despre dragostea materna intr-o marturisire

despre dragostea materna intr-o marturisire | Autor: alinuk

Link direct la acest mesaj

...intr-o seara friguroasa de toamna tarzie (15nov), la Sala Rapsodia de pe Lipscaniul Bucurestilor nostri, un actor de geniu isi marturiseste noua carte.

Au fost momente in care am ras si am plans deodata. Un sentiment greu de descris.

Dan Puric, personajul controversat care umple sali si aduna oameni in fata micilor ecrane spargand ratinguri, isi marturiseste prin "Fii demn" (proaspat lansata carte) poate latura cea mai sensibila a sa: aceea de copil.
(pamantul martirii neamului sunt celelalte coordonate marturisite de Puric aici)

Reperele valorilor discutabile ale zilelor noastre au un antidot: dragostea materna: pilonul salvator al generatiei de azi si de maine


http://www.youtube.com/watch?v=aaseIrKX_Yk

Cartea isi poarta dedicatia cu demnitate si la loc de cinste:
in amintirea mamei mele





Alinuk
si ostrogotzii din dotare: Andu mik (2 ani) si Teo voinik (4 ani)

www.meseriademama.blogspot.com/" target="_blank">despre Zana Maselutza



............................................................................
Nimic nu-i intamplator!
............................................................................

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns alinuk spune:

am gasit acest interviu
mi se pare potrivit sa completez subiectul




"

"Dan Puric, actorul si regizorul care a batut lumea cu spectacolele sale, apare la TV rar, când simte nevoia sa puncteze ceva. si mai ales de Sarbatori, când ne aduce aminte ca nu cosurile umplute în mall-uri conteaza, ci Trairea.

Am stat de vorba cu Dan Puric (52 de ani) despre… de toate. De la noua lui carte („Fii demn!”), la schizofrenia de pe micile noastre ecrane, oamenii frumosi de la TV si România, la 22 de ani de la Revolutie. La fel ca la conferintele lui prin tara, actorul sare de la una la alta, te copleseste cu citate si te atrage într-o lume în care nu televizorul e cea mai mare distractie.

„TVmania”: Spuneti-ne câte ceva despre noua carte. Cui se adreseaza titlul „Fii demn!”?

Dan Puric: Nu tin la adresabilitate, nu sunt lozincard. Ideea mi-a venit într-un fel aproape cutremurator. Eu am pus pe coperta imaginea mamei mele când avea 24-25 de ani. Au trecut doi ani, doi ani jumate între ultima mea carte si asta, la un moment dat nici nu am mai vrut s-o scriu, pentru ca mi-am dat seama c-am pierdut contactul cu populatia, ca nu mai are capacitatea sa recepteze, ca oamenii care sunt responsabili cu distrugerea tarii si-au îndeplinit norma. S-a facut un fel de bresa, de falie, între mine si public. Dupa care am zis totusi hai s-o scriu, ca o scriu asa pentru bunul Dumnezeu, trebuie sa-mi fac datoria. si-acum sa-ti spun despre titlu: când am scos cartea „Despre omul frumos” (în 2009 – n.r.), mama era pe patul de moarte. M-am dus la ea si-am spus: „Uite, mama, am scos cartea”. si ea s-a uitat la poza mea si stii ce-a zis? A zis un lucru care m-a cutremurat; s-a uitat asa, cu ochii obositi de boala si-a zis: „Ce demn esti, dragul mamei!”. si-atât, s-a încheiat piesa. N-am sa spun ce este în carte, pentru ca… stii ca prin anii ’70-’80, daca te duceai în Franta, la cinematograf, si-ntârziai, era o domnisoara care venea cu o lanterna si zicea „Monsieur, suivez-moi!” („Domnule, urmati-ma!”). si te ducea pe-ntuneric, fara sa-i deranjeze pe ceilalti, „Chaise numéro 12, numéro 13” („Scaunul numarul 12, numarul 13”) si apoi pe-ntuneric statea lânga tine. stii de ce statea? Ca sa-i dai bacsis. Daca nu-i dadeai bacsis, se uita la ecran, se uita la tine si zicea „Doctorul a omorât-o”, îti spunea subiectul. Asa ca nu spun nimic. Glumesc…

Dar nu ati scris un roman politist…

Asta este bine, ca eu nu scriu asa ceva, cu toate ca romanele politiste sunt bune, pentru ca îti stimuleaza inteligenta. Am scris-o tocmai ca sa fac o apropiere cu ceea ce suntem si cu cine suntem, vorbind despre mama, vorbind despre bunica, adica despre radacinile noastre, nu e vreo chestie din asta teoretica, vreo definitie… Mie îmi place foarte mult ce zice Rabindranath Tagore, marele poet: „Definitia ucide în noi sentimentul infinitului”. Extraordinar! si atunci, ca sa nu ucid sentimentul infinitului, am vorbit despre mama, pentru ca mama este un infinit, bunica este un infinit, este un infinit al neamului, deci este tara în mic. si am plecat de la tara în mic la tara în mare, la patrie. Eminescu avea o vorba, zicea „Viitorul, umbra”. si m-am întrebat „Cum?”. si pe urma am explicat: „Domnule, daca pui un bat în soare si e drept, umbra-i dreapta”. Deci umbra ramâne dreapta, Puric degeaba vorbeste despre ortodoxie, despre crestinism sau despre filosofie, daca eu ca pozitie sociala sunt strâmb, umbra-i strâmba, copilul meu sau tânarul va observa umbra. Umbra mamei mele e dreapta si atunci eternitatea te poate contamina, ea nu se învata, ea se da, e un dar. A, poti s-o constientizezi! si de asta am scris.

Va vedem la TV doar de Pasti, de Craciun, de 1 Decembrie. De ce doar atunci?

Ai auzit de expresia populara „Mai rarut, ca-i mai dragut”? Unu la mâna. Doi: ma vezi pe mine globtrotter la televiziune, cu toti astia? Mi-a placut asta cu Buster Keaton, au vrut sa faca un serial de televiziune cu el si le-a zis „Nu se poate”. „Pai de ce?” „Eu sunt genial o data pe an!”. Mai trebuie sa si strângi, mai trebuie sa si vezi, eu nu sunt comentator politic, eu sunt un om pe care îl doare tara asta, ma doare sufletul si atunci nici n-ar avea eficienta, este mai bine sa si dispar. Unul dintre lucrurile pe care mi le-a spus mama la un moment dar, ma duceam cu taxiul cu ea si se uita pe un afis asa si mi-a zis – scurt, fulgerator – „Dragul mamei, sa stii când sa te retragi!”. Ce zici de asta? Nu-i nemaipomenit? Sa stii când sa te retragi e o chestie de demnitate extraordinara. si aparitiile astea, ele trebuie sa fie doar cât pot eu sa spun si daca consider ca am ceva de spus. În rest ce sa fac, sa ma repet? Nu, nu…

Ati spus, la un moment dat, ca fara sonor, televiziunea e doar un spectacol cu schizofrenici. Mai e valabil?

Da, pentru ca e o varietate mai mare a bolilor. Omul politic vorbeste de tara, dar fura, sunt cam aceiasi analisti, cam aceiasi filosofi în România, ei dau notele, restul lumii suntem figuranti. Aici nu-i vorba de democratie, este vorba de dispretul suveran al valorii. În România, valoarea nu e pretuita, e dispretuita. S-a creat un culoar de oameni care sunt mediocri, dupa parerea mea, si, mai mult, sunt nesinceri.

La ce va uitati la TV?

Ma uit la toate posturile românesti, mai ales la astea unde sunt chemate siliconate, catastrofe din astea nationale, oameni politici… Le-am spus elevilor mei ca este un material didactic fantastic, sa-l strânga si peste 20-30 de ani sa-l dea ca mostenire sa se vada cine ne-a condus tara, cine erau valori în România. Studii de antropologie. E fantastic, ies toate gunoaiele si gunoaiele sunt valorificate în România; în numele divertismentului, mitocanul si mârlanul au cucerit România. Astea trebuie vazute, trebuie spuse, trebuie igienizate. si ma uit, dar nu mult, pisc asa… o jumatate de ora, o ora… La filme n-am la ce sa ma uit, ca sunt toate cu violenta, sânge, ochi scosi, mitraliere…

V-ati uitat la „X Factor” si „Vocea României”? Ce parere aveti despre concursurile de talente de genul acesta?

Ei saracii… numai când aud de cuvântul „factor” – „fabrica”, talentul n-are legatura cu factorul. Spunea George Calinescu ca „Daca am cunoaste secretul talentului, nu ne-am sfii sa-l industrializam”. Astea sunt forme pervertite, de comert, camuflate, n-au nici o legatura cu talentul. Sunt cazuri sociale, sunt lucruri nefericite…

Daca ati fi directorul unui post TV românesc, ce ar contine grila?

În primul rând, m-as duce prin scoli si m-as duce pe la tara. si as lua copii între 10 si 18 ani si i-as întreba: „Vrem sa facem o televiziune. Va rog eu sa ma ajutati, eu nu prea ma pricep. Ajutati-ma, zic, am creierul terfelit, m-au îmbatrânit astia, m-au distrus”. si-as face cu ei un fel de brainstorming, cum zice britanicul…

De ce copii?

Pentru ca ei sunt cei mai curati si au alte nevoi. Deja am avut niste raspunsuri extraordinare, când era emisiunea aia schizoida de la televizor, „Cel mai iubit român”, mi-a zis un pusti de 14 ani de la Arte Plastice; „Domnul Dan, dar de ce pun alaturi un manelist pe lânga Eminescu, ca sunt lucruri paralele?” Auzi ce raspuns! Acelasi raspuns l-a dat Lucian Blaga – îl numea „paralelismul valorilor” – adica televiziunea care a preluat nerumegat prostia de la BBC, au zis; „Dom’le, hai s-o facem si noi, dac-au facut-o BBC-ul…”. Caracter de sluga, nici macar mimetic. Am zis; „De ce luati porcaria asta? Ca-n Anglia a iesit un fotbalist egal cu Shakespeare. Noi avem inteligenta”. Au zis: „Nu, suntem si noi cretinoizi, hai s-o facem!”. Le-am urat „succesuri”! stii cum au zis tiganii: „Sa te fereasca Dumnezeu de esece!”.

E o reclama la TV, cu Horia Brenciu, care spune ca „televiziunea trebuie sa fie cea mai mare distractie”. Cât de gresita e ideea asta?

El, Horia Brenciu, este un baiat admirabil, e vina lui ca s-a bagat pe reclama pentru ca el e un baiat cald sufleteste, e un artist – l-am cunoscut asa, vreo câteva minute – e un suflet tare bun, dar ce s-o fi bagat în chestia asta? E ca si cum m-ai vedea pe mine la o reclama de genul asta, penibila. Acum, poate nu si-a dat seama în ce intra, nu vreau sa zic, dar aia-s ticalosi. Nu, televiziunea nu trebuie sa fie „distractie”. Televiziunea de mult nu mai are dimensiune educativa si nici informationala. E bancul ala care spune „Daca n-ai televizor, nu esti informat. Dar daca ai televizor, esti dezinformat”. E un compot asa, nenorocit, care se ghideaza dupa ce se numeste „rating” si calca totul în picioare, este la nivel de specie, se dezbraca, îsi dau jos toate cele de pe ei, numai ca sa atraga. Vulgaritatea nu mai e un cuvânt care e suficient sa-i acopere. Sunt la nivel biologic, sunt în stare sa-si scoata ochii numai sa fie atractivi, e cumplit, dezastru! Deci primul lucru pe care l-as face, l-as face cu pustii, sa vezi ce televiziune ar iesi: în sase luni de zile ar fi cea mai buna din lume. Dar nu te lasa. Nu te lasa, pentru ca ai descoperi izvorul… Ei trebuie sa-ti creeze false necesitati. Da-i unui copil de 2 ani sa bea Fanta sau Coca-Cola si la 18 ani da-i apa de izvor: o scuipa! Ei merg pe toxicitate, pe E-uri, pe sucuri acidulate…

Ati scris despre „omul frumos”. Mai exista la TV oameni frumosi?

Mai apar, îi scot din când în când, când sunt în alerta. Când ne-njura astia ca tiganii fura, românii fura, vin cu doua spadasine, vin cu un baiat care a cântat bine în Italia, dar fetele ale care sunt campioane mondiale – e munca lor, nu a statului de tip mafiot, copilasul ala – e munca familiei, dar îi scot ca sa spuna: „Uite, avem si noi!”. Dar în rest nu se ocupa nimeni de ei. Daca este statul de tip mafiot, ei doar mimeaza, doar se fac, cum spunea Petre #354;utea, „aflarea în treaba”. „Fa-te ca lucrezi” e deviza nationala, cretinismul national. „Eu ma fac ca”: eu ma fac ca îti dau diploma, eu ma fac ca îti dau bani, ca sa mimeze, noi mimam societatea occidentala. Tenorul acela, Costel Busuioc, pâna nu s-a dus în Spania unde mecanismul era bine facut, nu s-a realizat.

Apoi l-au chemat si în România, în concert.

Era mâna a treia, dar ei aici îl îngropau. Sunt doar niste mafioti care au ajuns la putere! si nici macar mafioti, ca Mafia în Italia are valoare, sunt niste nenorociti… Niste reziduuri ale Comitetului Central, care s-au nascut îmbuibati si traiesc asa, baga banii sub saltea, sunt criminali! Guvern criminal, de ani de zile. Poate printre ei pot sa fie oameni cu buna intentie, dar sunt absorbiti de chestia asta.

Cum vedeti dihotomia între semnificatiile religioase ale Craciunului si modul în care e prezentat în media si societate?

Ei trebuie sa profite si sa compromita un fenomen, pentru ca de Craciun omul vrea sa puna masa, sa petreaca… „A petrece” – a trece dimpreuna, catre. Consumatorul e ala care consuma, consumeristul e ala care consuma mai mult decât are nevoie, e lacom. stii cum numeau grecii chestia asta, lacomia? „Pleonexie”. Adica manânci pâna plesnesti. De Craciun, eu m-as duce în mall-uri, cu un megafon, si le-as striga: „Nu mai crapati atât de mult, c-o sa muriti!”. Ai vazut ce cosuri arhipline? Nu e vorba de o gospodina, sa fim bine întelesi, vezi pe câte unul din ala imens… Lor le spui ce zicea Socrate: „Este piata plina de lucruri de care n-am nevoie”. Craciunul este o traire, normal, este nasterea lui Iisus, te gândesti ca viata trece, între Craciunul asta si Craciunul celalalt au mai disparut niste oameni, e un proces de meditatie, este despre faptul ca s-a nascut acea minune de om care ne-a învatat altceva. Mi-aduc aminte, un personaj din „Anna Karenina” a lui Tolstoi spunea: „Specia m-a-nvatat sa te calc în picioare, ca sa câstig”. Dar acel cineva m-a-nvatat sa am grija de tine. #258;stia sunt la nivel de specie! Comertul se face la nivel de specie: e abuziv, e degenerativ. Sigur, nu poti sa distrugi comertul, dar e o limita în toate. Trebuie sa învatam sa supravietuim, trebuie sa învatam mai mult decât atât, sa dainuim.

Ce va doriti de Craciun?

Sa fiu linistit. Sa stau asa, cu sotia (actrita Ileana Olteanu – n.r.), în fata semineului sau la radiator… si liniste sufleteasca.

Când ati aflat ca nu exista Mos Craciun?

N-am auzit nici pâna acum asta. stiu ca o data fiul meu (Octavian – n.r.), când avea vreo sapte ani, mi-a zis, distrus, ca învatatoarea a zis ca nu exista Mos Craciun. si i-am zis: „Las-o în pace, sa suporte consecintele!”. N-am auzit vestea asta proasta pe care mi-o dai tu acum!

La 22 de ani de la Revolutie ce vi se pare cel mai trist în România?

N-a fost Revolutie, a fost lovitura de stat, cu care s-a suprapus biata Revolutie. A fost o lovitura sinistra de stat. Cel mai trist lucru în România este ca ne-au distrus visul, posibilitatea de refacere a acestei tari. Cei care au luat puterea, n-au luat-o ca sa faca bine, s-au transformat în virusi care manânca… E cumplit, este sinistru, au distrus România în 22 de ani, mai mult decât tara, visul despre România, l-au distrus. Sa ne rugam pentru ei… în istorie nu vor ramâne decât ca o groapa sinistra, nu vor avea nume, Dumnezeu pe astia-i uita.

si cel mai optimist lucru?

Eu nu lucrez cu optimismul. Era o fetita de 5 ani care a dat o definitie fantastica, a zis ca „Pesimistul e cel care se uita la picioare si optimistul e cel care se uita la ochi”, în fata. Eu lucrez cu nadejdea crestina, cu forta lui Dumnezeu. Are Apostolul Pavel o vorba fantastica: „Nadajduiti, dar ce nadejde este aceea când nu se vede nimic?”. Pai tocmai aia e nadejdea crestina, în clipa în care nu se vede nimic. Sa-ti dau un exemplu: în 1951, când Valeriu Gafencu era în închisoare, comunistii, sovieticii erau la putere, cu ajutorul Occidentului de astazi si cu binecuvântarea lui, el – tuberculos, zdrobit – a spus asa: „Comunismul se va duce. O sa cada. Ceea ce urmeaza va fi mult mai grav”. El stia în 1951 ce se va întâmpla în 1990 si stia ca va fi mai grav si stia ce trebuie sa facem: sa punem caramida noua, crestina. Avem treaba de facut."





sursa:
http://www.tvmania.ro/






Alinuk
si ostrogotzii din dotare: Andu mik (3 ani) si Teo voinik (5 ani)

invitatie pt 16 decembrie!!!!



............................................................................
Nimic nu-i intamplator!
............................................................................

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alinuk spune:

nu pot sa nu punctez asta...doar e de sezon

Când ati aflat ca nu exista Mos Craciun?

N-am auzit nici pâna acum asta. stiu ca o data fiul meu (Octavian – n.r.), când avea vreo sapte ani, mi-a zis, distrus, ca învatatoarea a zis ca nu exista Mos Craciun. si i-am zis: „Las-o în pace, sa suporte consecintele!”. N-am auzit vestea asta proasta pe care mi-o dai tu acum!"

exceptional



Alinuk
si ostrogotzii din dotare: Andu mik (3 ani) si Teo voinik (5 ani)

invitatie pt 16 decembrie!!!!



............................................................................
Nimic nu-i intamplator!
............................................................................

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns natalia_nica spune:

Citat:
citat din mesajul lui alinuk

nu pot sa nu punctez asta...doar e de sezon

Când ati aflat ca nu exista Mos Craciun?

N-am auzit nici pâna acum asta. stiu ca o data fiul meu (Octavian – n.r.), când avea vreo sapte ani, mi-a zis, distrus, ca învatatoarea a zis ca nu exista Mos Craciun. si i-am zis: „Las-o în pace, sa suporte consecintele!”. N-am auzit vestea asta proasta pe care mi-o dai tu acum!"

exceptional


Intr-adevar, execeptional!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ancadragoman spune:

Doar genial ,multumesc Alina

anca de fetita cu fundita Maria Alexandra (4 noiembrie 2007)
poze si filmulete
povestea nasterii
www.totsites.com/tot/mariadragoman" target="_blank">eu sunt Maria
www.onetruemedia.com/otm_site/start" target="_blank">Montaje Mariuca


AM PRODUSE LA BAZAR!!!!!!

DE TOATE PENTRU TOTI!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns papanash spune:


Dan Puric este de-al nostru !

............................................................

