Copil ''problema''-cum sa-l educ?
Raspunsuri - Pagina 2
monica70 spune:
MIHAELA nu e genul meu sa ma supar aiurea,ba chiar ma bucur sa citesc, sfaturi si alte puncte de vedere.Si eu am aplicat asta cu anuntatul din timp,dar nu intotdeauna functioneaza.Hainele si noi le pregatim de seara,ca altfel e jale.Mai greu e cand trebuie sa iesim undeva asa mai pe nepregatite.Evident ca prefera rochite sau fuste si acum iarna ,chiar n-am nimic impotriva daca nu ar vrea sa isi aleaga uneori si din alea de vara Na ma rog,astea nu-s chestii grave,mai rau ma deranjeaza ca e excesiv de zburdalnica si se ia dupa ea cel mic ,care oricat ar fi de indemantic si el,are totusi doar doi ani si e periculos sa faca toate chestiile ce le face ea (un exemplu e saritul de pe canapea pe fotoliu sau invers ...) Si normal ca vrea sa faca absolut tot ce face ea si ce poate,chiar face.Si cu astea degeaba i-am explicat ca macar sa nu le faca atunci cand e el de fata,ca ... uita.
Acum nu zic ca si eu si frate-meu eram excesiv zburdalnici acasa (si f.cuminti in colectivitate sau in public) , ne spuneam si noi punctele de vedere,eram si eu cam incapatanata cu alesul hainelor ,deosebirea e ca noi nu eram defel obraznici.Pe cand ea - si am vazut ca destui alti copii aproximativ de varsta ei - e! Un exemplu e cel cu "esti cea mai rea mama/bunica din lume" cand nu i se face nicicum pe plac - si asta ma deranjeaza nu atat ca mi-o zice mie,cat ca i-o mai zice si maica-mii care ii face toate voile Sau ne raspunde / vorbeste ca si cum ar vorbi cu colegii de gradinita ... "daaaa ,nu mai spune!" ma rog,chiar nu-mi amintesc acum toate expresiile dragute,dar are destule.Mai facea si de-alea cum zicea Androix ca repeta "caca,pisu" sau altele de gen si radea de zor - dar la alea n-am bagat-o in seama,am impresia ca pe toti ii cam apuca
MONI cu DIANA (01.01.2006) si TUDOR (14.08.2009) www.dropshots.com/DIANATUDOR" target="_blank"> POZE
"10% din viata este rezultatul a ceea ce ni se intampla, 90% este decisa de modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla"
www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=vara%202011%20amintiri%20de%20vacanta&page=18" target="_blank"> VOTATI POZELE DIN ALBUMUL "VARA 2011 AMINTIRI DE VACANTA"
mihaela_s spune:
Da, ma gandeam ca mare parte din comportament vine din colectiv, stiu cum era in Ro...pacat. Nu e ea devina, dar imi imaginez ca ai de muncit mai mult in aceasta situatie.
Eu am auzit numai ca sunt cea mai buna mama din lume . Nici noi nu facem pe plac oricarui moft, dar ca sunt rea nu am auzit. Asta poate si pentru ca aici e foarte rar folosit acest cuvant. La camin/scoala in niciun caz.
Muso spune:
El are sa mearga la scoala la anul clasa a-I-a, cf noii legi aici se incadreaza fiind nascut in dec 2005, deci va sari peste clasa 0, iar la gradi doamnele au spus ca din trim 2 se apuca de lectii mai serios cu ei, dar pana una alta am decis sa invete si acasa cat se poate din alfabet pana incep la gradi.
Nu a avut loc nici o schimbare in viata, familie, in aceeasi componenta suntem, iar la gradi aceleasi doamne si aceiasi colegi are.
Inca nu am reusit sa punem in practica ceea ce ne-am propus referitor la mutarea lui singur intr-o alta camera(din N motive ce nu tin de subiectul in cauza, asa ca am amanat ptr primavara), deci exclus ca de aici sa i se traga.
Nu stiu ce sa zic, poate suntem noi prea exagerati totusi, dar referitor la vb urat nu sunt de acord si-l corectez mereu si stau si-i explic, dar degeaba.
La masa de cand era mic si l-am asezat cu noi ii tot repetam sa se stearga pe servetel si el tot ca tractoristii se sterge cu maneca de la bluza, asemeni si la gradi, ne-a disperat, deci e incapatanat, imi spune ca a uitat.
Il mai apuca nebuneala de sparge jucarii, tipa ca monstrii din jungla in timp ce sparge de zor la jucaria ''ghinionista''.
Ii place ff mult lego, realizeaza fel de fel de constructii, la fel si din cuburi piramide , iar mai nou construieste piramide de genul celei maiase de am ramas prost cand am vazut.
