Precizare importanta CIC 1 - CIC 2 - >(3)

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns carpediem spune:

Buna ziua,
Sunt insarcinata in 25 sapt si din cat m-am informat pana acum nu o sa pot lua concediu de maternitate...Situatia mea: cand dadeam licenta la postliceala de farmacie, am aflat de sarcina. Din ce mi s-a spus cursurile de zi de la postliceala nu se iau in calcul si nici faptul ca aveam un contract de inchiriere pe numele meu inregistrat la Adm.Fin. pt care plateam impozit. Acum sunt in somaj 6 luni pana in martie, dar imi lipsesc niste luni din urma ca sa fie 12 luni de cotizatie. Voi naste in febr. 2012.
Puteti sa-mi confirmati sau sa-mi infirmati daca pot lua sau nu indemnizatie? Sau daca pot face ceva ca sa pot lua?
Va multumesc.

"Homo sum, humani nihil a me alienum puto!"

MTHFR C677T - heterozigot, A1298C - heterozigot, Gena PAI - 675 4G/5G - heterozigot, O sarcina oprita in evolutie la 15 sapt.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Ti s-a raspuns prost. Conform legii 240/2009 ai dreptul la concediul pentru ingrijirea copilului. Cine ti-a spus ca nu ai acest drept?

Eu pur si simplu / Pagina legislativa

Mergi la inceput

Mi s-a spus ca postliceala nu se ia in calcul, chiar daca a fost frecventata la zi. Lucrul asta mi l-a spus o doamna intr-o functie inalta din institutia care se ocupa de aceste acordari de indemnizatii, etc. Inaintea postlicealei, in 2006 am terminat si o facultate, are legatura ? Pana la urma, m-am obisnuit cu ideea ca nu voi lua nici un ban, ma voi duce sub un an la serviciu si gata, bebe sa fie bine, asta conteaza, dar ar fi fost bine sa pot lua si indemnizatia. Si nu prea m-a lamurit cu adevarat nimeni DE CE nu o pot lua, in final? ...

MTHFR C677T - heterozigot, A1298C - heterozigot, Gena PAI - 675 4G/5G - heterozigot, O sarcina oprita in evolutie la 15 sapt.

Mergi la inceput

Draga mea eu am iti raspund strict legal de ce ai dreptul. Insa te rog sa soliciti la randul tau acelasi lucru de la cei ce sustin contrariul. Baza legala pentru care raspunsul este negativ, Ok?

Deci baza legala pentru care ai dreptul la ingrijirea copilului este legea 240/2009 unde scrie foarte clar:

ARTICOL UNIC

Alineatul (2) al articolului 1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.008 din 14 noiembrie 2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 7/2007, cu modificarile ulterioare, se completeaza dupa cum urmeaza:

- Dupa litera l) se introduce o noua litera, litera m), cu urmatorul cuprins:

"m) urmeaza cursurile de zi ale invatamantului preuniversitar si universitar, organizat potrivit legii, frecventate fara intrerupere. Sunt exceptate de la aceasta obligatie persoanele care au intrerupt cursurile din motive medicale."

Conform legii educatiei nationale nr. 1 din 5 ianuarie 2011 art. 23 pct. 1 alin d. cursurile postliceale sunt cuprinse in cadrul invatamantului preuniversitar curs de zi.

" ART. 23
(1) Sistemul national de invatamant preuniversitar cuprinde urmatoarele niveluri:
a) educatia timpurie (0-6 ani), formata din nivelul anteprescolar (0-3 ani) si invatamantul prescolar (3-6 ani), care cuprinde grupa mica, grupa mijlocie si grupa mare;
b) invatamantul primar, care cuprinde clasa pregatitoare si clasele I-IV;
c) invatamantul secundar, care cuprinde:
(i) invatamantul secundar inferior sau gimnazial, care cuprinde clasele V-IX;
(ii) invatamantul secundar superior sau liceal, care cuprinde clasele de liceu X-XII/XIII, cu urmatoarele filiere: teoretica, vocationala si tehnologica;
d) invatamantul profesional, cu durata intre 6 luni si 2 ani;
e) invatamantul tertiar nonuniversitar, care cuprinde invatamantul postliceal.
(2) Invatamantul liceal, vocational si tehnologic, invatamantul profesional si invatamantul postliceal se organizeaza pentru specializari si calificari stabilite de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, in conformitate cu Registrul national al calificarilor

In consecinta cf celor doua dispozitii aflate in vigoare persoanele care urmeaza cursurile postliceale curs de zi au dreptul al CIC.

Ti-as ramane dator daca ai extrage cele mentionate de mine si daca fara nici cea mai mica jena ai solicita baza legala pentru care ai primit raspuns negativ si ai posta aici justificarea respectiva.

Multumesc

Mergi la inceput

Multumesc pt raspuns, exact asa voi face, voi printa bucatile respective din legi si voi merge iar sa vedem ce mai zic. Oricum in tara asta toti se cred destepti, chiar daca nu sunt si au o placere deosebita sa-ti dea peste nas, mai ales cei din institutiile publice.
Ma gandisem ca oricum sa-mi depun dosarul si daca mi-l accepta bine, daca nu...asta e. Dar ss fi bucuroasa sa stiu ca pot lua indemnizatia :)

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui carpediem

Multumesc pt raspuns, exact asa voi face, voi printa bucatile respective din legi si voi merge iar sa vedem ce mai zic. Oricum in tara asta toti se cred destepti, chiar daca nu sunt si au o placere deosebita sa-ti dea peste nas, mai ales cei din institutiile publice.
Ma gandisem ca oricum sa-mi depun dosarul si daca mi-l accepta bine, daca nu...asta e. Dar ss fi bucuroasa sa stiu ca pot lua indemnizatia :)

Categoric ai dreptul la minim 660 lei/luna timp de 2 ani.

Mergi la inceput

Multumesc

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maimutzica10 spune:

Buna,

Am o fetita nascuta pe 18 ian 2011, optiunea mea a fost CIC 1 an de zile, deci in aproximativ 2 luni ar trebui sa ma intorc la serviciu. Momentan sunt din nou insarcinata in 7 - 8 saptamani, ar trebui sa nasc in iunie 2012. Nu as vrea sa ma intorc la serviciu intre ianuarie si iunie.
Am citit oug 111 si am gasit art 2.5 litera "i" care mentioneaza ca cele 12 luni anterioare nasterii copilului pot fi constituite si din concediu fara plata pentru cresterea copilului. E corect? (multi imi spun ca si o zi fara plata este o chestie nasoala, dar daca scrie negru pe alb..)
Ar trebui sa-mi aprobe angajatorul lunile fara plata? Sau ce ar trebui sa fac pentru a beneficia de CIC2 fara a ma duce la serviciu?

O alta intrebare ar fi referitoare la faptul ca momentan stau in afara tarii si ma gandesc serios sa nasc aici. Art 12 prevede ca ar trebui sa locuiesc pe teritoriul Romaniei. Daca certificatul de nastere al copilului va fi emis in alta tara, se considera ca nu locuiesc in Romania?

Multumesc frumos,

Rox mami de maimutzica Marie Lorelei (18.01.2011)
think pink

Mergi la inceput

1. Concediul fara plata se refera la persoanele care nu aveau dreptul la ingrijirea copilului si au beneficiat de concediu fara plata din acest motiv.
Nu este cazul tau.
2. Daca ai concediu fara plata pierzi CIC2 in mod sigur
3. In cazul tau nu poti beneficia de CIC 2 fara a reveni la serviciu
4. Nu este necesar sa nasti in Romania insa este necesar sa locuiesti in Romania pt a beneficia de CIC

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maimutzica10 spune:

Multumesc frumos pentru raspunsul prompt!

Numai bine,

Rox mami de maimutzica Marie Lorelei (18.01.2011)
think pink

Mergi la inceput