Jurnalul unei "Homeschooling mom"(2)
Raspunsuri - Pagina 10
flaviutza spune:
Da Sabina, eu m-am referit strict la potentialul vis a vis de posibilitatea de invatare aici, ca despre asta vorbeam .
flaviutza spune:
Citat: |
Patou, fara suparare : imagineaza-ti un copil al tau servind la fast-food toata viata sau vanzator la magazin...stiu-stiu, sunt meserii onorabile, cineva trebuie sa le faca si pe astea, munca innobileaza etc-etc-etc...dar sincer, ti-ar conveni ? |
Hai ca raspund eu. pentru mine e ok sa fie vanzatoare la fast food daca asta ar face-o intr-adevar fericita, dar ca alegere nu ca singura posibilitate de a-si asigura traiul, pentru ca alte posturi cer studii inalte.asta e problema, de fapt.
freedelia spune:
Am revenit, sper ca ati avut un Craciun fericit... Noi am petrecut minunat, am mers simlao petrecere in ajun, si la biserica, am petrecut si timp in familie jucandu-ne cu cadourile primite, am avut si musafiri. Tot in ajun, copiii au mers la o prietena, au facut cookies si au mers si i-au impartit pe la security guards si femeile de serviciu din complex, impreuna cu un pliant cu ce este Craciunul. Ma simt foarte multumita de aceste zile...
Azi John a reinceput sa faca scoala, pentru ca mi se pare ca in zilele cand lucreaza e mai ordonat, mai organizat in tot ce face. Asa ca dupa micul dejun, un pic de scoala, apoi o sa vina tata si o sa mearga sa joace tenis. Sotul meu pleaca azi intr-o delegati pana vineri, asa ca suntem doar noi zilele urmatoare...
Am citi si eu comentariul cu vanzatoareamla fast food si nu inteleg de ce daca unncopilmnu exceleaza pe toate planurile trebuie obligatoriu sa ajunga la fast food. Adica nu poate sa fie de exemplu profesor de o limba straina, de literatura, un artist mai mare sau mai mic, designer, muzician sau profesor de muzica, sau sa isi deschida propriul business, cu nenumarate posibilitati -- agentie de turism, consultanta, un program after school, un magazin, un hotel, trading, cate si mai cate si mai cate. Daca nu ii place matematica, trebuie neaparat sa i-o bagam pe gat a fara ea nu se poate? E absolut ok sa o faca mai incet si sa puna mai mult efort in ce ii place... Nu toti suntem la fel si nu toti trebuie sa ne misam in acelasi ritm...
Delia, 9+ si mami de John (11 Martie 2004), Jodie (16 Martie 2006), Jane (2 Martie 2010)
POZE
ch_dana spune:
Delia, a fost doar un exemplu de meserie care nu cere calificare. Dar, asa cum Flaviutza a punctat foarte bine, nu e pacat sa aibe potential si sa nu il foloseasca din "vina" (nu intr-un sens strict vina, poate fi si un complex de imprejurari) parintilor si dupa aia sa traga targa pe uscat toata viata ? Vezi ca in ziua de azi e destul de greu si daca nu ai o calificare, esti primul pe lista de disponibilizati (nu ma refer la RO, unde esti primul pe lista daca nu esti in relatii bune cu sefii, indiferent de calificare )
Meseriile enumerate de tine cer si alea studii, ba inca destul de complexe. Eu m-am referit la observatia lui Patou, care mentiona scoala in general cu finalitate in diplome, nu neaparat stiintele exacte.
Dana & Amelia (21.06.2011)
anya spune:
Fredelia, in activitatile scrise de tine iti trebuie ori diploma, ori multi bani ca sa-i angajezi pe altii cu diplome. Poate aveti acum acei bani dar viata nu se stie ce ne rezerva. Vor mai fi atunci? Ceea ce stie (si in spate se afla si acea hartie: diploma) nu ii poate lua nimeni.
flaviutza spune:
citat din mesajul lui freedelia Am citi si eu comentariul cu vanzatoareamla fast food si nu inteleg de ce daca unncopilmnu exceleaza pe toate planurile trebuie obligatoriu sa ajunga la fast food. Adica nu poate sa fie de exemplu profesor de o limba straina, de literatura, un artist mai mare sau mai mic, designer, muzician sau profesor de muzica, sau sa isi deschida propriul business, cu nenumarate posibilitati -- agentie de turism, consultanta, un program after school, un magazin, un hotel, trading, cate si mai cate si mai cate. Daca nu ii place matematica, trebuie neaparat sa i-o bagam pe gat a fara ea nu se poate? E absolut ok sa o faca mai incet si sa puna mai mult efort in ce ii place... Nu toti suntem la fel si nu toti trebuie sa ne misam in acelasi ritm... Delia, 9+ si mami de John (11 Martie 2004), Jodie (16 Martie 2006), Jane (2 Martie 2010) POZE |
Daca un copil nu face o facultate, nu are calificarea necesara decat pentru...fast food, muncitor necalificat, etc.si cu facultate e foarte greu , cel putin in ro , daramite fara studii..fetele asta alternativa o au. la hamburgheri, vanzatoare in piata, la taraba, etc. platite cu 700 lei pe luna, in conditiile in care iti dau exemplu, factura la gaze pt un ap de 3 camere e 300 lei.
Probabil ca in Us traiesti relativ decent ca vanzator la fastfood,dar aici cu 700 lei pe luna, mori de foame. a, si mai sunt si muncite posturile astea necalificate zi lumina , sambata si duminica, etc.Crede-ma toate vanzatoarele din Ro si-ar dori totusi un post mai bun, din care sa aiba cu ce se intretine.
varianta cu bussinesul pica, atunci cand esti si sarac, si fara nici un studiu,eventual liceul, imi spui tu de unde bani pentru a incepe o afacere?
Iar un copil cu potential de invatare poate sa rateze din varii motive: nu are chef de invatat, tentatii sunt multe, se plictiseste, se indragosteste fix in perioada bacului sau a examenului de capacitate, etc,etc...
Nu e pacat ca un copil inteligent sa ajunga sa traiasca la limita subzistentei pentru ca nu a invatat atunci cand a trebuit, din varii motive??
Cati oameni , poate aveti cunostiinte muncitori necalificati,vanzatoare de la colt nu regreta ca nu si-au continuat studiile?
freedelia spune:
Eu pur si simplu nu pricep de unde pana unde se echivaleaza scoala acasa cu lipsa scolii. Ba chiar s-a scpus ca multi dintre copiii scoliti acasa ajung sa mearga la facultate mai devreme decat cei care fac scoala normala, o clasa pe an. Nici una dintre noi nu am sustinut ca daca ai nostri copii nu vor sa faca scoala, nu fac. Numai ca fiind unu la unu, cu copilul propriu pe care oricum il cunosti mai bine decat o invatatoare, oricat de buna si dedicata ar fi, poti sa observi ce inclinatii are Si sa mergi in ritmul lui, in care sa ii placa ce face si sa faca totul la timpul cel mai potrivit acelui copil, si nu altuia. Aceeasi varsta cu el.
Nu a sustinut nimeni sa Nu faca facultatea, nu despre asta am vorbit, ci despre Greieras care face matematica mai incetisor pentru ca asa considera ea ca e mai bine penteu copilul ei. Si toate ati zis a nu e bine asa, ca chiar daca nu ii place, nu conteaza, tre sa faca, altfel ajumge la fast food.
Deci, impotriva acestei teorii am scris eu. Si am scris ca pot ajunge sa aiba si altfel de diplome, care nunecesita sa fie genii la matematica sau sa munceasca pe branci.
Si poi, sunt si copiii care nu vor sa faca facultate. In Romania nu prea se prqctica, dar in multe tari, multi iau un an sa faca altceva decat scoala. Unii pleaca in jungla, altii pleaca pe bicicleta in jurul lumii, altii se duc misionari in Africa, altii merg sa predea engleza in China. Cate si mai cate. Unii, in acel an, descopera ca vor sa faca altceva decat credeau inaitea acelui an. E a matter of priorities (scuze, nu imi vine in romaneste). Nu toti vor sa fie plini de bani si de diplome. Unii vor sa fie saraci lipiti si si sa isi dedice toata viata altora. Si nu sunt putini acestia. Altii sunt artisti si prefera sa moara de foame, dar sa picteze sau sculpteze sau mai stiu io ce le place sa faca.
Da, eu nu am trait niciodatanin Romania pe picioarele mele, deci nu stiu cum e acolo, chiar nu stiu, din ce aud e greu sa ai tot ce iti trebuie, foarte rare sunt familiile unde mama isi permite sa stea acasa cu copiii, lucrurile stau altfel. Dar in multe alte tari, este posibil sa traiesti pentru ceea ce itiplace si jobul sa fie doar un mod de a te sustine. Si am un exemplu in familia mea. Cumnata mea, are 27 de ani, a tras maica-sa de ea, a inceput facultatea de nu stiu cate ori, pur si simplu nu ii place, si in final, acum vreo 3 ani, le-a zis tuturor clar ca nu are de gand sa traiasca pentru ei. Asa ca s-a mutat in Colorado, iarna skiaza si face snowboarding, vara face mountain biking si trasee cu bicicleta. Asta este ce face ea. jobul pe are il are, care se schimba mereu, ii permite sa isi traiasca viata cum ii place. Uneori lucreaza ca instructor de ski, alteori lucreaza la magazine cre vand si inchiriaza echipament de schi, vara e chelneritza. Am revazut-o anul asta dupa 3 ani si e mult mai multumita, mai fericita decat inainte, cand incerca sa ii multu,easca pe ceilalti. Da,poate ca in Romania nu se poate. In Americ iata a e posibil. Cand va vrea sa faca altceva, va face. Momentan e ok, prietenul ei are aceeasi viziune asupra vietii. Daca vor avea copii,poate ca vor decide sa faca o schimbare, poate ca nu. Cred ca niste copii ar fi mai fericiti traind la munte, skiind in foeare iarna, mergand oe munti in drumetii vara, cu parinti multumiti de viata lor, decat cu nisteparinti titrati care urasc unde lucreazansi sunt blazati si plictisiti de viata...
