De la Vinerea Neagra la ... Wikipedia(2)

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Lali spune:

Eu nu stiu ce vreti sa demonstrati: ca nivelul de trai e mai bun in Romania decat in Germania sau SUA ?
Ca daca esti bun si dispus sa pui osul la treaba ti-e bine oriunde ? Asta e adevarat cu niste mici exceptii si doctorii sunt una dintre ele.

Eu spun ca pana si faptul ca la noi lumea se bate la coada la apa sfintita iar la altii la coada la electronice spune multe ...

Edit: mai trebuie sa spun ca si locul unde traiesti si nivelul venitului poate relativiza parerea oricui. Poate ar trebui sa fim mai atenti la ce scrie Marina. Ea are, cu siguranta un unghi de vedere diferit si extrem de interesant.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Oana C spune:

Citat:
citat din mesajul lui XIO

Ce exemplu sa mai dau... un cuplu, nu aveau in tara nimic al lor (doar o masina veche), stateau in apartamentul parintilor.
Pleaca in state unde dupa 1 an isi cumpara un duplex, au 3 masini, se duc in vacante prin Mexic in croaziera, rep Dominicana, Canada, ocean, etc. Asta comparativ cu vacanta la mare de la noi si in Turcia o data.
Acolo cand merg la magazin cumpara ce le place, nu ce e ieftin.

XIO, tu, care le stii pe toate, stii cumva si cite saptamini (maxime) de vacanta are americanul? Ala cu bani sau ala fara bani?
Pt ca, crede-ma, barbate-meu, american get-beget si dintr-o middle class family, lucreaza inca din perioada facultatii (facultate + 2 masters), sintem la high income pt salariile de aici, si tot nu avem mai mult de 17 zile de vacanta/an; asta in conditiile in care nu-si ia nici o zi libera pt altceva, pt ca se deduce din zilele alea; ceea ce se intimpla de obicei, pt ca americanul nu are 1 saptamina libera de fiecare sarbatoare (cum se intimpla in tara), ci doar 1 zi, asa ca oamenii, ca sa petreaca timpul cu familia de sarbatori (sau shopping de Black Friday, uuuuu!), sau sa mai termine ce au de facut prin casa isi mai ia 1-2 zile pe linga fiecare sarbatoare (daca-i dau voie de la serviciu), care se taie din zilele de concediu. Si ajungem la maxim 1 saptamina de mers pe undeva - ah, da, mergem la ocean, ca-i la 20 min de condus, cei mai din nord merg in Canada, ca-i foarte aproape.
Si back la prietenii tai, i-ai intrebat cite saptamini de concediu au, dupa numai (maxim) 1 an de serviciu?

3 masini? buahaha! numai romanii disperati, ajunsi "la" America, isi cumpara masini mai multe decit membrii familiei cu drept de condus, numai sa se dea mari si importanti pt cei ramasi in tara (aici masinile se cumpara si la second hand sau se iau in lease)
Asta prima la mina.

A doua la mina, ce salarii crezi ca au prietenii tai, ca dupa doar 1 an si-au cumparat duplex? Daca dupa 1 an si-au cumparat asa ceva, fie au avut cash sa plateasca, fie s-au angajat si-i platesc aia beton . Pentru ca daca n-au platit cash pt duplex, ma indoiesc ca au primit credit pt casa, fara nici un fel de credit history/score (sau unul f mic, dupa numai 1 an)! Ce joburi au, c-au facut banii asa, peste noapte, de zici ca in tara nu aveau aproape nimic? (parerea mea, da si-au cumparat duplex, dar cu un mortgage cu rata foarte mare si down payment economisit mincind ramen noodles)

Deci data viitoare cind mai vorbesti cu ei, sa-i intrebi ce si cum, ca sa stim si noi, astia veniti aici de 12 ani, cum sa mergem in vacante si croaziere de 3-4 ori pe an

Oana Eva (29 iunie 2005) si Zoe (27 aprilie 2010)
I'm not a bitch, I just have a low bullshit tolerance.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Oana C spune:

Citat:

Citat:
citat din mesajul lui capcaunul

Citat:
La piata mararul este 1 leu, in supermarket este 80 de bani.
La piata pepenele era 4 lei, in supermarket era 3.
Fructele erau mai ieftine la supermarket decat in piata.
Sa continui?

Nu mai continua. Este clar ca mergi in piata o data pe an.

Pariu pe 1000 de euro ca nu ai dreptate?
Daca tot ajungi la "argumente" de gradinita grupa mica.

Mda, justificare foarte matura si informata

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ioachim spune:

Facts ( experienta proprie si personala )

Cifre lunare in oras mare din SUA, simplificat fara a lua in considerare

Salariu brut: 5000
Contributie lunara pensie: 600
Contributie lunara asigurare privata sanatate: 100
Impozite (federal + stat, social security ): 1300
Net disposable income: 3000
Chirie (garsoniera): 1300
Internet/telefon: 150
Intretinere: 100
Transport: 150
Doctor: 100
Mancare: 400 ( da, mai cuprinde si cate ceva organic :))
Random (se strica ceva in casa, iesiri, haine, carti, etc) : 300

Economii Nete: 500

Economii anuale: 6,000
Bilet Ro + bani cheltuiala: 1,500
Net: 4,500

Trai decent, dar in nici un caz pe cai mari. Si asta precizez ca e un salariu bun, peste media pe economie pt. o familie intreaga! (desigur, sunt de acord ca rural Ohio e foarte diferit de oras mare pe coasta de Est/Vest)

Eu am mai avut norocul sa il am ca proaspat graduate mai demult, dar un profesor de liceu spre exemplu poate sa aiba 40-45K/an in orasul respectiv. In cazul asta, no savings

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Oana draga, au 3 masini din simplul motiv ca atunci cand au ajuns acolo si-au cumparat imediat una pe care nu au mai vandut-o apoi.
Te rog ai nitel bun simt si fa-i disperati pe prietenii tai daca doresti, datul cu parerea nu e un sport sigur decat daca ai si un glob.
17 zile de concediu? Cu 4 mai putin decat noi.
Referitor la ce ai citit si cu maturitatea, nici nu ma deranjez sa-ti scriu.

Capcaune, din nou, in stilul tau caracteristic eu iti spun ca am vazut un pai pe strada si tu incepi sa fabulezi despre paiul de aur cu smaralde in varf pe care eu evident MINT ca l-am vazut.
Nu am spus ca a primit salariul la coborarea din avion/masina, am precizat cu tot cu garzi. Daca tot te pricepi (fenomenal) si in domeniul medical, asta trebuia sa-ti aprinda un beculet si sa-ti dai seama ca garzile le faci dupa cateva luni.

Marina, anatomia e film.daca vii in Romania si aici stau colegii impreuna in chirie, tot din acelasi motiv.
Diferenta e ca in america dupa ce termini rezidentiatul ajungi la salarii de 5 zerouri in coada, in Romania niciodata.

Bird, in Romania se traieste greu din cauza ca cei care ajung la putere, o mare parte dintre ei, isi umplu buzunarele si atat, uita cum au fost inainte sa ajunga acolo.

**Fur is for petting***
http://accesoriisihaine.blogspot.com
http://www.facebook.com/adoptiicaini?ref=ts
http://www.facebook.com/adoptiicaini?ref=ts#!/profile.php?id=100001793812916

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Citat:
citat din mesajul lui iulianm

Citat:

Ce exemplu sa mai dau... un cuplu, nu aveau in tara nimic al lor (doar o masina veche), stateau in apartamentul parintilor.
Pleaca in state unde dupa 1 an isi cumpara un duplex, au 3 masini, se duc in vacante prin Mexic in croaziera, rep Dominicana, Canada, ocean, etc.

Bullshit. Astea nu-s exemple, ci batut cimpii la greu.

Citat:

Asta e din putul gandirii.
daca te duci la un motel unde costa 10 lei camere nu poti avea pretentii sa ai conditii ca la Ritz unde e 5000 camera.

Bullshit. Camera la Ritz Carlton nu e $5000.

"Double, double, toil and trouble; fire, burn; and caldron, bubble."

Bullshit
Alta care le stie pe toate. Ce-i asa bullshit, mai Iulia?
Chiar ai impresia ca intr-o zi de plictiseala m-am gandit sa inventez pe-aici ?
Tu nu ai reusit, sau care e problema? Ca te vad tare intepata.

