Mamici si Gravidute Italia (109)

Raspunsuri - Pagina 20

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns castelanaC spune:

Citat:
citat din mesajul lui Brocolina

Am gasit, asta e articolul:
http://networkedblogs.com/sTYJU
Dupa parerea mea, a-i "invata" pe copii cultura sau traditiile e mult mai greu decat a-i invata limba! Si orice ai face, nu poti sa-i faci sa o iubeasca si sa o simta a lor asa cum o simtim noi! Poti doar sa speri ca o vor face!

Mamica Rebeccai (15.11.2010), mica noastra minune!

Multumesc mult de articol, interesant! Merci!

Pai facem si noi mamicile ce consideram ca e mai bine pentru puiutii nostri
Broccolina, cand spun cultura, traditii impreuna cu limba ma refer la tot ce vine la "pachet": muzica (chiar mi-a facut cineva cadou muzica popurala cantata de cor de copii, superb), povesti pentru copii romanesti( Creanga, Ispirescu...), povesti care sunt inspirate din traditia nostra, apoi povestioarele de ex cand vine Craciunul, mos Nicolae, martisorul, Dragaica, deci sarbatori care le avem doar noi, italienii sau altii nu! Asa mi-a venit exemplul cu Craciunul...

Inclusiv felurile noastre de mancare fac parte din traditie, cultura, cum era vb aia ca daca vrei sa cunosti un popor invata-i limba si nutreste-te din bucatele sale...
Gandeste-te cum petrecem noi Craciunul in costum de baie, cu povesti despre iarna...dimineata mergem la piscina si la pranz mancam porc la masa...
As fi foarte bucuroasa, cum nu, sa pot trasmite Castelanului cat mai multe din cultura mea, eu imi voi da tot interesul.
Sper ca ti-ai dat seama ca-s tare mandra ca-s romanca
Eu stau aici intr-o realitate foarte diferita de cea europeana, din multe puncte de vedere, nu numai de clima.

Am in casa un "colt romanesc" cu ceva obiecte traditionale, intotdeauna la masa la noi cand avem musafiri ca meniu avem ceva romanesc si ceva italian, fii-miu asteapta musafirii in ie romanesca, sa vezi ce important e ...etc.
Lui Castelan ii plac obiectele de ceramica pictata din diverse zone din Ro, ma tot pune sa i le descriu, eu i le "povestesc"

hai ca bat campii, voi va luptati cu nametii si eu am luat-o razna..

va pup si dati ignor daca va plictisesc, acum am profitat ca doarme de dupa-amiaza

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nafi spune:

Buna seara fetelor,

Eu am cam tras chiulul caci Ricky s-a intors la asilo de marti iar eu am avut mult de munca la o traducere si la alt proiect care mi-a fost propus si care ma va tine ocupata ( part time, timpul mi-l organizez eu) pana la sfarsitul lui iunie.

Sunt cam obosita dar multumita ca am ce face .

CASTELANA - f pretioase sfaturile si recomandarile tale. azi am trecut pe la o librarie si nu aveu cartea recomandata de tine dar mi-au facut comanda si pe miercuri cred ca o voi avea! Abia astept s-o citesc.

Educatia lui Ricky va avea cu siguranta multe "influente" romanesti , ar fi imposibil sa fie altfel avand in vedere ca eu ii voi transmite tot ceea ce stiu. Cred ca prima amprenta romaneasca deja am pus-o odata cu botezul pe care am tinut sa-l fac ortodocs si demers in care sotul m-a sustinut ( in ideea " ce tie nu-ti place aluia nu-i face" si sa-l scape pe Ricky de toate orele de catehism care l-ar fi asteptat). Nu stiu cat i-a convenit soacrei dar i-am spus deschis si simplu ca eu am crescut asa si nu as sti cum sa-mi educ fiul altfel decat dupa credinta in care si eu am fost crescuta. cand va creste va putea sa aleaga alt drum daca asta ii va fi dorinta.

In rest, ma va ocupa de toate pas cu pas.
De vreo 2 zile il vad pe pui un pic mai in forma si f fericit sa meraga la asilo unde se simte f bine. Incearca sa zica tot mai multe cuvinte, imi arata ambulanta care face nino nino...cand vede ca cineva doarme spune nani nani si duce manutele impreunate sub cap...ii place f mult sa construiasca lego cu sotul. am citit ca la 2 ani ar trebui sa faca o constructie de aproximativ 6 cuburi. el a ajuns deja la 10 asa ca sunt f mandra

De cate ori vede cate un ford ka galben pe strada striga mama desi sunt langa el Cand suna mama mea ii vorbeste la telefon 10 minute si ii spune tot ce a afcaut in masura in care ii permite vocabularul bineintales...e asa haios cu toate onomatopeele utilizate

gata ca m-am laudat destul ptr o seara...

Despre diplome, eu mi-am facut apostila pe cea de bac si traducerea legalizata . ptr licenta o sa vad cand o sa imi fie ceruta...ce pretentii au...oricum am de gand sa platesc o firma sa alerge dupa semnaturi ca eu nu am de gand sa imbatranesc pe la portile la acre trebuie sa bat sa legalizez, echivalez etc

Ah..ALEXANDRA ...ma intrebai la un moment dat ce am lucrat in RO. am fost director in Elcen ( Electrocentrale Bucuresti).ce face mai Alessa?

Va pupic si un weekend cat mai placut.

Mergi la inceput

Nafi
merci, o sa-ti mai spun cate ceva despre activitati ce se pot face acasa.
Eu incerc sa-l las sa fie si el copil, ca destul va avea de facut cand intra la scoala, la varsta asta isi alege singur cu ce se joaca, eu numai directionez jocul punand la vedere ce joruri consider ca sunt bune pentru varsta lui, atentia mea este sa nu fie prea multe pe raft
Cu limba...fac si eu ce pot, constienta ca dupa ce ne vom intoarce in It, romana va deveni din limba mama una secundara, asa ca-i trag tare acum

Bafta in activitati si sa ai parte de oferte pe masura ta

te pup si ma bucur ca Ricki e fericit la gradi, bravo lui, are mama baiat mare!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mami_stefi spune:

Buna mamici si gravidute din italia!Bine v-am gasit!

sa va traiasca copilasi,sa creasca mari si sanatosi si frumosi si isteti! iar pentru gravidute.. va doresc o nastere usoara si bebelusi sanatosi!
va citesc de mult! imi place spiritul vostru de 'echipa' si ma gandeam ca as avea si eu nevoie de o 'echipa' ca a voastra!

Locuim in San Giorgio di Nogaro,Udine din luna mai a anului trecut.Avem un baietel de 1 an si 7 luni imediat,Stefan.Momentan insa eu sunt in Romania cu Stefan,dar asteptam cu nerabdare sa ne intoarcem la tati!!

O zi fainaaa!! Multa sanatate!

Sa fii om e lucru mare!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kemsy spune:

Ciao!!!
mami_stefi, bine ai venit in grup. Te asteptam la "povesti"
nafi, din ce povestesti esti destul de ocupata Cu limbajul, la Loris s-a observat o evolutie in jur de 2 ani si o luna.Acum vorbeste ca turcii, are o topica deosebita: "Asa frumos nu!!"Bebe nani nu!"
castelana, ce carti ai mai citit cu privire la copilasi?

Noi stam in casa, ne uitam la desene (prea mult ) si asteptam zile mai calde.
O zi buna!!!

Mami de   Loris Stefan, o minune de baiat (2 oct 2009)

Raisa are nevoie de noi

Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face!

Mergi la inceput

Buna fetelor!

Va salut cu Ricky'n carca De vineri a inceput sa tuseasca, curga nasul...febra care azi a ajuns la 40! si abia acuma a scazut sub 39 si a mai inviat si el un pic ca a fost pleostit toata ziua. maine il duc la pediatra.

CASTELANA am luat cartea de la librarie dar cu raceala lui Ricky nu am reusit sa o incep.

Va doresc tuturor o saptamana cat mai reusita.

Ah...marti ar trebui sa ma duc aici in oras la un provino. m-au chemat de la Affari Tuoi! Am sunat in decembrie asa sa vad daca am bafta sa imi raspunda cineva si a fost din prima. m-am inregistrat cu nume si oras si acum cateva zile m-au sunat sa ma duc la preselectie. Ar fi marti la 16.30 . sper doar ca ricky sa foe ok caci trebuie sa-l las la nasa lui caci marito e la munca. daca n-o fi bine..il dau incolo de provino..ce sa fac!

Va pupic pe toate

Mergi la inceput

Ciao!!
nafi, povero ricky Eu nu cred ca mai stateam acasa la temperatura 39 cu ceva...mi-e frica tare de febra asta, fugeam repede la PS. Sanatate la veveritz!!
Si ce o sa faci la emisiunea aia?Te duci ca si concurent?Eu nu m-am uitat niciodata, dar sa imi spui cand apari ca sa te vad
Noi am fost ieri la carnavalul din sat si L s-a distrat putin plus a articulat unii copii. Ce rusine imi e fata de parintii copiilor articulati de L nU STIU CUM SA-L FAC SA NU se mai comporte asa La gradinita nu stiu cum va fi!
Saptamana buna!!!

Raisa are nevoie de noi

Mergi la inceput

Kemsy - nu iti inchipui in ce stres sunt si eu dar stiu ca ard gazul de pomana daca ma duc la PS ca ma trimit acasa dupa ce astept acolo sa-mi vina rau si imi zic ce stiu deja. Ca sa ii dau ceva contra febrei si sa ma duc la pediatra a 2 a zi.

Doar ce am venit de la ea de o ora. Mi-a zis ca nu are nimic grav , nici macar otita. e doar o raceala f puternica ce tine de obicei 7 zile ( cu sau fara tratament tot asa tine ca tre' sa-si faca damblaua ) . asa ca ii dau cu tachipirina ( paracetamol) ptr scaderea febrei in continuare si daca de joi dimineata inca are peste 37.5 incep antibioticul.

Sunt tentata sa ii dau de acum antibiotic ca sa nu-l mai vad suferind atata dar pe de alta parte stiu ca e pacatos antib. asta si ii scade imunitatea si mai rau...asa ca astept sa vad cum evolueaza...nu mai stiu nici eu cum e mai bine ca incredere prea mare in pediatrii astia nu am..

Pupici

Mergi la inceput

nafi, si Loris a fost racit, a facut febra 2 zile apoi gata. La fel, nu avea nimic la urechi sau gat si nu a fost nevoie de antibiotic.Mai are si acum o tuse pacatoasa, muci...dar sper sa treaca o data.
Nici nu are rost sa-i dai antibiotic daca acesta nu are ce "ataca".
la veveritz

Raisa are nevoie de noi

Mergi la inceput

Buna dimineata!

Nafi spor in tot ce faci! Dar mai ales sanatate lui Ricki, cand puii nostri nu stau bine, nimic nu merge...mie mi se ineaca brusc toate corabiile! Speram sa treaca febra si sa-si revina cat mai rapid.
Cat despre lectura...incet, cand ai timp si chef, la mine se tot diminieaza cheful asta, de fapt sunt tare obo psihic, incerc sa fiu fresh pentru Castelan si tatal sau, sa fiu prezenta la activitati, am inceput sa merg si la receptii ( uneori cand se poate il iau si pe Castelan, e asa mandru sa se plimbe printre oameni mari si sa dea mana cu ei)
La capitolul activitati cu copii le am structurate pe zile: de trei ori pe saptamana ne vedem cu alti copii de varsta lui, din condo de la noi, sau cunoscuti la locuri de joaca, ne dam intalnire si copii relationeaza, se joaca ( asa a invatat de fapt Castelan "tehnica" pipi din picioare)
Acasa ne jucam in perioada asta cu jocuri tip puzzle, ii plac, mai ales ca i-am luat de curand unele cu litere si cifre, tip covoras din care se imbina si ma intreaba de toate ce este, deja stie vocalele sa le recunoasca ca imagine, auditiv le tot repetam cand cantam sau cand ne prostim emitand sunete, il distreaza chestia asta.
Ii plac mult jocurile de indemanare, sta mult sa le imbine, le studiaza, le sorteaza, etc.
Ii mai amestec elemente de la diferite jocuri si il pun sa le sorteze, sa le puna la loc, ii place mult ( este considerata activitate montessoriana)
La sf unei activitati avem deja "ritualul" de a strange toate jucariile, de a le pune la loc, de ex inainte de masa, de somnic, de a pleca undeva strange tot si ma ajuta, asteapta momentul cu bravo si pupice la greu
Apropo de ritual, inainte de a pleca undeva deja verifica daca s-au inchis toate aerele conditionata in casa, lumina ( cand e cazul), ma intreaba de chei, alo ( telefon), etc.

Cu bilinguismul, eu vb in continuare in limba mea, el fiind destul de bombardat auditiv, ca sa fiu sincera.
Cand ne intalnim cu alti copii aude diverse alte sunete, in special engleza/franceza/rusa/chineza/vietnameza si italiana, deja zice "yes" la baietii de paza ( din condo), sau "tao" unei prietene italience, sau cand vb cu nonna, adica identifica sunetele cu persoanele, noeua nu ne zice yes sau hi( un fel de "ai") (inca)
in rest repeta franturi de cuvinte, eu si cand sunt in compania altor persoane care nu vb lb romana, ma adresez lui doar in romana.

Nu-mi fac probleme, e un proces natural, simplu, incercam doar sa nu-i producem confuzie.

Kemsi, tu ma intrebai de cititul carti, zilele astea reciteam "vorbirea e un joc in 2"(metoda Hanan/Hanen) o carticica scrisa de o mamica din Canada care avea un copil cu probleme in a se exprima prin cuvinte, vb tarziu.
Dar toate informatiile astea cu privire la joc, metode bilingue, tehnici legate de logopedie le iau ca atare si nu le aplic ad-literam, mai mult ca informatie.
Tot la cap carti despre copii de ceva timp citeam un manual de pedagogie ( din timpul facultatii) si altul de psihologie infantila, mai mult sa-mi improspatez memoria, acum sa spunem ca am "materia prima" pe mana .
Bazele unui individ se pun in primii ani, primele luni chiar de viata, tot ce i se intampla in primii ani are o importanta covarsitoare, baza obiceiurilor asa zise "sanatoase" se pune de la nastere.

Fiecare copil este unic, are potentialul sau, caracterul propriu care bineinteles este "modelat" de familie/mediu.
La varste mici el are nevoie de multa dragoste, afectiune, atentie, caldura sufleteasca.
Orice metoda educativa este pur teoretica, aplicarea sa cere mult tact si sensibilitate, lucruri pe care dupa parerea mea mamele o au nativ, numai o mamica stie ce vrea copilul ei fara ca acesta sa vorbeasca, comunicarea non verbala este o arta ce ele o stapanesc din momentul nasterii copilului.
De aceea comparatiile nu se prea fac, pot produce frustrari mamicilor ( tip: cum a ta vorbeste? al meu e mai mare si nu zice nimic...) etc.
Copii mai trebuie lasati sa fie si copii, sa se joace liber, in sensul sa-si aleaga el subiectul, asa i se da posibilitatea de a lua initiative, trebuie ajutat doar daca el cere, apoi el trebuie foarte mult ascultat, nu ma refer aici la limbajul verbal.
Dar toate astea sigur le stiti, pentru ca o mama stie ce sa faca pentru copilasul sau, cu sau fara carti
Cand am nascut imi amintesc de mama mea care mi-a spus: acum trebuie sa inveti ce inseamna rabdarea, sa astepti...ii inteleg vorbele pe zi ce trece tot mai mult.

Va pup si o zi buna, scriu in etape de dimineata, sper sa se inteleaga ce am scris, scuze ca m-am intins.

Mergi la inceput