Daca nu erau acele zile ce eram noi azi? ...
Raspunsuri - Pagina 56
![](images/user_woman.png)
alex_andra spune:
Citat: |
citat din mesajul lui monica70 M-am uitat si eu acum in copia de pe cartea mea de munca - in '88 m-au incadrat cu 2035 lei ca muncitor necalificat. Posibil ca in anii '70 sa fi fost mai mici salariile,o fi fost si atunci inflatie ![]() ![]() MONI cu DIANA (01.01.2006) si TUDOR (14.08.2009) www.dropshots.com/DIANATUDOR" target="_blank"> POZE "10% din viata este rezultatul a ceea ce ni se intampla, 90% este decisa de modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla" |
in 74, cand s-a angajat, a avut 1260. Tatal meu tot pe acolo. Rata la apartament era 1800 si ratele la mobila in jur de 5-600. Deci ratele acopereau salariile.
La revolutie aveau in jur de 8000, impreuna, cate 4000 fiecare, aproximativ.
Muncitorii aveau alt barem de plata. Munca bruta a fost mereu altfel cotizata. Si acum e la fel.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
sanziana27 spune:
Cum ar fi fost viata mea daca nu era decembrie '89?
Aveam 14 ani, eram in clasa a VIII a si visam sa intru in prima clasa de matematica-fizica la liceu(cea mai buna clasa)ca de intrat intrau toti pana la media 1.
Dupa liceu sa fac industrie usoara la Iasi sau profesoara de fizica...mai vedeam eu.
Revolutia a schimbat si profilele in invatamant si s-au infiintat profilele de uman (la acel liceu) am urmat filologia si am ajuns in invatamant ca profesoara
Ai mei ar fi vrut sa fac liceul pedagogic, dar era departe de casa, ar fi vrut sa fac sanitarul, dar nu am vrut eu...Uneori ma gandesc ca daca faceam industrie usoara sigur acum eram plecata din tara!
Maica mea era profesoara (nu tin minte sa se fii plans de bani) dar tin minte discutiile in care se simtea umilita ca trebuia sa se caciuleasca la cate o vanzatoare sa faca rost de carti, sa faca rost de produse de igiena....cu procurarea carnii era o alta aventura!
Tin minte cartela, statul la coada, luatul luminii cand iti era lumea mai draga.
Mergeam la bunicii materni in vacantele de vara (In Severin) bunicu avea un prieten din liceu care era profesor de sport si vedea vara in tabara cu elevii si prindeau 23 august si faceau ore intregi antrenamente de sincron pt manifestatiile de 23 august.
Sunt amintiri amestecate (lucruri frumoase: mergeam in concedii prin sindicat, parintii erau tineri se intalneau cu alti colegi, petreceam impreuna, dar si amintiri triste: frustrari ... eram comandant de unitate si se mergea intr-o tabara in Polonia de o saptamana. M-am pregatit si la usa autocarului mi s-a spus nu sunt pe lista. A sunat maica mea la inspectorat si i-au spus ca mi s-a respins dosarul....au facut sapaturi si nu am fost acceptata neavand origini sanatoase (parintii mei nu erau membri de partid)
La 13 ani greu am inteles, stiu ca am plans o zi intreaga de ce nu m-au trecut pe lista din moment ce ei mi-au propus.....
Si acum am un cui legat de functii- carnet de partit!
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/necunoscut.jpg)
histamina spune:
si eu am fost intrigata de cei care o impropriau pe Herta Muller romaniei.
este f clar si razbate din orice cuvant de al ei,faptul ca asimileaza romania cu un spatiu al terorii la modul propriu,al teorii traite zilnic.
este un mare gest de inteligenta sa pui o viitoare laureata a premiului Nobel,traducatoare la o fabrica.
este o teama in a ne asuma trecutul.din pacate procesul de condamnare a comunismului a fost un simulacru.
ce umilinta mai mare se poate,pt un stat beteag in ale justitiei,decat ca Uninunea Europeana a notificat Romania ca nu poate inchide procesul revolutiei,pt ca adevarul trebuie descoperit.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/andacos/andacos.jpg)
andacos spune:
Citat: |
citat din mesajul lui histamina este un mare gest de inteligenta sa pui o viitoare laureata a premiului Nobel,traducatoare la o fabrica. http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=167651&nm=Sebastian-Minunea-mea |
La faza asta m-ai pierdut!