Scuza-ma, de acum pt. dumneata voi preciza: exemplul cu motelul era un simplu exemplu ca sa subliniez diferenta dintre motel si hotel.
Imi pare rau daca te-a indus in eroare si daca nu ai putut sa-ti dai seama.

Bird, cum adica nu tine de bani? Pai tu de ce ai plecat in Australia? Ai spus ca si daca se intampla ceva si ramai tu cu copiii sau sotul tau cu copiii, veti avea destui bani ca sa traiti bine.
Banii nu sunt totul, dar sunt extrem de importanti. Stima de sine, fericirea si altele, toate tin de cat de relaxat esti, si daca te lupti sa strangi fiecare 10 bani, in nici un caz nu esti ca unul care nu are nici o grija financiara.
De ce crezi ca se sinucid atatia oameni saraci? De fericire?
Stiu ca ais pus ca sistemul de acolo care te ajuta e motivul pt. care ati plecat in Australia, dar sistemul te ajuta financiar, ca sa ai un echilibru financiar si o duci bine dpdv financiar, fara lipsuri.

vorbalui Lali, nu aveti de gand sa spuneti ca viata in Romania e la fel de buna ca in Germania, UK, America, si altele.
Ar fi chiar culmea. Si ma refer la salariul mediu si din nou, la preturi.
Cand sunt aceleasi in Germania ca aici, cu mici diferenta, dar diferentele la salariu sunt de 10 ori mai mari nu poti spune ca e acelasi lucru.

In Gwrmania la medici incepatori, adica cei coborati din masina/avion, salariul de inceput este aprox 2200 in mana.
Scriu asta doar pt. ca cineva (nu mai stiu exact cine, imi cer scuze) a spus ca 2500 e in bransa in care lucreaza salariul la o expererienta de 5ani.

**Fur is for petting***
http://accesoriisihaine.blogspot.com
http://www.facebook.com/adoptiicaini?ref=ts
http://www.facebook.com/adoptiicaini?ref=ts#!/profile.php?id=100001793812916

Mergi la inceput

mie imi place mai mult aici decat in ro, in ansamblu. altfel, m-as intoarce.

desigur, sunt lucruri pe care le consider cu + in ro, si multe lucruri cu -.

doream doar sa sustin ideea ca nici aici nu e chiar asa mirific, si ca mai ales nu e neaparat simplu. spre deosebire de europa de vest, si sistemul social e prost.

apropo la salariul bun respectiv, munceam minim 12 ore pe zi, cu saptmanai in care aveam 14 -16 ore/zi + weekenduri.

acum am salariu mai mare...dar de 14 ore/zi tot nu am scapat. 9-23 scrie pe mine

Mergi la inceput

da, medicii ( dupa ce termina rezidentiatul ) castiga bine in general in sua.

Mergi la inceput

extra bonus

daca vreau sa fac copil ( si nu am barbat casnic ), in orasul mare in care locuiesc acum ( altul decat cel mentionat anterior ),cresa ma costa aproximativ 2,000 USD luna.

repet, imi place aici in ansamblu ca doar am ales sa stau aici cu liberul arbitru.

dar accentuez ca life is hard

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Citat:
Bird, cum adica nu tine de bani? Pai tu de ce ai plecat in Australia? Ai spus ca si daca se intampla ceva si ramai tu cu copiii sau sotul tau cu copiii, veti avea destui bani ca sa traiti bine.
Banii nu sunt totul, dar sunt extrem de importanti. Stima de sine, fericirea si altele, toate tin de cat de relaxat esti, si daca te lupti sa strangi fiecare 10 bani, in nici un caz nu esti ca unul care nu are nici o grija financiara.

Eu cred ca te focusezi prea mult pe bani, ce procent din salar e un ou in Germania si ce procent in Romania, cat a durat sa-si ia unul un BMW, etc. Mie nu astea mi se par cele mai mari diferentedintre Romania si tarile occidentale. Si nu din cauza banilor am plecat din Romania, acolo aveam un apartament platit integral, masina, mobila, etc. Aici a trebuit sa o iau de la zero.

Citat:
De ce crezi ca se sinucid atatia oameni saraci? De fericire?

Pentru ca sunt bolnavi si nu sunt tratati. Pentru ca nu isi permit un psiholog sau antidepresive. Cea mai mare rata de sinucideri este in Japonia parca si e o tara dezvoltata.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper

Mergi la inceput