TaiChiChuan - un sport pentru toate varstele

TaiChiChuan - un sport pentru toate varstele | Autor: claudiu75ro

Link direct la acest mesaj

Se spune ca sunt multe drumuri ce urca spre varful muntelui. Varful este unul insa. Drumurile sunt mai lungi , mai scurte, sinuoase sau line insa fiecare urca si trebuie sa depui un anume efort personal. Nu poti scapa de asta. Poate ca e bine si in natura lucrurilor sa fie mai multe drumuri mai multe metode de a ajunge la adevarul final. Suntem atatea suflete si fiecare avem gusturi mai mult sau mai putin asemenatoare astfel incat ceea ce tie iti pare firesc si normal poate fi dificil sau de neinteles pentru altcineva. Ce e unica este insa cautarea noastra. In noi, Natura a asezat in dimineata vietii picatura de infinit, asemeni picaturii de roua stralucind in soare precum un diamant uitat. Uitam apoi de el, de noi, incercand sa fim ceea ce trebuie sa fim in societate si uneori mascand cautarea Infinitului ascuns in noi prin lucruri fara valoare. Cei norocosi pastreaza inca asemeni omului trezit din somn dimineata, o amintire vaga , o amintire ascunsa in emotii si trairi, o amintire pe care memoria nu o poate reinvia si ratiunea nu o poate intelege. Daca nu iti auzi acea chemare spre Infinit din tine, iti vei cara dea lungul vietii sentimentul unei neimpliniri pe care lumea rationala niciodata nu o va pute umple.
Ratiunea este un instrument bun, dar un stapan aspru. Ratiunea nu accepta lucrurile simple. ratiunea nu accepta ceea ce nu poate intelege. Ratiunea protejeaza. Sufletul insa nu rationeaza. Sufletul simte, traieste exista fara sentimentul timpului, sufletul asculta si canta.
Dar ce poti face totusi cand nu iti mai poti asculta cantecul din tine si cu toate astea tinjesti dupa el ?
Cineva spunea ca daca te gandesti la ceva si ti se pare imposibil de realizat sa te gandesti ca sigur in lumea asta s-a mai gandit la acel lucru cineva si poate stie si o rezolvare. India a daruit un sistem valoros de pastrare a sanatatii si de realizare spirituala: Yoga. China a dezvoltat sitemul Taoist de gandire in sanul caruia s-au creat siteme unice de mentinere si prelungire a vietii si sanatatii.. Amerindienii au creat sistemul Toltec de gandire si calea Nagualului. Evreii au pus bazele Kabalei. Crestinii au dezvoltat calea Rugaciunii inainte de ratiune. Si mai departe fiecare dintre noi dezvoltam propiul noustru fel de a simti si de a trai Infinitul ascuns in noi.
Toate civilizatiile au creat ceva aparent unic dar in esenta identic. In toate sistemele, mintea rationala este respectata dar pusa incet la locul ei lasand loc Inimii si sufletului sa vorbeasta.
Mintea lasata in voia ei va fi o moara ce va macina in continuu ganduri , idei, impresii. Mintea controlata, canalizata va macina doar ce trebuie si cand trebuie. Usor de spus mai greu de facut, dar nu imposibil.

