Daca nu erau acele zile ce eram noi azi? ...

Raspunsuri - Pagina 46

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Citat:
citat din mesajul lui alex_andra

Sa le luam pe rand.
Mai devreme am sunat-o pe mama, dupa intrebarea ta si mi-a spus clar, ca pe Main, in RFG.
Cum spuneam, unchiul mamei mele a fost director in una din bancile care erau atunci pe la noi, nu stiu exact care, iar in anii 80 a fost detasat ca reprezentant al sucursalei romanesti acolo.

Tatal meu nu era patat el direct, ci bunicul meu, in sensul ca, cu multi ani in urma, in podul scolii unde era el director, au fost gasite niste arme. A fost arestat, apoi i-au dat drumul. El a sustinut ca nu stia nimic de ele. NU stiu care e adevarul, cert e ca a fost eliberat, dar pata la dosar i-a ramas.

DUpa multi, multi ani, tatal meu a incercat sa se angajeze in alta parte decat unde era angajat, iar angajarea i-a fost respinsa. Motivul: dosarul bunicului.

BAZAR UMANITAR

Ok, daca mama ta asa spune, asa a fost.
In mod normal era imposibil sa ajungi in occident in vacanta daca nu aveai functiile si relatiile necesare. Mihaela are dreptate.
Probabil ca unchiul tau le avea, lucru care e de inteles.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui monica70

Citat:
citat din mesajul lui ladyJ

Comunistii aveau o relatie mai speciala cu nemtii romani, in sensul ca prin anii 80 a vandut la propriu o multime de familii Germaniei occidentale.
Daca sotul verisoarei tale dorea sa ramana in germania, ar fi dorit sa isi duca si familia acolo, ceea ce pentru romania comunista insemna bani incasati.Pe cap de om, nemtii au platit intre 40.000 si 50.000 de marci.
Asta ar fi o explicatie pentru faptul ca sotului verisoarei tale i s-a permis sa calatoreasca in occident.

Da ,stiu asta cu comertul de nemti.Numai ca in cazul lor nu le-a iesit "afacerea" . Noua ni s-a parut suuuper distractiv ca s-a intors acasa,chiar el,care ii ridica atat in slavi pe nemti

MONI cu DIANA (01.01.2006) si TUDOR (14.08.2009) www.dropshots.com/DIANATUDOR" target="_blank"> POZE
"10% din viata este rezultatul a ceea ce ni se intampla, 90% este decisa de modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla"

Inteleg foarte bine, ideea este ca nemtii romani aveau alta viziune despre Germania, anume viziunea aia veche care le-a fost povestita de bunici si strabunici. Ei in Romania se simteau nemti, dar nu mai aveau idee cum sunt, defapt, nemtii dupa razboi.
Cand au ajuns acolo , visul frumos s-a daramat. Nemtii ii priveau ca pe niste straini si Germania nu le arata nimic din ce isi imaginasera ei.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui mihaela_s

Mersi LadyJ, interesanta pagina de istorie.

pur si simplu...

Hobby

calator de profesie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buflea spune:

Citat:
citat din mesajul lui Androix
Si daca tzaranii aveau si bani sa-si tina copiii in scoli la oras. Dar odata cu comunismul a venit si colectivizarea si li s-au numarat si gainile din batatura, probabil sa taie un vitel era o adevarata aventura. Asa ca era suficient de greu sa puna paine pe masa la 11 copii (la maica-mea atatia frati au fost) si fara sa mai incerce sa-i tina la scoala.

Deci s-a lamurit aspectul asta - dupa razboi, pana la Gh. Dej (cred / sper ?) studiile superioare se faceau pe bani. Nu stiu de liceu ? Stie cineva de liceu, si ala era pe bani ?

Comunistii au facut invatamantul superior gratuit, liceul gratuit si invatamantul primar obligatoriu. Cu un efort financiar considerabil mai mic, care presupunea conditii de viata in alt oras, invatamantul superior (si liceul ?) a devenit accesibil clasei muncitoare si tzaranilor. De aici convingerea parintilor mei, care fiecare avea cate 3 frati, ca ei fara aceste oportunitati ar fi ramas fara carte.
Probabil ca multi au facut scoala nu neaparat din convingere ci ca sa scape de munca campului si de acasa ...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Citat:
citat din mesajul lui buflea

Citat:
citat din mesajul lui Androix
Si daca tzaranii aveau si bani sa-si tina copiii in scoli la oras. Dar odata cu comunismul a venit si colectivizarea si li s-au numarat si gainile din batatura, probabil sa taie un vitel era o adevarata aventura. Asa ca era suficient de greu sa puna paine pe masa la 11 copii (la maica-mea atatia frati au fost) si fara sa mai incerce sa-i tina la scoala.

Deci s-a lamurit aspectul asta - dupa razboi, pana la Gh. Dej (cred / sper ?) studiile superioare se faceau pe bani. Nu stiu de liceu ? Stie cineva de liceu, si ala era pe bani ?