Nu stiu ce se va face la scoala, cum am zis nu e atent nici la gradi nici acasa, daca se concentreaza memoreaza foarte repede, dar nu vrea sau nu poate sa se rupa de ceea ce-l intereseaza si sa se axeze pe ce trebuie sa memoreze, ii merge mintea in cu totul alta parte in acele momente.
Ptr serbare are un rol intr-o sceneta , care rol are 5 randuri, si un plugusor de 3 strofe, cu astea doua ne chinuim de 2 zile sa le invete, le stie cat de cat dar trebuie sa-i mai aduc aminte din cand in cand din versuri.
Merge la Karate din septembrie si vad ca e interesat, iar sensei ne-a comunicat ca e f atent si-si da silinta.
Este foarte energic, de aceea l-am dus la Karate, si ptr a se mai disciplina cat de cat, la inceput a fost cam dezamagit, el vroia sa lupte din prima zi, dar i-am explicat ca trebuie sa se antreneze si apoi va lupta, vad ca a inteles si se conformeaza.
Cam astea ar fi in mare
ingridnen spune:
Muso, hai sa te "incurajez" si eu... al meu are 8 ani jumate si inca se sterge cu maneca la gura ca tractoristii, rade si spune caca-pipi ,
comenteaza la greu cand are o poezie cat de mica de invatat.. negociaza tot si ne face capul calendar cand vrea ceva.
asa ca... rabdare si tutun ... sau Rudotel si plimbari lungi
Ingrid si Cristi 8 ani
monica70 spune:
Si eu banuiesc ca si de la "colectiv" (gradi+locurile de joaca) li se trage fiindca dupa cate imi zicea socru-meu,sotul a fost "cuminte" cand era mic,deci nu pot zice ca l-a mostenit cumva pe el.Ma gandesc ca multi copii se uita excesiv la desene animate,pe urma se "desfasoara" si cu expresii luate de-acolo,iar ceilalti ii imita.A mea cel putin cat era mica s-a uitat foarte putin la TV (cand ii puneam DVD cu Alba ca zapada , Cartea junglei etc),n-o prea interesa.Abia dupa 3-4 ani a inceput sa se uite cat de cat la unele desene si acum chiar ii plac unele de la TV,de care ea zice ca-s "educative" - e drept ca am auzit si eu ca ii invata una alta de pe-acolo.Ea nu se prea uita la tampenii si chiar se uita destul de rar la TV,mai mult cand e la maica-mea.Iar acum nici nu prea sta pe-acolo,eventual uneori in we - ca e la gradi dimineata,la palatul copiilor la diverse activitati dupa-amiaza.
Ce sa zic ca deja si cel mic mi-a trantit-o de cateva ori cand am refuzat sa ii dau cioco inainte de masa.Gen "LEAO!" si "NU TE MAI UBESC" - iar la asta ultima e mortal cum face botic si isi incruciseaza mainile in piept facand pe suparatul
Bineinteles ca pe langa astea ne fac din plin declaratii de cat de mult ne iubesc ... bla bla bla ... dar la "nervi" hop imediat si cu expresiile cu pricina
MONI cu DIANA (01.01.2006) si TUDOR (14.08.2009) www.dropshots.com/DIANATUDOR" target="_blank"> POZE
"10% din viata este rezultatul a ceea ce ni se intampla, 90% este decisa de modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla"
www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=vara%202011%20amintiri%20de%20vacanta&page=18" target="_blank"> VOTATI POZELE DIN ALBUMUL "VARA 2011 AMINTIRI DE VACANTA"
Laura82 spune:
Ati incercat si metoda aprecierii adica, sa incercati sa-i laudati cat mai mult "Vai ce ma bucur ca ti-ai amintit sa te stergi cu servetelul", Ce bine ca ai dus tu catrea aceasta la loc"Iar atunci cand nu face ceva bine sau cand face vre-o boacana, fara sa-i certati mai mult tristi sa le explicati ca v-ati fi bucurat daca ar fi reusit sa.....Parerea mea e ca cu cat ii cicalim mai mult cu atat parca intentionat o fac mai lata. Copii cer atentie, fie ea de orice fel, buna rea vor atentia noastra, noi trebuie sa incercam sa o intoarcem in favoarea noastra si sa fie pe cat pozibil buna
In ceea ce priveste lectiile, parerea mea de fosta educatoare este ca literele e mult prea mult, la varsta aceasta daca tot vrei sa faci ceva cu el se pot face exercitrii de orientare in spatiu, povestiri, rime, formari de multimi, sa asociati cifra cu multimea....etc.
Laura25 spune:
sa scrie si sa recunoasca literele mari de tipar sunt in programa de grupa pregatitoare, la fel ca si recunoasterea numerelor pana la 20, adunari si scaderi pana la 10. Nu e exagerare, e normalitate. Dar astea ar trebui sa se intample la gradinita, ca si acasa, sub forma de joaca.
Am marfa la bazar umanitar DC
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me
monica70 spune:
LAURA82 la fetita la gradi chestii de genul ala au facut incepand cu grupa mijlocie (mai putin),anul trecut in grupa mare (ceva mai mult) ,iar acum fac mai mult caligrafie,probabil si ceva la matematica (n-am mai fost demult si nu stiu cum arata "caietele speciale" de anul asta,am vazut doar caietele cu patratele si cele cu linii tip clasa intai in care scriu "hieroglifele") . Literele mari de tipar doar in partea a doua a anului le vor face.Nu stiu sigur,dar cred ca asta e programa oficiala acum.
Eu am inceput scoala la 6 ani si 2 luni si majoritatea copiiilor mergeau la scoala la 6 ani pe vremea aia,pe cand acum sunt copii care au inceput scoala si la aproape 8 ani.Eu cred dimpotriva ca la 6 ani e varsta potrivita si majoritatea sunt capabili sa invete deja literele si matematica elementara.Nu e si obligatoriu sa o faca daca anul ce urmeaza vor face pregatitoarea,dar daca intra direct in clasa intai cum e cazul baiatului lui Muso,vor fi defavorizati in fata celor ce au facut pregatitoarea si le va fi mai greu.Acum nu e neaparat obligatoriu sa fie asa,ca un copil istet prinde rapid si din zbor si poate recupera,doar sa fie atenti si sa aiba si chef.Eu inteleg ca e ingrijorat de cum va fi la scoala,mai ales ca acum brusc nu mai e atent la activitatile de la gradinita ...
viviana spune:
Muso, s-ar putea sa aveti cerinte prea mari de la el in raport cu varsta si cu aptitudinile lui.
Problemele de comportament la copil sunt generate de mai multi factori ce-l influenteaza.
Accesele de furie, muscatul, lovitul sunt considerate firesti.
Important este sa afli cauza care a dus la acel comportament pentru a-l putea ajuta sa aiba o conduita frumoasa.
copii au un bagaj de cunostinte redus si nu isi pot exprima altfel frustrarile.
Se supara pe jucarii si le strica, jucati-va impreuna si aratati-i cum tebuie sa se poarte cu jucariile.
Va gratuleaza cu "prostule" cand nu ii faceti pe plac, nu il certati, zambiti si repetati fraza lui pe un ton frumos uitand cuvantul impricinat. Important este sa nu-i dati apa la moara si sa fiti constienti ca el vrea sa provoace un mic scandal prin care sa-si afirme personalitatea.
Pentru ca daca el stie ca voi ii raspundeti cu certuri v-a adus acolo unde a vrut.
Se sterge cu maneca la gura, nu-i mai atrageti atentia o perioada. S-ar putea sa o faca special deranjat fiind de la masa. Masa ar trebui sa fie un loc special unde familia are ocazia sa se adune si sa petreaca clipe frumoase impreuna.
Educatia in timpul mesei nu-si are rostul.
S-ar putea ca voi, din dorinta de a avea un copil "asa cum trebuie" sa stati prea mult "cu gura" pe el.
Rabdare si pasi mici.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
Androix spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Laura25 sa scrie si sa recunoasca literele mari de tipar sunt in programa de grupa pregatitoare, la fel ca si recunoasterea numerelor pana la 20, adunari si scaderi pana la 10. Nu e exagerare, e normalitate. Dar astea ar trebui sa se intample la gradinita, ca si acasa, sub forma de joaca. Am marfa la bazar umanitar DC Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005) Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi 'Cos what I feel is the only truth for me |
Am gresit eu cu grupa 0, nu stiam ca e nascut in decembrie, am citit in graba si am transformat saptamanile in luni.
Insa imi mentin parerea, ca daca nu se face la gradinita e o problema acolo, insa daca incearca parintii sa recupereze cu el acasa daca copilul nu vrea se ajunge la situatii frustrante de ambele parti. Prin joaca, e o idee foarte buna si pentru mine greu de pus in practica, dar eu ma scot cu sotul meu la capitolul asta. Dar strict sa faca lectii, la modul sa scrie randurile cu model la inceput, daca copilul nu vrea si prefera sa se joace cred ca e gresit.
www.obiectiverealiste.blogspot.com" target="_blank">Obiective Realiste
Androix Bijoux
Niste copii si toti copiii!