Caucasian ovcharka-ciobanesc caucazian

Raspunsuri - Pagina 7

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Amonar spune:

Carmencat, mersi de intrebare Am 'fugit' in Romania acum o saptamana dupa o convorbire cu un dresor din Arad. Cred ca am ajuns in apropierea celui de-al 12 lea ceas.....Am intrat cu artilerie grea in dresaj....cred ca daca nu faceam pasul asta, am fi avut mari probleme in viitor. Ursu meu a fost crescut prea libertin, prea rasfatat si ma vedea ca pe un prieten de-al lui la care mai maraia din cand in cand daca i se punea lui pata.
Am invatat acum ce atitudine trebuie sa am, el a simtit cum e sa stea departe de mine si sa primeasca afectiune numai atunci cand trebuie. S-a schimbat mult dar trebuie sa lucrez cu el in continuare. Nu merge la un caucazian fara pedeapsa fizica, nu neaparat bataie dar sigur corectie cu lesa atunci cand depaseste limita. Functioneaza sigur. Acum il voi lasa in gradina liber numai cu botnita, va primi corectiile de rigoare si vom vedea cand voi capata increderea necesara pt a il lasa fara botnita langa noi. Va trebui sa isi castige increderea in noi.
Antrenorul a spus ca ursu nu a fost educat in mod corespunzator. Am vazut si eu acum diferenta si ma bucur ca am luat decizia de a actiona imediat. Altfel l-am fi pierdut...si nu vrem asta, fiindca il iubim.
Mai vorbim


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ingridnen spune:

ma bucur ca santeti pe calea cea buna
mai tine-ne la curent...
de ce trebuie sa poarte botnita ? si in casa si in curte ?

Ingrid si Cristi 9 ani

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Amonar spune:

Buna fetelor,

M-am intors de cateva zile din aventura mea romaneasca Pe drum inspre Romania nu i-am mai pus botnita in masina fiindca mi-a fost frica ca-mi sparge geamul din spate si lateral cand isi face datoria de bodyguard. La fecare oprire la benzinarie isi facea datoria ceea ce nu se putea evita (oprirea pt facut plinul). Mai ales in Romania si Ungaria unde esti servit de personalul care vine la masina sa faca plinul. Ma distreaza reactia oamenilor care este total diferita in tarile din est fata de tarile din vest. In Romania si Ungaria oamenii se uita cu admiratie si respect la el pe cand in Austria si Germania, vad groaza si dezacordul pe fata lor.....
In prima instanta mi-am propus sa il tin tot mereu cu botnita, si in curte si in casa si afara la plimbare (pot sa zic ca imi intrase frica in el, am vazut ce poate face in timpul antrenamentului, antrenorul nu s-a putut aporpia de el fara botnita, de fapt nimeni nu s-a putut apropria de el). Pe drum insa, am fost nevoita sa il tin fara botnita dat fiind motivele de sus. La inceput mi-a fost putin frica fiindca nu am stitu cum se va comporta, eu ma obisnuisem sa ii aplic corectii fiindca ma obisnuisem cu ideea ca are botnita si nu se poate intampla nimic. Incet, incet, cu grija am observat ca cainel emeu este docil, are coprul degajat (limbajul corpului), coada o tinea in jos si imi asculta comenzile fara sa se opuna. La hotel in Austria am facut o plimbare mai lunga, fara botnita. Acolo iarasi am experimentat cum ma asculta si am indraznit sa-i aplic o corectie (lovit cu lesa pe cap) chiar daca nu avea botnita. Am vazut ca are acelasi efect ca si cand ar avea botnita pe cap. S-a dat la un alt mascul in timp ce el trebuia sa mearga langa mine fara sa se uite in dreapta sau in stanga. Din acel moment ma mai relaxasem si eu vazand ca ma asculta.
Cand am ajuns acasa, a fost atat de fericit si cuminte ca am indraznit sa il las fara btonita. Am fost in schimb atenta la toate miscarile lui, la privirea lui, la limbajul corpului etc. Ceea ce am invatat de la antrenor este ca cu un caucazian nu te poti juca ca si cum ai face-o cu ceilalti caini. De exemplu nu are voie sa sare la tine, sa te prinda de haine sau de maini, de fapt el nu are voie sa iasa din pozitia 'astept cuminte o comanda'. Cum se schimba energia sau miscarile, trebuie adus inapoi la 'calm'. Asta pentru ca un caucazian incearca prin orice mijloc de a se pozitiona deasupra stapanului. Jocul, anumite miscari ale corpului sunt mijloace de a sari pe treapta ierarhiei. Acest caine trebuie tinut constant in pozitia de subaltern. Cu vocea, cu energia pe care o ai cand te aflii langa el, cu miscarile pe care le faci. Trebuie sa fii constant constient ca in orice secunda se pot intoarce rolurile. Dar am invatat in Romania ca acest lucru e posibil fara stres si ca putem avea 'fun' amandoi si eu si cainele.
Acest caine isi doreste si are nevoia psihica de a simti o 'mana de fier' care sa il conduca. De abia atunci se relaxeaza si este un caine docil. Observ ca acum este mult mai calm, mai degajat si ma asculta fara sa se opuna. Inainte era altfel. Si sotul imi spune ca este un alt caine.
Nu il tin cu botnita in curte, am incredere in faptul ca acum stiu ca trebuie sa il tin constant sub observatie si ca ma voi descurca. Acum isi poate indeplini datoria, de a pazi curtea, si asta este pt un caucazina destul.
Este un caine foarte lipit de grupul in care traieste si isi apara teritoriul cu pretul vietii lui ( si daca nu avem grija, cu pretul vietii altuia).
Cam atat...si poate mai revin cu vesti si povesti despre noi


