Jurnalul unei "Homeschooling mom"
Raspunsuri - Pagina 20
flaviutza spune:
Da, si eu citesc ce faceti voi la a 3-a. Da, are caiet de suplimentar la mate, acolo face, de placere, cat o tine-o. Nu exerictii de clasa, exercitii din culegere, mereu de logica, astea ii plac, nu adunari ,scaderi, astea nu-i plac.Scrie si foarte repede, asa, mai dezordonat, am si filmat-o la un moment dat, e filmul tot pe acolo la subiect, nu exagerez, scrie ca mine de repede. in medie la mate sau ro, umple intr-o ora de lucru suplimentar vreo 4-5 pagini...asa ca normal s-au strans de-un caiet intreg . ora asta odata la doua trei zile, mai mult in weekend., se aduna.
balerrina spune:
Sabina,
Si eu sunt profesoara si vorbesc absolut din experienta proprie. Am predat si dat mediatii la toate nivelele de peste 20 de ani, 26 mai precis . In Ro am lucrat cu copii de scoala primara, pregatit pentru intrare la liceu si pregatit pentru intrare la facultate, romana, matematica, engleza. Acum predau subiecte mult mai specializate la nivel de facultate si doctorat. Nu este numai o slujba pentru mine, este o pasiune.
Eu nu m-am referit la cantitate si nici Flaviutza nu se referea la cantitate, ci in primul rand la a lucra cu copilul si a nu te baza numai pe scoala in clasele foarte mici. Sa inveti pe cineva cum sa invete nu este usor. Este mult mai usor sa il pui sa faca 100 de exercitii identice de exemplu, sau numai sa memoreze. Cum invatam este un fenomen complex, si chiar daca exista niste mechanisme comune, nu toti copiii invata la fel.
Ca sa decizi ca profesor ce teme dai, daca vrei sa dai una pentru toata clasa, marea majoritate vor da teme "medii". Copiii mai buni pot sa beneficieze din a face in plus lucruri mai dificile. Sunt si profesori care vor da teme usoare ca sa nu aibe prea multe plangeri, si sunt si dintre cei carora le place sa dea teme foarte grele si mult.
Nici eu nu cred in cantitate de dragul cantitatii, insa este un anumit numar de ore de studiu care sunt necesare. De exemplu, sunt studii pentru cei care canta la instrumente in orechestre de renume, relativ la cate ore pe zi se antreneaza si s-au antrenat, mai mult pentru anumite instrumente sunt studii care prezic cu mare acuratete cat de mult va avansa copilul in acel instrument bazat pe numarul de ore. Asta nu exclude talentul si pasiunea care sunt absolut necesare, dar nu suficiente. La fel exista studii pentru cate ore pe zi scrie in medie un scriitor de succes, cate ore de programare are nevoie un student de calculatoare ca sa atinga un anumit nivel, etc.
Ca sa revin la problema cu temele, ideal este ca temele sa fie canalizate pe copil, insa necesita mult timp si pasiune si sa cunosti copilul.
balerrina
Sabina spune:
sunt foarte intersata de studiile care prezic progresul muzical dupa nr de ore lucrate. Ai putea sa-mi dai niste linkuri, o bibliografie?
Nu de alta, dar mi se pare f ciudat ce sustin studiile astea. Si cum definesc ele progresul. Edit, pt clarificare, nu de alta, dar cunosc in mod profund problematica asta :P
In rest, nu am nimic cu parintii care sa verifice copiii la teme si sa repete cu ei notiunile si sa le dezvolte apetitul pt invatat, nu stiu de unde s-a inteles asa ceva. Am cu invatatoarea care sustine in mod eronat ca 5 randuri de litere sunt insuficiente.
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo
balerrina spune:
Outliers, Malcom Gladwell este un punct de referinta, este stiinta polularizata, insa citeaza studiile la care ma refeream. Nu am cartea aici ca sa iau direct referintele la articole, insa cum le gasesc ti le trimit.
balerrina
Sabina spune:
Merci mult, sunt curioasa, si destul de sceptica :P
Marii artisti intotdeauna au spus ca nu are nicio relevanta nr de ore studiat. ca ce faci intr-o ora in mod inteligent, face altul in 2 saptamani repetand aiurea.
iar progresul e pur si simplu de...nemasurat, pt ca in arta degeaba canti toate notele. De exemplu, daca studiile se refera la capacitatea de a canta toate notele din partituri grele, studiile nu au relevanta, ca nu ala e scopul.
eu am avut colegi care stateau ore in sir la instrument si erau mult mai slabi decat altii care studiau numai 2, 3 ore f f inteligent.
Eu insami, pana nu am invatat cu adevarat metoda buna studiam unele chestii degeaba, iar cu metoda le-am rezolvat in cateva minute. Dpdv tehnic, desigur, arta insa e dincolo de asta. Iar intrumentistul are nevoie de profesor, asta nu se poate invata singur. Decat total ineficient
iar in creatie, e si mai si.
Acelasi autor poate sa scrie ceva dintr-o suflare, si la altceva sa lucrezi si ani de zile.
Unii lucreaza f f mult si tot asa, degeaba, altii scriu o compozitie pe an care transforma suflete.
Insa aici sunt deja offtopic rau, rau de tot ,vorbim de pasiune si asta nu are de-a face cu cantitatea mare de teme, ca e ceva benevol :)
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo
flaviutza spune:
Sabina, cinci randuri de litere sunt suficiente poate ca la finalul clasei 1 sa invete strict sa scrie.Sunt suficiente pentru cunostiintele minime acceptate. Lucratul in plus pe segmentele unde sunt probleme sau peste media clasei ,cand copilul e interesat si vrea inseamna sa depaseasca cerintele alea minime de scris citit.