Ce treaba un premiu Nobel luat peste aproape 30-40 de ani cu ce facea atunci?
Nici ultima fraza n-am intzeles-o,o fi poate prea dimineatza?
Dana
www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/necunoscut.jpg)
histamina spune:
adacos, un viitor laureat al premiului Nobel are un IQ cu mult peste medie,deci se vedea clar ca locul ei era intr-o catedra universitara.
ultima fraza e clara:Romania a fost notificata de UE,adica nu i s-a permis inchiderea, clasarea dosarului Revolutiei,pt ca, in opnia lor, nu a fost instrumentat corect si nici nu s-a dat vreun verdict de natura sa pedepseasca toti vinovatii/adevaratii vinovati.
e de acum o saptamana
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
cleo78 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui histamina si eu am fost intrigata de cei care o impropriau pe Herta Muller romaniei. este f clar si razbate din orice cuvant de al ei,faptul ca asimileaza romania cu un spatiu al terorii la modul propriu,al teorii traite zilnic. este un mare gest de inteligenta sa pui o viitoare laureata a premiului Nobel,traducatoare la o fabrica. este o teama in a ne asuma trecutul.din pacate procesul de condamnare a comunismului a fost un simulacru. ce umilinta mai mare se poate,pt un stat beteag in ale justitiei,decat ca Uninunea Europeana a notificat Romania ca nu poate inchide procesul revolutiei,pt ca adevarul trebuie descoperit. http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=167651&nm=Sebastian-Minunea-mea |
mie mi s-a parut mai sinistru ca si de acolo au dat-o afara, umilind-o, ca nu e postul pt ea. Si a trebuit sa mediteze pe ascuns, ca nu era voie sa faci bani din meditatii. si pt ca ea nu avea PCR (pile cunostinte si relatii), evident ca si pt meditat a fost ridicata de militie. Si mai grav mi se parea ca li se spunea mai pe fatza mai pe ascuns, sa se sinucida.
comunismul a eradicat 'inteligentele cu traditie' romanesti, promovand multi oameni din popor, fara trecut, care i-ar fi fost recunoscator pt bruma de scoala. Asta a vrut sa faca interdictia de avorturi: sa creeeze generatie de oameni simpli, muncitori teleghidati, spalati pe creer, cu iq mic si mediu, eventualele genii ridicate erau apreciate si atat. Dar cei cu un history familial, cu rude, carti, probabilitatea de a aduce amintiri si le descrie la ceilalti din perioada dinainte de comunism, sau cu informatii de dincolo de granite, astia erau posibilii instigatori. Si cu cat ii hartuiau, ca pe Herta Muller, cu atat li se aratau semne ca da, is instigatori.
In drama aia, in teroarea aia, parintii nostri au trebuit sa supravietuiasca. Unii au ales cu o demnitate uluitoare sa faca foamea si sa stea la cozi, altii munceau in plus la pamant, cu bunicii, pt cativa cartofi in plus, si mai putini au avut oportunitatea de a cunoste 1-2-3- persoane cheie care le aducea un plus de supravietuire (vezi cazul mamei lui Alex_andra). Nu trebuie sa ii judecam ca unii au gresit sau unii au facut bine, a fost doar o lupta de supravietuire.