Eu pot sa vorbesc doar despre un drum, cel pe care merg acum. Cred ca ceea ce facem ne caracterizeaza mai mult decat ceea ce spunem. TaiChiChuan-ul ca sport iti da voie sa faci ceea ce simti sa fi tu in ceea ce faci.
Sistemul dezvoltat de Taoism pastreaza un echilibru intre suflet si trup, incercand sa mentina trupul cat mai mult sanatos si in viata pentru a putea sufletul sa urce nestingerit pe drumul sau.
Dintre practicile taoiste , TaiChiChuan-ul este varianta ce pastreaza regulile si proportiile sistemului fiind una dintre caile ce urca spre varful muntelui.
Initial creat ca un mod de a transmite o arta martiala unica, taolu-ul de TaiChiChuan a pastrat in timp secrete , ce se releva si acum dupa multe ore de exersat: echilibreaza corpul, pastreaza sanatatea, aduce flexibilitate , relaxare si iti permite armonizarea interiorului cu exteriorul. Acest sport - arta martiala la origine , tehnica de meditatie in miscare si de auto cunoastere, aduce cu fiecare exersare inca o picatura de sanatate si bine in corp.
Metoda prin care aducem mintea in starea in care poate sa intuiasca si sa lase loc sufletului sa inteleaga este la indemana noastra: prin miscarile corpului, miscari facute constient si respectand niste principii de baza se obtine o anumita atitudine exterioara , atitudine care va crea o anume tinuta interioara.
Miscarile se executa lent, circular , intr-un ritm propiu ca un dans cu sine: un dans prin care te regasesti si iti poti pune in valoare ce ai mai bun in tine.
Atitudinea exterioara iti va crea o tinuta interioara fiecare miscare ascunde in spate o anume intentie de exprimare. Te misti pastrand in fiecare clipa constiinta centrului tau. Exprimi din interior , manifesti in exterior.
Trupul si mintea se armonizeaza dansand in propiul ritm. Sufletul simte si intra in armonie cu universul. Restul este doar poezie.
Principiile ce trebuiesc respectate fac apel la starea noastra de relaxare si de veghe constienta. Corpul trebuie reinvatat sa stea, sa se miste si sa asculte. Poate cel mai greu e sa il inveti sa asculte: sa asculte fiacare senzatie din corp sa o constientizeze si astfel picatura cu picatura sa recastigi controlul asupra ta. Incet, incet inveti o noua comunicare cu tine.
Acest sport unic ca sistem acopera o mare parte din nevoile noastre zilnice de miscare, de nemiscare si de relaxare. Desi te misti, miscarile se fac intr-un mod relaxat, placut imbinad miscarea cu nemiscarea. Relaxarea insoteste tot timpul cat se executa taolu-ul (setul de miscari) .
Ce am castigat eu ca sanatate dupa ceva ani de practica ? Am pornit la drum cu probleme de coloana in urma unui accident de masina.. Nu puteam sa dorm decat pe spate , altfel dimineata gatul imi era intepenit. Nu ma puteam apleca sa iau bebelusul in brate(acum e maricel deja) fara sa mi se intepeneasca spatele. Nu am putut accepta situatia si am cautat, cu toata dorinta de ma vindeca. Si sigur daca iti doresti cu adevarat ceva il vei gasi. Nu cautam ceva anume cautam doar ceva care sa imi redea sanatate, flexibilitate si sa imi dispara problemele de coloana.
Dupa cateva luni de exercitii am stiut ca sunt pe drumul cel bun. Acum dupa cativa ani de antrenament zilnic sunt sigur ca am gasit ceea ce trebuie. Exercitiile fizice facute in cadrul antrenamentului se fac incet in propiul ritm, iti permit sa iti atingi limitele si fara a le forta incet sa le depasesti. Incet iti regasesti echilibrul si curajul de a incerca mai mult. In timp mi-am recapatat corpul sanatos , asa cum imi doream si ca bonus am castigat o buna flexibilitate.
Acest sport se poate practica la orice varsta . Probabil copiii sub 10 ani nu pot intelege toate principiile , dar eu cred ca (asa cum totul se invata la copii pina la o anumita varsta) facute in joaca miscarile se pot executa si pot fi un motiv de bucurie si pentru cei mici.
Pentru adulti acest sport aduce cred exact acel ceva ce lipseste in agitatia de zi cu zi: picatura de liniste si momentul de intalnire cu tine insuti. Bunicii isi pot pastra articulatiile in forma si asa cum s-a dovedit de stiinta , isi pot imbunatati echilibrul si sanatatea.
In Bucuresti exista un club de TaiChiChuan bine organizat pe care il recomand (acolo unde am facut si practic in continuare acest sport) . Site-ul lor este :http://www.taiji.ro/cursuri.html .Acest link postat aici duce la pagina de cursuri de pe site-ul lor. Sunt cursuri atat pentru incepatori cat si pentru avansati. Primul curs este gratuit. Merita sa incercati , pentru ca desi am spus multe cuvinte, doar daca veti vedea cu ochii vostri veti intelege. E ceva asemanator cu a va descrie in multe cuvinte un tablou : ... pina nu il vedeti nu veti sti exact cum arata.
Succes!