Idei de organizare matinala

Idei de organizare matinala | Autor: Mickyyy

Link direct la acest mesaj

Cei care aveti mai multi copii si trebuie sa ii duceti dimineata la ora fixa la scoala sau/si gradinita si sa mai si ajungeti la munca, dati-mi si mie niste sfaturi despre cum reusiti sa va organizati dimineata, ca eu nu mai reusesc s-o scot la capat . Indiferent cat de dimineata ma scol eu, sau ii scol pe ei, inevitabil intarziem.

Mai ales in zilele in care sunt singura cu toate trei dimineata (cam jumatate din timp), e crunt!! Mananca in reluare, se imbraca la fel, se ciondanesc, nu le convin hainele alese de cu seara, se cearta ca una a luat caciula sau pulovarul celeilalte, ghiozdanul nu e facut cum trebuie (desi seara cand o trimit sa il faca imi spune ca e gata), nu vrea codite simple vrea codite impletite....si lista ar putea continua. Si parca au complotat inainte, in fiecare zi am una sau doua foarte cuminti si-o a treia cu care nu ma pot intelege!! Inevitabil intarziem, si de cele mai multe ori intarzie cea care merge la scoala si care de obicei e gata prima. Am incercat varianta sa rog pe bunica unui coleg de clasa sa o duca si pe ea la scoala odata cu nepotelul ei, daca tot e gata prima, numai ca ea nu vrea asta. Si nu pot sa le las pe cele mici singure in casa 20 de minute ca sa o duc pe ea la scoala, mi-e teama. Ca daca le apuca chefu de joaca fie o dau repede in cearta si paruiala, sau se inteleg atat de bine ca le apuca scotocitul si cataratul si nesupravegheate presimt ca le gasesc cu capul spart la intoarcere.

Seara, avem show la culcare, atata se foiesc si se agita, si comenteaza, ca mai devreme de 10 nu adorm, indiferent la cat la pun in pat. Si normal, dimineata la 6 jumate e criminal sa se poata trezi fara scandal. Oricum, mai devreme de ora 9 nu e nicio sansa sa le pot duce la culcare.

Sunt depasita de situatie. Nu reusesc sa le impun un program pe care sa-l si respecte, plus ca's trei firi total diferite, ce merge la una, nu merge la alta!
Ar fi ideal sa le pot culca la 8.30, sa se trezeasca dimineata la 6.30 odihnite si fara scandal, sa accepte hainele alese de cu seara, sa avem ghiozdanul in regula, sa se imbrace si sa se spele singure macar cele mari, sa manance normal (nu o lingurita la 2 minute) si sa putem pleca si noi la ora care trebuie de acasa.
Azi am avut o zi ceva mai linistita, ca diseara sunt invitate la ziua unei fetite si stiau ca exista riscul sa nu ajunga acolo daca nu ma inteleg cu ele dimineata, dar a fost o metoda de santaj ieftina si doar de ocazie. Nu vreau sa le impun un program prin santaj.

Idei, sugestii, sfaturi, experiente proprii....heeeelp!!!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns tzuc spune:

Nu am sugestii pentru ca regasesc situatia mea in ce ai scris, cu singura mentiune ca eu am doar UNA de care sa ma ocup dimineata si fix acelasi scenariu e si la noi.
Problema la noi e ora de culcare, fff tarziu..dupa 10.30..stiu ca nu-i normal si bine pt ea (nici pentru noi) dar nu a mers nici o strategie, nimic, am citit multe despre acest subiect, aplicat..degeabaaa, fara efect.

Zilnic avem show seara si dimineata...explicatia la noi e simpla si nu am control..doarme ff mult la gradi..peste 3 ore.

vroiam sa zic ca nu esti singura in situatia asta si ca astept si eu cu mare interes si alte idei/sugestii concrete.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns theo_2004 spune:

Nici eu nu am idei. Dar te inteleg si, de fapt, cred ca e normal sa se intample asa. E greu dar ... inevitabil.
Al meu cel mare se culca rezonabil ca ora (21) dar ar mai sta, mai comenteaza. Dimineata ... ar mai dormi. Si mi se pare normal sa vrea asta. Este inca mic sa inteleaga rationamentul "trebuie sa ne trezim chiar daca e noapte inca" pt ca da, la 7 dim e inca intuneric afara.
Personal, am noroc ca il duce sotul cu masina dimineata (20 min) si ii pregatesc un sandwich gustos si un fresh de portocale pe care le serveste in masina, deci nu o lalaim la masa acasa. De imbracat il ajut pt ca ar dura mult sa o faca singur.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maria_alexia spune:

Ai putea muta verificarea ghiozdanului pe seara - s-o faci impreuna cu ea.
Si poate micul dejun sa-l lasi pentru prima pauza la scoala/gradinita. (Aici stiu ca nici noi n-avem nici un spor, pierdem o gramada de vreme si tot nu mananca mare lucru.)
Si eventual sa faci reguli cu imbracatul - sa alegeti hainele de seara, desi aici am dubii ca o sa reusesti...