Sincer m-am mirat si eu cat pot face la clasa 1, in afara de scris, citit, socotit, probleme de vocabular la ro, iar la mate nu mai vorbesc, sunt atatea tipuri de probleme, tot felul de combinatii, descompuneri cu semne de inegalitate intre termeni, probleme de logica ce NU depasesc neaparat nivelul operatiilor specifice cls 1, dar depasesc cu mult manualul ca logica.
Banuiesc ca ritmul si diferenta intre manual-cerinte minimale si performanta se pastreaza si in clasele superioare si daca vrea si poate sa intre apoi in cls V -a la colegiu, sunt doua mari si late bune in oras , va trebui sa ridice stacheta, va fi concurenta . Si ma indoiesc ca a mea va fi in clasele alea daca se limiteaza la tema aia de 5 randuri. Geniu nu-i , si chiar de-ar fi, sunt metode si probleme tip sti si tu de la papusa ta, care necesita lucru suplimentar.
Si eu sunt de acord cu ce spune Balerina. performanta in orice domeniu, academic , sportiv, etc presupune efort sustinut. Nu ajungi nicaieri doar cu un IQ mare sau talent cu carul, fara munca .Sunt necesare , dar nu suficiente.Parol, din experienta mea de branza buna in burduf de caine
Sabina spune:
sunt perfect de acord ca fara munca nu se poate.
Sunt prima care sustine asta.
dar sunt pro munca eficienta.
PS. Sofia scrie povesti, samd samd, si nu a facut niciodata mai mult de 5 randuri tema.
La noi a fost situatia de asa natura ca ea a cam trebuit sa se descurce singura la scoala, pt ca eu am fost mai mult prin spitale sau simtindu-ma rau. Si merge f bine.
Eu sunt total contra acestui sistem de invatamant romanesc, in care ceea ce se face la scoala nu e de-ajuns si desi le fac un pic jocul, ma gandesc cum as piutea eluda sistemul.
E total penibil ca departajarea sa se faca pe extrascolare :(
E o presiune mare pe copii si se arde lumanarea pe la ambele capete.
Din punctul asta de vedere, HS e o optiune mult mai buna pt sanatatea psihica a copilului. Nu stiu cum e scoala in America, decat din citite, dar fata de Romania, HS e o minune.
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo
balerrina spune:
Sabina,
Un alt punct de referinta este
http://www.psy.fsu.edu/faculty/ericsson.dp.html
Nu este vorba de sa exersezi la nesfarsit, ci sa exerezi constient de ce vrei sa imbunatatesti (deliberate practicing). 4 ore este un numar care apare frecvent. Practic ce inseamna este ca 1 ora pe zi de exemplu e insuficient ca sa devii expert, dupa cum 10 ore fara sa fi atent la ce faci, iar nu ajuta la nimic. Pe masura ce individul devine expert, numarul de ore poate scade pentru ce devine expert si in a intelege ce trebuie imbunatatit. Este legat de argumentul meu de dinainte de ce este important sa invati cum sa inveti.
Outliers este o carte interesanta de citit pentru ca incearca sa analizeze factorii de succes din mai multe puncte de vedere si este scrisa foarte bine. Autorul nu este om de stiinta, insa intelege suficient de bine ca sa explice niste fenomene. Citeaza referinte stiitifice si poti sa citesti direct acele articole. Daca nu ma insel am vazut cartea asta vara in Ro.
Doua exemple:
1) discuta de ce in medie copii care sunt nascuti imediat dupa 15 septembrie si merg la scoala la 7 ani si mai bine, au mai multe sanse, in medie, de a face mai bine la scoala decat copii care au mers la scoala la 6 ani si cateva zile. La fel in sporturi.
2) discuta de ce IQ-ul nu este suficient ca un copil sa aibe succes. Este un caz celebru al unui barbat din US care are cel mai ridicat IQ si ce a facut si unde este. E o poveste interesanta si argumenteaza de ce emotional inteligence este cel putin la importanta ca IQ.
balerrina
Sabina spune:
asta e f logic, dar depinde de varsta. la 4 ore ajungi dupa 14, 15 ani, si nu chiar in fiecare zi, ci in weekenduri. In studentie sunt momente in care se creste si la 6 ore.
revin
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo
balerrina spune:
Sabina,
Inca un exemplu clasic.
Chirurgii sunt cotati bazat pe cate operatii de succes au avut si cate operatii total. Numarul de operatii facute este esential in dobandirea experientei.
Nu vreau sa crezi ca pledez pentru cantitatea de dragul cantitatii, ci doar sa argumentez ca un anumit nivel de specializare si expertiza este o combinatie de pasiune, talent, si multa munca si disciplna. Toate sunt importante. Si bineinteles nu garanteaza succesul neaparat, trebuie si un pic de noroc.
Cand copilul este mic este esential sa invete cum sa invete si disciplina interna. Unii copii au un instinct natural catre asa ceva si ii invata viata. Fetita ta pare sa fie asa, si la fel am fost si eu cand eram mica. Insa marea majoritate a copiilor au nevoie de ajutorul parintilor. Natural, multi copii se descurajeaza la lucruri mai dificile si au tendinta sa fuga de ele, de exemplu matematica. Rolul parintilor este esential nu sa il faca pe copil sa ii placa materia respectiva, ci sa ii arate ca chiar daca ceva e greu, poate sa inteleaga si sa rezolve. Daca nu ii place, nici o problema, nu trebuie sa aleaga o cariera din asta.
Foarte multi copii si studenti mi-au spus acelasi lucru, ca au capatat mult mai multa incredere in ei facand ceva care li s-a parut foarte dificil, chiar daca nu au luat nota maxima.
balerrina