Cum se face un botez "regulamentar" la ortodocsi?

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns histamina spune:

scufundatul in apa, partial,total, cred ca e un detaliu.
importanta e administrarea sf Taine.
copii botezati ortodox in reanimare nu sunt scufundati in apa,ci doar stropiti cu apa si botezul e valabil.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

AkaManah,
Lucrurile astea nu trebuie sa te sperie.
In primul caz preotul nu a astupat caile respiratorii ale copilului si nici nu i-a tinut capul.
In al doilea caz preotul l-a scunfundat cu capul in jos.

Astfel de cazuri sunt izolate si iau nastere din prostie si necunoastere.

Daca alegeti un preot cu experienta nu o sa fie nicio problema.

Am botezat 2 copilasi. Si totul a fost ok asa cum este in 99,99% din cazuri.
Amandoi au fost botezati ortodox. Unul la biserica romaneasca si celalalt la biserica greaca.
Un bebelus a avut 6 saptamani, altul 6 luni.

Si pe propira-mi fiica am botezat-o la 6 luni.


Edit: la greci nu l-a scufundat doar i-a pus apa pe cap. Nu stiu daca este o practica curenta.
Si apoi gandestete-te la o persoana matura nebotezata la bebelusie, care se duce sa se boteze. Nu o scufunda in cristelnita.




Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CorinaDani spune:

desi presimt ca unii imi vor sari in cap...

fetita mea a facut enterocolita dupa botez. avea 2,5 luni, era alaptata si nu a intrat in contact cu persoane straine, sa zici ca a luat microbul de la altii. chiar medicul pediatru, dupa ce m-a chestionat amanuntit, a spus ca cel mai probabil a facut enterocolita respectiva fie de la apa/cazanul in care a fost botezata, fie de la impartasania de dupa botez. a fost scufundata cu totul in apa, ce-i drept preotul i-a acoperit nasul, gura si urechile, dar poti sa stii daca n-o fi inghitit un pic din apa ?
apa fusese adusa cu galeata, de una dintre femeile care ajuta la biserica. habar nu am de unde, probabil de la un bloc din apropiere. n-o fi fost galeata curata, n-o fi fost curat cazanul de botez, cine stie in gura cui a mai intrat lingurita de la impartasanie inainte de botez, cert este ca mi s-a imbolnavit copila. daca stiam ca poate fi atat de periculos, amanam botezul pana cand mai crestea fetita si i se intarea sistemul imunitar.

am trecut prin experienta traumatizanta a internarii in spital alaturi de copil, timp de o saptamana, in conditii oribile, fetitei i-au facut tratament cu antibiotic pe branula (nu trecuse o luna de la vaccinarea antipolio). de stres si oboseala era sa pierd si lactatia...nici nu vreau sa-mi mai amintesc...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns diana_jors spune:

Eu am totusi o nelamurire: nasul si gura inteleg de ce s-ar astupa, dar urechile?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns libelula spune:

noi ne-am botezat copilul la 3 luni. ni l-a botezat un calugar tanar (absolvent de facultate si doctorat in grecia). l-am rugat sa nu il bage cu capul in apa, si ne-a spus ca oricum nu il baga, si ca nici pe Isus nu l-a bagat Ioan Botezatorul cu capul sub apa. ca o sa il bage pana la piept si apoi ii toarna apa in cap de trei ori. ne-a explicat ca acest lucru nu inseamna ca este mai putin crestin.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CorinaDani spune:

mie, sincer, mi se pare nepotrivit si restul procedurii, mai ales daca botezul are loc in anotimpul friguros, in conditiile in care nu toate bisericile sunt incalzite corespunzator. copilul e dezbracat, bagat in apa calduta, tinut cateva minute in panza in care e scos (fii-mea, de zgribuleala, a facut pipi pe rochia nasei), apoi este iarasi dezvelit complet si ii da preotul cu mir...de ce nu se poate face botezul la ortodocsi la fel ca la catolici ? sa i se picure copilului putina apa pe par si atat ?


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AkaManah spune:

La noi..e putin mai medievala procedura. Se merge pe credinta ca ...nu se poate intampla nimic intrucat esti la biserica. La fel ca si pupatul de moaste-nu poti lua nici o boala deoarece oasele sunt sfinte. Traditia asta...


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tanti Zavaidoc spune:

Citat:
citat din mesajul lui AkaManah
[br Traditia asta...


Dar traditiile se mai si schimba, iar schimbarea incepe de undeva, cu cineva. Important e daca ai curaj sa o initiezi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ioanna81 spune:

Noi am botezat baiatul la 40 de zile, in noiembrie 2009. nu am vorbit cu preotul inainte, dar ne-am bazat pe faptul ca este consilierul Patriarhului si stie cu ce se "mananca" un botez.

l-a bagat pe Carol in apa pana la brau si i-a turnat apa pe cap, tinandu-i acoperite, in acelasi timp, nasul si urechile. si, foarte important, apa era calda!!! pentru ca stiu cazuri in care copilul a fost scufundat in apa rece...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lali spune:

Citat:
citat din mesajul lui AkaManah

La noi..e putin mai medievala procedura. Se merge pe credinta ca ...nu se poate intampla nimic intrucat esti la biserica. La fel ca si pupatul de moaste-nu poti lua nici o boala deoarece oasele sunt sfinte. Traditia asta...





La voi ... exista cred mai multe biserici. Care nu or fi medievale toate. Daca tot aveti timp de ce nu cautati acea biserica si acel preot care nu mai e in evul mediu ?
Nu cred ca nu puteti gasi un preot cu care sa se poata sta de vorba si sa faca botezul fara a scufunda copilul cu capul in apa.
Daca nu vreti sa luati taurul de coarne si sa convingeti preotul vostru sa faca cum vreti voi, sau daca nu aveti incredere in el (vezi cazul amicului) cautati altul despre care auziti ca boteaza altfel.

Mi se pare absurd sa stai si cu frica asta !

Mergi la inceput