Daca nu erau acele zile ce eram noi azi? ...
Raspunsuri - Pagina 29
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/buflea/buflea.jpg)
buflea spune:
Mai vroiam sa reflectez putin la mesajul lui Rufus ... cred ca are dreptate, in conditiile internationale si geografice in care ne incadram, probabil oricum am fi scapat de comunism si poate ar fi fost o tranzitie mai "de catifea" ...e chiar trist sa spunem asta dupa 20 de ani.
Apropo de faptul ca tocmai a murit ala al Coreenilor - si aratau la TV ce ode si ce lacrimi ... ma intrebam de dimineata cu barbatul daca intr-un regim dictatorial ca al alora foarte similar cu al nostru inainte de '89, daca oare am fi avut macar Internet. Al meu a spus ca sigur DA, poate nu acasa dar la serviciu DA ...ca in Europa ar fi fost imposibil sa ne izoleze, maximul probabil a fost atunci in '89 - dar deschiderea asta virtuala ar fi fost imposibil sa o interzica.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/buli/buli.jpg)
buli spune:
pai buflea, uite am fost eu in iran si pot sa-ti spun cum e cu internetul intr-o tara cu un lider maximo.
foarte slaba conexiune, fara fb si alte retele de socializare. mail cu chiu cu vai.
site-uri restrictionate etc.
![](images/user_woman.png)
ruxij spune:
Protestez! Niciun liceu nu era mai tare ca Balcescu
Am avut noroc cu muncile agricole si ginecologia, mai putin cu mancarea si caldura sau curentul si apa calda, sau hainele si elasticul de chiloti.
Nici eu n-am fost la controale ginecologice, Slava Domnului,ce oribil, sa te duca ca pe animale brrrrr Mai mult, nu am fost la ginecologie in Romania niciodata, pt ca nu doream sa suport adresarile nepoliticoase, grobiene ale personalului medical. Prima data in viata mea am fost la ginecolog la 29 de ani, in usa.
Ce oribil, sa te forteze sa nu pracdtici contraceptia bleah si iar bleah, umilitor peste masura sa decida statul ce sa faci tu cu corpul tau, fix ca la o turma de animale domestice....oribil
Mama mea a facut 6 avorturi, ilegale desigur. Nu stiu amanunte.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/buflea/buflea.jpg)
buflea spune:
Citat: |
citat din mesajul lui buli pai buflea, uite am fost eu in iran si pot sa-ti spun cum e cu internetul intr-o tara cu un lider maximo. foarte slaba conexiune, fara fb si alte retele de socializare. mail cu chiu cu vai. site-uri restrictionate etc. |
Mda ... dar la cat de mare e internetul, cate site-uri puteai sa restrictionezi ? Va dati seama ce profesii noi apareau, securitatea pe Internet, asa cum ascultau telefonul, stateau cu ochii pe ce site-uri navighezi .
![](images/user_woman.png)
eunice78 spune:
Nu vreau sa reiau discutiile despre toate lipsurile din vremea comunismului pe care le-am resimtit din plin (frig cumplit, caldura, lumina, apa la program, mancare la ratie, dezastrul cand am spart sticlele de ulei ca am cazut, copil fiind, si am distrus si cartela si buletinul mamei, si am ramas si fara ulei, amintirea primului dinte scos in timpul unei pene de curent) ci vreau sa atrag atentia asupra chestiunilor de viata si de moarte pt care trebuie condamnat comunismul si pt care eu nu ma gandesc la nici un avantaj al acestuia.
Si ma refer aici la
http://stirileprotv.ro/stiri/social/romania-te-iubesc-supravietuitorii-de-la-cighid-invata-sa-traiasca.html
Si la toti cei care se nasteau cu probleme, la femeile care erau lasate sa moara in urma unui avort, etc. Eu am avut un var care s-a nascut cu retard mental si locomotor si care a fost luat de langa mama lui si aruncat intr-un centru gen Cighid pentru ca ..era un rebut..nu facea cinste societatii. Norocul lui a fost ca a venit revolutia si a fost recuperat de acolo mai mult mort decat viu.
