Insarcinata 6+ , angajata in Ro si Germania.

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns kariguld spune:

fetele ti-au raspuns foarte la obiect. eu vreau sa mai adaug ceea ce spunea si maraki ca trebuie sa renunti la asigurarile din Romania. cand incepi sa traiesti aici si sa-ti faci actele ptr nastere si Elterngeld, nemtii te verifica daca primesti bani si din Romania.

selbststanding-ul se face pe loc, la Ordnungsamt. atentie la toate hartiile pe care le primesti, la ce semnezi, ce formulare completezi, ce declari pe ele.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CRYSSAaa spune:

Multumesc muuult pt. raspunsuri.
Acum am idee de ce se primeste pt copil. Noi inca nu am anuntat ca sunt graviduta (vrem sa-i auzim mai intai inimioara, sa facem testele sa vedem ca tot e ok si dupa ne hazardam in a da sfoara in tara).
De-aia nu pot intreba nici la Resurse Umane, nici prietenii apropiati.
Si totusi, desi e devreme, am 1 mie de intrebari. Va multumesc ca imi oferiti sansa de a dicuta cu cineva si de a primi sfaturi si indicatii

Asadar, daca se va putea as opta sa primesc Concediu de crestere copil din Ro (unde am lucrat peste 5 ani) si alocatie de copil sau ce se mai da (daca se poate) din Germania, copilul avand cetatenie germana.
E clar ca actele trebuie sa le trimit si la munca. Cand ziceam ca Ro nu va sti de copil ma rrefeream la cetatenie si inregistrarea lui in Romania.
La firma din Germania, fiind la inceput, nu e frumos sa le cer sa imi plateasca prenatal, zic mersi pt. contract si asigurarea de sanatate.
Serviciul imi permite sa pot lucra foarte bine de acasa si pe e-mail.

Stiu o familie din Ro, el lucreaza in Germania si sotia s-a mutat dupa el cand era insarcinata in 7 luni (cand a intrat in Ro in prenatal).
La ea e un pic diferit un pic pt ca, copilul e roman, desi nascut in Germania si ea nu lucra decat in Ro. Oricum, are concediu de copil din Ro, desi copilul e nascut in Germania si stau in Germania. Poate a trimis actele prin posta sau poate a vorbit cu vre'un doctot in Ro. O sa o intreb.

Cat despre acomodare, nu imi fac probleme. Stiu ceva nemteste, mergem lunar in Germania (de 2 ani), uneori si 1 saptama pe luna.
Avem prieteni, casa, vorbesc cu vecinii, etc. Al meu fiind de acolo, am fost si eu primita foarte bine in gasca/familie.
Iar soacra sigur va fi in al noualea cer cand va auzi de copil si ma va ajuta cu spitalul, moasa, etc, doar e din oras si stie tot. Iar soacrele nemtoaice nu au nici o legatura cu ale noastre, ne invita la cafea, mic dejun, vine pe la noi (numai dupa ce anunta), ne ia cate un cadou mic din vacante dar nu isi baga si mainile si picioarele in viata noastra.

5+

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui CRYSSAaa

Asadar, daca se va putea as opta sa primesc Concediu de crestere copil din Ro (unde am lucrat peste 5 ani) si alocatie de copil sau ce se mai da (daca se poate) din Germania, copilul avand cetatenie germana.

din ceea ce cunosc eu, cred ca asta nu se poate. din moment ce traiesti aici si primesti bani ptr copil de aici. sfatul meu, cred ca si alte fete sunt in asentimentul meu, e bine sa vaslesti la o singura barca. nemtii daca te miros cu ceva, ca primesti bani si din RO, iti iau banii inapoi si e posibil sa nu-ti mai dea alta data.

Citat:
La firma din Germania, fiind la inceput, nu e frumos sa le cer sa imi plateasca prenatal, zic mersi pt. contract si asigurarea de sanatate.

nemtii nu gandesc asa. iar un copil nu e un lucru de ascuns, e bine sa fie totul le vedere. sfatul meu.

ceea ce au facut altii, e problema lor. ca traiesc in Germania si primesc bani din RO ptr copil si-au asumat-o singuri. repet, eu nu sfatuiesc pe nimeni la asta.

Mergi la inceput

Concediul meu cred ca ar trebui sa tina de locul meu de munca. Si e una.
Copilul are alte drepturi si e alta chestiune.
Nu cred ca sunt legate una de alta. Cel putin asa gandesc eu.

Dar, una e ce presupunem si credem, alta e ce spune legea.
Nu e vorba de inselat pe nimeni, nu intentionez sa fac asta.
Vroiam sa stiu ce ofera statul German unui copil neamt.
Am inteles ca mamei ii ofera ceva doar firma, iar la mine e exclus,deoarece firmei din Germania nu o sa ii cer prenatal, dupa 6 luni de lucru, din principiu si cred ca si nemtii au principii.

