Branzeturile din comert!
Fetelor,
As vrea ca in acest subiect sa dezbatem situatia branzeturilor din comert! Ce le dati puilor vOstri sa manance, cum alegeti produsele pe care le puneti in cos (ce conteaza pentru voi cand mergeti la cumparaturi), cat de calitative sunt produsele existente la ora actuala, care sunt produsele voastre preferate, samd! Am simtit nevoie sa deschid acest subiect din doua motive: 1. oferta de branzeturi disponibila pe piata este foarte vasta, 2. toate zvonurile legate de mancatul sanatos si de multitudinea de E-uri din mancare, au creat un haos general in mintea consumatorilor ! Haideti sa incercam impreuna sa facem lumina in acest subiect . Sunt sigura ca fiecare din noi se pricepe cate putin, si putem ajunge la niste concluzii "foarte" relevante .
Raspunsuri
histamina spune:
sunt 2 probleme.
prima tine de potentialul alergen,altul decat alergia la PLV.aveti mai jos o lista.
Cele mai frecvente alimente bogate in histamina:
Branzeturi Histamina mg/kg (val. max.)
Emmentaler <10-500 (2500)
Branza de munte <10-1200
Parmesan <10-580
Gouda, edamer <10-200 (900)
Crema de unt <10-60
Branza cu mucegai <10-80
Romadour <10-100
Branza dulce 0
Camembert, Brie <10-300 (600)
a doua problema tine de cheagul cu care se face.cea din comert e facuta cu cheag artifical,nu de la miei( e in lichid anume).
cu cat pretul e mai mic,cu atat e-urile tin loc de ce componente naturale vreti voi.la alegere,ca garderoba de e-uri e mare.
apoi,mai e un aspect f important,cu cat sunt mai degresate,cu atat sunt mai procesate,deci mai artificializate.
daca vreti o branza slaba, luati atunci cand olile/vacile/caprele au laptele mai putin gras.
eu personal am o taranca din Sibiu,de la hala din Obor, de mare incredere si cumpar numai de la ea.
atentie la puzderia de chioscuri cu produse din Sibiu.sunt pline de conservanti.mai putin pline ca produsele de serie,dar tot pe acolo.
carnurile,mezelurile au tona d enitriti.raman rosii,ori carnea, in procesul d ematurare se maroneste,ca se oxideaza fierul din ea.prepar de peste 10 ani,asa ca nu pot fi pacalita.
Baby1320 spune:
Branza ii fac si acum in casa cu calciu lactic. Tocmai pentru ca nu stiu ce sa aleg si pentru ca majoritatea branzelor sunt sarate, iar in branza proaspata de vaca nu am incredere :). Asa ca evit si ii fac numai in casa branza :).
Mama lui Joshua-Luca din 6.04.2010
Ioanna81 spune:
eu cumpar branza de la Obor de la o asociatie familiala care are stand sus, la etaj. sunt de la Jina Sibiului. ei strang lapte si materie prima de pe la fermele din zona si pregatesc ei la ferma lor.
din magazine nu cumpar ca nu am curaj.
roli25 spune:
Nu cumpar nimic din supermarketuri. Iau de la o familie de sibieni care are un mic magazin in cartier: telemea, cas, urda, unt, cascaval smantana, lapte dulce. Iaurtul il fac in casa din laptele de la ei.
anda141 spune:
Mare atentie la branza din Obor. Eu decat sa iau d ela Obor mai bine iau din supermarket. De cele mai multe ori produsele de la tarani sunt mai pline de conservanti si porcarii neverificate de nimeni decat cele din marile supermarket care sunt cat de cat verificate si avizate sanitar.
Baby1320 spune:
... sau produsele de la tarani, nu stii cum sunt crescute animalele, in ce conditii de igiena, etc. Nu stiu daca nu cumva taranul nu s-a spalat pe maini cand a pus laptele in sticla ..
Ca sa va spun din experienta proprie. Sunt obsedata de mancatul bio, natural, fara conservanti, fara adaosuri inutile. In ideea asta, am tinut sa ii cumpar baiatului numai legume, fructe, oua si carne de la tara (atunci cand am avut posibilitatea sa fiu langa o gospodarie). Toate bune si frumoase, pana cand intr-o zi, mi-a facut baiatul salmonela. M-am chinuit atat de tare cu el incat mi-am spus ca mai bine ii dau oua, carne, lapte din supermarket ca macar sunt sigura ca nu sunt infestate cu diversi microbi de genul salmonela. Or fi ingrasati curcanii, puii, nu stiu, dar cu siguranta nu au salmonela ca i-ar inchide cu tot cu familiile lor daca i-ar gasi cei de la sanepid. Si uite asa m-am calmat si cu taranii ....
