Raspunsuri de incredere

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns eveline spune:

Sunt momente in care fiica-mea in clasa I face la fel. Mai ales la inceputul anului. "Ai ridicat manuta azi, te-a intrebat doamna ceva?" Raspunsurile sunt nu, da si nu stiu, la intervale de juma de ora o ora. Asta am si scris la subiectul cu clasa I la inceputul anului scolar. Incet incet incepe sa fie mai atenta si sa am raspunsuri pe care ma bazez...dar inca ma mai conversez la telefon cu parinti ai colegelor ei pentru verificari (colege care la fel trantesc raspunsuri dintr-astea acasa). M-am lamurit clar si fara echivoc ca nu e singura asa (desi m-am consumat la vremea respectiva intrebandu-ma daca am procedat corect cu inscrierea la scoala), cu alte cuvinte e oarecum normal, inca sunt mici.
Ce sa mai zic de 4 anisori... Cum spunea si roxy, depinde cat l-a interesat lucrul despre care il intrebi, nu se pot concentra la toate toata ziua; si daca nimeresti sa-l intrebi fix despre un moment care nu a fost atractiv pentru el primesti asemenea raspunsuri.
Fiica-mea nu stia ce are de invatat la romana dar stia cu exactitate cate culori si de ce fel, cu sclipici are o colega

mamica de Andreea Bianca(05.12.04) si Victor Darian(05.10.10)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns diana_jors spune:

Oana, inca ceva: la varsta asta am eu senzatia ca ei nu prea au notiunea timpului, si nu prea identifica ce s-a intamplat azi/ieri/alaltaieri (de fapt nici nu sunt convinsa ca inteleg termenul de "alaltaieri". Alex cel putin e destul de confuz, uneori tine minte ca totusi a fost "in alta zi". Asa ca daca il intrebi acum daca au iesit afara si spune "da", poate pentru el, a doua intrebare, inseamna daca au mai iesit afara de cand l-ai intrebat ultima data ca poate a mai trecut o zi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns corap spune:

eu nu inteleg cum poate fi obiectiva si exacta o perceptie subiectiva a realitatii?
daca ii e cald sau ii e frig e perceptia lui. ii poate fi cald chiar daca tu ii simti mainile inghetate. ii poate fi frig imbracat cu 3 helanci si 7 pulovere. poate sa nu aiba habar daca au fost sarmale sau nu la masa - pentru ca poate sa nu le fi mancat si sa nu fi considerat importanta informatia.
poate sa zica ca a mancat (pentru ca a bagat in gura un colt de paine) si apoi se poate razgandi si zice ca nu a mancat nimic (pentru ca simte foamea sau pentru ca realizeaza la un moment dat ca a mancat intr-o cantitate insuficienta).
Are 4 ani. In niciun caz realitatea lui nu e realitatea ta. (mai corect spus, modul de percepere a realitatii)
De fapt, nu inteleg ce rapoarte iti doresti de la un copil de gradinita? Care uneori habar n-are daca a fost azi sau a fost ieri ceea ce isi aduce aminte.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns OanaP spune:

Diana, hai ca mi-a picat fisa cu variabila "timpul". Cred ca i s-a parut banala piesa de teatru (probabil o fi fost Ursu), dar noi am luat bilete in WE la Alba ca zapada si stie ca il ducem la piese de teatru frumoase. Probabil arde de nerabdare sa mearga. Cine stie, se plimba Ursu prin fata lui si el era cu gandul la Alba ca Zapada :)

Acu' probabil va trebui sa clarific sa nu se fi confuzat ca noi i-am spus ca o sa mergem la Alba ca zapada si sa fi crezut ca deja a venit we. Acu' e posibil sa ne creada si dusi si o sa imi spuna ca mama nu mai stie povestile :)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns corap spune:

Poti afla orice de la copil daca stii sa ii pui intrebari, adica daca ii oferi toate informatiile necesare pentru ca el sa inteleaga exact ce vrei de la el. si sa faci asta fara sa-l pisezi.
edit: orice, dar nu "varianta obiectiva", desigur. ci o varianta subiectiva mai lamuritoare.

(de ex. daca tu si copilul mergeti pe strada si vedeti o persoana de 2,30 m, tu vei observa remarcabilul situatiei, copilul nu va avea nicio observatie (oricum, toti adultii sunt uriasi pentru el) - daca nu i se va atrage atentia, desigur.)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns OanaP spune:

Corap, un lucru am invatat: sa nu iti subestimezi copilul indiferent ce face si ce zice. Trebuie sa il intelegi. Ultimul lucru pe care trebuie sa il faca un parinte este sa ii bage pe gat cu forta realitatea sa (nu vorbesc de cazurile de forta majora, ca de ex. cele legate de sanatate sau altele similare - urgente si importante).

Zic eu ca sunt constienta de diferenta de realitate. Tot ce am nevoie este de niste variabile care sa o defineasca. De aceea am si pus intrebarea, in plus si pentru viteza de reactie, ca nu prea am timp sa caut pe net).

Eu cred ca am venit pe acest site cu un ton destul de umil si am pus o intrebare. Apreciez toate celelate raspunsuri care din punctul meu de vedere au venit cu un plus constructiv. Nu aveam nevoie de unu feedback are sa sublinieze "incapacitatea" mea, pentru ca deja eram constienta de ea.

Si sincer pentru ca nu vreau ca acest topic sa degenereze in discutii de genul "vai ce mama, uite cum si-a imbracat copilul" (cand era vorba numai de un exemplu teoretic), "vai uite isi torureaza copilul cu intrebarile il supune unui razboi psihologic", rog sa se inchida topicul.

Multumesc tuturor celor care au dat raspunsuri pozitive si constructive, as dori ca pe acest forum sa se raspunda de fiecare data in acest fel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns szivarvany spune:

subiect inchis la cererea autoarei .

_
Daria & felina fioroasaGIULIA(2004 08 16) cu Sela

Mergi la inceput