Ce mai merge la noi e sa le distrag atentia dimineata de la mancat/imbracat incat sa le faca automat (avem zi in care e voie cu o jucarie la gradi si atunci problema lor e alegerea jucariei, celelalte merg rapid ).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Androix spune:

Si noi ne chinuim dimineata si la noi nu sunt decat doi. Dar in 90% din cazuri e vina mea ca in loc sa ma pregatesc pe mine eu stau si beau cafeaua la calculator Dar, daca ma las de obiceiul asta si aplic cateva schimbari in rutina zilnica cred ca o sa fie un pic mai bine.
- aranjatul hainelor si bagajelor de cu seara. Deocamdata sunt responsabila tot eu si cu asta, dar o sugestie pentru scolarita ta ar fi o discutie de la care sa nu te mai abati: iti faci ghiozdanul de seara si esti responsabila de cum il faci. Eu, adica tu nu il mai verific dimineata. Cum l-ai facut asa te duci cu el la scoala! Iti lipseste un caiet sau un manual, sau penarul sau ce stiu eu ce, suporti consecintele. Dar va tineti de chestia asta. Si ai economisit cel putin cateva minute cu chestia asta. Sunt sigura ca o data ce isi uita un caiet acasa o sa fie mai atenta cand isi face ghiozdanul.
- micul dejun cat mai usor de pregatit. Pe noi ne ajuta si faptul ca inca merg la gradi si acolo ii asteapta inca un mic dejun in caz ca nu le ajunge ce apuca sa manace acasa. Cand se ingroasa gluma, sau trebuie sa ajungem mai devreme la gradinita nu le mai dau sa manace acasa ci le iau o banana in masina, sau cereale in punga asa goale.
- hainele pregatite de seara, impreuna cu ele. Le dai de ales intre 2 maxim 3 tinute, ele fac alegerea dar le spui ca ramane batuta in cuie si nu se mai modifica nimic dimineata.

Oricat m-as stradui si eu nu reusesc sa ajung mai devreme unde am de mers, cu ei sau fara, pentru ca problema e la mine nu la ei. Eu sunt vesnic pe fuga pentru ca sunt vesnic in intarziere.

www.obiectiverealiste.blogspot.com" target="_blank">Obiective Realiste
Androix Bijoux

Niste copii si toti copiii!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cornelia spune:

Mickyyy, la noi e cam la fel. Cam 80% din timp sunt singura cu ei dimineata.

De culcat ii culc, de regula, la ora 9. Regula asta m-am straduit mult sa o implementez si inca scartaie. La 8.30 sunt cu ei sus si incepe nebunia. Teoretic, la cel tarziu 9.30 sunt cu cel mic in pat, ca nu adoarme decat cu mine langa el. Practic, daca ne intindem cu o tema uitata, cu ghiozdan nefacut, cu inghionteli si imbranceli, se face 10.00.

Pregatesc de seara haine pt. ei (imi propun sa pregatesc si haine pentur mine, dar de cele mai multe ori o las pt. dimineata). Daca avem bagaje suplimentare, fata de ghiozdane, le pun de seara in masina.

Dimineata eu ma trezesc la 6 fara 5. Ma pregatesc, fac pachetele Mariei pt. gustare si pranz, le scot cev ape mas apt. m icul dejun si ii trezesc si pe ei, pe la 6.30. Aici incepe haosul . Cum zici si tu, fac cu randul si vesnic cel putin unul este agitat, nemultumit, nu vrea sa se trezeasca, nu vrea sa se imbrace s.a. Ce e clar, e ca la ora aia dam trezirea si vecinilor .

Cu toate ca imi propun sa nu mai cedez cu mofturi la micul dejun, invariabil, ajung sa manance altceva decat ce le-am scos eu pe masa, eventual toti trei diferit .

Tensiunea creste si incep sa fac armata cu ei (vorba vine): unul sa se incalte, alta sa isi puna clamele (nu stiu ce ma faceam daca aveam trei fete ). Pe Vladimir il intreb minut de minut daca vrea olita. Nu o vrea decat in momentul in care sunt toti trei imbracati cu haine si gata sa iasa pe usa . Asta e, ne intoarcem.

La 7.30, cel tarziu (ideal , ar trebui sa iesim pe usa (nu ne iese mereu). Dupa o cursa teribila si inevitabile certuri si paruieli in spate , ajungem la scoala, apoi la cresa si gradi. Daca am intarziat la plecare, intarziem peste tot .

Ce am observat: daca ii trezesc cu 5 minute mai tarziu, e dezastru total, pentru ca incep sa ii presez sa se miste mai repede, iar rezultatul nu e cel scontat . Tot asa, imi propun sa ii trezesc un pic mai devreme, indiferent de ora la care adorm, dar ori intarzii eu, ori imi e prea mila sa ii trezesc. Dar, pentru a fi toata lumea mai relaxata, cele 5 minute ar insemna mult. Plus ca, daca plecam in jur de 7.15 de acasa e si traficul mult mai lejer.

