Daca nu erau acele zile ce eram noi azi? ...
Raspunsuri - Pagina 43
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/monica70/monica70.jpg)
monica70 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui buflea Si mai vroiam sa intreb ... eu de multe ori i-am auzit pe ai mei spunand ca datorita comunismului ei au putut face scoala, ca altfel ramaneau tzarani ... Subliniez, pentru cei care cauta cu lanterna sa arate cu degetul - ca nimeni din familia mea nu regreta perioada aia ... totusi de ce ai mei dau acest credit comunismului ? Care era "drumul scolii" inainte de Dej ? Se platea facultatea ? Ca totusi facultati avea Romania si dupa razboi, sau nu ? ... deci de ce sunt ai mei convinsi ca ei ar fi ramas tzarani daca nu apareau legile comuniste in care cine vroia si il ducea capul, putea termina o facultate ? |
Eu una nu stiu sigur care era "drumul scolii" ,dar cred totusi ca era pe bani si pentru familiile de tarani cu multi copii - familii din care proveneau ambii mei parinti,era cam inaccesibila scoala (cel putin scolile de meserii,liceul si facultatea).
De exemplu taica-meu s-a nascut in 1940 si era cel mai mic dintre copii.Taica-su (cel ce fusese comunist in ilegalitatea,dar si avea medalie si scrisoare de erou din primul razboi mondial - o am si acum acasa) a murit cand avea taica-meu doar 8 ani,dar isi aminteste ca ii tot zicea: "tu esti istet,pe tine o sa te dau la scoala".N-a mai apucat.Bunica mea a ramas prin '47-78 vaduva cu 4 copii,in zona din Gorj unde erau era saracie lucie,deci daca nu incepeau comunistii cu industrializarea ce ar fi ajuns? Asa doar un frate a ramas in sat,restul au venit in Arad.
Taica-meu imi povestea de cand era el mic si lucrau pe pamantul boieroaicei ce avea casa fix peste drum de ei,cum seara plata era sa le dea de mancare si le dadea de multe ori fasole stricata (cu viermi
![](bang.gif)
MONI cu DIANA (01.01.2006) si TUDOR (14.08.2009) www.dropshots.com/DIANATUDOR" target="_blank"> POZE
"10% din viata este rezultatul a ceea ce ni se intampla, 90% este decisa de modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla"
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Rufus/Rufus.jpg)
Rufus spune:
citat din mesajul lui buflea Totusi repet intrebarea - bautura se gasea la liber sau tot la coada ? Vin, tzuica ... ? |
Bautura simpla era la liber. Vin, tuica (rachiu fabricat in distileriile statului), imbuteliat sau varsat, bere, coniac romanesc (denumit apoi brandy, cand au sarit probabil francezii cu gura ca coniac=cognac), bere. Cele de import (votca, rom cubanez, vermuturi bulgaresti) erau mai rare, cand si cand la magazine sau la casele de comenzi.
Despre scoala: pe vremea burgheziei, taranii n-aveau parte de scoala; comunistii si-au facut un titlu de glorie din a scoli taranii si muncitorii simpli; totusi, facultatea nu mai era o prioritate si, ca atare, nu mai era "oferita" decat pe linie de partid (gen "Academia Stefan Gheorghiu").
Este corect deci sa spui ca multi fii de tarani au facut scoala datorita politicii comuniste.
Rufus, Tora si iadele
![](foto.gif)
![](images/user_woman.png)
alex_andra spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui ladyJ
Care Frankfurt? -------------------------------------------- ´´Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei´´S.F. |
Habar n-am, are vreo importanta daca era RDG sau RFG?
Edit: unchiul ei(sotul matusii), la care a fost in vizita era detasat din Romania, in Germania, director de banca, al reprezentantei noastre de acolo.
Daca a fost el vreun pui de securist sau nu, asta nu stiu si nici mama nu stie, ca am intrebat-o. Cert este ca in afara de diverse jocuri lego, milka, kinder si guma hubba bubba, alte beneficii nu am avut.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/mihaela_s/mihaela_s.jpg)
mihaela_s spune:
Cu scolile eu stiu de la bunicii mei, ma indoiesc sa fi fost ceva cu plata inainte de Dej...va spun ce stiu din familia mea.
Bunicul meu din partea tatei, era din familie mai rasarita, tatal lui invatator in sat. Erau si ceva neam de familie buna, e un nume rar in Ro si azi. El si un frate au facut avocatura, bunicul meu a intrat in barou si apoi dupa venirea comunistilor, a fost in puscarie si nu a mai profesat niciodata. Era taranist, convins. A iesit la pensie portar de spital, la spitalul unde bunica mea(sotia lui) era medic. Umilit pana in maduva oaselor...Nu stiu daca facultatea lui a fost gratuita sau nu. A studiat in anii '25.
Dar sa continui cu bunica mea. Venita la 16 ani ca refugiat de razboi din Moldova de peste Prut, in 1916. Copil sarac, au venit numai cativa copii din 9-10 cati erau, parintii si fratii mai mari au ramas acolo. Copil de tarani, fara avere. A facut facultatea de medicina, in prima generatie in care au fost acceptate femei, la Cluj. Tot in anii '25, nu mai retin exact anii, se poate sa fi fost cativa inainte sau cativa dupa. Ea nu cred sa fi platit ceva, nu ar fi avut bani. O sora de a ei a facut si ea medicina, cativa ani mai tarziu.
E posibil ca mai apoi sa se fi schimbat lucrurile, chiar nu stiu...
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/mihaela_s/mihaela_s.jpg)
mihaela_s spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui alex_andra
Habar n-am, are vreo importanta daca era RDG sau RFG? BAZAR UMANITAR |
Absolut! In RFG era imposibil sa ajungi in anii comunismului.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/buflea/buflea.jpg)
buflea spune:
citat din mesajul lui Rufus Despre scoala: pe vremea burgheziei, taranii n-aveau parte de scoala; comunistii si-au facut un titlu de glorie din a scoli taranii si muncitorii simpli; totusi, facultatea nu mai era o prioritate si, ca atare, nu mai era "oferita" decat pe linie de partid (gen "Academia Stefan Gheorghiu"). Este corect deci sa spui ca multi fii de tarani au facut scoala datorita politicii comuniste. |
Stiam ca nu stiu istorie, nu mi-a placut niciodata
![](icon_smile_blush.gif)
Sa va spun de ce intreb - pentru ca stiu de ex ca "scoala" nu era o prioritate in familiile de tzarani nici in vremea comunistilor. Educatia tzaranului roman de dupa razboi spunea ca "la scoala" se duc puturosii, aia care nu vor sa se duca la munca. De altfel maica-mea recunoaste ca a fost lasata la scoala de bunica (liceul la oras si facultatea in alt oras) ca efect al faptului ca nu era eficienta in munca campului si ca sa se aleaga ceva de ea in viata.
Deci poate inaintea comunismului scoala era interzisa tzaranilor (?) sau era pe bani grei care nu puteau fi platiti de un om simplu (?).
Oricum ca tzaran fiind, a tine un copil in scoala era totusi un efort financiar - desi gratuita, facultatile erau in orasele mari - deci erau costuri legate de chirie, mancare, carti (?)...
![](images/user_woman.png)
alex_andra spune:
Mama zice ca in RFG.
Deci nu era chiar imposibil.
Probabil totusi ca functia lui fiind importanta, s-a putut.
monica70 spune:
Citat: | ||||||
citat din mesajul lui mihaela_s
Absolut! In RFG era imposibil sa ajungi in anii comunismului. pur si simplu... Hobby calator de profesie |
Ba sa stii ca nu era defel imposibil! Sotul unei verisoare primare din Bihor,a carui mama era nemtoaica si care avea o matusa in RFG , a fost in vizita la ea prin anii '80 si a stat cateva luni,dupa care ... s-a intors acasa! Absolut toata lumea era convinsa ca acolo ramane ,chiar daca lasase acasa sotia si baietii, mai ales ca era genul ala de om caruia toate "ii putzeau" aici,doar nemtii erau super-extra-ok . Dar s-a lamurit oarecum ca nici acolo in capitalism nu erau toate chiar roz.Faza e ca dupa revolutie tot afara a muncit vreo 10 ani - in Spania - dar dupa aia tot acasa,in Ro s-a intors la pensie
![](icon_smile_big.gif)
MONI cu DIANA (01.01.2006) si TUDOR (14.08.2009) www.dropshots.com/DIANATUDOR" target="_blank"> POZE
"10% din viata este rezultatul a ceea ce ni se intampla, 90% este decisa de modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla"
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/buflea/buflea.jpg)
buflea spune:
citat din mesajul lui mihaela_s Cu scolile eu stiu de la bunicii mei, ma indoiesc sa fi fost ceva cu plata inainte de Dej...va spun ce stiu din familia mea. Bunicul meu din partea tatei, era din familie mai rasarita, tatal lui invatator in sat. Erau si ceva neam de familie buna, e un nume rar in Ro si azi. El si un frate au facut avocatura, bunicul meu a intrat in barou si apoi dupa venirea comunistilor, a fost in puscarie si nu a mai profesat niciodata. Era taranist, convins. A iesit la pensie portar de spital, la spitalul unde bunica mea(sotia lui) era medic. Umilit pana in maduva oaselor...Nu stiu daca facultatea lui a fost gratuita sau nu. A studiat in anii '25. Dar sa continui cu bunica mea. Venita la 16 ani ca refugiat de razboi din Moldova de peste Prut, in 1916. Copil sarac, au venit numai cativa copii din 9-10 cati erau, parintii si fratii mai mari au ramas acolo. Copil de tarani, fara avere. A facut facultatea de medicina, in prima generatie in care au fost acceptate femei, la Cluj. Tot in anii '25, nu mai retin exact anii, se poate sa fi fost cativa inainte sau cativa dupa. Ea nu cred sa fi platit ceva, nu ar fi avut bani. O sora de a ei a facut si ea medicina, cativa ani mai tarziu. E posibil ca mai apoi sa se fi schimbat lucrurile, chiar nu stiu... |
Acum am vazut mesajul asta - daca este adevarat, inseamna ca asta e o legenda cum ca regimul comunist le-a favorizat copiilor de tzarani sa faca studii superioare ... ele oricum se puteau face de catre oricine avea aceasta ambitzie ...
monica70 spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui buflea
Acum am vazut mesajul asta - daca este adevarat, inseamna ca asta e o legenda cum ca regimul comunist le-a favorizat copiilor de tzarani sa faca studii superioare ... ele oricum se puteau face de catre oricine avea aceasta ambitzie ... |
Eu cum va ziceam nu stu sigur daca se plateau sau nu scolile in perioada aia,dar in mod sigur odata ajunsi la oras copiii aia trebuiau sa aiba unde locui,ce manca,cu ce se imbraca,eventual bani de carti.Deci sa zicem ca dintr-o familie de 4-10 copii,se facea eventual un efort sa se trimita unul,poate chiar doi copii la scoala.Restul ... la coada vacii (care o aveau si pe aia!)