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Eu nu ma pricep la caucazieni dar ceva la cainele tau nu-mi place. Faptul ca ti-e frica de el, ca trebuie sa fi tot timpul pe pozitie cu el, ca nu te poti relaxa si juca cu el, nu mi se pare in regula.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ilinca_M. spune:

Si eu am o senzatie destul de ciudata citind. Ori Amonar nu are inca nici incredere in ea, nici experientza, nici nu a reusit sa cunoasca acel caine cu adevarat si tot ezita, tot incearca una-alta, tot experimenteaza, ori cainele este intr-adevar ciudat si nu te poti baza pe el. E drept ca are doar 1 an dar eu tot rascolind in memorie nu gasesc nici macar un moment in timpul celor 9 ani de convietuire in care sa-mi fi fost frica de reactia cainelui meu. Cred ca Amonar s-a hazardat in alegerea ei:(. Nu e normal sa te gandesti ca trebuie sa-ti tii cainele cu botnita mereu, si in casa si afara si cand doarme etc, numai simplul fapt ca ti-a trecut prin cap "solutia" asta (chiar daca ai renuntat la ea) imi da de gandit.

I'm wearing my heart like a crown/ Pretending that you're still around.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Amonar spune:

Nu pot sa a spun decat ca e un caucazian...si cu asta am spus totul.

Cu australienii mei, am 2, nu mi-e frica deloc. Am fost in Romania si am vorbit cu 2 crescatori care au fiecare cam cate vreo 5 sau 6 caucazieni in curte. Lucrul pe care mi l-au spus amandoi, plus antrenorul, a fost faptul ca nu l-am 'educat'/altoit (mai pe romaneste) de cand a fost mic. Mi-au mai spus ca caucazianul este o bomba cu ceas si nu este pt persoanele care nu folosesc forta fizica. Am mai vorbit cu cineva care a trebuit sa isi dea primul caucazian la un cioban pt ca nu l-a 'educat' de mic (adica cu bata) si cand a fost mare nu il putea stapani. La al doilea caucazian a aplicat metoda 'educatiei' si nu mai are probleme cu el.

Tot unul dintre cei doi crescatori mi-a mai spus ca a dat un pui unui italian si ca atunci cand cainele avea vreo 7 luni, avea probleme cu el, se dadea la el, nu asculta. A venit si respectivul in Romania sa isi 'educe' cainele, asa cum se potriveste numai caucazianului. Nu a mai avut probleme dupa aceea. Orice alta rasa de caine se poate stapani usor, dar caucazianul si mioriticul sunt cele mai grele rase de stapanit. Pana si dobermanul si rottweilerul si pitbull-ul sunt rase usor de dresat. Dresorul la care am fost antreneaza rasele astea, plus caucazieni.
Nu este un caine dezaxat sau fals, este pur si simplu el insusi. De aceea nu este o rasa populara in europa de vest, unde se educa cainii cu biscuiti si recompense. El accepta recompensa dar asta nu inseamna ca data viitoare va asculta orbeste comanda, chiar daca stie ca ar primi o recompensa. Acest caine ia singur deciziile si nu isi schimba atitudinea pt un biscuite.