Ajutoarele lui Mos Craciun
Mama de papanas Andreiutz ( 02.10.2007 )




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ancadragoman spune:

Azi am vazut pe Antena 3 intr-o editie speciala un mare OM care vorbea foarte frumos despre femeie si in special despre romance.Cautati emisiunea sa va ungeti sufletul

anca de fetita cu fundita Maria Alexandra (4 noiembrie 2007)
poze si filmulete
povestea nasterii
www.totsites.com/tot/mariadragoman" target="_blank">eu sunt Maria
www.onetruemedia.com/otm_site/start" target="_blank">Montaje Mariuca


AM PRODUSE LA BAZAR!!!!!!

DE TOATE PENTRU TOTI!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alinuk spune:

l-am vazut si eu zilele astea
nu vreau sa comentez / mi s-a parut o goana a televiziunilor dupa el...
de ex aseara am remarcat la emis lui Turcescu ca avea o stanjeneala (cel putin la inceputul emisiunii), nu privea in ochi nici moderatorul, nici telespectatorul

pot spune doar ca il prefer pe D Puric in sali intzesate de oameni vii, in spectacole de pantomima sau in conferinte, pe scene.. mai mult sau mai putin prafuite
il prefer live
e mai autentic, e diferit

din fericire bantuie tara in lung si in lat, si e la indemana tuturor




Alinuk
si ostrogotzii din dotare: Andu mik (3 ani) si Teo voinik (5 ani)

in loc de...Sarbatori Binecuvantate!



............................................................................
Nimic nu-i intamplator!
............................................................................

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deceneus spune:

Am vazut ca o sa fie prezent si la A3 invitat de Ciutacu la Vorbe Grele vineri 30-dec.

Are un discurs spumos cu elogii la adresa poporului roman, dar nu dupa emisiune nu ramai cu nimic. Un discurs tipic celor care se adreseaza sentimentelor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns papanash spune:

Citat:
citat din mesajul lui Deceneus

Am vazut ca o sa fie prezent si la A3 invitat de Ciutacu la Vorbe Grele vineri 30-dec.

Are un discurs spumos cu elogii la adresa poporului roman, dar nu dupa emisiune nu ramai cu nimic. Un discurs tipic celor care se adreseaza sentimentelor.


Domnia voastra este in stare de un asemenea discurs ?
Daca da- felicitari, va adresati sentimentelor, deci majoritatii userilor DC. M-as bucura sa citesc si aici ceva care sa 'miste' suflete, cald, armonios, din postura de Deceunus.

Daca nu- va rog, incercati alt topic, aveti la alegere " sondaje de opinie", "hoteluri si pensiuni", "magazine, produse, servicii", cam astea, dar ma tem ca si acolo mai sunt niscavai 'feelings" de dupa nick-name.

semneaza " un admirator anonim a lu' Puric care nu l-a vazut "live" niciodata , dar este pe lista de "to do" din 2012.

............................................................

Ajutoarele lui Mos Craciun
Mama de papanas Andreiutz ( 02.10.2007 )




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deceneus spune:

Citat:
citat din mesajul lui papanash

Citat:
citat din mesajul lui Deceneus

Am vazut ca o sa fie prezent si la A3 invitat de Ciutacu la Vorbe Grele vineri 30-dec.

Are un discurs spumos cu elogii la adresa poporului roman, dar nu dupa emisiune nu ramai cu nimic. Un discurs tipic celor care se adreseaza sentimentelor.


Domnia voastra este in stare de un asemenea discurs ?
Daca da- felicitari, va adresati sentimentelor, deci majoritatii userilor DC. M-as bucura sa citesc si aici ceva care sa 'miste' suflete, cald, armonios, din postura de Deceunus.

Categoric nu sunt in stare de un asemenea discurs. Indiscutabil are talent. Astazi l-am urmarit si a avut si mesaj cu substanta, dar cand mesajul este ambalat in atatea cuvinte mari si cand sare de la o idee la alta, mesajul devine dificil de descifrat si de urmarit. Te fura cuvintele si nu mai esti atent la idei.
Si regretatul A Paunescu avea talent si discursuri inaltatoare, dar le-a utilizat in interese meschine.

Mintile ilustre discuta idei; Inteligentele medii discuta evenimente; Mintile reduse discuta persoane. (Eleanor Roosevelt )

Mergi la inceput