obiceiuri taiatul motului

obiceiuri taiatul motului | Autor: monicusa

Link direct la acest mesaj

Buna,
Ajutati-ma va rog, cu ce stiti si voi despre taierea motului, ce trebuie si ce nu trebuie facut... Fiecare spune altceva.
Poop

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns nadaflorilor spune:

Taierea motului
http://www.traditii.ro/botez.php?nr_articol=64

Obicei respectat din mosi stramosi, taierea motului se practica pe toate meleagurile tarii noastre, diferentele de la zona la zona fiind foarte mici.

Se practica la un an de la nasterea copilului in mod obisnuit, dar si la trei ani sau chiar la cinci, obligatoriu insa in an cu numar fara sot.

Motul se taie baietilor, iar la fete rareori, cum doresc parintii deoarece asta implica cel putin o masa de pranz, dupa cat de instarita este familia. In unele zone ale tarii deasupra capului fetitelor se rupe turta.


Se obisnuieste insa sa se dea o petrecere la care sunt invitati pe langa nasii copilului si rude si vecinii sau cei apropiati, intocmai ca la botez cu bucate alese cum sunt supa, friptura, cozonacul.

In unele locuri se mai practica taiatul motului acasa la nas, caruia i se aduce asa-numitul „plocon”
, un dar constand dintr-un vitel, o oaie sau pasari. (in ziua de azi fructe, prajiturele..etc.)

Nasul trebuie sa dea copilului cadou ori un animal ori bani sau ambele.

Copilul, imbracat in haine primite cadou de la nas, este pus pe o perna care se daruieste mai apoi de mama nasei ori pe o galeata cu apa pe care se pun trei colaci mari. (la mine in familie am vazut ca se pune perna pe galeata cu apa...se rupe un colac deasupra capului)

Ca sa nu se imbolnaveasca se zice ca cel mic trebuie legat la ochi ca sa nu vada cand i se taie motul.

De funda cu care este legat la ochi se prinde la capat un banut pentru noroc.

Se zice ca pana la taiatul motului nu se ia deloc din parul copilului care in acea zi este impletit cu funda albastra la baiat si rosie la fata.

Cu o foarfeca sau un briceag nasul taie motul si intreaba: „De ce ti-e motul, finule?” la care cei de fata raspund: „De noroc si sanatate si de o oaie cu lapte”. (sau ce cred ei ca are valoare)

Motul taiat se pastreaza ca amintire laolalta cu lumanarea de la botez si se arata copilului cand acesta implineste sapte ani dupa care se ingroapa la radacina unui pom fructifer. Unii parinti prefera sa pastreze motul taiat in forma de cruce pe un banut cu o picatura de ceara.

Sau se mai obisnuieste ca motul sa fie ingropat in ziua taierii motului intr-un lan de grau, ca parul celui mic sa fie bogat.

Un alt obicei la taierea motului este sa se puna diferite obiecte pe o tava in fata copilului, cum ar fi: carte, creion, paine, carbune, cosmetice, lana si pamant si este lasat sa aleaga de trei ori cate un obiect. Ce va alege arata la ce va avea noroc in viata.

Indiferent de zona si de varietatea obiceiurilor, esenta e aceeasi. Taierea motului este un prilej de bucurie si veselie pentru familia celui mic, pentru parintii spirituali ai copilului adica nasii si pentru toti cei apropiati acestora.


Am ingrosat si completat cu litere italice ce stiu eu din familion.


Nina, 34s+,
AMR minim 26 zile

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ioana_Pos spune:

monicusa, motul sau turta sunt obiceiuri laice, prin urmare nu exista o strictete asa cum este la botez de ex, sa faci anumite lucruri. In funcie de cat sunteti de traditionalisti puteti face cum a scris nadaflorilor sau sa adaptati la ce vreti voi.
majoritatea celor pe care ii cunosc au facut o petrecere in familie, la care i s-a prezentat copilului o tava cu obiecte din care sa isi aleaga meseria, chipurile. depinde acum si ce o sa puneti pe tava. daca alege mobil o sa lucrze la Orange sau Vodafone?
Eu cred ca e bine sa vorbesti cu nasii sa vezi daca ei au pretentii (sa imbraci copilul cu ce au adus ei etc) sau sunt mai relaxati si in functie de asta sa organizati ca sa va simtiti bine.
Noi i-am rupt turta si i-am taiat si motzul fie-mii si apoi am dat o masa.

Mergi la inceput