Edit, la dresorul acesta am ajuns printr-un alt crescator din Romania care mi-a spus la telefon ca el se poarta in mod spartan cu cainii lui. La fel, de sotia lui nu prea ascultau. Dresorul mi-a spus la telefon ca ma poate ajuta numai daca voi face ce ma va invata el.
Am uitat sa spun ca cangalul turcesc este tot o rasa care este foarte greu de dominat si la fel, nu oricine poate stapani un cangal.

Citisem pe siteul unui crescator neamt cum nici ei la inceput nu au stiut ce inseamna caucazianul, au cumparat un pui, cu multi ani in urma. Au fost sinceri si au scris in povestea lor despre cainii lor, ca pana au inteles ce este caucazianul, au trecut prin situatii 'extreme'. Dar s-au indragostit de rasa asta si acum au multi caucazieni cu care merg la concursuri si fac pui.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Ce anume te-a facut sa alegi aceasta rasa?

Eu nu sunt deloc de acord cu pedepsele corporale, nici la animale, nici la copii. Si cu siguranta nu as accepta in familia mea un animal periculos care nu colaboreaza. Dupa cum descrii tu caucazianul e bun de paza la un depozit undeva sau pe camp la turma de oi. Cu siguranta nu e caine de tinut in casa, langa familie.

Sunt curioasa daca poti sa ne spui sincer: viata ta a devenit mai dificila de cand ai acest caine? Sunt sigura ca il iubesti dar cred ca te-ai grabit cand ai ales un caucazian. Cred ca trebuie sa te gandesti foarte bine la ce consecinte poate avea acest caine in familia ta pe termen indelungat. Poate vei dori un copil, vei avea curaj sa lasi cainele in jurul copilului? Esti constienta de faptul ca acest caine este un potential pericol nu numai pentru familia ta dar si pentru cei din jur? Ca poate ataca un om la plimbare pentru ca i se nazareste si poate ca lesa aplicata pe cap nu va fi suficient sa-l opreasca. Esti sigura ca vrei sa-ti traiesti urmatorii 10-15 ani in frica, sa te simti in siguranta numai cand cainele are botnita?

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Nati spune:

Amonar, acum ca stii ce si cum trebui sa te comporti cu caucazianul tau, aplica, dar....trebui sa scapi de frica, iti trebui determinare si nici macar un muschi sa nu-ti miste in corp cand vezi ca derapeaza in comportament si ii aplici dresajul.
Astia simt frica si ezitarea omului de la un km , dar ar fi bine ca atunci cand iesi din casa cu el la plimbare sa-i pui botnita, asta ca sa stai si tu linistita.
Mie una nu mi-e frica sa ma bag in ceafa mandrelor mele cand se incaiera, mai au si ele momente cand au ceva de impartit si se fac ghem in incaierare, dar ale mele nu sunt caucazian, nu stiu daca as avea curaj sa ma bag la un caucazian, golden retriever/jack rusell terrier e parfum pe langa ce ai tu .
Juniorul la 4 ani ai lui mai are momente cand insista sa le traga de coada, urechi si cand ele se enerveaza maraie la el, dar niciodata nu l-au muscat sau sa sara sa-l muste. Dar tot stau cu ochii pe ele si il potolesc pe junior daca insista sa le jughineasca.

Sper sa dea rezultate dresajul pe care trebui sa-l aplici, si sa nu ajungeti in situatia unor prieteni de-ai nostri de a trebuit sa-l puna la somn vesnic, musca tot ce prindea in calea lui, chiar si pe stapani daca i se punea pata.
Mare grija, pe un om nu il poti face sa asculte, dar-mite un animal.
Succes si sper sa se dea pe brazda Ursu!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Nati spune:

Eram in tara cu niste prieteni si ne plimbam pe munte si am vazut ca vine un card de oi si am zis sa trec pana ajung oile, uitandu-ma la oi vad un urs de caine alergand la viteza lui maxima spre mine.
In timpul asta aud ciobanul urland cat il tineau plamanii sa intepenesc pe loc si sa nu indraznesc sa vorbesc cu cainele. Nu stiu daca era ciobanesc mioritic ori caucazian, tot ce stiu e ca era ditamai huiduma de caine.
A ajuns cainele la un metru de mine, s-a asezat jos, si-a pus capul pe labe si ma privea fix in ochi (nu maraia), nu s-a miscat de langa mine pana ce nu a trecut ultima oaie si ciobanul care la chemat.
Am zis atunci ca pana aici mi-a fost, tot ce auzeam erau bataile inimii in piept ca un tunet.
Cred ca ciobanul ala sigur la dresat cu ciomagul, nu cred ca stia el tehnici de dresaj blande si limbaj autoritar.

