Societatea multiculturala

Raspunsuri - Pagina 9

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns saskia spune:

Citat:
citat din mesajul lui coracora

Citat:
citat din mesajul lui ladyJ
Nu inteleg, ce vina are genetica???

Ce naste din pisica soareci mananca, pe principiul asta am scris treaba cu genetica.

Hai ca nu te dezminti, mai ai putin si o sa scrii de-a dreptul cum gandesti despre emigranti, asteptam nerabdatoare.

Culmea e ca pentru unii si tu tot dintr-o pisica de data asta romaneasca te-ai nascut si cred ei ca tot soareci mananci.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Citat:

Citat:

Ce naste din pisica soareci mananca, pe principiul asta am scris treaba cu genetica.

Aha, acum tu stii ca nu esti singura care gandeste asa, nu?

Ce te faci cand cel care iti impartaseste filozofia este un localnic din tara in care tu incerci sa fii un bun imigrant?
Conform teoriei, el va considera ca esti nedemna de tara lui, doar pentru ca esti nascuta din romani. Atentie asadar, nu conteaza ce faci sau ce ai facut, conteaza genele tale romanesti.
Si te-ar pune frumos in avion si te-ar trimite pachet in Romania.

Ce zici, ar avea dreptate?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns coracora spune:

Citat:
citat din mesajul lui en_kvinna

Coracora tu pleci de la exemple particulare si le extrapolezi pana la general. Tu imi spui de sharia, eu iti spun ca si crima e interzisa in tarile europene, prin lege, si totusi, cred ca zilnic se ucid oameni, chiar de catre europenii de rasa pura. Si totusi crima e interzisa. Cam asa si cu sharia, e interzisa, totusi se intampla in unele cazuri, ba se merge pana la propunerea de legi in acord. Marijuana e interzisa prin lege si totusi sunt proiecte care o propun sa fie legiferata. Acum, asta inseamna ca toti trag jointuri?

La inceputul acestui topic am mentionat ca unele aspecte ale multiculturalismului sunt problematice. Unele, nu toate, si nu eu am fost cea care a generalizat, poti revedea postarile din urma.

Citat:
Tu imi spui ca eu cred ca toti imigrantii sunt de buna credinta. Eu iti spun ca tu crezi ca toti imigrantii sunt de rea credinta.

Asta e o presupunere facuta cu rea-credinta si, mai mult de-atat, total neintemeiata.

Citat:
Tu imi spui ca ''teama de nou e fireasca'' si de aceea europenii nu s-au infratit cu imigrantii...ca le-a fost frica nu ca au avut tendinte xenofobe. Pai daca europenilor le era/este teama de nou in propia lor ograda, cum s-au simtit/se simt imigrantii? Sau lor nu le este permisa teama de nou?

Cred ca despicam firul in 4 intr-un mod total inutil. Nu am cum sa stiu cum s-au simtit imigrantii si nici nu vad relevanta acestor presupuse "simtiri". Pe mine ma intereseaza o discutie despre multiculturalismul anului 2011, despre cauzele istorice ale esecului sau succesului acestuia nu pot decat sa speculez ca nu eram acolo sa vad cu ochii mei ce se intampla.

Citat:
Tu imi spui ce magazine au imigrantii, pe care apropo, localnici abia le calca pragul. Uite ca muncesc, fac comert, platesc taxe...deci promoveaza un stil si o edcuatie OK. Ca intr-un alt post ziceai ca imigrantii educa prost si este si genetic transmisibil (proasta crestere).

Ai fi uimita cat de populare sunt magazinele imigrantilor in alte tari europene (inteleg ca in Suedia nu sunt). Chiar si supermarketurile au preluat produse specifice din tarile acestora si le comercializeaza cu succes.
Unii oameni (printre care si imigrantii) educa prost. Tot subliniez ideea asta, insa de acuzele de generalizare nu scap... nu stiu cum se face.

Citat:
Tu imi spui de beneficiile imigrantilor, eu iti spun ca localnicilor ii doar fix in pix de canalele lor de acasa, de magazinele lor, de organizatiile lor. Ce facilitati acorda guvernul adica sponsorizare de ONG-uri si accesibilitatea posturilor TV etc, se adresea numai si numai imigrantilor. Ori daca vrei sa existe comunicare intre europeni si imigranti apai atunci trebuie sa exista o punte de legatura.

