Daca nu erau acele zile ce eram noi azi? ...
Raspunsuri - Pagina 48
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/monica70/monica70.jpg)
monica70 spune:
Din cate mi-a povestit un unchi trimis in delegatie odata in Iasi,acolo era chiar de groaza in privinta mancarii,mai ales iarna.S-a intors socat de-acolo.
Aaaa si cu remaiatul ala ... io habar nu aveam de asa ceva,stiu doar de ciorapii de bumbac carpiti de zor .
MONI cu DIANA (01.01.2006) si TUDOR (14.08.2009) www.dropshots.com/DIANATUDOR" target="_blank"> POZE
"10% din viata este rezultatul a ceea ce ni se intampla, 90% este decisa de modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla"
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
msl1 spune:
da de multe ori nu avea ce cumpara de la aprozar era gol; si de multe ori cind se gasea ai mei nu aveau bani de multe ori sa cumpere...aveau salarii f mici.
tatal meu a fost unul din cei mai avuti din oras (pamint, padure etc) inainte de comunism si iau luat absolut tot tot tot nici nu pot sa imi imaginez cum e sa cazi din bogatie in saracie lucie....macar eu m-am nascut direct in saracie lucie....
cleo78 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui alex_andra Si apropo de dresuri remaiate. A trebuit sa-mi cumpar cateva dresuri foarte scumpe medicinale, toamna asta. Scumpe rau. La toate li s-a dus cate un fir si nu am putut sa le mai port cu pantofi ca nah... Ce bine mi-ar fi prins un centru de remaiat:) BAZAR UMANITAR |
deci nu ai remaiat niciodata un dres???
![](icon_smile_big.gif)
![](icon_smile_big.gif)
Legume si fructe: erau vara in piata dar in cantitati amarate. Doar 3 luni pe an. Dar cum parintii lucrau pana la ore tarzii, inclusiv sambata si duminica...cine sa apuce sa le ia dn piata?
Eu mergeam la tzara 15 iunie-15 sept. O duceam f. bine .... mancam di tati. Problema era iarna: nu gaseai mai nimic, trebuia in sept. sa luam de la aprozar sacul de cartofi, de morcov, de sfecla rosie, lazi de mere si sa depozitam in beci la bloc, sau muraturi. Drama era ca se dadeau spargeri si se furau .
msl1, imi aduc aminte o intamplare f. trista. Sinistra acum. Atunci am ras.... copiii de la bloc au adus un bostan de dat la porci, si au zis unuia ca e pepene galben. Saracul, a infulecat. Nu stia gustul.... i se parea bun. Atunci am ras... acum mi-e mila.
ab5174 spune:
Ai mei luau 'global' ....la CAP iti dadea 1 hectar de cartofi dar conditionat pe linga sfecla/mac......
Munceai de primavara la prasit, toamna la cules , etc....si primeai cota parte (nu mai stiu cit) din cit culegeai .....au fost niste ani .....
Uram trezitul la 5 ....si mers pe cimp ......dar aveam ce minca
Dupa care era mersul la cimp cu scoala.......
A fost o toamna ploioasa (cred ca aveam 10 ani) ...am incercat sa intram pe cimp sa culegem cartofii ......cizmele mele de cauciuc aveau 10 cm talpa inamolita cu noroi........atunci s-a enervat tata si a zis mergem acasa......n'om muri de foame
alex_andra spune:
N-am remaiat cleo, iar acu-s prea batrana ca sa invat :))
Cred ca maica-mea a mai remaiat ea la viata ei, dar n-o pun acu sa-mi remaieze ciorapii, ca si-asa o pun sa ne faca pulovere fie-mii si mie, ca eu sunt varza si habar n-am sa tricotez
Teoria o stiu, dar nu-mi iese in practica.(si cu remaiatul si cu tricotatul)
Adevarul e ca eu incerc sa extrag ce se poate extrage bun din ce a fost atunci.