Legat de turnatori, nuuuuu..nu turnau de frica ci si de placere, sa moara capra vecinului. Si spun asta pt ca am lucrat ani intregi in zona de ordine publica si am cunoscut oameni ( dupa 2002, subliniez 2002) care veneau la politie si dadeau informatii cerand sa se foloseasca in cazul lor numele de cod atribuite de fosta securitate, spuanand chiar ca ei sunt deja instruiti si stiu ce au de facut. Doar ca atunci mediul era mult mai prielnic pentru asta.
Legat de controalele ginecologice..eu am prins controale din asta in facultate (militara), 4 ani la rand, obligatorii, anuale, dupa revolutie, cred ca au fost mostenite..si da, stiu
ca se faceau si inainte.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/maraki/maraki.jpg)
maraki spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui buflea
Eu nu am auzit pana acum de controale ginecologice obligatorii ... cu siguranta in Politehnica bucuresteana nu exista asa ceva ... Am facut si armata si nu ne-a cerut nimeni control ginecologic. De asemenea nu exista obligativitatea de a face 4 copii cum s-a scris aici ... exista permisiunea de a face avort legal dupa 4 copii - este cu totul altceva. Mik, in continuare imi dai impresia ca ma interpretezi gresit - este alegerea ta , dar tin neaparat sa iti spun in mod direct ca faci asta. Eu nu am spus ca mi-a placut regimul comunist, am spus ca l-am trait mult mai lejer si superficial comparativ cu parintii mei - protejata fiind de parinti si de naivitatea tineretii. Simteam ca sunt lucruri care nu sunt normale dar nu aveam termen de comparatie si mecanismele de functionare a unei societati nu erau pe lista mea de prioritati. Eram la varsta la care imi permiteam sa ignor propaganda, sa iau totul in balon si sa ma bucur de ce imi oferea bun viata aia, pentru ca alta nu cunsocusem. Abea mai tarziu, cand am iesit in lume, cand m-am maturizat, cand am inteles ce inseamna sa traiesti pe picioarele tale, sa ai responsabilitati de familie, am inteles mai bine in ce anomalie traiam. Vad ca multa lume dupa mine a spus acelasi lucru si ma bucura ca s-a destramat curentul acela de la inceputul topicului in care daca nu spuneai cat ai sangerat in lacrimi in comunism (de la 6 ani ca Sabina) inseamna ca ai fost "catzea'. Mi-a mai placut o idee spusa de AB_AC - ca oricat incercai, nu neaparat sa te impotrivesti, dar sa eviti, sa ignori, sa te feresti de sistem, usor, usor, prin deverse parghii sociale, economice - sistemul te inghitea ... asta e un mare adevar, asa ca eu evit sa dau vina pe cei care s-au supus atunci spunandu-le ca daca ar fi refuzat nu s-ar fi ajuns acolo. Procesul de a te integra in modul ala de viata nu era brusc, se facea treptat prin mai multe metode, incepand de la educatie, media, constrangeri profesionale ...etc. |
Voi tot nu intelegeti. Deci dupa 4 copii aveai dreptul la avort legal. Daca aveai 44 de ani sa zicem, erai cu 2-3 copii si se intampla sa ramai gravida, erai obligata sa il faci pt ca nu implinisei varsta de 45 si nu aveai cei 4 copii.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/maraki/maraki.jpg)
maraki spune:
Citat: |