Vezi exemplul de mai jos cu implicarea.

Citat:
Tu imi spui ca singurii vinovati pt. situatia dezastroasa sunt imigrantii. Eu iti spun ca multiculturalismul implica mai multi factori si este gresit si naiv ca responsabilitatea acestuia sa cada numai si numai pe umerii unora ( a imigrantilor). Faptul ca statul ofera una si alta e egal cu zero daca localnicii de rand nu se implica. Nu s-au implicat de la bun inceput si nici o vor face in viitor.

Cum ar trebui sa se implice localnicii?
Iti dau un exemplu: am fost membra intr-o organizatie de femei pentru femei (pe baza de voluntariat). Planificam si organizam tot felul de intalniri / activitati in ideea de-a oferi femeilor imigrante sansa de-a iesi din casa, de-a socializa, de-a se integra. In urma cu 2 luni (dupa 5 ani de fiintare) am pus punct acestei organizatii (de comun acord cu celelalte membre) pentru ca interesul pt activitatile noastre (care erau foarte frumoase in opinia multora - recenzii in ziare, la radio, samd) era minim. Oaspetele noastre constante erau tot femeile autohtone, nicidecum cele imigrante, asadar noi nu ne atingeam "targetul" propus. Asta nu se cheama c-a fost implicare?
Si am multe exemple din gama asta.

Citat:
Daca e sa vedem in curtea cui pute mai tare rahatul eu cred ca si europenii au de ce sa se tina de nas. ASa ca de rasa pura.

Eu nu sunt de acord cu conceptul de "rasa pura", nu exista asa ceva.

Citat:
Apropo, daca un italian , un norvegian, cu origini sanatoase, fac crime...nah..o fac ca s-au saturat de imigranti si multiculturalism. Tot victima/victimele sunt de vina.

Ceea ce am ingrosat este strict opinia ta, eu una nu o impartasesc.

Mergi la inceput

Citat:

Citat:

Citat:

Ce te faci cand cel care iti impartaseste filozofia este un localnic din tara in care tu incerci sa fii un bun imigrant?
Conform teoriei, el va considera ca esti nedemna de tara lui, doar pentru ca esti nascuta din romani. Atentie asadar, nu conteaza ce faci sau ce ai facut, conteaza genele tale romanesti.

--------------------------------------------
´´Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei´´S.F.

LadyJ, toti pe lumea asta au o sansa la "mai bine", indiferent ce inseamna "mai binele" asta. Aceasta sansa li se ofera. Cel putin asa se intampla in lumea civilizata.
Depinde apoi doar de acei oameni sa transforme acea experienta in ceva frumos / constructiv, anuland totodata eventualele idei preconcepute pe care unii le-ar putea avea (vezi reticenta fara de straini). Prin efortul personal, unii oameni (am destui in jur) spulbera fara pic de greutate reticenta autohtonilor. Cum? Prin seriozitate, angajament, daruire, etc. Altora nu le reuseste si nu fac decat sa confirme "banuielile" care planau asupra lor. E gresit sa spun ca, in cazul romanilor, ar trebui sa fie un efort colectiv de "reparare" a daunelor de imagine create de unii confrati de-ai nostri?
Da, ce naste din pisica soareci mananca, insa acest lucru nu e, in zilele noastre, nici pe departe, o fatalitate. Totul e reversibil.

Iar in contextul mentionat de tine, ceea ce lipseste este sansa acordata oricarui nou-venit de-a demonstra ca se poate integra, despre aceasta etapa nu ai pomenit nimic desi ea este vitala.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Citat:

Citat:

Citat:

Citat:

LadyJ, toti pe lumea asta au o sansa la "mai bine", indiferent ce inseamna "mai binele" asta. Aceasta sansa li se ofera. Cel putin asa se intampla in lumea civilizata.
Depinde apoi doar de acei oameni sa transforme acea experienta in ceva frumos / constructiv, anuland totodata eventualele idei preconcepute pe care unii le-ar putea avea (vezi reticenta fara de straini). Prin efortul personal, unii oameni (am destui in jur) spulbera fara pic de greutate reticenta autohtonilor. Cum? Prin seriozitate, angajament, daruire, etc. Altora nu le reuseste si nu fac decat sa confirme "banuielile" care planau asupra lor. E gresit sa spun ca, in cazul romanilor, ar trebui sa fie un efort colectiv de "reparare" a daunelor de imagine create de unii confrati de-ai nostri?
Da, ce naste din pisica soareci mananca, insa acest lucru nu e, in zilele noastre, nici pe departe, o fatalitate. Totul e reversibil.

Iar in contextul mentionat de tine, ceea ce lipseste este sansa acordata oricarui nou-venit de-a demonstra ca se poate integra, despre aceasta etapa nu ai pomenit nimic desi ea este vitala.

Cora, ai facut un ghiveci. Ba pisica, ba genetic, ba reversibil..toate se bat cap in cap.

Acum zici ca nou venitilor li se refuza sansa. Deci localnicii sunt de vina. Pana acum ziceai ca imigrantul e de vina, ca are sansa si isi bate joc de ea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buflea spune:

Citat:

Citat:
citat din mesajul lui buflea
Exemplul tau este foarte comun dar cred ca are o tangenta intamplatoare cu emigratia. Exista peste tot zone bune si zone mai putin bune - sunt sigura ca exista zone proaste unde populatia majoritara este bastinasa. Ca peste tot in viata, acolo unde este mai ieftin, calitatea (vietii in cazul asta) este mai redusa.

Pe de alta parte - poate dormitul cu muzica este o traditie culturala. Politicile de emigratie nu isi propun sa "dezradacineze" emigrantul, isi propun sa-l integreze. Integrarea in general inseamna respectarea normelor sociale. Sigur ca pastrarea linistii publice noaptea este o norma sociala legiferata. Daca insa nimeni nu sesizeaza organele de ordine despre incalcarea acestei norme, atunci se merge pe principiul "hotul neprins este negustor cinstit". Acest principu se aplica in acelasi procent oricarei alte norme sociale si orice cuturi, inclusiv bastinasilor.

Fortele de ordine au fost anuntate in numeroase randuri; veneau, discutau, amendau, amenda nu se platea si cercul vicios se inchidea.

In cazul asta nu este de vina emigrantul ci sistemul legislativ care nu prevede masuri in cazul in care amenda ramane neplatita ... esti sigura ca daca nu platesti amenzi, scapi de ele ?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buflea spune:

Citat:

Citat:
citat din mesajul lui buflea
Mai este insa de lucrat la mentalitati - si eu cred ca mentalitatea europeana este mult mai xenofoba decat pe alte continente. Poate explicatia sta iar in mesajul Capcaunului si anume, Europa nu a fost foarte constanta in a aplica aceasta politica. In decursul timpului, cand si-au vazut economia pe picioare, tarile europene au inceput sa desconsidere notiunea de emigratie pana la a o interzice aproape total. Aceasta poate sa fi fost o greseala de strategie care in timp s-a transformat intr-un mod de gandire xenofob.

Ma tem ca nu e asa, Europa nu desconsidera nicicum notiunea de imigratie iar de interzis, nici nu se pune problema. Ba mai mult, o buna parte din Europa nu mai are granite inter-statale, deci circulatia persoanelor (asadar a fortei de munca) e libera.

Nu e desconsidera acum, de cativa ani, tocmai pentru ca are nevoie de propulsare economica. In trecut, era foarte greu sa emigrezi intr-o tara europeana ...

Citat:
Eu nu consider xenofobie discutarea problemelor unei societati multiculturale ci o dovada de maturitate si verticalitate sociala.

Cred ca nu te faci bine inteleasa si dai senzatia de xenofobie ... e ok sa discutam de problemele sociale care apar - dar sub perspectiva ca aceste lucruri trebuie corectate si supravegheate prin legi si nu prin interzicerea emigratiei ... ori solutiile sugerate de tine par a tinde in a stopa emigratia.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alra spune:

Mai, da voi de cat timp dispuneti ca sa dati citate atat de complexe?

Eu nu prea inteleg topicul asta. Atitudinea mesajelor e clar xenofoba, chiar daca formularea lor e poate la limita regulamentului, nici un moderator nu intervine in conditiile in care limbajul si mesajele au fost deja raportate, iar cora cora nu pricep cine e si ce vrea de fapt, pare sa aiba cunostinte destul de bune despre politica din olanda si chiar niste cuvinte olandeze care nu par copiate de pe google caci sunt scrise incorect.

Deci de fapt care e ideea?

Ps: uite ca dau si eu un citat, si anume la Punctul 5 al regulamentului forumului.

Si parca mai era un punct .. "ataca mesajul si nu persoana" ... ?

Citat:

Nu sunt admise jignirile, insultele, mesajele rasiste sau xenofobe. Adresati-va celorlalti membri cu respect si incercati sa ii ajutati. Lipsa de respect duce la 'exmatricularea' de pe forum si la blocarea vizionarii sale. Desprecopii.com isi rezerva dreptul de a sterge fara explicatie mesajele care nu se incadreaza in zona sa de interes sau care creeaza tensiune si dezaprobare in randul comunitatii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns portocalia spune:

Citat:

Citat:
citat din mesajul lui portocalia

calitatea de imigranta iti adauga insa si o dimensiune ipocrita, care pentru mine personal e greu de digerat.

Uite, fix asta e nebuloasa.
Imigrantii nu sunt toti la fel. In functie de cultura din care fac parte, ei se adapteaza diferit.
Imigrantul care accepta sa si dea ceva societatii gazda, nu doar sa primeasca, nu e la fel cu imigrantul care asteapta doar beneficii. Acum , imigrantul asta adaptat are doua optiuni: tace, ca doar e si el imigrant si daca e vorba de vreo rascoala impotriva imigrantilor cade si el, sau vorbeste, si e facut ipocrit.

Grea treaba multiculturalismul.

´´Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei´´S.F.

lady J, adevarat, insa pe aici s-a discutat doar cat de rea este imigratia in europa si cum mai bine inchidem noi granitele, caci libera circulatie a fortei de munca (care inca nu e asa libera, by the way) e o chestie ce ne deterioreaza calitatea vietii. adica, vezi bine, noi ne-am vazut cu sacii in caruta, am fost primiti bine merci si acum militam pentru inchiderea granitelor. suntem olandezi acuma si nu mai vrem sa primim romani jegosi. (de africani nu mai vorbim!!). stii vorba aia (rasista): tiganul cand s-a vazut imparat, primul l-a spanzurat pe tac-su? ei, cam asa vad eu toata situatia.

Mergi la inceput

Citat:
Cora, ai facut un ghiveci. Ba pisica, ba genetic, ba reversibil..toate se bat cap in cap.

Acum zici ca nou venitilor li se refuza sansa. Deci localnicii sunt de vina. Pana acum ziceai ca imigrantul e de vina, ca are sansa si isi bate joc de ea.

LadyJ, imi pare rau daca ideile expuse de mine nu sunt intelese. Problema este extrem de complexa iar dezbaterea ei, dupa cum se vede, anevoioasa.
Nu am afirmat nicaieri ca imigrantilor li se refuza "sansa", ba dimpotriva, am sublinat existenta a nenumarate facilitati si inlesniri menite a le usura acestora situatia. Asa e si firesc sa fie. Problemele apar atunci cand unii oameni abuzeza sistemul si se comporta de parca tara adoptiva le datoreaza varii chestii la nesfarsit.
E "vina" sistemului tarii respective ca e prea lax / inconsecvent si a celor care il abuzeaza, deopotriva. Acum e clar, se intelege?
Chestiunea este complexa iar eu nu pretind a o cunoaste in mod amanuntit. Personal m-am simtit sicanata de la inceputul topicului de catre cei care tresar ofensati la orice discutie open-minded despre multi/pluri-culturalism. N-au decat.
Asadar, clar si raspicat: atunci cand niste oameni emigreaza intr-o tara ei trebuie sa se conformeze regulilor locului, fiind totodata exemplu pentru viitoarele generatii (vezi partea cu pisica). Tuturor li se acorda o sansa iar cei care au de gand sa-i dea cu piciorul, mai bine sa stea acasa. Asta reprezinta opinia mea, fireste.

Mergi la inceput