Oricum, vreau sa vad ce e legal si dupa o sa decidem ce e mai bine pt copil si pt familia noastra.Ca orice om, cred.

5+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nadaflorilor spune:

Citat:

......

Asadar, [b]daca se va putea as opta sa primesc Concediu de crestere copil din Ro (unde am lucrat peste 5 ani) si alocatie de copil sau ce se mai da (daca se poate) din Germania[/b], copilul avand cetatenie germana.
E clar ca actele trebuie sa le trimit si la munca. Cand ziceam ca Ro nu va sti de copil ma rrefeream la cetatenie si inregistrarea lui in Romania......

5+

faptul ca ai lucrat peste 5 ani in romania e apa de ploaie daca nu ai realizat venituri salariale ultimele 12 luni (inaintea nasterii)... puteai sa fi lucrat doar cele 12 luni fara intrerupere (demisie, lichidare, concediu fara plata) si aveai dreptul ...daca nu s-au platit contributii la bugetul statului pentru tine 12 luni inaintea nasterii nu primesti CIC (eu mi-am dat demisia in mai, nasc in decembrie..rezulta 0 drepturi din partea statului roman si am muncit ...mai mult de 5 ani in romania).... trebuie sa te asiguri ca vei primi salariu (sau ca vei avea contributii platite la bugetul statului aceste 12 luni pana in nasterea copilului)...

prietena ta care s-a mutat in germania in luna a 7-a, avea deja treaba rezolvata cu medicii din romania, fiind deja in prenatal (ca asa inteleg de la tine), depasise anumite bariere, ea doar astepta nasterea in sine... dupa nastere dosarul pentru cic nu cred ca trebuie sa-l depuna mama personal...il poate depune si taticul (fetele care au facut-o deja poate iti spun concret cum stau lucrurile)

apoi ca sa faci dovada ca exista un copil acesta trebuie sa fie inregistrat chiar daca nu ceri alocatie, nu cred ca e suficient certificatul de nastere german, trebuie transcris (dupa traducere, legalizare si ce o mai trebui, ca nu stiu care sunt regulile in privinta actelor emise de statul german, se merge la oficiul starii civile din romania unde se cere transcrierea in limba romana, practic se emite si un certificat de nastere romanesc....

uita-te la sectiunea "juridice" a forumului poate gasesti ceva informatii mai la obiect in ce priveste situatia ta

In rezumat, pentru CIC:
- 12 luni venituri neintrerupt in romania pana in nasterea copilului
- dupa 7 luni sa ai un medic roman care sa-ti dea certificat ptr prenatal, (asta inseamna discutat deschis cu medicul sa stie de cate ori va avea sansa sa te vada la usa lui si ce ii ceri, se poate sa iti ceara sa mergi la un ginecolog roman pentru urmarirea sarcinii - macar o vizita trimestriala, nu toti medicii de familie accepta documente emise de medici din alte state)
- de preferat sa nu faci lucruri la limita legii, cum zice si kariguld (ex: in romania esti in medical , in germania muncesti ca nu ai nici o problema), daca le faci sa le faci pe riscul tau

Nina, 33s+,
AMR minim 31 zile

Mergi la inceput

Citat:

Concediul meu cred ca ar trebui sa tina de locul meu de munca. Si e una.
Copilul are alte drepturi si e alta chestiune.
Nu cred ca sunt legate una de alta. Cel putin asa gandesc eu.

Dar, una e ce presupunem si credem, alta e ce spune legea.
Nu e vorba de inselat pe nimeni, nu intentionez sa fac asta.
Vroiam sa stiu ce ofera statul German unui copil neamt.
Am inteles ca mamei ii ofera ceva doar firma, iar la mine e exclus,deoarece firmei din Germania nu o sa ii cer prenatal, dupa 6 luni de lucru, din principiu si cred ca si nemtii au principii.

Oricum, vreau sa vad ce e legal si dupa o sa decidem ce e mai bine pt copil si pt familia noastra.Ca orice om, cred.

5+

eu ti-am spus ce spune legea, nu de la folclor citire.
daca tu iti iei concediu de nastere de la locul de munca din RO, figurezi acolo in evidente ca esti in CIC. iar aici esti angajata.

statul german ofera aceleasi drepturi tuturor copiilor nascuti aici. cu diferenta ca unii au prin nastere cetatenie germana, daca mama sau tatal sunt nemti. copilul primeste alocatie, iar parintii primesc Elterngeld un anumit timp. a explicat bine aschiutza in mesajul ei.
Elterngeld primesc si mamele care nu au lucrat in Germania niciodata.

eu nu am spus ca vei insela pe cineva. repet, tot ce ti-am spus se bazeaza pe lege.

Mergi la inceput

1. lucrez si acum in Ro, lucrez de 5 ani, neintrerupt si am salariu destul de bun (mult mai bun decat putinul pe care il castig acum in Germania), de-aia vreau concediu de aici. Si voi lucra aici pana intru in prenatal.