La goldeni nu mere cu ziarul la fund, ori alt obiect, la golden merge cu voce ridicata si autoritara, plus ca astia nu suporta sa-l vada pe stapan suparat pe el, vin cu coada intre picioare ca milogii si privirea aia tampa si asa isi cer ei scuze si promit ca nu mai fac .
Caucazianul nu-i de mine, ca nu pot sa stau cu gura pe el, eu is cu lugu lugu, pupaturi si tinut in brate la masaj.
Bine ca-l avem pe junior, le face el masaj la mandre
Caucazianul ma sperie ca stiu ca nu pot sa fac nimic sa ma apar daca i se pune pata pe ochi



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Amonar spune:

Bird, nu am de ce sa nu fiu sincera, cred ca pana acum mi-am exprimat ingrijorarea in ceea ce priveste cainele asta. Pana acum l-am crescut ca si pe alti caini, adica fara pedepse corporale, cu recompense, cu lugulugu, cu socializare, cu mers la grupuri de socializare, tot ce se face pt orice caine. Eu zic ca aceste lucruri au ajutat pentru ca, zic eu, i-a mai imblanzit o parte din caracterul lui salbatic. Dar pt un caucazian acest lucru nu este destul. Acest caine nu cunoaste frica, este un neinfricat si asa cum spune si Nati, el miroase frica de departe, asta am remarcat si noi. Si in plus isi ia deciziile fara sa consulte stapanul sau sa vada daca cineva e de acord.
Nu pot sa spun ca imi este frica de el, de cand am venit acasa mi-am reintrat in vechiul rol. Nu mi-a fost frica niciodata de el dar l-am vazut cum a facut in timpul dresajului. Partea aceea nu i-am cunoscut-o.

Nati, ai dreptate, caucazianul si mioriticul sunt 'dresati' de catre cioban cu bata. Asa simplu este.
Dar in acelasi timp, stiu de la dresor ca daca caucazianul este batut fara motiv, il pierzi iarasi, nu te mai accepta ca alfa. Asta s-a intamplat cu un crescator care si-a batut caucazianul cand era putin baut, fara motiv, iar acum nu mai poate intra nimeni la el. Se aduna fecalele si urina in tarc si cainele ala traieste intr-o mizerie cumplita. Si pana atunci era un caine normal, cu care castigase o multime de premii si cu care putea merge peste tot. Deci trebuie mentinuta o balanta, de aceea am spus ca este foarte important sa ii citesti limbajul corpului, privirea si alte cele. Nu, mie nu mi se pare obositor acest lucru. Nu pot spune ca nu imi pare rau ca nu pot sa ma pup si sa ma iau in brate cum ma iau cu australienii mei. Cu Ursu totul trebuie facut cu temperatie, cu atentie. Si cum eu sunt mai pasionala, cateodata il mai 'scutur' din dragoste, il imbratisez de la spate si il strang cat pot. Am observat ca ii place, il simt ca se destinde.

Nu am motiv sa il tin cu botnita in curte sau in casa, dar il voi duce afara intodeauna cu botnita. Chestia cu lovitul pe cap cu lesa trebuie sa devina un reflex psihologic care sa se instaleze, el invatand prin asta ca nu are rolul de alfa cand este cu noi. Am vazut 4 caucazieni antrenati de dresorul acesta si m-am minunat de cat de submisivi sunt fata de el. Su nu i-a batut pt ca nu a fost nevoie, el incepand cu ei de mici cu lovituri atentionale peste bot. Eu nu am aplicat nici o corectie corporala si asta m-a adus la mai mari probleme.
Si da, am un copil, dar nu il las niciodata nesupravegheat cu cainii. Copilul trage mai mult la australieni, ei fiind foarte jucausi si fiind atrasi de copil.


Mergi la inceput