Succes si astept si eu eventuale idei salvatoare de organizare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cornelia spune:

A, copiii mei sunt tare suparati pe mine, pentru ca: "mami, tu mereu te grabesti"si "mami, cu tine mereu alerg" . Asta pentru ca la noi e haos si dupa amiaza, cand sunt la fel, intr-un sir de intarzieri .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buli spune:

eu nu-s de acord cu plecatul de acasa cu burta goala :)

asa ca pt mic dejun fac ceva ce stiu sigur ca-i place, e moale si usor de mestecat si consistent.
ex: omleta cu cascaval si sos de rosii, lapte cu cereale moi

ghiozdanul de seara si cum e, asa va fi
hainele pregatite de seara si cam fara timpi morti dimineata. noi suntem doar 2 adulti si un copil, dar daca nu suntem mai militarosi, asa, tot intarziem, nu vreau sa ma gandesc cum e cu 3 diferiti.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eimotto spune:

Eu anul trecut am dat toate ceasurile din casa intai cu 15 minute inainte si apoi cu 30 de minute. Problema era la ora de culcare ca ai mei stiu deja ceasul si nu am reusit sa ii conving sa merga mai devreme de 9.30 la culcare. Si asa am castigat cam in 2 saptamani jumatate de ora la culcare. Cea mare era putin derutata dimineata pt ca desi acasa placa "tarziu" la gradi ajungea la fix.

Acum cea mare e la scoala si trebuie sa fie la 8 in banca. Nu am mai dat ceasul inainte, am revenit la ora de culcare la 9.30 deoarece nu am timp sa le fac pe toate (masa de seara, verificat teme, spalat, etc). Dimineata nu le dau decat lapte - isi mananca sandvisul in prima pauza iar baiatul la gradi. Sincer nici eu nu pot baga ceva in gura imediat cum ma scol, ei de ce ar face exceptie?

Edit - in primul an de gradinita al fetei tineam mortis sa manance acasa (sa fiu eu sigura ca manaca) - acest lucru a constituit atat pentru ea cat si pentru noi un stres imens : manca cu viteza pomenita de voi, o muscatura la 2 minute. Din anul urmator, la sfatul educatoarei a m renuntat si am fost mult mai motivati sa ajungem cand trebuie alfel "pierdea" micul dejun (nu s-a intamplat niciodata, nu ca n-am fi intarziat)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Androix spune:

Da, super! Asta am vrut si eu sa scriu sa incerci sa dai ceasurile inainte cu 10-15 minute. O sa incerc si eu asta dar dupa vacanta, sper sa nu uit pana atunci

www.obiectiverealiste.blogspot.com" target="_blank">Obiective Realiste
Androix Bijoux

Niste copii si toti copiii!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mickyyy spune:

Ma gandeam eu ca nu sunt singura .

Androix, crede-ma, isi uita atat de des caietele acasa, ca ar trebui sa ma duc cu un top de hartie la domana invatatoare cat de curand. La ei cine isi uita caietul acasa, primeste o coala alba pe care scrie lectia din ziua respectiva, iar fie-mea are atatea coli dupa ea . Mergand la after si facand lectiile acolo, eu sunt cam paralele cu numarul de caiete pe care trebuie sa le ia dupa ea (caiet de clasa, de teme, de after, plus caiete speciale, plus manuale), mai rau o incurc decat sa o ajut.

eimotto, asta cu ceasu ar merge daca ele s-ar orienta dupa cea, dar cum nu stiu sa-l citeasca (poate cea mare doar), pot sa le zic orice, ca nu are importanta.

Trezitul, mai de dimineata sincer nu stiu cat ar trebui .... ma trezesc la 6.15 eu, si 6.30-6.45 ele, si ar trebui sa plecam la 7.45 cel tarziu ca sa ajungem la scoala la 8. Timp ar fi suficient.....

Masa n-o pot sari, cea mare nu isi ia pachet, sau daca il ia nu-l mananca, si daca nici dimineata nu ii dau nimic i se face rau. Celelalte mananca la gradi, dar s-au invatat sa manance si dimineata acsa, si cred ca ar fi tragedie sa le scot masa de dimineata din program (mai ales la cea mica, ea cand se trezeste primu lucru care-l face e sa ceara de mancare ).
Si da, uitasem de mersul la toaleta, care se face obligatoriu cand suntem imbracati, incaltati pe hol ....si evident, nu mai rezista 10-15 minute pana la scoala sau gradi. ca inainte oricat ma rog de ele, nu le vine.

Hainele parca tot n-ar fi asa o problema cu alesul, ca o dam la pace intr-un final, cat e problema cu imbracatul, pana si cea mare care nu ar trebui sa aibe nicio problema la imbracat se smiorcaie ca are nevoie de ajutor.

Cornelia, aia cu mami mereu ne grabesti e clasica si la noi

Mergi la inceput