Daca nu erau acele zile ce eram noi azi? ...

Raspunsuri - Pagina 37

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns monica70 spune:

Citat:
citat din mesajul lui maraki
Lapte aveam noroc pt ca mama lucra in mediu toxic si il aducea acasa pt noi ,in loc sa il bea la sv.

La fel la noi: taica-meu lucra in mediu toxic si primea zilnic lapte de la serviciu,dar il aducea acasa si asa consumam toti.

Zicea careva de tabere de copii speciale,nu exista asa ceva.Doar ca cel putin la Navodari unde am mers doi ani la rand,ne-a facut rost de bilete o vecina,ca stia pe cineva la Palatul copiilor,acolo se repartizau biletele alea.Deci tot un fel de pile.Dar nici fata ei,nici alte doua prietene cu care am mers atunci (tot ea le-a facut rost de bilete) nu erau "nomenclaturisti".
La fel cu casa aia de comenzi: oricine putea cumpara de-acolo,trebuia doar sa reusesti sa ii prinzi la telefon .Si sa stii de ea,ca nu i se facea publicitate.Dar nu va imaginati ca se putea cumpara oricat,de obicei produsele cautate gen carne ulei,aveau limita,un kg-doua,un litru etc. De restul sumei trebuia comandat umpluturi.

MONI cu DIANA (01.01.2006) si TUDOR (14.08.2009) www.dropshots.com/DIANATUDOR" target="_blank"> POZE
"10% din viata este rezultatul a ceea ce ni se intampla, 90% este decisa de modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DarkBendis spune:

Rufus, asta cu mancarea sanatoasa fie ca iti convine, fie ca nu, in cantitati mai mici ca deh, ce e mult strica, tine de bancul ala "societatea comunista e societatea care iti face binele cu de-a sila"

Tin minte cartelele de Zalau, ca doar eu eram responsabila cu statul la coada (in 1989 aveam 15-16 ani): paine jumatate de franzela de persoana, un kg de zahar pe luna, jumatate de pachet de unt pe luna, nu mai stiu exact, jumatate de litru sau un litru de ulei pe luna, daca nu ma insel si faina era la portie. Tin minte ca mergeai la alimentara de care erai arondat si aveau vanzatoarele acolo un catastif cu toate adresele care tineau de pravalia lor. Pentru paine si lapte erau cartele mici, dar lapte nu putea toata lumea sa cumpere, nu tot omul avea dreptul la cartela de lapte. Trebuia sa ai copil mic sau persoana bolnava in familie "care sa se califice" pentru asa ceva. Bunica avea diabet, deci avea dreptul la un litru de lapte/zi., regimul ei cerea doar de 0.5 litri/zi, deci ne ramanea si noua. Cozi mari erau la carne, mezeluri (cand se "baga" salam de vara, salamul "mistret" gaseai mereu dar nici catelul nu-l manca, se gasea parizer care putea fi fie bun, fie infect), la conserve de pateu, la branza telemea, topita sau cascaval (branza de vaca parca se gasea mereu), la peste proaspat (din ala congelat se gasea mereu cu reclama "nici o masa fara peste"). Alimentara de care tineam noi mai avea un raion "gospodina" unde gasei uneori - pe langa crevetii si conservele de peste de rigoare - salata de icre gata preparata si snitele de pui sau... parizer (rar de tot porc) si uneori cas pane semipreparate, adica tot ce trebuia facut era sa fie puse in tigaie. Aprozarele erau destul de bine dotate, tin minte ca erau cozi doar la fructe de sezon gen capsuni, cirese, struguri, dar mere, cartofi, morcovi-patrunjel, ceapa etc gaseai mereu - nu inseamna ca erau si din cele frumoase, de multe ori dintr-un kil de cartofi sau de ceapa aruncai jumatate ca erau putreziti sau stricati. De cozile la delicatese (portocale, pepsi, dulciuri mai deosebite) sau produse de igiena (vata sau hartie igienica ) nu mai zic nimic, ca s-a tot zis.

Noi locuiam intr-un bloc cu lume amestecata, 2 familii de medici, o familie de avocati, un procuror, dar si 2 familii unde tatii erau soferi de autobuz, 2-3 familii de muncitori, o economista care lucra la Securitate (adica era economista angajata acolo, nu "turnatoare"), niste profesori de istorie care lucrau la muzeu...Curentul se lua zilnic seara, apa calda aveam de max 2 ori/saptamana (si atunci se golea curtea de copii, mamele ieseau la geam si strigau "a venit apa calda" si toata lumea fugea in casa la spalat), in Zalau si cu apa rece era problema, nici asta nu curgea toata ziua, uneori stateai cu chiuveta plina de vase murdare pana seara ca nu aveai cu ce le spala, iar vana era mereu plina de apa sa ai cu ce arunca in veceu. Ani de zile dupa "evenimente" ai mei au continuat sa faca provizii de apa - sa fie la nevoie in caz ca se "ia apa" si ... trebuie la baie

Dark Bendis
& Hogmanay Baby (31.12.2008)

"I dream of wolves. With them I run."
"Ye harm none, do what thou wilt shall be the whole of the Law"

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui histamina

verifica, sa vezi ca am dreptate.
si am uitat ciocolata alba de 17,50 lei.ca pe aia o puteam manca.

nu cifrele sunt importante,ci ideea de a nu repeta greselile de atunci,dar de a pastra si lucrurile dragi sufletului nostru,care nu tin nici de regimuri, nici d epreturi.

http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=167651&nm=Sebastian-Minunea-mea

Unde sa verific?

Hai ca mi-am adus si eu aminte doua preturi

Batonul de ciocolata (ciocolata de casa) era 2 lei si shuhaida era 3 lei . Shuhaida asta era un fel de crema de ciocolata invelita in ceolofan,sub forma de trunchi de piramida - si acum exista,e un produs de cofetarie local,ca si batonul.Mai era si "domino" ,ala nu mai stiu cat costa.
Astea se gaseau tot timpul la cofetaria de langa noi si la altele din oras si eu ca si mare consumatoare era culmea sa le uit .
Si prajituri ff bune existau.

Apropo placinta din aia cu varza se gaseste inca la noi ( chiar si aici jos langa bloc ).Si cu dovleac,mac,nuca si alte chestii traditionale.

MONI cu DIANA (01.01.2006) si TUDOR (14.08.2009) www.dropshots.com/DIANATUDOR" target="_blank"> POZE
"10% din viata este rezultatul a ceea ce ni se intampla, 90% este decisa de modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CorinaDani spune:

Citat:
citat din mesajul lui monica70

Citat:
citat din mesajul lui histamina

eu personal ,am facut cozile de la 5 ani la 15,cat aveam la Revolutie.mama ma trezea la 4,luam rand, la 6 venea macelarul, venea masina la 6.30.atunci se intra pe 2 randuri,cel de jos si cei care pur si simplu se suiau pe tine.se mai spargeau geamurile.
in genral luam carne de porc de 37 de leikg.mai era si vita la 41 de lei kg.
am facut cozile si la branza, mai ales la cea de 32 de lei.
salam nu luam niciodata.

Ce memorie pe tine ! Io aveam 19 ani la revolutie si io am stat destul pe la cozi,ba am facut chiar si practica un an la magazine alimentare, dar zau daca mai tin minte vreun pret la ceva

singurul pret de care imi amintesc cat de cat este cel al pantofilor, cei normali costau parca 270 lei, iar cei guban costau 320 lei. pantofii guban vad ca au aparut din nou...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alex_andra spune:

Tocmai ce am avut o conversatie cu maica-mea (care nici macar nu a fost membru de partid, pentru ca a refuzat), ca am zis ca poate am uitat eu unele lucruri si nah...sunt, dupa cum mi s-a spus pe aici, "shoaima patriei" si "melancolica" dupa regimul comunist...si alte aberatii de gen.

-carti cumpara de la librarii si existau, doar ca se epuizau f repede. Mai cumpara si pe sub mana, tot de la librarii.

- case de comenzi existau in Bucuresti inca din 80

- ea nu a fost la niciun control ginecologic, pentru ca a refuzat si nu a luat-o nimeni cu forta;

- desi nu aveau rude cu averi, chiar deloc, au fost 2 ingineri saraci, au stiut cum sa-si faca viata frumoasa, citeau mult, se intalneau la "ceaiuri" cu prietenii

- zicea cineva, nu mai stiu cine, ca nu exista cascaval si pepsi....ba exista

- a zis ca intr-adevar cumpara paine, oua si ulei, cu buletinul ca sa arate ca sta in Bucuresti, dar nu exista cartela

- da, era frig in casa si da, se intrerupea des curentul

- in calitate de anti comunista(cum spuneam, nu a fost nici macar membru de partid), mi-a zis ca lucrurile nu au fost chiar atat de rele asa cum sunt spuse acum de unii, cel putin ea nu le-a vazut asa.

Si ea considera ca Ceausescu a fost executat pentru a nu vorbi, pentru a nu da in vileag pe diversi. De aceea nu a avut parte de un proces adevarat.

Astept sa apara acum reactiile de anticomunism impotriva mea

Mergi la inceput

Eu nu am fost la nicio munca patriotica, dar tin minte ca strangeam castane si ghinde si maculatura.
Dar la fel, priveam lucrurile astea fara nicio frustrare.