P.S. pt ca toata lumea stia ca la oras sunt magazinele goale, se inchideau ochii la micile gainarii, de gnul taiat un vitel si vandut pe sub mana, sau vanzatoarele care nu vindeau totul pe tejghea, ci si de sub tejghea. Din pacate, inchisul ochilor nu era pt oricine, trebuia sa pupi in cur pe cine trebuia, adica o 'cunostinta'.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
eunice78 spune:
Pe mine ma frapeaza urmatoarele chestiuni, citind acest topic:
- aproape nimeni nu a pomenit de copii bolnavi care erau practic lasati sa moara desi suntem pe un forum despre copii si majoritatea s-au concentrat asupra ...burtii. Trist, dar asta e adevarul
- nu inteleg de ce atata indarjire in a dovedi unui om ca gandeste gresit, in contextul in care acel om nu face decat sa evoce niste amintiri din copilarie. Avand in vedere ca suntem mame..toate stim ca, copii vad distorsionat lucrurile. Un simplu ignore cred ca era suficient..in loc sa se scrie atatea pagini. Oricum era clar ca persoana in cauza vorbeste pe baza u or amintiri de la o varsta la care realitatea putea fi cu totul altfel perceputa si ca oricum nu arede gand sa inteleaga altceva
- legat de securisti : cunosc un caz si subliniez, cunosc, nu am auzit nicaieri, in care tatal lucra la secu si copii habar nu aveau. Nici noi la momentul respectiv. La revolutie, copii, care aveau 19, 20 de ani aivenit acasa de la universitate tipand in gura mare : moarte securistilor! Ulterior tatal a si primit "diploma" de securist, a aparut si in media. Deci realitatea unora era mult diferita de a altora, chiar daca traiau in aceeasi familie.
Pe de alta parte si printre ei erau oameni si oameni : unii jigodii de cea mai joasa speta, altii..oameni in adebaratul sens al cuvantului. Ca intotdeauna, peste tot exista si bune si rele.
Si da, eu am prins si cartele, la mine in zona (Harghita) erau cartele, vanzatoarea taia cate un patratel dupa ce imi cumparam ratia. Nu pot sa uit de asemenea, lunile in care eu nu mi-am vazut tatal, care a fost trimis la Canal, mama ramanad sa ne creasca singura, cu ce stres se duceau ai mei la tara, intr-o gospodarie retrasa sa taie un porc, pe ascuns. Nu se taiau animalele atunci in vazul lumii ca ramaneai fara.
Am prins si eu muncile patriotice, pe langa maculatura, mergeam la cartofi si la cules macese. In plus, eu sunt catolica, atumci cand la catolici se facea prima spovedanie (e o adevarata sarbatoare la catolici) eram obligati sa merhem la scola in ziu respectiva. Bine, tot atat de adevarat este ca in ziua in care eu am avut prima spovedanie ( tin minte ffbine, trebuia sa mergem la cinema, obligatoriu), nu m-am dus si nu s-a intamplat nimic pentru ca m-a acoperit invatatoarea.
Ce voiam sa intreb eu era legat de rate: vorbiti de rate in timpul comunismului? Nu spun ca nu ar fi adevarat, insa la noi in zona nu a fost asa ceva. Noi am reusit sa ne cumparam apartamentul imediat dupa revolutie, pana atunci nu ni s-a permis, atunci am avut primele rate din viata noastra. Tin minte ca era o chestie ce tinea tot de doctrina comunista, in zona, sa dim toti egali, nu unii proprietari si altii chiriasi.
Legat de tabere, la noi nu a fostnevoie de relatii. Tin minte ca veneau biletele la scoala si cine voia mergea. Eu am fost la Navodari, de 2 ori, cu bilet platit de bunica mea care era femeie de serviciu in perioada respectiva. Dar strangea bani tot anul pentru mine. Pe de alta parte, la noi s-a trait oarecum mai bine, pentru ca nu a existat acea nationalizare a bunurilor ca in sud, nu au existat faimoasele CAP uri, decat in proportie ff mica, asa ca taranii si-au putut lucra fanetele in continuare.
Scuze pt greselile de tastare, nu am cum sa editez, din motive obiective, ce tin de tehnica la care in timpul comunismului nu aveam acces.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
cleo78 spune:
eunice, da, erau rate.Mama a luat aprt prin CEC, platea rata insa la 1/4 din avans, adica in anii 85-89 era 500-600 lei.
Si mai erau CAR.
Unii stateau insa in aprt. de serviciu, adica nu a lor, ci era blocul fabricii, nu plateau chirie cii doar intretginere; mai erau unii si in casele de la primarii (nationalitzate, vezi casele lasate de nemti sau evrei, sau celor ridicati si mutati in Baragann sau la canal, sau celor prea bogati pt comunism etc etc) . Probabil o situatie asemanatoare dar nu identica descrii tu.
De caminele de nefamilisti..care aratau fix ca un camin studentesc,cu baie/bucatarie pe hol...mai tii minte?
Ideea ca fiecare oras/regiune avea un centru de repartitii.Aplicai acolo pt un aprt/casa. Asteptai un timp, 1-2-3 ani, mai mult in Bucuresti, si apoi primeai...cu anumite conditii evident. Mama a platit aprt. A terminat de platit folosindu-se de inflatia din anii 95, dar si ea atrebuit sa plateasca 20 de ani la aprt. Aprt. ei a costat 70 mii lei. Deci calculam: avea dobanda...de 1-2%. Asta era avantajul comunismului.
eunice, nu am cum sa vb de copiii lasati sa moara. NU AM VAZUT asa ceva, eram prea mica. Am spus de frumoasa regula: copiii nascuti sub 1.5kg declarati avort spontan, fara cerfiticat de nastere, sin ici de deces.
Dar da, din generatie cu mine, cunosc 2 copii care au murit la scara vecina, 1 din bloc la mine. O fetita la cateva luni de la o raceala, un baietel la 6-7 anii -nu mai stiu de ce, si inca un copil la 10-12 ani, cred ca a fost totusi dupa revolutie, care a vazut si se pare ca si-a fracturat coloana. A ajunsla spital peste 1 zi, pe picioarele lui, und a murit.
Nu stiu aceeasi densitate de decese la copii astazi.
Dar tin minte statul in spital, ca venea mama din cand in cand,si eu plangeam la geam.... atunci am auzit prima data cuvantul a boci, la o asistenta, zicand in camera de bebelusi de alaturi: "lasa-l sa boceasca", am vazut si copii in patuturi cu plasa metalica inchisi ermetic....
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
eunice78 spune:
Si inca o chestiune: eu am invatat o lectie importanta de la bunicul meu: niciodata sa nu spui niciodata, in niciun context. Bunicul meu a fost deportat in Siberia (el fiind nasvut in 1901). Ne povestea cum au fost bagati in vagoane din alea de marfa, fara ferestre, fara scaune, fara nimic, de stateau ca sardele in picioare si au fost dusi cu trenul acela zile in sir. Nu au primit in acele zile nici macara apa, daramite mancare, trenul nu s-a oprit niciodata pana nu au ajuns la destinatie. In acest context au fost oameni care au baut urina altora pentru a supravietui, iar disperareaa tins cote maxime. O buna parte din ei au murit pana sa ajunga la destinatie. Putini au fost cei care au supravietuit.
De la bunicul am aflat ca oamenii pot face fff multe, depinde de context si de limita de suportabilitate a fiecaruia. Nu trebuie sa uitam ca, pe langa foamete, lipsa luminii si altele asemenea, comunismul a insemnat si tortura (faptele din beciurile militiei nu sunt simple povesti), biserici daramate, oameni mutati cu sila, oameni amenintati, care traiau in teroare.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
eunice78 spune:
Cleo, bineinteles ca pe atunci nu multa lume stia de copii lasati sa moara. De asta am si pus linkul cu copii de la Cighid. Eu stiam pentru ca, asa cum am spus si intr-un post anterior, am avut un var care s-a nascut cu 623 grame, retardat care a foat luat si dus intr-un asemenea centtu pentru ca era considerat ca fiind un rebut. A avut mare noroc ca a venit revolutia si a fost luat de acolo. Traieste si acum, retardat, dar cu multa grija si iubire este oarecum independent.
Stiu de caminele de nefamilisti, sigur, nu stiam de partea cu ratele.
A, si inca o chestie, am o colega de servici care mereu ne povesteste cum era sa moara si ea si copilul ei cand era gravida. Femeia avea niste probleme cu sarcina si i s-a facut rau. A chemat salvarea iar aia au spus ca nu au voie sa o ajute pana nu vine si procurorul ca sa ii ia declaratie si sa stabileasca daca a facut avort sau nu. Pentru ca era banuita ca a facut avort si de aia a chemat salvarea. Numai un miracol a facut sa nu moara amandoi. Si cat de groaznic a fost sa mearga la spital cu masina militiei dupa ea, de parca ar fi fost un criminal ..
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)