Sfat juridic

Sfat juridic | Autor: Mickyyy

Link direct la acest mesaj

Nu am postat la legislative, pentru ca am nevoie de un raspuns pana maine. Il puteti muta apoi acolo.

Intr-un proces civil, intentat de asociatia de locatari pentru neplata datoriilor la intretinere, poate fi considerat eroare de procedura sau motiv de amanare faptul ca doar unul din proprietarii apartamentului a primit citatie? Proprietarii nu sunt sot-sotie sau alt gen de rude (dar locuiesc amandoi la adresa respectiva), iar cel care a primit citatie are numele trecut gresit in ea. Iar citatia nu a fost inmanata personal, ci a fost gasita intr-un plic desfacut, in cutia postala.

Si o a doua intrebare - cand poti beneficia de avocat din oficiu? sau exista asa ceva in Romania pentru procesele civile?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns histamina spune:

este lipsa de procedura trecerea numelui gresit, este lipsa de procedura citarea doar a uneia dintre parti.
citatia nu vine in plic.ceva nu e corect aici.niciodata nu vine in plic.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mickyyy spune:

Ce presupune lipsa de procedura? Se amana procesul si se sa un termen sa se remedieze ce e in neregula sau trebuie deschis un nou proces?

Cum ar trebui sa vina o citatie? Eu asa am inteles, ca era aruncata in cutia postala, poate o fi fost fara plic, si eu am retinut ca era de fapt desfacuta din plic.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns histamina spune:

se amana procesul.
citatia nu vine in plic.vine la cutia postala.deci a venit absolut corect.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mickyyy spune:

Merci de raspunsuri.

gata, il puteti muta la legislative.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns moni_iulia spune:

Mie citatiile(4) mi-au fost inamanate todeauna personal de catre postas si a trebuit sa semnez pentru primirea lor(sunt parte civila intr-un proces penal).Nu erau in plic.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns histamina spune:

proces penal, nu civil.
probabil ca esti martor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mickyyy spune:

Hai ca mai am o intrebare, ce se intampla practic in timpul procesului?

Anunti inainte sa inceapa procesul de eroare si soliciti amanare? sau se judeca si nu se da niciun verdict, doar se amana la final?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns histamina spune:

Partile procesului civil
Partea care se adreseaza instantei invocând aplicarea legii la un caz determinat, manifestându-si vointa în sensul punerii în miscare a actiunii civile, având initiativa procesului este reclamantul.
Apararea, în cadrul procesului civil, apartine, pârâtului, care poate opta între a pastra o atitudine defensiva, în care numai sa se apere prin intermediul întâmpinarii sau, dimpotriva, sa aiba pretentii proprii prin formularea unei cereri reconventionale.
Partile legate initial prin actiune li se pot adauga si terte persoane,care, intrând în proces din initiativa lor sau a partilor initiale, dobândesc calitatea de parti. Acestia sunt intervenientul voluntar principal, intervenientul voluntar accesoriu si intervenientii fortati introdusi în proces prin cererea de chemare în judecata a altor persoane, cererea de chemare în garantie si aratarea titularului dreptului.

Etapele procesului civil
Procesul civil debuteaza cu introducerea de catre reclamant a cererii de chemare în judecata, care trebuie sa cuprinda elementele prevazute de art.


112 C.proc.civ., sa fie însotita de dovada achitarii taxei de timbru si timbru judiciar, potrivit legii, alaturându-se atâtea copii de pe cerere câti pârâti sunt.

Cererea de chemare în judecata se depune fie de catre reclamant, personal sau prin mandatar avocat, cu împuternicire avocatiala la dosar sau mandatar avocat, cu procura în acest sens, fie prin posta. Exceptie de la regula o reprezinta cererea de divort, care trebuie depusa personal de catre reclamant.
La primirea cererii de chemare în judecata, judecatorul de serviciu va verifica daca aceasta întruneste cerintele prevazute de lege. Reclamantul va completa cererea de îndata. Atunci când completarea nu este posibila, cererea se va înregistra si i se va acorda reclamantului un termen scurt.


În cazul în care cererea a fost primita prin posta, reclamantului i se vor comunica în scris lipsurile ei, cu mentiunea ca, pâna la termenul acordat, urmeaza sa faca completarile sau modificarile necesare. Acordarea termenului mai sus mentionat se face în toate cazurile, cu mentiunea ca neîndeplinirea în acest termen a obligatiilor privind completarea sau modificarea cererii poate atrage suspendarea judecatii, potrivit art. 155 C.proc.civ. De îndata ce sunt îndeplinite conditiile prevazute de lege pentru cererea de chemare în judecata, persoana desemnata va proceda la repartizarea aleatorie a cauzei.

