Prejudecati despre feminitate si masculinitate
Raspunsuri - Pagina 32
Deceneus spune:
| Citat: | ||
citat din mesajul lui iulianm
Cam sexista relatarea incidentului si minimalizarea miscarii generate, la care adaugam omisiunile de rigoare. Iar sugestia ca "o fi constatat omul legii ceva legatura, pentru ca altfel nu ar fi dat asemenea sfat" cel putin jignitoare. Politistul e canadian, incidentul a avut loc la Toronto, oras in care a si inceput miscarea. Miscare care s-a extins la nivel international, manifestatii avind loc in multe orase din US, in Asia, Australia, Europa. Politistul in cauza a fost nevoit sa-si ceara scuze, in scris, si sa participe in traininguri profesionale. Miscarea, cunoscuta sub numele de SlutWalk, este considerata una din cele mai importante manifestari ale miscarii feministe, pt ultimii 20 de ani, la nivel international. "Double, double, toil and trouble; fire, burn; and caldron, bubble." |
Daca politistul ar fi spus "asigurati-va cand treceti strada chiar si pe trecerea de pietoni, ca nu se stie ce inconstien este la volan", ar fi parut un sfat de bun simt.
Sfatul unui om care spune sa nu-ti lasi soarta numai in mana aparatoriilor legii, sa adopti si proprile masuri de siguranta ar fi fost apreciat.
Cineva povesea ca a traversat strada pe trecerea de pietoni si un taximetrist a trecut razant pe langa ea si pe geamul deschis i-a strigat, "ai sa mori cu dreptatea de partea ta".
Daca politistul s-a referit la tinuta a declansat proteste.
ladyJ spune:
| Citat: | ||||
citat din mesajul lui Deceneus
Nu orice barbat, nici eu, dar riscul este mai mare decat in cazul cand respectiva ar fi insotia chiar si de o alta femeie. Am spus ca discut in temreni de risc si probabilitati. Nu-i pot privi totul in alb sau negru. Pe baza carui experiment il anulam pe cel irelevant? |
Nu, nu, nu o intoarce, ai zis ca omul fara constrangeri cand constata ca are putere devine demon. Ceea ce nu e adevarat, ca nu faptul ca ai putere te face demon, si nu devii demon doar cand ai putere.
Tu daca ai putere totala asupra unei femei dezbracate,(e inconstienta sa zicem, si nu si-ar aminti nimic la trezire) nu o vei viola. Despre ce risc vorbesti? Cel care va face asta are alte probleme, nu puterea-i baiul.
Si despre experiment, pai se anuleaza de la sine daca-i irelevant, de ce sa il anulez eu cu un contra-experiment?
iulianm spune:
| Citat: | ||||
citat din mesajul lui Deceneus
Daca politistul ar fi spus "asigurati-va cand treceti strada chiar si pe trecerea de pietoni, ca nu se stie ce inconstien este la volan", ar fi parut un sfat de bun simt. Sfatul unui om care spune sa nu-ti lasi soarta numai in mana aparatoriilor legii, sa adopti si proprile masuri de siguranta ar fi fost apreciat. Cineva povesea ca a traversat strada pe trecerea de pietoni si un taximetrist a trecut razant pe langa ea si pe geamul deschis i-a strigat, "ai sa mori cu dreptatea de partea ta". Daca politistul s-a referit la tinuta a declansat proteste. |
Gresit. Dar tu te afli pe partea cealalta de ocean si mult prea scufundat in mentalitatea locului, pt a intelege cum se pune problema pe continentul care a generat miscarea.
Soferul care nu opreste la trecerea de pietoni incalca o lege. Politistul amintit de tine, in locul sfaturilor de bun simt, ar trebui sa-si faca datoria, adica treaba pt care este platit. Din taxele celor pe care ar trebui sa-i apere.
"Sfatul" politistului canadian incalca un drept. Asta pe linga faptul ca este total lipsit de bun simt, este sexist si denota misoginism (at least).
J.D. spune:
Deceneus, cazi din lac in put cu afirmatiile tale. mai bine renunti la explicatii aiurea.
Finn Constantine 15.10.2009 si
20+
Euan Tudor
Marina spune:
ce ziceti discriminare sau protectie?
http://www.hotnews.ro/stiri-international-10889740-marina-britanica-autorizeaza-accesul-femeilor-bordul-submarinelor.htm
iulianm spune:
Conform logicii lui Deceneus, un alt sfat de bun simt pt femei, ar fi renuntarea la posete. Posetele contin portofele. Portofelele contin bani si carti de credit. Cu alte cuvinte, provocam hotii. Transferam o parte din vina asupra victimei.