Comunistii au facut invatamantul superior gratuit, liceul gratuit si invatamantul primar obligatoriu. Cu un efort financiar considerabil mai mic, care presupunea conditii de viata in alt oras, invatamantul superior (si liceul ?) a devenit accesibil clasei muncitoare si tzaranilor. De aici convingerea parintilor mei, care fiecare avea cate 3 frati, ca ei fara aceste oportunitati ar fi ramas fara carte.
Probabil ca multi au facut scoala nu neaparat din convingere ci ca sa scape de munca campului si de acasa ...

Si inainte de razboi, cum am scris bunicii mei au facut in perioada interbelica facultatile.

De acord ca probabil parintii tai si fratii lor ar fi ramas fara scoli daca nu era perioada comunista. Si foarte multi, pe care parintii preferau sa ii tina acasa si sa lucreze pamantul, neavand bani sa ii tina...sau poate ca ar fi evoluat si Romania ca si celelalte tari capitaliste de atunci, statul ar fi inlesnit accesul la scoli.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DarkBendis spune:

Bunicul din partea mamei era copil de tarani instariti, si avea doar un frate (fusesera de fapt 4 copii, dar doi au murit cand erau mici de tot). El era cel mic, si in familie planul fusese "pe cel mare il facem domn [adica il trimitem la liceu si facultate], cel mic ramane acasa, sa se ocupe de pamant, de animale, de livada etc" Bunicul a plans, s-a rugat, in final a amenintat ca fuge de acasa, pana la urma i s-a permis sa mearga si el la liceu "dar doar atat, apoi te intorci in sat". Eh, era inca elev de liceu la Bistrita, cand s-a cedat Ardealul, si s-a refugiat in Regat (alternativa ar fi fost sa ajunge sa serveasca in Armata ungara) unde a terminat liceul, primise bursa, si a facut mai departe scoala militara de aviatie.

Prin anii 50 copiii de intelectuali, sau de tarani (fosti) instariti au avut probleme, erau doar cateva locuri la facultati pe care puteau concura, prioritate aveau copiii muncitorilor si taranilor saraci. Si odata acceptati la facultate, nimeni nu-ti garanta ca o si terminau - arestarea unui parinte putea duce la exmatricularea copilului "inamicului poporului"

Dark Bendis
& Hogmanay Baby (31.12.2008)

"I dream of wolves. With them I run."
"Ye harm none, do what thou wilt shall be the whole of the Law"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns jenn spune:

Mama mea a fost exmatriculata in clasa a saptea-era fiica de chiaburi.Deci multi nu au putut avea studii superioare sau macar liceul (chiar daca aveau banii necesari ) odata ce li se refuza terminarea gimnaziului.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Da, asa a fost si in familia mea. Urmare a bunicului cu radacini nobile si a faptului ca era intelectual si taranist, a facut puscarie cum am spus, dat afara din barou si devenit portar...matusa mea a dorit sa faca medicina, ca si mama ei. Insa din cauza bunicului meu nu au acceptat-o si a fost nevoita sa faca o facultate unde o acceptau...a facut agronomia. Comunistii s-au razbunat pe "asupritori" cum le spuneau...

Tata a fost impotriva comunistilor stiind la ce umilinte a fost supus tatal sau si apoi sora...dar pana la urma s-a facut frate cu dracul. A intrat in partid de nevoie, ca sa nu fie si el marginalizat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monica70 spune:

La faza cu chiaburii,ce sa va zic ca initial bunicul din partea mamei fusese trecut la chiaburi,impreuna cu alti doi "sarantoci" din sat,numai fiindca aveau cumparat impreuna nu stiu ce utilaj agricol.Zic sarantoci,ca fix aia cam erau toti acolo,unul din cei trei imi povestea un unchi ca ca era numit "zdrentarul satului" adica aduna carpe pe care nu stiu unde le vindea.Pamantul era slab (zona de deal,pamant galben) si putin,deci si care avea cat de cat pamant tot sarac era.Bunicul meu era si opincar - fabrica opinici si le vindea in alte sate,plus mai ducea de vanzare la oras,mai mult in zona Banatului, mere si alte produse.
Dar si-au dat seama destul de rapid de gafa facuta si asa au scapat de etichetare.Dar va dati seama cat de tampiti erau unii ce ajunsesera sa aiba putere de decizie atunci

