4 anisori
buna,
Ce activitati educationale credeti ca trebuie sa aiba un copilas de 4 ani?
Sincer eu nu cred ca trebuie sa incepem sa invatam alfabetul, scris, socotit...etc, fetita mea merge la gradinita si acolo au activitati specifice, desenam, coloram, spunem cateva poezii, stie multe povesti, se uita la desene.....iubeste desenele ca toti copii cred....dar sotul meu, crede ca ar trebuii sa lucreze mai mult, sa avem activitatile copiilor din anul pregatitor, eu nu sunt de acord, nu vreau sa sarim niste etape ale copilariei, acum treaba lor este sa se joace,si tot ce am precizat mai devreme, voi ce parere aveti?
Raspunsuri
joklk spune:
Eu cred ca trebuie sa te adaptezi la ceea ce vrea copilul la varsta asta.
Fiica mea e mai mica (doar 3 ani) dar de exemplu e foarte curioasa si m-a intrebat niste litere. Daca ea are interes nu vad nimic rau in a invata mai repede literele, sa scrie, sa citeasca, sa socoteasca. Dar sunt de parere ca totul trebuie sa vina din partea copilului si nu din partea voastra.
Johanna mami de strengarita Karla Luiza (14.09.2008)
pozele noastre
Povestea piticului nostru drag Karla-Luiza
universul meu de copil - poze
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=147389&nm=Zambetul-Karlei]Zambetul Karlei[/url]
Rufus spune:
Eu cred ca-i devreme de activitati din anul pregatitor. Devreme rau. Si vei observa asta (daca va apucati sa lucrati) din faptul ca nu are rabdare si concentrare sa faca ce-i cereti, nu ca n-ar fi in stare.
Nu vad rostul grabei, rezulatatele asteptate nu vor veni.
Rufus, Tora si iadele www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=d39f778033dd7597d12ac9&source=category&category_id=all" target="_blank">Retrospectiva 2010
olim spune:
alex al meu are 4 ani impliniti in noiembrie, si este grupa mijlocie aici.MS
Deja la scoala invata sa scrie, recunoaste toate literele, stie sa isi scrie numele si sa copieze cuvinte scrise cu litere de tipar, stie numerele pana la 15, citeste mai nou preturile de pe afise, sau numele magazinelor , la care nu le recunoaste dupa semne.
Dar acasa nu il stresez deloc, mailucram cateceva in wek, dar nu vreau sa il obosesc.La scoala l-au invatat aceste lucruri, si asta mai mult in joaca.
Depinde mult de fiecare copil in parte, al meu la scoala se plictiseste tare, este putin mai dezvoltat pentru varsta lui, si trebuie sa ii dai tot timpul ceva de lucru sa il tii ocupat.Si cand ma gandesc ca in vara nici macar nu intelegea franceza, si acum le vorbeste bine pe amandoua.
daca copilul prezinta interese pentru aceste lucruri atunci il stimulezi, dar nu ii impui nimic, sau nici nu il obligi, doar de dragul de a fii el cel mai.
Bafta multa sa aveti!
dana vio spune:
Alex a mea tocmai a implinit 4ani si a invatat sa scrie toate cifrele si mi-a cerut sa scrie si ea, ii scriu cu litere de tipar numele tuturor in creion si ea scrie peste cu carioci. Sotul meu i-a luat "Magicienii cuvintelor" si de acolo a devenit foarte interesata de litere. Se joaca jocuri online cu niveluri la care trebuie sa recunoasca culori, apoi forme si la cele mai avansate sa faca adunari. N-am obligat-o, dar am fost chiar curioasa cum reactioneaza: a efectuat adunarea pe degetele mele. Binenteles ca se cam incurca, dar eu sunt multumita ca intelege fenomenul. Si i-am luat un joc, nu stiu cum se cheama, cu activitati pentru copii 4-7ani, sunt fise pe care poate scrie cu carioca si apoi se sterge cu servetelul umed si se poate scrie iar. II plac, din cand in cand imi spune ca vrea sa-si faca temele!