Fata de pretentiile reclamantului, pârâtul raspunde prin întâmpinare, care trebuie sa aiba continutul prevazut de art. 115C.proc. civ.
Întâmpinarea trebuie depusa cu cel putin 5 zile înainte de termenul fixat pentru judecata, sub sanctiunea decaderii pârâtului din dreptul de a mai propune probe si de a invoca exceptii, în afara celor de ordine publica.
Exceptie face cazul în care, daca pârâtul nu este reprezentat sau asistat de avocat, presedintele îi va pune în vedere, la prima zi de înfatisare, sa arate exceptiile, dovezile si toate mijloacele sale de aparare, putându-i acorda,la cerere, un termen pentru pregatirea apararii si depunerea întâmpinarii


Pârâtul poate avea,însa, si o atitudine ofensiva în procesul civil, prin formularea unei cereri reconventionale, prin care ridica pretentii proprii împotriva reclamantului. Cererea reconventionala trebuie sa îndeplineasca conditiile prevazute pentru cererea de chemare în judecata, sa fie însotita de dovada achitarii taxei de timbru si timbru judiciar si se depune o data cu întâmpinarea sau, daca pârâtul nu este obligat la întâmpinare, cel mai târziu la prima zi de înfatisare.
Când reclamantul si-a modificat cererea de chemare în judecata, cererea reconventionala se va depune cel mai târziu pâna la termenul ce se va încuviinta pârâtului în acest scop. Sanctiunea nedepunerii în termen a cererii reconventionale consta în disjungerea acesteia si judecarea ei separat de cererea principala, afara de cazul în care ambele parti consimt sa se judece împreuna.
În ce priveste cererile de interventie voluntara a tertelor persoane în procesul civil, mentionam urmatoarele:
• cererea de interventie voluntara principala va fi facuta în forma prevazuta de lege pentru cererea de chemare în judecata. Aceasta cerere se poate formula numai în fata primei instante si înainte de închiderea dezbaterilor, însa, cu învoirea partilor, interventia în interes propriu se face si în instanta de apel.
• cererea de interventie voluntara accesorie se poate face oricând pe parcursul judecatii, chiar si înaintea instantei de recurs.

Referitor la cererile de interventie fortata, precizam :
• cererea de chemare în judecata a altor persoane si cererea de chemare în garantie facute de reclamant se depun cel mai târziu pâna la închiderea dezbaterilor înaintea primei instante.
• aceleasi cereri facute de pârât se depun o data cu întâmpinarea, iar când întâmpinarea nu este obligatorie, cererile se vor depune cel mai târziu la prima zi de înfatisare. Cererea de aratare a titularului dreptului se poate depune numai de catre pârât, o data cu întâmpinarea, iar daca aceasta nu este obligatorie, cel mai târziu la prima zi de înfatisare.


La prima zi de înfatisare, partile procesului civil pot savârsi anumite acte de procedura:
• reclamantul va putea solicita instantei acordarea unui termen pentru întregirea si modificarea cererii de chemare în judecata;
• reclamantul va putea propune probe pe care le considera necesare, daca nu le-a indicat în cererea de chemare în judecata, sau va putea propune probe noi;
• reclamantul, daca pârâtul a depus cerere reconventionala, va putea cere un termen pentru a depune întâmpinare si a propune dovezile în aparare;
• pârâtul va putea arata exercitiile pe care întelege sa le invoce, precum si probele pe care doreste sa fie administrate;
• pârâtul va putea sa solicite introducerea unor terti în proces sub forma chemarii în judecata a altor persoane, chemarii în garantie sau aratarii titularului dreptului.
În ce priveste solutionarea litigiului, judecatorul nu poate rezolva cauza dedusa judecatii numai pe baza afirmatiilor partilor, ci trebuie sa-si formeze convingerea si sa pronunte hotarârea numai pe baza probelor ce s-au administrat.
Mijloacele de proba reglementate de Codul de procedura civila sunt: înscrisurile, martorii, expertiza, cercetarea la fata locului, marturisirea, prezumtiile.


În legatura cu administrarea probelor, trebuie respectate trei momente procesuale: propunerea probelor, încuviintarea, acestora si administrarea lor.
Propunerea probelor se face de catre reclamant prin cererea de chemare în judecata, iar de catre pârât prin întâmpinare sau, cel mai târziu, la prima zi de înfatisare. Nepropunerea probelor în aceste conditii atrage sanctiunea decaderii partilor din dreptul de a cere probe, afara de cazurile în care nevoia dovezii reiese din dezbateri si partea nu a putut sa o prevada , când
administrarea dovezii nu pricinuieste amânarea judecatii, când dovada nu a fost ceruta în termen din pricina nestiintei si lipsei
de pregatire a partii.
Încuviintarea probelor se face exclusiv de catre instanta de judecata.
Administrarea probelor se face în fata instantei de judecata, în ordinea statornicita de catre aceasta si înainte de începerea dezbaterilor asupra fondului, cu respectarea prevederilor legale (ex. când s-a încuviintat o cercetare locala, expertiza sau dovada cu martori, partea care a propus-o este obligata ca în termen de 5 zile de la încuviintare, sa depuna suma statornicita
de instanta pentru cheltuielile de cercetare, drumul si despagubirea martorilor sau plata expertului, sub sanctiunea decaderii din dovada; lipsa martorilor se va depune, sub pedeapsa decaderii, în termen de 5 zile de la încuviintare;refuzul de a raspunde la interogatoriu sau neînfatisarea partii în instanta în acest scop îndreptatesc instanta sa aprecieze aceste împrejurari ca o marturisire deplina sau ca un început de dovada în folosul partii potrivnice), dar si a dispozitiilor instantei.
Dupa administrarea probelor, partile vor pune concluzii pe fondul cauzei.
Când instanta se va socoti lamurita, presedintele va declara dezbaterile închise, instanta retragându-se pentru deliberare.
La cererea partilor si având nevoie de timp pentru a delibera, instanta va putea amâna pronuntarea în vederea depunerii de
concluzii scrise, iar daca instanta gaseste necesare noi lamuriri, pricina poate fi repusa pe rol.,




Mergi la inceput