Mama lui Joshua-Luca din 6.04.2010
simona.m119 spune:
Sincera sa fiu, si eu incerc pe cat posibil sa cumpar pentru fetita mea de la tarani, insa numai cand am ocazia sa merg in curtea omului. Pana acum nu am avut probleme, slava Domnului! Cu toate acestea, cumpar si din supermarket. Atata vreme cat nu experimentezi tot ce apare nou, si incerci sa ramai constant pe un producator in care ai incredere, nu ai cum sa ai surprize. Sunt destul de multe produse pe piata care nu contin e-uri sau conservanti, pe care Maria mea le mananca cu placere. Un alt secret este acela echilibrarea alimentatiei copilului a.i. sa nu faci abuzuri.
Mama mandra de Maria, cinci ani jumate
ali spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Baby1320 ... sau produsele de la tarani, nu stii cum sunt crescute animalele, in ce conditii de igiena, etc. Nu stiu daca nu cumva taranul nu s-a spalat pe maini cand a pus laptele in sticla .. Ca sa va spun din experienta proprie. Sunt obsedata de mancatul bio, natural, fara conservanti, fara adaosuri inutile. In ideea asta, am tinut sa ii cumpar baiatului numai legume, fructe, oua si carne de la tara (atunci cand am avut posibilitatea sa fiu langa o gospodarie). Toate bune si frumoase, pana cand intr-o zi, mi-a facut baiatul salmonela. M-am chinuit atat de tare cu el incat mi-am spus ca mai bine ii dau oua, carne, lapte din supermarket ca macar sunt sigura ca nu sunt infestate cu diversi microbi de genul salmonela. Or fi ingrasati curcanii, puii, nu stiu, dar cu siguranta nu au salmonela ca i-ar inchide cu tot cu familiile lor daca i-ar gasi cei de la sanepid. Si uite asa m-am calmat si cu taranii .... |
Nu vreau sa zic nimic, poate ai dreptate, dar eu stiu ca daca gatesti carnea foarte bine se distruge bacilul.
Poate pur si simplu ai pus mana fara sa-ti dai seama pe carne si apoi pe o salata fara sa te speli bine...dau si eu un exemplu.
Eu de cativa ani folosesc 2 tocatoare de lemn:unul numai pentru carne cruda si unul pentru legume...Am reusit chiar sa le imprim si la ai mei acest "fix".
Fierbe bine laptele si fierbe bine oul cand il dai si o sa vezi ca nu mai ai problme.
Uite aici un link de pe forum legat de salmonela www.desprecopii.com/info-id-1208-nm-Salmonela-intrebari-si-raspunsuri-despre-salmoneloza.htm" target="_blank">http://www.desprecopii.com/info-id-1208-nm-Salmonela-intrebari-si-raspunsuri-despre-salmoneloza.htm
Baby1320 spune:
@Ali: prin fierbere se distruge salmonela, da. Numai ca la manevrarea gainii s-a intamplat cumva ceva. Inainte sa o pun la foc, pe tocatorul unde am umblat cu gaina, ustensilele pe care le-am folosit, le-am atins cumva, nu stiu cum de o farfurie de-a lui, de o lingura. Nu stiu exact ce am facut, in orice caz, prin eliminare am ajuns la concluzia ca numai gaina aia e de vina.
Cat despre ustensilele de lemn (linguri, tocatoare, etc.) sunt cele mai pacatoase pentru ca lemnul este un mediu foarte bun de inmultire a bacteriilor. Plus ca niciodata nu poti spala foarte bine ustensilele de lemn. Oricat le-ai freca, in lemn pot ramane bacterii. Mi-a explicat treaba asta un medic specialist de infectioase. Eu am aruncat din casa tot ce e lemn. Folosesc numai plastic (acropal)
Mama lui Joshua-Luca din 6.04.2010
Baby1320 spune:
@ simona: si eu am fost in curtea celor de la care am luat gaina asta. Si nu o data am luat de la ei. Am cumparat o vara intreaga si nu au fost probleme. A fost insa suficient o singura data si nu imi mai trebuie. Ce sa zic, microbii nu prea se vad. Eu una am devenit obsedata; nu as mai cumpara de la nici un taran. Daca le-ar creste mama, atunci as lua :).
Mama lui Joshua-Luca din 6.04.2010