Eu zic ca daca copilul vrea, de ce nu? Eu am discutat cu educatoarea si mi-a spus ca nu exagerez.
Alexandra Maria
14.12.2007
roxy spune:
Alex al meu tot 4 ani , a zis ca el nu vrea sa scrie de mana...ca scrie calculatorul pentru el.Asa ca ori isi va trage secretara ori va scrie la calculator .Recunoaste literele ca i-au spus la gradinita.De mana stie sa isi scrie numele cu litere de tipar, dar la calculator stie sa scrie si cu litere mici si mari dupa dictare sau copiere.Asta e ...sa traiasca cine a inventat calculatorul.
In rest sunt interesata si eu daca ar trebui sa-l duc undeva dupa gradinita.Daca ar fi fost fata era usor, aici la gradinita mai toate fac balet sau dansuri...dar baietii? La inot mergem cam de doua ori pe luna la bazin (mai des vara ), dar asta noi toti , ca familie, dar el sa fie cica in rand cu lumea...
In rest la socotit iti arata pe degete ca are 4 ani si daca mai pune de doua ori palmele amandoua va ajunge la varsta cand va putea face ce vrea el fara sa-i mai dau eu voie
Recunosc ca el e autodidact, fura tot din zbor, eu fiind mai ocupata cu fratele lui cu care e o situatie mai delicata si trebuie sa lucrez mai mult.Dar cu toate astea iti sta mintea in loc ce analogii face si ce concluzii trage
Ramona2006 spune:
Maya a inceput gradi cind avea 3 ani iar primii doi ani de gradi a fost mai mult acasa, bolnava, asa ca am facut cu ea f multe activitati. La inceput am mers pe deprinderi, cred ca asa le zice , am decupat, sortat, colorat, insirat margele, chestii din astea. Eu m-am bazat mult pe metoda Montessori si pe caietele de activitati Kumon (sint pe virste).Pe net gasesti inspiratie de la zeci de bloguri f bune.
Am invatat-o si literele, am inceput cu alfabetul englez (latin), cifre, totul la inceput prin activitati (craft), am desenat, pictat, facut colaje...M-am inspirat mult de pe bloguri de homeschooling ptr. virsta Mayei.
Sint si siteuri f bune ptr invatat litere, jocuri, carti de activitati.
Totul este sa vezi ce vrei tu si sa coordonezi eventual cu programa de la gradi. Maya la gradi in grupa mijlocie invatau deja literele, cifrele, vocabular (rime, antonime, din astea)si cifrele.
Acum are 5 ani jumate si e in grupa pregatitoare asa ca deja invata mult si la gradi. Acasa suplimentez cu "experimente stiintifice" si exploram mult natura si am invatat-o sa scrie si sa citeasca in engleza. In ebraica inca mai are probleme.
Aici la 6 ani merg la scoala obligatoriu...
TRebuie sa adaug ca tot ce face face cind si cit si ce vrea ea, are toate materialele la indemina si isi ia singura cartile sau caietele, nu o fortez cu nimic. Uneori se trezeste dimineata si inainte de a merge la gradi mai deseneaza ceva...
Indiferent ce alegeti, important este sa ii placa ceea ce face .
Succes!
Blogul meu de mama ce sta mult prea mult acasa:
http://aloneinholyland.blogspot.com/
Roxxy80 spune:
Matei al meu are 4 ani si o luna. De 2 luni merge la karate de 2 ori pe saptamana. L-am inscris si la dansuri la gradi si ii merge foarte bine. In restul timpului face lego cat cuprinde si puzzle. El stie sa numere pana pe la 30 (dar a invatat la gradinita). Cunoaste si cateva litere, dar asta doar pt ca s-a aratat el interesat. Eu sunt de parere ca la 4 ani nu are nevoie sa stie alfabetul sau sa faca adunari, scaderi etc. Noi am cumparat multe carticele cu activitati pt 4-5 ani: labirinturi, de gasit diferentele intre 2 imagini, de incercuit grupuri de obiecte de acelasi fel etc. Ii citim foarte mult. Nu ma intereseaza sa stie poezii.
Nu are voie deloc la calculator (si eu si sotul sunt impotriva calculatorului la aceasta varsta mica). La desene se uita cam 45 de minute pe zi: nu avem posturi TV ci doar dvd-uri selectionate de noi.
Tot in ultima vreme a mers la tot felul de ateliere de creatie: cu tematica de Craciun sau cu alta tematica.
gogosel spune:
baietelul meu are 4 ani si 4 luni si din toamna merge cu adevarat la gradi. a mai mers cateva luni in iarna-primavara insa nu s-a cunoscut nimic, nici in comportament nici in cunostinte. acolo, prima data, era un chin pt el.
din sept i-am schimbat gradinita si am ales f bine. pana acum stie cuvinte in engleza (desi nu ma intereseaza acum lucrul asta), stie cateva poezii, cantecele, este muuult mai sociabil, comunicativ si mai plin de viata.
stie sa numere pana la 10 in romana si engleza, stie sa isi scrie numele, cifrele 1,2 si mai greu 3.
momentan nu doersc pre multa munca "intelectuala" deoarece trebuie sa se joace si sa invete ce ii place prin joaca.
as fi vrut sa il duc la ceva ateliere, un sport insa financiar sunt limitata- adica 100-200 lei/luna.
mamicile care au dus copilasii de aceasta varsta la ateliere/centre de activitati poate imi dau niste sugestii pentru a incepe anul viitor.
am vazut ceva la Antipa si la Muzeul Taranului Roman insa nu stiu cam la ce sa il inscriu. ca pret sunt acceptabile la MTR. la Antipa am vazut ca pretul este de 50 lei pe atelier.
cursurile FTK pentru noi sunt scumpe. merge la privat si e suficienta taxa asta lunar.
am mai auzit de cursuri la radioul Itsi Bitsi insa nu stiu nici preturi si nu m-ar interesa teatrul
Miriluta spune:
Henrik are 4 ani si 4 luni. La varsta lui, sora-sa stia tot alfabetul (invatat la insistentele ei de placere) si stia sa numere pana la 20. Henrik nici nu vrea sa auda de numarat sau de alfabet. Zice ca el e mic. La gradinita merge de cand avea 1,5 ani. Din vara intra in grupa pregatitoare si sper ca se va prinde ceva de el. Face cu placere puzzle, jucam ''Nu te supara frate'', deseneaza in legea lui, coloreaza in contur fara sa dea prea mult pe afara, se joaca cu trenulete si masinute. In schimb e foarte indemanatic in bucatarie si cu uneltele (cred ca o sa fie spargator de meserie ca are niste degetele, parca sunt surubelnite).
Din mai va merge de doua ori pe saptamana la inot si la ju-jitsu (cu sora-sa). In rest, il las sa se joace cat vrea muschiu' lui, fara sa il stresez.
miri2007 spune:
Totul depinde de copil si de ritmul sau.
Al nostru are 3 ani si 9 luni si stie sa numere pana la 10. Dar asta cu numaratul corect o are de aproape o luna. Pana acum i-am tot aratat noi cum e cu numaratul masinutelor, a ghindelor, a pietrelor, etc. El mai mult asista si parea ca nu prea ii place sau ca se prinde de el.
Si deodata a inceput sa numere corect si mai noi tot ma intreaba sa-i arata pe degetele lui cat face 1 cu 2, 2 cu 3, etc. Dar vine de la el!
La litere stie doar de R pentru ca vine de la racheta (preferatele lui). In rest nu prea ne intereseaza subiectul si nici nu ne stresam in aces sens.
Facem insa o multime de activitati practice (acum cu specific de CRaciun), citim mult si am inceput sa vedem si unele filme cu copii. Si a inceput sa ne pasioneze tot ce tine de istorie.