Ah, am fost o data la tv si i-am cantat, cu corul scolii, celui bun si drept

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andacos spune:

Alexandra,eu nu stiu ce reactzii asteptzi tu,ca de fapt ce spui tu in ultimul mesaj,s-a spus anterior de fiecare participant la subiect,diferentza dintre primul tau mesaj(ma rog ala care mi-a ramas mie in minte cu cartzile)si ultimul,este ca ultimul e mult mai realist,vezi cartzile care se dadeau pe sub mina!

Bineintzeels ca era pepsi si cascaval,ins anu in magazine,nu la liber sa ma duc sa-mi iau o sticla cind mi-era sete sau 100g de cascaval cind imi era foame!

Se gaseau dar era bataie pe ele,celebrele cozi de care spune toate lumea!

Corina Dani.eu am dat 390 de lei pe un Guban,luat di Unirea din Bucuresti,cu putzin inainte de revoltzie!

editez sa spun ca sau sa repet ca nu existau case de comenzi in toate orasele!

Dana

www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit

Mergi la inceput

nu numai ca nu au fost membri de partid(de taica-miu nu stiu 100%), dar bunicul meu, tatal tatalui, avea o "pata" la dosar si taica-miu a avut la un moment dat de suferit din cauza asta.

Maica-mea a iesit de 2 ori din tara, pana in 89, o data la rusi, impreuna cu taica-miu si o data in Germania, la Frankfurt, in vizita cateva zile, la niste rude, fara taica-miu, ca nu a avut voie cu el, le era teama probabil ca raman acolo.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui andacos

Alexandra,eu nu stiu ce reactzii asteptzi tu,ca de fapt ce spui tu in ultimul mesaj,s-a spus anterior de fiecare participant la subiect,diferentza dintre primul tau mesaj(ma rog ala care mi-a ramas mie in minte cu cartzile)si ultimul,este ca ultimul e mult mai realist,vezi cartzile care se dadeau pe sub mina!

Bineintzeels ca era pepsi si cascaval,ins anu in magazine,nu la liber sa ma duc sa-mi iau o sticla cind mi-era sete sau 100g de cascaval cind imi era foame!

Se gaseau dar era bataie pe ele,celebrele cozi de care spune toate lumea!

Corina Dani.eu am dat 390 de lei pe un Guban,luat di Unirea din Bucuresti,cu putzin inainte de revoltzie!

editez sa spun ca sau sa repet ca nu existau case de comenzi in toate orasele!

Dana

www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit

nu toate cartile se dadeau pe sub mana, asta e ce vrei tu sa culegi din ce scriu eu.
si primul meu mesaj cu ultimul mesaj, sunt in acelasi registru.

Si da, ce am spus eu a fost spus de mai multi participanti, doar ca numai la adresa mea s-au spus magarii.

Mergi la inceput

Ce am auzit eu e ca in perioada 65-75 s-a trait f. bine in Romania,dar nu neaparat de toata lumea ci de cei care deja aveau un apartament/casa si un serviciu bunicel.Asta fiinca nu incepuse sa se ia curentul,apa si inca se mai gasea mancare.
Parintii mei au venit ambii de la tara - tatal din Oltenia,maica-mea din Bihor,de pe la 15 ani ,adusi de fratii mai mari,veniti mai devreme.Si nu aveau absolut nimic niciunul.Initial au stat fiecare in gazde,sau in chirie de la stat,au facut scoala sau si-au gasit de lucru si abia in '74 cand aveam eu 5 ani ne-am mutat la bloc,cumparat in rate.
Au urmat mobila in rate,masina in rate ... Dar de-aia in fiecare an mergeam in concedii la mare sau la munte,prin sindicat.

Intrebati de "nomenclaturisti".Unul din fratii mamei era secretar de partid pe cea mai mare fabrica din oras.Fata de noi aveau doar un apartament cu 2 camere (noi aveam cu 3), dar aveau doar o fata,poate de-aia (eu mai am un frate).In casa ce aveau in plus fata de noi erau doar cartile bune: sotia lui era mare pasionata de citit si io profitam din plin sa imprumut de la ei.In rest ... nici macar masina nu aveau.Unchiul meu era ff inteligent,un om deosebit,din pacate a murit in '84 de cancer la plamani,intr-o luna a fost gata.Din pacate statea la fabrica zi lumina,un stres continuu,era si mare fumator si viata asta dezordonata si stresul cred ca l-a dat gata.Nu misca nimic in uzina aia fara sa fie chemat si el - nu era indeajuns ca era sef la sectia lui,trebuia sa participe la toate sedintele importante.La o adica era exact ca si acum: inginerii-sefi de sectii-directorii din firmele de productie mai ales,stau zi lumina la program,ce mai conteaza ca-s acum firme private? Cam cu aceleasi probleme se confrunta ...

Mergi la inceput