citat din mesajul lui mihaela_s buflea si restul care spuneti ca voi nu ati trecut prin cozi, practici agricole, controale ginecologice si alte atrocitati comuniste. Vreau sa intelegeti ca daca voi nu v-ati "lovit" de ele, asta NU INSEAMNA ca ele nu existau. Poate inteleg eu gresit, dar asta razbate din postarile voastre... Si eu am facut armata un semestru, eram studenta in anul I cand a fost revolutia. Eram in Cluj, la Chimie...am trecut cu toate prin controlul ginecologic, a fost OBLIGATORIU, nu stiu ce se intampla daca spuneai nu, nimeni nu a indraznit...eu am scapat pentru ca eram pe ciclu dar a trebuit sa demonstrez. ![]() edit: de la fabrici erau duse femeile ca vitele la controale ginecologice, periodic...asta ca sa descopere eventuale sarcini si sa nu poata face femeile avorturi ilegale. De ce zic ca vitele? Cine a fost, stie. Cine nu, oricum nu va intelege... pur si simplu... Hobby calator de profesie |
Controalele erau facute sa fie prinse cele care erau insarcinate. Prietena mea lucra la UREMOAS pe atunci, era domnisoara. A spus medicului ca ea nu a inceput viata sexuala si ce credeti ca s-a intamplat? I-a facut controlul ginecologic in fund.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/jenn/jenn.jpg)
jenn spune:
Am vazut mai demult pe youtube un documentar subtitrat in engleza- cu un medic care participase la acele controale obligatorii,dar acum nu-l mai gasesc.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/monica70/monica70.jpg)
monica70 spune:
Cand am fost eu la controlul ala ginecologic am mers singura,nu m-a dus nimeni cu gasca.Pur si simplu controlul ginecologic era trecut pe lista alaturi de analizele de sange,radiografiile pulmonare si nu mai stiu ce.Si parca era medic femeie daca tin bine minte,oricum mie una nu mi s-a parut anormal atunci,era o simpla regula ca atatea altele.
Mai deranjante erau lipsa apei calde - curgea odata pe saptamana,luarea curentului - stateam la etajul 9 si pe la 14 ani am iesit de doua-trei ori din liftul blocat intre etaje,am iesit in bezna ca nu existau geamuri pe casa scarilor Prima oara m-a scos un vecin,urmatoarele ture m-am descurcat singura.Nu era de stat si asteptat acolo fiindca tinea cam 2 ore pana dadeau iar drumul la curent.Circulam in general cu lanterne si lumanari+chibrituri la noi,mai ales iarna.Evident ca era frig,dar in camera mea aveam un calorifer electric,in bucatarie aragazul,iar cand nu era curent ... traiasca gimnastica si plapumele.Ce ma deranja rau de tot era aglomeratia din tramvaie,mai ales iarna sa mergi agatat pe scari nu era o mare placere,mai ales dimineata cand mergeam la liceu.Inapoi veneam de ff multe ori pe jos palavragind cu prietenele (cca 5-6 km), ca era muuult mai placut asa,la ora aia fiind si mai aglomerat.
La noi in zona se putea face rost usor pe vremea aia de anticonceptionale,dar de-aia tot existau o gramada de avorturi.Eu m-am ingrozit dupa revolutie cand auzeam pe una alta afirmand foarte lejera ca ea a facut chiar 8-9 avorturi
La noi in familie taica-meu n-a lucrat niciodata duminica,dar maica-mea lucra frecvent.UTA producea pe vremea aia intensiv pentru export si aveau mult de lucru.Nu cred ca erau chiar obligati,doar cumva santajati.Stiu pentru ca si eu am lucrat in 88-89 un an intr-o fabrica si in fiecare sambata bietul maistru ,un mosulica ce mai avea un an pana la pensie si ii tzatzaia fundul pentru postul lui,venea pe rand pe la fiecare si ne ruga sa venim dumininca respectiva la lucru.Unele acceptau ,altele nu,altele acceptau intr-o duminica,altele in alta,altele deloc.Aveai o zi in plus libera,era mai lejer,deci multora le convenea.Nu s-a intamplat niciodata sa nu accepte nimeni sa vina. Presupun ca asa era si la maica-mea si la multi altii.
MONI cu DIANA (01.01.2006) si TUDOR (14.08.2009) www.dropshots.com/DIANATUDOR" target="_blank"> POZE
"10% din viata este rezultatul a ceea ce ni se intampla, 90% este decisa de modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla"