De ce iubim America pana la urma
Raspunsuri - Pagina 3
AB_AC spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ch_dana Xenia, respect dreptul tau de a-ti apara tara de adoptie. Dar din pacate, pe langa democratie, aplicarea legii (ma rog, aici e cu dus si intors), tot din US a pornit o criza care ne-a angrenat pe toti, pe principiul "greed is good" (cu ocazia asta s-a vazut ca nici Europa nu e mai breaza decat US in materie de economie, urmeaza China cu o micuta bula imobiliara ). Nu spune nimeni ca ceilalti ar fi sfinti (vezi recentul caz cu presedintele Germaniei), dar lasa-ne dreptul sa criticam. Dana & Amelia (21.06.2011) |
ce critici exact? Goldman-Sachs si derivative trading? Subprimes si collateralized-debt obligations ? Clinton care a fortat Fannie Mae sa accepte persoane financiar instabile? Creditarea in general?
Sau sistemul de justie american care pana una alta reuseste a condamne si altceva decat plevusti?
Daca le amesteci pe toate asteapta-te sa reactioneze lumea. Dar daca vrei un subiect in care sa dai cu rosii in cei care au creeat bula imobiliara... nu cred ca vei intampina vreo opozitie. Nu-i nici una dintre noi actionara la Goldman-Sachs, AIG si btw creatorul produsului "toxic" e produs franco-american. Fabrice Tourre a terminat Ecole Centrale la Paris si si-a luat un MSc la Stanford.
In plus daca vrei sa stii putin mai multe. Inclusiv Wall Street-ul urla impotriva lui Goldman-Sachs de dinaintea crizei. Oamenii formati de Goldman Sachs sunt creiere financiare internationale si cei americani conduc finantele americane la Fed si cele europene fiind cetateni europeni .... : uite ce zice wiki...
Petros Christodoulou, head of Greece's debt management agency began his career at Goldman Sachs.[75] Mario Monti, Italy's new prime minister and finance minister, who heads the new government that took over after Berlusconi's resignation, is an international adviser to Goldman Sachs.[75] So is Otmar Issing, former board member of the Bundesbank and the Executive Board of the European Bank.[75] Mario Draghi, the new head of the European Central Bank, is the former managing director of Goldman Sachs International.[75] Antonio Borges, formerly head of the IMF's European Department is a former vice chairman of Goldman Sachs International.[75] Peter Sutherland, former Attorney General of Ireland is a non-executive director of Goldman Sachs International. Karel van Miert, former EU Competition Commissioner is an ex-international adviser to Goldman Sachs.[75] These ties between Goldman Sachs and European leaders is an ongoing source of controversy.[75]
ch_dana spune:
America inseamna cate putin din toate cele mentionate de tine, atat bune cat si rele. Cei ce iubesc America o fac pentru sistemul de justitie (desi si acesta e perfectibil), pentru posibilitatea de a-ti realiza o cariera/viata ; dar exista si cei care o critica din varii motive (intre care si cele enumerate de mine), moment in care discutia ia fie un ton agresiv, fie unul sarcastic.
Exact asta am spus si eu, ca nici Europa nu e mai breaza - asta ca sa nu fiu acuzata de parti-pris. Si nici macar China - la ea ma refeream in ceea ce priveste urmatoarea bula imobiliara (deja exista orase-fantoma).
As fi curioasa sa detaliezi afirmatia
Citat: |
Clinton care a fortat Fannie Mae sa accepte persoane financiar instabile |
mi-e neclar cum poate un presedinte interveni in politica unui find de investitii/banci - in afara legislatiei ?
Dana & Amelia (21.06.2011)
AB_AC spune:
Dana asa e... dar nu poti sa le amesteci pe toate. Nici o tara nu-i perfecta. O poti iubi pentru unele si incerca sa schimbi ce nu-ti place:)
Fannie Mae este underwriter si primea bani de la stat deci statul avea un cuvant de spus. Si uite ca nytimes din 1999 prevedea ca daca incepi sa creditezi pe cine nu merita vom sfarsi prin a da cu bailout-ul dupa ei... Nimeni nu a inteles cat ne va costa pe toti politica...
''From the perspective of many people, including me, this is another thrift industry growing up around us,'' said Peter Wallison a resident fellow at the American Enterprise Institute. ''If they fail, the government will have to step up and bail them out the way it stepped up and bailed out the thrift industry.''
Articol din 1999 Fannie Mae Eases Credit To Aid Mortgage Lending
http://www.nytimes.com/1999/09/30/business/fannie-mae-eases-credit-to-aid-mortgage-lending.html?pagewanted=2&src=pm
Nu prea stiu termenii financiari corecti in romaneste. Un mortgages backed security se obtine asa: un grup de cumparatori fac credite prentru case. O institutie financiara este underwriter adica estimeaza cat de riscanti sunt cei care urmeaza sa plateasca aceste credite. Apoi intr-un "mortgages backed security" se amesteca buni platnici cu cei mai prosti ca sa fie relativ stabile, dar si banoase pentru ca cei mai rai platnici au taxe mai mari pe principiul risti dar speri sa castigi. Ce-ti da acest security? O cota parte din banii platiti lunar de creditori. In aceeasi categorie insa amestecand credite si bonds sunt si "Collateralized debt obligations "
In fine e clar ca totul depinde de onestitatea celui care estimeaza riscul.