Nu stiu daca tu, Deceneus, poti intelege conceptul de "nimeni nu are dreptul de a ma atinge fara consimtamintul meu" (aplicat bineinteles ambelor sexe). Conceptul lui "NU!". Ori ideea de a condamna atitudinea, nu de a o justifica, nu de a transfera parte de vina si responsabilitate asupra victimei.
Violul e legat de dorinta de a domina, de putere, de control. Nu are legatura cu imbracamintea victimelor, ci cu o femeie aflata in the wrong place, at the wrong time. Depinde in primul si in primul rind de dereglarile agresorului.
Un studiu efectuat in anii 80 in 5 orase mari din US arata ca maj. violatorilor cred a preveni si a evita violul reprezinta responsabilitatea femeii. Si tu, Deceneus, sugerezi cam acelasi lucru. Sfatul violatorilor intervievati: femeile trebuie sa evite iesitul singure, sa evite hitchhikingul (parca "ia-ma nene" se numea in Ro), sa nu iasa in cluburi singure (in special cind bautura este inclusa) si sa invete autoapararea.
J.D. spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui Marina ce ziceti discriminare sau protectie? http://www.hotnews.ro/stiri-international-10889740-marina-britanica-autorizeaza-accesul-femeilor-bordul-submarinelor.htm Marina |
daca am sti cate femei britanice au vrut sa lucreze pe submarine si au fost refuzate am putea trage o concluzie. treaba cu scandalurile sexuale este caraghioasa. chiar de curand a fost un circ cu femeile din armata britanica trimise acasa gravide din afganistan, parca.
Finn Constantine 15.10.2009 si
20+
Euan Tudor
Deceneus spune:
@iulianm - nu te contrazic! Eu sustin ca violatorii si dezechilibratii exista indiferent ca iti place sau nu, si trebuie sa ti seama de realitate, si voi spuneti ca nu vreti sa luati in considerare riscul.
Faceti ca strutul. "Trebuie sa fiu in siguranta si nu-i problema mea sa fiu in siguranta".
Un fost coleg de servici avea o vorba, "daca vrei sa fi ajutat ajuta-te singur".
Este o reinterpretare a lui J. Galsworthy care spunea "Imi place sa ajut oamenii care se ajuta singuri".
Politistul prin sfaturile lui voia sea previna niste fapte dramatice, pentru ca el ca politst poate doar sa pedepseasca postfactum.
Cu ce o mai ajuta pe victima ca autorul a fost prins?
Marina spune:
JD, corect pana la un punct. nu e vorba ca pe submarine nu sunt femei si apoi te intrebai cate au vrut etc. Ideea e ca in UK a fost interzis si in Franta inca este, adica clar femeile sunt excluse cu sau fara voia lor.
Selene_Bunny spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui Deceneus @iulianm - nu te contrazic! Eu sustin ca violatorii si dezechilibratii exista indiferent ca iti place sau nu, si trebuie sa ti seama de realitate, si voi spuneti ca nu vreti sa luati in considerare riscul. Faceti ca strutul. "Trebuie sa fiu in siguranta si nu-i problema mea sa fiu in siguranta". Un fost coleg de servici avea o vorba, "daca vrei sa fi ajutat ajuta-te singur". Este o reinterpretare a lui J. Galsworthy care spunea "Imi place sa ajut oamenii care se ajuta singuri". |
Sigur ca exista. Intrebarea este daca ar fi atacat victima SI daca aceasta ar fi fost imbracata neprovocator. Nu vorbesc acum despre femeile care ies neinsotite in locuri periculoase, care se distreaza band fara masura prin cluburi, care se imbraca "to kill" in ciuda avertismentelor.
Mi-am adus aminte de un film american, in care un grup de tineri "din lumea buna" violeaza in grup o fata de origine mexicana, venita si ea la petrecere, fiindca LI S-A PARUT lor ca "o cere". Fata purta o rochie mulata, LA FEL ca multe alte fete.
Celui care a initiat jocul si care era si liderul grupului (masculul alfa) i s-a parut interesant sa isi exercite puterea asupra unei fete pe care o considera de conditie inferioara.
Fata a murit inecandu-se in propria-i voma.
Blogul meu - de la noi, pentru ei!
Bazar general - fiecare implicare conteaza!
Lucrusoare de vanzare...