica ORtodoxa si probabil catolica se mai pastreaza aceste obiceiuri cu femeia in biserica...in alte religii, nu.
6.interzis sexul in timpul menstruatiei, de fapt nu era pedepsit... era considerate persoane ne-curate...nu era nimeni pus la zid pt asta.
7. "singele" in VT era considerat sacru...erau multe obiceiuri, traditii...sacrificii in leg cu singele pe acele vremuri...e mult de spus. avea o semnificatie deosebita.
8. asa cum am mai spus in acele vremuri nu era acces la apa, desigur nu erau tampoane...si haine necesare si multe de schimb de aceea probabil era limitat accesul femeilor in public in perioada menstruatiei.
9. pe vremea aia nu era Ibuprofen ori alte medicamente si unele femei ca si astazi, chiar erau bolnave pe timpul menstruatiei si desigur limitate in activitatile de zi cu zi sau anumite ceremoni etc.
eu cam atit am avut de raspuns in leg cu una din nedumeririle lui Xio.
michelle
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/XIO/XIO.jpg)
XIO spune:
Ah, deci totusi nu luam de bun tot ce e in Biblie...la fel ca noi, de altfel, care spunem acelasi lucru de la inceputul topicului.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/necunoscut.jpg)
doruletz spune:
citat din mesajul lui Ingrid S Craciunul e doar o sarbatoare sfanta a crestinilor si atat. Reprezinta nasterea lui Iisus. Daca unii vad doar latura comerciala, treaba lor, eu am intrat la subiect sa spun cum e corect. Daca cineva nu crede, ca Mihaela si declara ca tine "sarbatorile iernii", foarte bine. Daca declara ca e atee si tine Craciunul si mai e si indignata ca asa e bine cum zice ea, pentru ca o vede ca pe o sarbatoare laica unde se mananca pe rupte, se bea la fel si se simt bine cu Mosul...atunci ma vad nevoita sa intervin si sa spun ca nu e asa. |
Unde scrie despre Mos craciun si brad si 25 decembrie in Biblie?:)
E problema ta ca nu vrei sa accepti adevarul istoric care spune ca e o sarbatoare care a existat dintotdeauna pe meleagurile europene, inca de cand omenirea si-a dat seama ca in decembrie e noaptea cea mai lunga (dupa care urmeaza 'victoria luminii" asupra intunericului fapt ce trebuia sarbatorit:). Si ca de-a lungul timpului diverse religii si credinte care venerau diverse zeitati au folosit-o, redenumit-o si re-cosmetizat-o ca sa-si venereze zeul propriu. Ultima care si-a insusit-o a fost crestinismul dar inaintea lui au fost zeitatile romane si cele scandinave si dupa el probabil vor mai veni si altele care sa spuna ca e sarbatoarea zeilor lor.
Pentru cei care nu cred in legende ramane sarbatoarea unei traditii in care petreci cateva zile impreuna cu familia si prietenii, te bucuri de daruri si de o masa speciala dar mai ales de prezenta celuilalt... indiferent de cat ii deranjeaza asta pe cei care ar vrea monopolul asupra sarbatorii:)
Numai pe vremea comunistilor ni se impunea acelasi "continut" al sarbatorilor, sa gandim si sa serbam toti la fel).
PS intr-un orasel american acum cativa ani, comisia scolara a interzis decoratiile si insemnele de craciun in scoli in numele separarii religiei de invatamantul public. Parintii au dat in judecata comisia si... au castigat! Decizia justitiei a fost "Craciunul nu are radacini crestine, este o sarbatoare universala"! Doar cantecele religioase si slujbele au fost interzise:)
http://watchdocumentary.tv/unwrapping-of-christmas/
michelle-usa spune:
ba da, luam ca bun tot ce e scris in Biblie dar problema e ca suntem limitati intelectual sa intlegem totul de ce si cum a spus asta Dumnezeu.
E ca si cum un copil nu poate sa inteleaga de ce spune mama nu atinge focul...dar treb sa asculte si sa o creada ca e bine sa nu atinga focul...iar mai tirziu cand este dezvoltat intelectual suficient, intelege cu adevarat motivul.
Xio,sa intelegi motivele lui D. iti ia timp, unele poate o viata unele niciodata cat traim pe acest pamant...
michelle
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/mihaela_s/mihaela_s.jpg)
mihaela_s spune:
Eu am spus ca nu sarbatoresc Craciunul religios, adica nu sarbatoresc nasterea lui Isus de Craciun. Sarbatoresc Craciunul ca sarbatoarea in care impodobim bradul, ne adunam in familie si eventual prieteni apropiati, stam impreuna la masa, la un pahar de vin si la povesti, vine Mos Craciun cu daruri si e veselie. E o sarbatoare a iernii, dar e Craciun si pentru noi.
La ortodocsi esti necurata dupa nastere si trebuie sa iti faca preotul molifda(parca asa se numeste) ca sa poti intra in biserica. Iar pe ciclu stiu sigur ca nu ai voie sa intri in biserica. In orasul in care locuiam in Ro, stateau femei si fete tinere afara in fata bisericii in tmpul slujbei de duminica...la inceput ma intrebam ce e cu ele, apoi am aflat care e motivul.
Biserica suedeza (lutherana) e una dintre cele mai liberale. Va scriam si in paginile anterioare cu confirmarea. In plus au voie si femei sa fie preot (asta e si in Ro la bisericile reformate, am rude in aceasta religie si am vazut la bisericile lor) si de cativa ani casatoresc si homosexuali. Aici si biserica casatoreste legal, nu e nevoie sa mergi la "stat" si apoi la "biserica". Cei atei merg la "stat" si cei credinciosi merg la "biserica".
Scuze de deviatie de la subiect.
michelle-usa spune:
Faith sees the invisible, believes the unbelievable, and receives the impossible.
michelle
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Laura25/Laura25.jpg)
Laura25 spune:
michelle, ai timp sa imi raspunzi si mie legat de supunerea femeii? Doar daca ai timp... chiar sunt curioasa cum vezi tu lucrurile
Am marfa la bazar umanitar DC
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me
michelle-usa spune:
citat din mesajul lui Laura25 michelle, ai timp sa imi raspunzi si mie legat de supunerea femeii? Doar daca ai timp... chiar sunt curioasa cum vezi tu lucrurile Am marfa la bazar umanitar DC Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005) Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi 'Cos what I feel is the only truth for me |
cu cea mai mare placere.
daca nu voi avea timp astazi, o sa o fac maine. probabil o sa pun mesajul meu la SC ...
michelle
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/XIO/XIO.jpg)
XIO spune:
Biblia a fost scrisa de oameni!!!!
Daca tu alegi din Biblie in fctie de vechiul si noul testament, in fctie de cum era atunci si cum este azi, inseamna ca alegi doar ce crezi tu ca e ok.
Nu inteleg cum anume suntem limitati intelectual... daca iti pui mereu intrebari si cauti raspunsuri cred ca nu te poti numi limitat.