Poate gresesc, poate ca ar trebui sa vad si ce a fost rau.
Adica, uite, de exemplu. maica-mea a fost saraca. Nu avea bani sa-si cumpere haine .
Si-si facea singura, din ce reusea si ea. Si avea niste haine super. Si unicat pe deasupra
Ei, eu asta vreau sa vad, ca ea avea haine unicat si frumoase, nu ca nu avea bani sa mearga la croitor sa-si faca, sau ca nu avea bani sa-si cumpere.
De concedii nu aveau bani, sa ne duca pe noi prin diverse locuri. Dar am avut noroc, ca tatal meu e nascut in constanta, deci aveam bunicii in constanta si petreceam acolo verile.
Cred ca daca privesc in urma si ma amarasc ca stateam cu 2 plapumi noaptea si 2 treninguri si dardaiam de frig, nu rezolv nimic.
Poate gresesc, nu stiu ce sa zic...dar eu vreau sa-mi amintesc si lucrurile bune. Nu au fost bune datorita comunismului, au fost bune pentru ca ni le-am creat noi. Ma rog, parintii pentru noi, ca noi eram prea mici sa ni le creem singuri.
A,imi aduc aminte cu drag de colectiile noastre de timbre:)
Si de revistele Pif si Hercule....dar cred ca astea au fost totusi dupa 90...sau nu?
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/maraki/maraki.jpg)
maraki spune:
citat din mesajul lui alex_andra Tocmai ce am avut o conversatie cu maica-mea (care nici macar nu a fost membru de partid, pentru ca a refuzat), ca am zis ca poate am uitat eu unele lucruri si nah...sunt, dupa cum mi s-a spus pe aici, "shoaima patriei" si "melancolica" dupa regimul comunist ![]() -carti cumpara de la librarii si existau, doar ca se epuizau f repede. Mai cumpara si pe sub mana, tot de la librarii. - case de comenzi existau in Bucuresti inca din 80 - ea nu a fost la niciun control ginecologic, pentru ca a refuzat si nu a luat-o nimeni cu forta; - desi nu aveau rude cu averi, chiar deloc, au fost 2 ingineri saraci, au stiut cum sa-si faca viata frumoasa, citeau mult, se intalneau la "ceaiuri" cu prietenii - zicea cineva, nu mai stiu cine, ca nu exista cascaval si pepsi....ba exista - a zis ca intr-adevar cumpara paine, oua si ulei, cu buletinul ca sa arate ca sta in Bucuresti, dar nu exista cartela - da, era frig in casa si da, se intrerupea des curentul - in calitate de anti comunista(cum spuneam, nu a fost nici macar membru de partid), mi-a zis ca lucrurile nu au fost chiar atat de rele asa cum sunt spuse acum de unii, cel putin ea nu le-a vazut asa. Si ea considera ca Ceausescu a fost executat pentru a nu vorbi, pentru a nu da in vileag pe diversi. De aceea nu a avut parte de un proces adevarat. Astept sa apara acum reactiile de anticomunism impotriva mea ![]() BAZAR UMANITAR |
Scuza-ma dar nu stiu in care vremuri a trait mama ta daca spune ca nu se dadeau alimente pe cartela si se gasea pepsi si cascaval fara probleme.
alex_andra spune:
maraki, eu nu am spus nici macar o singura data ca se gaseau la liber cascaval si pepsi.
erau cozi, dar existau.
iar de cartela, am explicat mai devreme.
poate era doar in unele zone. nu stiu.
Mama s-a nascut la marginea Bucurestiului, iar in 77 s-a mutat in cartierul Colentina.
La revolutie avea 39 de ani.
Vremurile astea le-a trait.
S-a spus in repetate randuri, la acest subiect, ca lucrurile au fost diferite, in functie de zona, in functie de mediu urban sau rural si chiar in in functie de nivelul de invatamant facut.
Asa cum obligativitatile pe care le-am citit pe aici, cand am intrebat-o mi-a zis ca existau, dar nu erau obligatorii. Deci?
Poate ca pe o femeie mai simpla, fara prea multa carte si mai emotiva o puteau baga in sperieti si s-o suie cu japca pe masa, la controlul ginecologic, dar pe una ca maica-mea uite ca nici n-au luat-o pe sus si nici nu i-au facut sicane ca nu era membru de partid.
Iar pe noi, copii, parintii nostri niciodata nu ne-au pus sa stam noaptea la cozi.
Daca era ceva, se duceau ei, cu randul.
De mers la cules de diverse, iar nu am fost, ca nu am avut la cine, nu am avut rude la tara.
Parintii mei ne-au protejat pe mine si fratele meu, astfel incat, daca le-a fost greu, nu ne-au lasat sa vedem.
Si aveau program de la 6.45, la 15.30, la 16 erau acasa. Si dadeau meditatii ca sa faca un ban in plus. {Pentru ca salariile se duceau pe creditul la casa si mobila cumparata si ajutorul pe care-l dadeau ei parintilor lor}.
Mama la fizica si tata la mate.
daca era de stat peste program, faceau cu randul.
Oricum, noi am fost copii cu cheia de gat. Ca multi altii, care nu au avut bunici care sa-i creasca.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/andacos/andacos.jpg)
andacos spune:
citat din mesajul lui alex_andra Poate ca pe o femeie mai simpla, fara prea multa carte si mai emotiva o puteau baga in sperieti si s-o suie cu japca pe masa, la controlul ginecologic, dar pe una ca maica-mea uite ca nici n-au luat-o pe sus si nici nu i-au facut sicane ca nu era membru de partid. BAZAR UMANITAR |
Wow!!!!!Efectiv sunt ...cu gura cascata
![](icon_smile_big.gif)
Ce sa-i faci mey daca societatea comunista la acel moment nu era formata doar din femei cultivate si putzin emotive!
Uite se mai gaseau prostovance care se urcau de frica pe capra ginecologului!
![](alcool.gif)
![](alcool.gif)
Dana
www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit
alex_andra spune:
Sincer, mie imi pare rau pentru cei/cele care au trait vremuri nasoale, dar eu nu pot sa spun acelasi lucru.
Probabil ca daca revolutia m-ar fi prins la 18 ani, ar fi fost altfel, dar la 10, aproape 11 ani cat aveam la revolutie, eu aveam tot felul de preocupari frumoase.
Si nu simteam lipsuri. A, da, ma ofticam ca mama nu-mi cumpara nu stiu ce papusa cu rochie frumoasa, ci pe aia cu rochie mai putin frumoasa.
dar nu muream de foame si nici pusa la munci silnice nu eram.
Si aveam jocuri, carti si prieteni cu care aveam diverse activitati, jucam scene de teatru prin casa, iar afara toata ziua sotronul, elasticul, frunza si alte jocuri de gen.
Nu neg realitatea altora, dar nici nu pot sa ma lamentez ca am dus o viata mizera, cand nu e asa.
alex_andra spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui andacos
Wow!!!!!Efectiv sunt ...cu gura cascata ![]() Ce sa-i faci mey daca societatea comunista la acel moment nu era formata doar din femei cultivate si putzin emotive! Uite se mai gaseau prostovance care se urcau de frica pe capra ginecologului! ![]() ![]() Dana www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit |
poti sa carcotesti pana dai pe spate:)
Pe vremea aceea,o femeie mai simpla era mult mai usor de impresionat si speriat decat o femeie mai cultivata.
o femeie mai simpla, cu 4-8 clase, nu isi cunoaste drepturile nici macar acum,la fel de bine ca o femeie care are o facultate.
Multe femei cred si acum ca e dreptul barbatului lor sa le traga cate o scatoalca.
Daca tu consideri o femeie simpla, "prostovanca", treaba ta, e parerea ta, nu a mea.