MONI cu DIANA (01.01.2006) si TUDOR (14.08.2009) www.dropshots.com/DIANATUDOR" target="_blank"> POZE
"10% din viata este rezultatul a ceea ce ni se intampla, 90% este decisa de modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cleo78 spune:

am citit din urma (nu cu toata atentia, ca si crosetez).
As adauga ceva: nu pt toata romania a fost viata la fel de grea. Un pic mai bine o duceau cei din vest, dar nu cu mult. Tot rau era, ba mai rau pt ei pt ca vedeau ca peste gard e mai bine....Pt mine cel mai rau a fost in oraselul din nordul moldovei, unde sunt nascuta. De ce? pt ca vedeam la altii lucruri (procurate greu, prin cunostinte) ceva ce nu aveam.
DIn clasa a5a am facut 15sept->1 oct. munca la colectiv: la cules cartofi. Ca sa va dati seama ce greu era pt unii, ca furam toti cartofi.Si militia oprea autobuzul si descarca sacosele de cartofi de la sofer, profesori, etc. Eu aveam ascunse prin buzunare - la asta nu ne buzunareau... Si nu, nu fura nimeni cartofi de dragul unei sacose de cartofi. Ci pt ca...si asta era greu de facutg rost.
Sambata scoala. Duminica dim. adunari de pionieri. Eu lipseam des, ca mergeam la bunici. Nu e bai, luni dim. eram scoasa la careu si facut morala in fata intregii scoli ca am lipsit. Sufar si acum, cand trebuie sa vb in fata oamenilor si sa explic ceva ... ma blochez si nu mai pot spune nimic.

Cu incaltamintea (buflea parca a povestit), Doamne mi-au dat lacrimile!!! Si eu sufar la fel ca tine, atat ca eu nu imi dadeam seama!! da, si eu imi cumpar numai incaltzaminte robusta, de frica de a nu ramane desculta pe drum. Pt ca evident, am patit-o..... si lafel cu hainele. De aceea e tendinta muultor romani de a cumpara haine/incaltzaminte/mancare mai mult decat au nevoie - subconstientul urla...

De mama, care lucra si duminica...si venea si la 18-20-21 acasa seara.. si nu avea curaj sa deschida gura. De anii in care nu am avut tel. fix pt ca... eram pe lista de asteptare.Ca nu erau numere. Evident, ca alti colegi si-au gasit numere....s-au descurcat parintii lor. Dar pt mine, copil, era frustrant. Abia in 96 am avut tel. fix si dupa 2-3 ani au abandonat parintii :)))

16gr in casa. Termometru pt copii bolnavi era greu de gasit. L-am spart din greseala, si ce bataie am luat pt asta..

Carti in librarii?? glumiti. Numai comuniste, propagandiste. Imi aduc aminte ca am cautat 2 veri un dictionar de engl/fr. Nici macar asta nu era. Nu voiam eliade, nu C. Noica/Cioran, ci un dictionar... Stiti cate am de genul asta acuma? . Si cate din ele am donat....

deodorant de dat sub bratz - abia prin 92 primii primul.
Vata? noroc ca am avut o pubertate tarzie, post decembrista. Dar pt mama... era o drama.

dresurile de matase. Adica sintetice. Dar ce drama erau si alea...

de sampon va aduceti aminte??. Voiam par lung. L-am avut dupa revolutie... pt ca era numai 1 sampon: ala verde de urzica. Cand am primit la pliculete...acelasi sampon dar ambalat altfel, eram asa de mandra .

sotul povesteste cum a fost dus la 6 dim. la TIBCO ca la 10 venea ceausescu si trebuia sa apladue si vanture drapele. La 6 dim. pt copii de generala, in Octombrie, in camasa alba sintetice...era crunt.
hartie igienica? cu ziarul, rupeam fasii si frecam hartia, sa nu ma zgariie rau... in plus, aveam cada plina cu apa rece,si turnam cu ligheanul. va dati seaama ca dupa acel ziar se infunda wc-ul des.

[b]subiectul asta ar trebui tinut pe prima pagina: sa nu uite careva. Cei tineri nu au de unde sti. E datoria noastra sa le aducem aminte de ororile de atunci, cum oamenii nu aveau de ales, ca unii nici nu visau ca se poate mai bine. Ca altii, care au vazut/auzit/mirosit mai binele... au suferit mult, mult mai mult.

ce as fi fost eu daca manasteam cu 30 ani inainte? probabil inginer (agronom, nu cred ca doftor) printr-un orasel/satuc. Probabil cu o mica improvizatie de distlilerie

P.S. sa aducem aminte de practica din spitale: copii sub 1.500gr nu primeau certificate de nastere, ca sa nu faca si unul de deces, sa iasa prost la rapoarte, si erau declarati avort spontan. A fost un caz crunt, in anii 95 (cativa ani dupa revolutie) cred, in Craiova cred, cand o mama a plecat acasa informata: avort spontan luna7, si peste 2 luni a fost cautata de politie sa vina sa isi ia copilul.

P.P.S. mai citesc o pagina, mai crosetez putin. Deci mi-ati adus aminte de salamul de soia. Deci eu nu stiam ca e de soia! mie imi placea sa de mult...era un singur tip de salam, mai erau niste carnati... ce buni erau. Gluma gluma, dar cred ca de atunci eram vegetariana

P.P.P.S. de obligavitatea de a lua pe cineva in gazda? adica mama nu a putut refuza - si ca sa nu ii mai bage in gazda pe fosta secretara de la nu stiu ce partid, am avut cativa ani o fata ce era la liceu.

Mergi la inceput