varsaturi ciclice
Copilul meu in varsta de 11 ani este bolnav de varsaturi ciclice acetonemice.Ele dureaza 6-7 zile timp in care nu mananca nimic.Intra la spital 6-7 zile apoi isi revine si iese si peste 10-15 zile iarasi intra iarasi i se face rau.Bola nu a fost depistata la analize la nimic.Daca vati mai confruntat cu asa ceva va rog sa ne dati un raspuns!Va multumesc!
Raspunsuri
danaiulia spune:
Cum se manifesta? Si baiatul meu poate varsa la comanda si e fff sensibil la orice miros . A fost suspect de hernie hiatala dar s-a infirmat diagnosticul, insa are o sensibilitate de nici fular nu am voie sa ii arat nu sa incerc sa il pun la gat.
histamina spune:
cred ca ar fi mai bine sa se faca niste investigatii complete.recomand dr Becheanu sau dr Ulmeanu de la Grigore Alexandrescu.
dr Becheanu Cristina e ff buna.
sincer, mi s epare un tratament cam superficial,ca sa nu zic mai mult, sa internezi copilul 6-7 zile.
crisu_r spune:
am incercat sa caut cate ceva despre acest tip de varsaturi, si vad ca, literatura de specialitate, are doua mari posibilie cauze pentru asta: una ar fi de natura psihologica, anxietate, etc, dar si medicale vezi
http://dr.bauerbela.ro/studii-clinice/lucrare-originala.html aici vorbeste despre subocluzie intestinala. Sunt altii care au descoperit ca diabetul la copiii si adolescenti poate cauza acest tip de reactie.
Nu cred ca a stat sapte zile in spital fara sa i se faca un set complet de analize si investigatii.Ce au zis la ecografie? analizele arata glicemia normala? este evident ca starea psihica, in conditiile descrise de tine, nu are cum sa fie una prea roz.
cert este ca trebuie investigat mai departe si neaparat mers la un gastroenterolog.
multa sanatate
gabitza2005 spune:
Eu stiu un baiat de 14 ani care a avut cam aceeasi problema de la o anumita varsta, dupa tot felul de investigatii si in strainatate tot a ramas fara raspuns pana vara trecuta cand au descoperit ca avea helicobacter.
Dupa tratament cu antibiotic acum este bine.
Monica-Elena spune:
Varsaturile ciclice acetonemice pot avea cauze neurologice, gastroenterologice sau necunoscute si asa cum au aparut asa dispar. La baietelul meu au debutat la 3 ani jumate dupa ce bunica i-a dat polen si i-a dat fierea peste cap. Au o anumita ciclicitate la noi la 4 luni cand incepe sa vomite direct bilios si vomita in decurs de 3 ore cam de 15 ori. Normal se deshidrateaza si ajungem la spital eu acasa neputant sa ii opresc cu absolut nimic voma. Dar la spital este pus imediat pe perfuzie cu osetron ptr ai opri voma si apoi pe perfuzie de rehidratare cu saruri. Dupa 24 de ore suntem acasa. Daca nu se gaseste una din cele doua cauze mai sus enumerate si cauza ramane necunoscuta se trateaza episodul si atat si se raresc in timp pana ce dispar. la noi cauzele sunt necunoscute, l-am investigat inclusiv la Viena si de acolo am primit acelasi raspuns.
Analizale sunt intotdeauna f bune deci din analize exclus sa iti dai seama. Trebuie investigat neurologic si aici daca esti din Bucuresti iti recomand dr Burloiu(Sanador Victoria) ca medic neurolog, apoi eliminat alte cauze helicobater pilory si hernia hiatala, apoi mers la gastroenterolog. Iti spun din proprie experienta ca am citit tot ce se putea, am incercat si naturist si homeopat si nu a mers cu absolut nimic. Iti mai recomand si o vizita la psiholog. Depinde si de temperamentul copilului al meu este coleric si agitat. A si inca ceva daca cineva din familie mama, tata bunici sufera de migrene sau crize de bila atunci sansele sunt f mari de mostenire genetica.Atentie inclusiv raul de masina, raul de miscare are si el un rol in acest sindrom.
F multi copii sufera de acest sindrom dar nu sunt corect diagnosticati si trece odata cu varsta.
Daca te pot ajuta cu ceva cu draga inima.
Monica-Elena spune:
Uite un articol scris de un medic cu o descrtiere f exacta a acestor varsaturi ciclice la copii.
Varsaturi ciclice, o afectiune cronica,
a carei cauza nu se cunoaste cu exactitate care apare la copil dar si la adult.