Cam asta...
Delia, 9+ si mami de John (11 Martie 2004), Jodie (16 Martie 2006), Jane (2 Martie 2010)
POZE
flaviutza spune:
Delia, e ok atat timp cat salariul de chelnerita ii ajunge sa traiasca onorabil.aici e marea diferenta, isi permite sa faca ce vrea. desi n-o vad tocmai bine daca i-or creste brusc pretentiile financiare dupa vreo 30 de ani.nu pot comenta prea mult pt ca nu cunosc ,sunt lumi diferite.
Oricum e un aspect pe aici unde iti dau 100 dreptate. faptul ca un copil de 7 ani nu are ce cauta 8 sau 9 ore pe zi in afara casei. e diferenta enorma,intre a o trimite pe fi-mea 3 ore jumate pe zi la scoala si a o trimite 9.
Daaar, din pacate, nu prea avem ce face.tendinta seriviciilor a ajuns si la noi de dimineata pana seara,doar cei ce lucreaza prin sistemul bugetar mai au servicii de 8 ore pe zi. deci copiii, marea majoritate merg la after si asta e, se adapteaza, asta e societatea in care traim.
Sa sti ca nu neaparat nu isi permit femeile sa stea acasa, cred ca sunt suficient de multe care isi permit , si eu mi-as permite financiar sa stau, dar nu vrem , nu putem fi pe deplin implinite fara "nenorocirea" asta numita serviciu. eu am sta 3 ani acasa, eram si studenta cand am facu copilul. primul a fost placere maxima, al doilea deja incepeam sa simt nevoia de a face si altceva si in ultimul am capiat de-a dreptul, abia asteptam sa dau licenta si sa imi caut de lucru.
filofteia spune:
Pentru cei care invata intr-un sistem de invatamant ca cel din RO este greu sa inteleaga alegerea homeschooling. Programa aici este foarte incarcata si de ea (de toata) depinde admiterea la liceu si la majoritatea facultatilor.
Mie mi se pare extrem de putin ce invatati la varsta asta, dar nici nu am pretentii sa inteleg prea bine .
Mi s-a parut extrem de interesant acest post:
Dar tu si sotul tau cand petreceti timp cu copilul vostru? Joia chiar sculat de la 7 si culcat la 10, nu are timp sa petreaa cu voi deloc. Daca are scoala de la 8 la 1, engleza pana la 2:45, baske pana la 4, karate pana la 5:45, tre sa se mai si schimbe, etc, deci ajunge acasa pe la 6:30, face teme pana la 8:30, mananca, face un dush, isi face ghiozdanul, etc si e 9:30. Nici nu a apucat sa schimbe doua vorbe cu parintii. Normal ca vrea sa faca, la varsta asta ar alerga non stop, dar roll nostru, ca parinti, e sa ii ajutam sa aleaga si sa fim prezenti in mod activ in viata lor. La noi e regula clara, dupa 6:30, cand ajunge de obicei sotul meu acasa, toti suntem acasa, avem timp in familie... Delia, 9+ si mami de John (11 Martie 2004), Jodie (16 Martie 2006), Jane (2 Martie 2010) |
Freedelia are dreptate si mie mi se par prea incarcati copiii din sistemul nostru de invatamant si nu mai avem timp sa stam cu ei sa-i ascultam. Acest timp mi se pare cel mai mare castig la homeschooling.
flaviutza spune:
Da, Filofteia, si eu am ramas socata ce program reusesc sa sustina multi copii, din ceea ce citesc la colegele mele de clasa 1, pe aici pe forum. probabil au foarte foarte multa energie. Eu recunosc sincer ca fi-mea nu ar face fata la 8 ore de scoala, plus activitati extra, adica sa plece la 7 si sa vina undeva la 18 acasa. Cu mana pe inima spun ca nu ar rezista, ea dupa 3 ore juma de scoala are somn de pranz, la ea acasa, in patul ei, de la 4 jumate cand ajung eu de la serviciu facem lectii, iar de la 6 la 8 program de iesit afara sau la prietene, ma rog iesit din casa si recreeat. si are un singur extra...si in conditiile astea, tot mi/a obosit spre vacanta, nu se mai concentra prea bine, etc.