2. Deoarece am asigurare de sanatate in 2 state, banuiesc ca pot fi luata in evidenta in ambele, de 2 medici diferiti. E dreptul meu deoarece platesc ambele asigurari. Nu cred ca daca ti se da concediu prenatal de un doctor sunt obligata sa nasc cu el.
Sarcina va fi supravegheata pana la 7 luni in ambele parti, probabil mai mult in Germania ca aici cam platesti tot, urmand sa nasc in Germania din motive lesne de inteles.

3.In Germania voi incerca sa intru si acolo in concediu, dar cumva neplatit, sau ceva de genul. Daca imi dau demisia pierd asigurarea si micul serviciu, si nu imi convine. Nu stiu cum voi face exact.

4. Prietena nascuse in Germania, si certificatul de nastere era tot in germana. Nu cred ca e asa de dificil de tradus un act. O sa o intreb cum a trimis dosarul in Ro. Sunt multe mamici care nasc in alt stat, nu te poate obliga nimeni sa nasti in Romania. Cred...

5.Iar concediul de copil se da mamei, nu ar trebui sa conteze unde e nascut copilul sau ce cetatenie are, ci faptul ca in certificatul de nastere la mama sunt trecuta eu, nu?

Offf...complicata poveste cand nu stiii ce spune legea.
Mersi oricum ca va bateti capul cu mine.

Stiu ca e complicata situatia, de aia v-am si cerut parerea.

5+

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui kariguld
eu ti-am spus ce spune legea, nu de la folclor citire.
daca tu iti iei concediu de nastere de la locul de munca din RO, figurezi acolo in evidente ca esti in CIC. iar aici esti angajata.

Problema mea e ca am salariul mult mai mare in Ro si voi naste in Germania.
Din ce zici tu insemmna ca nu mai ai voie sa ai 2 locuri de munca daca ramai gravida. Refuz sa cred ca nu e o forma legala sa rezolve asta.
Adica, sa imi dau demisia din una din parti ca sa impac situatia? Nu mi se pare corect sa mi se ceara asta.
Vreau sa intru in concediu in ambele parti, dar sa fiu platita doar de o parte, la alegerea mea (in functie de salariu, normal)

Citat:
citat din mesajul lui kariguld
statul german ofera aceleasi drepturi tuturor copiilor nascuti aici. cu diferenta ca unii au prin nastere cetatenie germana, daca mama sau tatal sunt nemti. copilul primeste alocatie, iar parintii primesc Elterngeld un anumit timp. a explicat bine aschiutza in mesajul ei.
Elterngeld primesc si mamele care nu au lucrat in Germania niciodata.

Al meu are tatal neamt, deci va fi cetatean neamt. Statul sa ii dea ce e legal. Vroiam sa stiu ce.
Eu nu vreau pt mine nimic de la statul german, decat sa beneficiez asigurarea de sanatate ca orice salariat, si sa imi reiau serviciul dupa.

5+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andacos spune:

Crisya,situatzia e simpla,trebuie doar sa renuntzi la una din partzi!

Sau ma rog ,impropriu spus sa renuntzi,sa acceptzi completarea!

Deci ori renuntzi complet la drepturile banesti din Germania sau Romania,sau le acceptzi pe ambele,insa in Germania vei primi doar completarea diferentzei din Romania!

Situatzia e un pic neclara si neclaritatea cam lasa loc discutziilor in general,nu prea vad cum ai putea fi tu angajata si in Romania si in Germania concomitent,te rog s anu iei personal lucrurile astea sunt doar intrebari pe care si le poate pune un functzionar la ghiseul nemtzilor!

Ce tip de contract ai tu in Germania,cite ore pe saptamnina?Ce tip de contract ai tu in Romania,de-tzi permite sa ai timp pentru Germania?

In rest ,tzi-au fost date toate ,absolut toate informatziile de care ai nevoie!

Dana

www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit

Mergi la inceput

Crissa, in ultimii ani am ajutat destui oameni cu actele pe la diverse forumuri in Germania. ceea ce doresti tu nu se poate. stiu sigur si precis ca atunci cand soliciti alocatie ptr copil nascut aici si Elterngeld statul german te verifica. poti sa le duci si acte in limba romana, ei au traducator.
in formularele pe care le completezi peste tot te intreaba daca mai primesti bani ptr copil din tara de unde provii. si trebuie sa spui acolo JA oder NEIN. si daca spui JA, trebuie sa si declari cat primesti.

ti-a explicat deja mai sus nadaflorilor cum e cu concediul de crestere a copilului in Romania.

daca tot te vei muta din Romania de ce continui sa platesti contributii in doua locuri? esti constienta ca ce platesti in RO se duce si nu mai vezi inapoi. macar plateste aici, ca viata ta va fi aici si beneficiezi de tot ce-ti ofera asigurarea medicala.

Mergi la inceput