Varsaturi ciclice sunt caracterizate prin episoade recurente, stereotipe de varsaturi care apar fie foarte dimineata (orele 2.00 – 4.00), fie imediat dupa trezire (6.00 – 8.00) la un copil perfect sanatos intre aceste evenimente.
Episoadele pot aparea cel mai frecvent in jurul varstei de 5 ani, dar si la nou nascut, fetele fiind mai afectate decat baietii. Cel mai frecvent, sunt precipitate de stres sau de infectii (de exemplu: sinuzita), dar si de alti factori.
Factori ce pot declansa varsaturi ciclice:
unele alimente (ciocolata, branza, glutamatul continut in diverse preparate);
emotii pozitive, mai frecvent decat cele negative;
absenta somnului;
menstrele;
raul de miscare;
episoadele de alergie.
Copii simt anterior episodului o stare de rau, sunt palizi sau au greata. Ulterior apar varsaturile, cel putin patru intr-o ora pe o durata de cel putin o ora. Episoadele de varsaturi clinice pot dura de la o ora la 10 zile si nu apar la intervale mai mici de o saptamana. La jumatate din pacienti exista o periodicitate in aparitia lor. Pot asocia si alte simptome, cum ar fi:
gastrointestinale: dureri abdominale, dureri epigastrice, greata, eructratii (ragaiala), diaree, hipersalivatie;
neurologice: dureri de cap, fotofobie (nu suporta lumina), fonofobie (nu suporta zgomotele), ameteala;
generale: febra, paloare, letargie pana la o stare de coma.
Copii isi revin complet la cateva ore dupa incetarea varsaturilor, somnul avand un efect benefic.
Complicatiile frecvente asociate in caz de varsaturi ciclice sunt deshidratarea, multi pacienti necesitand perfuzii cu glucoza si electroliti, esofagita prin iritarea esofagului de catre sucul gastric si varsaturile frecvente.
Diagnosticarea in caz de varsaturi ciclice:
este destul de complicata deoarece este un diagnostic de excludere. Deci nu se poate face un test specific pentru identificarea sindromului de varsaturi ciclice, ci trebuie sa excludem alte boli. Cel mai frecvent poate fi vorba de o afectiune gastrointestinala (apendicita cronica, gastrita, reflux gastroesofagian, litiaza biliara, colita), dar poate fi vorba si de o boala renala (litiaza, infectie), metabolica, endocrina (diabet zaharat), intoxicatie cu droguei, sarcina.
Un loc aparte il ocupa afectiunile neurologice, pe primul loc situandu-se tumorile cerebrale, din punct de vedere al gravitatii, care se pot insoti de dureri de cap, varsaturi nocturne. Deasemenea exista o legatura stransa intre migrena abdominala si sindromul de varsaturi ciclice deoarece simptomele se suprapun iar diagnosticul diferential este greu de facut.
De subliniat ca 82% dintre copii cu varsaturi ciclice au istoric familial de migrena, iar 28% vor avea in viitor migrena. Aceste date subliniaza importanta factorului genetic in acest sindrom.
O serie de afectiuni psihiatrice: depresia, anexietatea, bulimia pot fi confundate cu varsaturi ciclice.
Varsaturi ciclice - are un prognostic bun, ea trece intr-un interval de 3 -6 ani, dar la unii copii, evolutia este spre migrena abdominala si ulterior spre migrena cu cefalee.
Este importanta identificarea cauzelor care declanseaza evenimentul si prevenirea acestora pe cat este posibil: un anumit aliment, evitarea emotiilor.
In caz de varsaturi ciclice exista si cauze care nu pot fi prevenite ca infectiile sau raul de miscare.
Monica-Elena spune:
http://content.yudu.com/Library/A1i8bh/Medicro39/resources/59.htm
Tot desore sindromul varsaturi ciclice la copil
andrealex spune:
Si eu am aceeasi problema cu una dintre fetite.Are trei ani si jumatate.S-au declansat in jurul varstei de doi ani.Am trecut prin multe diagnostice cum ar fi:gastroenterita,gastroduodenita,gastro...
Pana am ajuns la D-na dr Sanda Magureanu,i-am povestit ca se repeta la un interval de fix 2 luni,incep cu dureri de cap,sensibilitate la lumina.Acum sunt la un interval de 3luni,nu mai vomita deloc,dureaza cam 3 zile,incep cu dureri de cap(tin cateva secunde)si o stare usor diferita fata de celelalte zile.Ea este un copil foarte,foarte activ,in aceste zile putin mai moale.Mentionez ca sotul meu are migrene,mama lui si bunicul au avut aceleasi probleme.
bird70 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Monica-Elena ...dupa ce bunica i-a dat polen si i-a dat fierea peste cap. |
Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper