De la Vinerea Neagra la ... Wikipedia
Raspunsuri - Pagina 19
doruletz spune:
ocebine, cand intr-o discutie pe forum pui la indoiala "propriile valori" ale unora nu te astepta sa nu primesti nici o replica. reciteste-ti mesajul.
In rest, ramane cum am stabilit, nu era absolut nici o generalizare in mesajul meu numai cei cu musca pe caciula sau cei care nu suporta nici un fel de discutie despre un anumit subiect (exceptie pe cele elogioase) pot vedea vreuna acolo. Iar 226 de milioane de cumparaturi (ca vad ca pe toata lumea obsedeaza cifra, am facut bine totusi sa public site ul ala) inseamna tot enorm, cum spuneam, nu schimba cu absolut nimic esenta mesajului (mesaj care o sa devina in curand cel mai citat si mai disecat de pe forum. Admin, n-ai un premiu si pt asta? :))
Sunt convinsa ca te intereseaza o discutie despre societatea de consum (in care, daca nu stiai, traim cu totii, indiferent de steag:) dar cu conditia sa fie despre alte cumparaturi, in timpul altor sarbatori, ale altor popoare:)
ocebine spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui doruletz ocebine, cand intr-o discutie pe forum pui la indoiala "propriile valori" ale unora nu te astepta sa nu primesti nici o replica. reciteste-ti mesajul. In rest, ramane cum am stabilit, nu era absolut nici o generalizare in mesajul meu numai cei cu musca pe caciula sau cei care nu suporta nici un fel de discutie despre un anumit subiect (exceptie pe cele elogioase) pot vedea vreuna acolo. Iar 226 de milioane de cumparaturi (ca vad ca pe toata lumea obsedeaza cifra, am facut bine totusi sa public site ul ala) inseamna tot enorm, cum spuneam, nu schimba cu absolut nimic esenta mesajului (mesaj care o sa devina in curand cel mai citat si mai disecat de pe forum. Admin, n-ai un premiu si pt asta? :)) Sunt convinsa ca te intereseaza o discutie despre societatea de consum (in care, daca nu stiai, traim cu totii, indiferent de steag:) dar cu conditia sa fie despre alte cumparaturi, in timpul altor sarbatori, ale altor popoare:) |
Din mesajele tale permeaza pozitia ta (nefavorabila) vizavi de societatea americana..nu este un secret ca nu o agreezi mai mult decit sa arunci o privire cam ca la un musuroi de furnici si apoi sa exclami: "Vai, ce interesant!"...Nu asta este suparator...este alegerea ta (mondena) sa stai pe margine si sa judeci, sa arati cu degetul, sa dispretuiesti, etc. societatea americana...e in trend :)
Dar este suparare sa jignesti o intreaga natiune si sarbatoarile ei.
Sint total de acord ca este urit/necivilizat sa te calci in picioare la magazin. Nu asta am contestat. Iar faptul ca asta iti scapa, spune multe.
Anamaria
"With sufficient thrust, pigs fly."
doruletz spune:
Si de unde a reiesit ca "dispretuiesc societatea americana, natiunea intreaga si sarbatorile ei" ?? (doar atat?:) Din unicul meu mesaj de la subiectul asta sau ai alte surse? sincer as rade de o asa enormitate daca n-as fi ramas cu gura cascata la asa intrepretare absolut ridicola a unui mesaj inofensiv :)
Ma uit "ca la furnici"?? :)) Pai in general, citesc o stire si uneori (rar) imi dau cu parerea despre asta, face cineva altceva aici? subiectul deja devine SF:)
Si ca sa ma refer iarasi la unicul meu mesaj pe acest subiect, repet ca nicaieri acolo nu e vreo generalizare, vreo critica a "natiunii" sau a vreunei "sarbatori".
Singura critica de acolo a fost numai si numai la adresa "pietelor" si a indicilor bursieri care sunt pe cale sa ajunga sa dicteze comportamente, sa dezumanizeze relatii, sa invadeze agresiv spatiul si timpul dedicat familiei in zilele libere (ca e vorba de una sau 4 zile, nu asta conteaza). Din pacate acest fapt e (sau va fi in curand) valabil pentru toata societatea de consum*** de azi, in orice tara s-ar afla (dealtfel chiar am scris la persoana a intaia plural).
***societate de consum = termen desemnānd societatea contemporan#259; din #539;#259;rile capitaliste dezvoltate, īn care exist#259; o aparent#259; abunden#539;#259; de m#259;rfuri, produse peste cererea consumatorului, de marile monopoluri #537;i impuse īn mod artificial printr-o reclam#259; comercial#259; exagerat#259;;
| Dar, cum zicea ladyJ mai sus, vina nu e a oamenilor sau a sarbatorilor (importate sau neaose) ci a unei societati de consum ajunsa la extrem, a unui marketing agresiv al magazinelor care trebuie cu orice pret sa creasca cifra de vanzari fata de anii precedenti si pentru asta sunt gata de orice, inclusiv de a folosi tehnici care cresc comportamentele de "competitive shopping" (ce-o mai fi si aia!!) Iar in spatele tuturor sunt cifrele, daca vanzarile in "vinerea neagra" sunt in mai mari decat in anul trecut inseamna ca luni bursele deschid si ele in crestere si asta e tot ceea ce conteaza in ziua de azi. Daca scade vanzarea, catastrofa, "pietele" de supara, dau cu noi de pamant si la anul ne vor pune sa ne batem pe coji de portocale in loc de prosoape:) |
ocebine spune:
| citat din mesajul lui doruletz Si de unde a reiesit ca "dispretuiesc societatea americana, natiunea intreaga si sarbatorile ei" ?? (doar atat?:) Din unicul meu mesaj de la subiectul asta sau ai alte surse? sincer as rade de o asa enormitate daca n-as fi ramas cu gura cascata la asa intrepretare absolut ridicola a unui mesaj inofensiv :) |
Imi pare bine ca te amuzi...
Nu inteleg inse de ce te dezmiti de mesaj. Poarta-ti opinia cu mindrie.
| citat din mesajul lui doruletz Lasand cifrele la o parte, sarbatoarea in sine pare intradevar frumoasa si plina de semnificatii; poate tocmai de aceea, pentru un observator extern, sunt dificil de inteles motivatiile celor care care aleg sa o petreaca, nu cu familia sau cu prietenii, ci prin parkinguri, la cozi, in frig, asteptand miezul noptii si deschiderea unui magazin.... Sigur ca si in alte parti se inghesuie lumea la reduceri dar parca nu-mi imaginez totusi ca (deocamdata?) s-ar gasi multi in romania ca sa-si petreaca, nu o seara oarecare, ci chiar seara de Craciun la coada, in frig, ca sa cumpere spre dimineata un prosop mai ieftin ...dar poate ca-mi fac iluzii :) |
Deci sarbatoarea doar "pare" iar in alte parti nu-i asa...
Eu ti-am explicat frumos ca majoritatea au petrecut-o in familie...tu o tii pe a ta ca tot poporu' american se calca in picioare la WalMart.
Unde-i obiectivitatea?
XIO spune:
| citat din mesajul lui bird70 Eu am fost in septembrie, initial in Romania si apoi prin Europa, cel mai mult am stat in Germania. In Romania e ieftin la piata. Dar daca mergi la supermarket e foarte scump, mai scump ca in Germania. Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper |
La piata e mai scump decat la supermarket! ;)
**Fur is for petting***
http://accesoriisihaine.blogspot.com
http://www.facebook.com/adoptiicaini?ref=ts
http://www.facebook.com/adoptiicaini?ref=ts#!/profile.php?id=100001793812916
XIO spune:
| Citat: | ||
citat din mesajul lui andacos
Eu sunt de acord 100% cu ce spune Bird! N-am sa ma duc in Romania si sa maninc tot ce manic si in Germania! Totusi,cu riscul unor discutzii,nu intzeleg de ce romanul prefera sa cumpere mai scump,decit sa mearga-n piatza?(acolo unde si cu ce se poate bineintzeles,ca sunt produse care ma rog...sa spunem ca nu le gasesti la piatza,scoici de exemplu Dana www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit |
A, asta inseamna la tine sa traiesti bine, sa mergi in Romania si sa ti se para normal sa nu mananci ce ai manca in Germania?
E ca si discutia fantomna in care oamenii s-au luat de mine ca ma plang aiurea de viata din Romania, ca la ce-mi trebuie mie masina si congrese, si haine si papuci? daca am salariul mic, sa-mi vand masina, sa nu umblu cu RATT-ul ci pe jos , si sa fac economie.
Tot in viziunea lor era normal ca la batrenete sa te muti de la 2-3 camere central sau in oras, la garsoniera la periferie.
oameni buni, asta nu inseamna trait bine!
E foarte simplu cand ai burta plina si cardul plin sa-i faci pe altii prosti si sa le gasesti cusur.
Trait bine inseamna ca dupa ce ai muncit ca boul o viata intreaga sa NU trebuiasca sa te muti intr-o cutie de chibrituri la marginea orasului, sa NU trebuiasca sa iti cumperi produse uitandu-te la pret si nu la produs, sa iti permiti sa mergi la restaurant, sa-ti cumperi haine, samd.
La supermarket sunt mai ieftine decat in piata din motive lesne de inteles.
Daca vi se pare normal sa coste aceeasi branza in Germania mai putin decat in Romania, tinand cont de faptul ca salariile in Germania sunt de 10 ori mai mari inseamna ca voi aveti cu totul alte perceptii si sunteti in postura in care nu va mai bateti capul, cam ca si politicienii nostri care atunci cand au fost fortati sa traiasca doar cateva zile din salariul minim sau mediu , nu mai retin, au spus ca e usor si ca nu vad de ce se plang pensionarii, salariatii si altii. idiotii, chiar, de ce se plang?
Si eu pot sa stau nemancata 3 zile si sa spun ca somalezii aia sunt tampiti, cum sa te plangi ca mori de foame? pai poti sa mananci o rama, un vierme, o frunza, mai mananci dintr-un prieten care moare.

Bird, care crezi ca e diferenta intre supermarket si piata? 50 de bani?
**Fur is for petting***
http://accesoriisihaine.blogspot.com
http://www.facebook.com/adoptiicaini?ref=ts
http://www.facebook.com/adoptiicaini?ref=ts#!/profile.php?id=100001793812916
capcaunul spune:
| citat din mesajul lui XIO La piata e mai scump decat la supermarket! |
Dupa ce ai venit cu gogoasa preturilor mai mari in vest decat in est, pentru ca apoi s-o intorci ca la Ploiesti Timisoara ca cica aveai in vedere pretul raportat la venit bla bla, acum mai vii cu stramba asta.
NU!
Toata lumea care-si face regulat cumparaturile si colo, si colo, iti va spune ca preturile in piata sunt in medie mai mici decat la supermarket (estimarea mea, circa 1/2 ... 3/4).
Evident ca portocalele sunt mai scumpe la tarabagii din piete decat in cosurile din supermarket (tarabagii care in general le cumpara de la ... supermarket), dar legumele si fructele TARANILOR sunt mai ieftine decat in supermarket.
cleo78 spune:
| citat din mesajul lui XIO ... E ca si discutia fantomna in care oamenii s-au luat de mine ca ma plang aiurea de viata din Romania, ca la ce-mi trebuie mie masina si congrese, si haine si papuci? daca am salariul mic, sa-mi vand masina, sa nu umblu cu RATT-ul ci pe jos , si sa fac economie. Tot in viziunea lor era normal ca la batrenete sa te muti de la 2-3 camere central sau in oras, la garsoniera la periferie. oameni buni, asta nu inseamna trait bine!.. **Fur is for petting*** http://accesoriisihaine.blogspot.com http://www.facebook.com/adoptiicaini?ref=ts http://www.facebook.com/adoptiicaini?ref=ts#!/profile.php?id=100001793812916 |
asta fac si eu, dintodeauna, iar pt mine inseamna adaptat, si aliniat la cat ma tine plapuma (cum zice mamaia), sa nu fiu snoaba (cum zice vara mea).
Am plecat din Buc. de 7 luni. Nu am uitat, si aici fac ce faceam si in Buc. Analizez de unde ies mai ieftin si la maximum de calitate. Chiar daca acum pt a ajunge la o piata schimb 3 mijloace de transport - nu e usor dar eu vad diferenta.
Fiecare isi alege prioritatile, eu am decis sa mananc mai de calitate, si asta presupune putin efort si mai multa cumpatare.
Subiectul a ajuns la cumpatare si la anti-consumerism. Unde e limita intre ce consumam pt ca e necesar, si unde consumam doar pt a compensa nefericirea si frustrarile - o decide fiecare.
P.S. capcaunule, pietzarii aduc portocale din en-gross-ul de fructe. In en-gross-ul de fructe, ala de langa metro Berceni, sunt tir-uri din turcia - am fost de ceva ori, de sarbatori, cand am vrut sa iau o cantitate de portocale. Se iau la lada. Pretul era mai mic decat in Cora, si mai mic decat in piata (ultima data am luat o lada de aproape 20kg, impreuna cu inca cineva - daca in piata profitau de sarbatoare sa ceara 2,5 lei, noi am cumparat cu 2 lei - eu consider ca se simte diferenta). Nu stiu programul de lucru, dar daca ai famelie numeroasa, si vrei sa le oferi un lucru la pretz rezonabil, atunci e o varianta.
Si inca un lucru: pretul produselor este dat de costurile de productie dar si de cerere. Nu are treaba ca este Germania, sau romania, atat cat nu e stat comunist - echilibru este dat fix de cerere/oferta. Cat timp se vand, de ce sa ceara producatorul mai putin? e o piata libera, de peste 20 ani. Ca unele sunt nesimtit de scumpe in Ro, asta e si vina celor care cumpara - in zilele astea chiar sa fii fraier si sa nu cauti alta oferta.
hai sa nu fim drastici: pt ca nu sunt de acord cu o sarbatoare promovata de marketing si consumerism, nu ma apuc sa dispretuiesc toata tara. La naiba, cum as dispretui Suedia pt ca dinamita a fost inventata acolo...
ab5174 spune:
| citat din mesajul lui XIO A, asta inseamna la tine sa traiesti bine, sa mergi in Romania si sa ti se para normal sa nu mananci ce ai manca in Germania? E ca si discutia fantomna in care oamenii s-au luat de mine ca ma plang aiurea de viata din Romania, ca la ce-mi trebuie mie masina si congrese, si haine si papuci? daca am salariul mic, sa-mi vand masina, sa nu umblu cu RATT-ul ci pe jos , si sa fac economie. Tot in viziunea lor era normal ca la batrenete sa te muti de la 2-3 camere central sau in oras, la garsoniera la periferie. oameni buni, asta nu inseamna trait bine! |
Cam toti colegii mei tineri 23 - 25 de ani , aici vin cu autobuzul la munca....se uita de 2 ori cind isi cumpara o haina.......nu se 'sparg' in mers la restaurante - prefera cluburi ieftine pentru tineri.
Si aici tinerii si pensionarii au venituri destul de mici.
Si intradevar majoritatea batrinilor aici isi vind casele si se duc si locuiesc in 'case de batrini' sau isi cumpara apartamente mai mici.
P.S. Ce imi place la ei apreciaza 'banul' ....nu arunca bani pe o porcarie ca sa moara de foame toata luna respectiva......cred ca de fapt au pespect pentru banul muncit de ei.
Lali spune:
Da' la piata s-a auzit de Black Friday ? Au fost ceva promotii ?
Ca de nu, suntem off topic toti !