Pe scurt din 1995 Fannie Mae a inceput sa primeasca reduceri de tax din partea statului pentru cumpararea de instrumente financiare care includeau credite de casa date celor cu vent mic si minoritatilor. Administratia Clinton si-a castigat multe voturi de veniturile mici si minoritati asa. Intr-o prima etapa a crizei mai aratau cate un sofer de bus care-si luase casa de peste 500K, apoi au disparut ca veneau alegerile si nu dadea bine.
In fine asa au incept Fannie Mae si Freddie Mac pe piata de subprimes. Si poi au avut plan "cincinal" din partea HUD:United States Department of Housing and Urban Development. In 1996 Fannie Mae si Freddie Mac aveau ca plan: 42% din creditele de casa acordate sa fie de la persoane cu venit sub media zonei in care traiau. In 2000 se ajunsese la 50% in 2000 si in 2005 la 52%.
Evident ca orice instrument financiar riscant si care se tradeaza poate sa duca ruina. Legea marketului. Dar statul nu i-a lasat sa cada pretinzand ca ar suferi cei mici. Pe naiba. Aceia tot nu au scapat.
http://research.stlouisfed.org/publications/review/06/01/ChomPennCross.pdf
Xenia2006 spune:
@ch_dana, in adevaratul spirit American, nu doar iti voi lasa dreptul sa critici, ci ti-l voi apara cu toate puterile.
mai ales daca nu sunt de acord cu pozitia ta
ladyJ spune:
Citat: |
citat din mesajul lui manon intrebare: dar (chiar) o iubim ?? sau s-a perpetuat in constiinta colectiva ca simbol al libertatii, nu din cauza statuii ci a conditiei politice care ne-a sufocat pe noi in anii comunismului... ultimii ani au scos la iveala realitatea conflictului dintre sua si sue si le datoram americanilor criza asta fara nicio luminita la capatul recesiunii... |
lasa, ca nu e vina americanilor ca vasile s-a bagat in datorii pana in gat, credite peste credite sa-si puna termopane. Ca de aia sufera romanul, de belelele financiare proprii, nu de grija americanului.
Si on topic, scurt de tot, imi place America pentru lucrurile bune pe care le are. Si-s destule.
ch_dana spune:
LadyJ, pai acelasi lucru au facut si americanii, cumparand case atunci cand scoringul lor nu prea le permitea asta (vezi explicatiile date de AB_AC).
AB_AC, multumesc de explicatii. Te cam infioara sa vezi cum politica influenteaza (in rau, evident) astfel de mecanisme economice. Intrebarea mea este : s-a invatat ceva din treaba asta sau criza subprime se poate repeta oricand ? Exista un mecanism de control acum asupra metodologiei de acordare a creditelor ? Bine, teoretic si la falimentul Enron existau SEC, firme de audit etc...ce te faci cand nici macar cei chemati sa controleze nu-si fac treaba ?!
Imi aduc aminte de o colega, la vreo 22 de ani, cu copil mic; doar ea lucra, sotul facea voluntariat pe la Partidul Democrat In conditiile astea, si-au luat casa de 137.000 $ (2000). M-am gandit ca i-au ajutat poate parintii, dar de fapt cred ca erau un caz clasic de client cu scoring prost caruia i s-a acordat totusi credit...
Dana & Amelia (21.06.2011)
AB_AC spune:
Da acum se dau mai greu credite. Dar... cresterile economice se bazeaza pe aparitia de noi idei de acest gen. Toata bunastarea anilor 1990-2005 a avut ca baza bula imobiliara atat in USA cat si-n EU si asociati. Se exagereaza si apoi marketul le reduce. Asta-i natural. Problema e cand umflarea e complet exagerata de amestecul politicii si cand pedepsirea celor care-si iau riscuri nu se face.
Cat despre colega ta... Statele Unite sunt un plural. Pe Coasta de Est o casa sub 150K se poate lua dintr-un salariu modest si-i modesta rau. Prin centru e o casa normala si se ia mai greu. Nu poti judeca asa simplu.
Un singur salariu nu inseamna un scor prost. Multe familii americane cu copii mici au un singur venit.
Scorul de credit poate fi mare si la venit modest. Scorul de credit masoara cat de responsabil esti cu banii, ca-ti platesti cardul la timp, etc. Functie de venit si scor poti imprumuta. Adica la acelasi scor unul cu venit mai mare poate imprumuta mai mult.
ladyJ spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ch_dana LadyJ, pai acelasi lucru au facut si americanii, cumparand case atunci cand scoringul lor nu prea le permitea asta (vezi explicatiile date de AB_AC). Dana & Amelia (21.06.2011) |
Sunt sigura de asta, eu ziceam doar ca romanul si-a facut-o cu mana lui, americanul cu a lui, in ideea ca mi se pare oarecum nepotrivit ca x-ulescu sa strige ca l-au bagat americanii in criza cand el s-a bagat defapt singurel ,cu credit facut dupa ureche si bazandu-se pe noroc.