De ziua Regelui
Raspunsuri - Pagina 7
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/ch_dana/ch_dana.jpg)
ch_dana spune:
Saskia, pe mine m-au amuzat "argumentele" folosite, care sunau foarte cunoscut. In rest, normal ca fiecare cu optiunea lui. Personal, respect omul Mihai si ceea ce reprezinta el, o pagina de istorie. Iar discursul lui a fost un strop de normalitate intr-un ocean de politicianism. Asa consider eu.
Eu am glumit, in nici un caz nu am fost agresiva, nu vad de ce ai sarit astfel. Dar ma rog, probabil ca viata in Olanda e mai stresanta...iata un motiv bun ca RO sa ramana republica.
P.S. Apropos de "bogatasi notorii": eu provin dintr-o familie de oameni care, plecati de la tara dintr-o familie cu 16 copii, au reusit in RO sa-si creeze bunastare si chiar o mica avere, prin forte proprii si nu prin contracte cu statul, inaintea celui de-al doilea razboi mondial. Te rog sa imi arati cazuri similare in RO actuala si voi fi de acord cu tine ca regimul actual e mai bun decat cel trecut.
Dana & Amelia (21.06.2011)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
saskia spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ch_dana Saskia, pe mine m-au amuzat "argumentele" folosite, care sunau foarte cunoscut. In rest, normal ca fiecare cu optiunea lui. Personal, respect omul Mihai si ceea ce reprezinta el, o pagina de istorie. Iar discursul lui a fost un strop de normalitate intr-un ocean de politicianism. Asa consider eu. Eu am glumit, in nici un caz nu am fost agresiva, nu vad de ce ai sarit astfel. Dar ma rog, probabil ca viata in Olanda e mai stresanta...iata un motiv bun ca RO sa ramana republica. ![]() ![]() P.S. Apropos de "bogatasi notorii": eu provin dintr-o familie de oameni care, plecati de la tara dintr-o familie cu 16 copii, au reusit in RO sa-si creeze bunastare si chiar o mica avere, prin forte proprii si nu prin contracte cu statul, inaintea celui de-al doilea razboi mondial. Te rog sa imi arati cazuri similare in RO actuala si voi fi de acord cu tine ca regimul actual e mai bun decat cel trecut. Dana & ![]() |
Si concret cu ce i-a ajutat monarhia, au primit favoruri de la rege? Daca erau intr-o republica precum Franta nu reuseau sa faca avere?
ch_dana spune:
La vremea aia, nu, nu cred. De fapt, nici acum nu cred ca i-ar ajuta traiul in Franta, dintr-un motiv foarte simplu: oportunitatile de afaceri din Vest sunt mult mai restranse decat la noi.
Bun cuvant "concret": are cineva un calcul din care sa reiasa ca administratia prezidentiala e mai ieftina (dpdv al cheltuielilor bugetare) decat anturajul regal ? Asta ar fi dupa mine un argument imbatabil.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Lali/Lali.jpg)
Lali spune:
S-a scris inainte ca mai nou e in trend sa fii monarhist.
Nu cred ca e asa.
Sunt foarte multi cei care au vazut in discursul si aparitia regelui o stare de normalitate si demnitate INEXISTENTA in randul politicienilor romani, fie ca e vorba de putere sau opozitie.
Nu inseamna ca acesti oameni au devenit monarhisti peste noapte si nici nu trebuie judecati atat de in viteza si aspru. Pana la urma este vorba de acei oameni care ar dori sa existe cineva la conducerea tarii care sa tina cont de alte valori in afara de isterie generala, acuzatii reciproce si o gramada de bani cheltuiti aiurea. Din pacate nimeni de pe scena politica nu mai respecta nimic din ceea ce ar trebui sa respecte.
In plus regele, la varsta lui, a dovedit inca odata prin prezenta atator capete incoronate ale Europei la aniversarea lui ca este respectat si in exterior. Acesta este un alt moment in care s-a ridicat peste politicienii actuali care nu cred ca pot obtine asa ceva.
Nu, nu sunt monarhista dar din oferta republicana prezenta nu pot alege nimic. Iar pentru ca in acest moment nici monarhia nu este o optiune nu trebuie sa judec toata istoria monarhiei in Europa ca sa spun ca il respect pe Regele Mihai.
Asa ca este nevoie de niste nuante inainte de a ne pune eticheta pe frunte si de a ne da lectii de istorie.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Rufus/Rufus.jpg)
Rufus spune:
citat din mesajul lui saskia Eu una am vazut ca e de bonton in Romania sa zici ca vai regele, rauri de lacrimi, de la oameni care evident ca nici macar nu au trait atunci si nici din familii e bogatasi notorii nu vin. Dar cum ziceam e un trend si de ziua regelui fu netul plin de linkuri cu discursul, hop si asa. Cum de zici ca nu esti monarhist cum esti privit ciudat, vorbesc doar de Romania acum, unde observ ca e tradare de tara si neam daca vii si le spui ca vai se poate si fara Rege ![]() |
Nu prea stiu unde vezi tu bontonul asta, poate de acolo unde traiesti sa se vada asa; respectul oamenilor pentru monarhie nu sta in faptul ca au trait sau nu "atunci", sau vita nobila din care se trag. Si omul simplu, tanar, din zilele noastre, poate simpatiza monarhia din varii motive si chiar o fac fara rauri de lacrimi, poate ca cei tineri, fara sange albastru, nu mai tin ca mine, ca tine sau ca altii ca noi, la "trenduri" si pot umple netul de pareri poro-monarhie doar din convingere.
Se poate fara Rege, evident ca se poate, dupa cum se vede se poate prost si nu-i vina celor care simpatizeaza monarhia sau chiar o vad o buna alternativa ca lucrurile stau asa.
Dar daca tot vorbesti de trend, eu m-as bucura sa fie asa, adica lumea sa aprecieze modestia, bunatatea, patriotismul, onestitatea, verticalitatea Regelui Mihai care razbat nu numai din ultimul discurs si sa le aplice "intr-un trend" sustinut.
Rufus, Tora si iadele
![](foto.gif)
ruxandra_sb spune:
Sunt monarhista de cand ma stiu.. am fost crescuta drept una . Si cunosc vremurile acelea din povestirile bunicilor, a celorlalti membri ai familiei si apropiatilor. Oameni diversi, cu povesti diverse... mi-a placut sa-i ascult.
Bunicul baiat de tarani saraci, dar silitor si dornic sa invete.. terminat scoala, liceu, facultate.. trimis de regatul Romaniei la specializare cu bursa in afara, intors inapoi si facut treaba aici.
Nu ma amagesc, si regii sunt tot oameni, cu slabiciuni mai mici sau mai mari.
Dar sunt crescuti in spiritul unei datorii, sunt pregatiti de mici sa-si asume un rol. Acela de a reprezenta, la cel mai inalt nivel, un popor - poporul lor.
Apoi relatiile cu celelalte Case Regale europene. Intr-un fel este perceput un Rege de catre ceilalti sefi de stat-regi, si cu totul altfel un presedinte.. care azi e, maine dispare.
Apoi inrudirile..
Si mai cred ca intretinerea unei curti regale, cu tot fastul aferent, este mai ieftina decat schimbarea "gastii prezidentiale" odata de cativa ani. Cu tot ceea ce stim ca inseamna asta.. cheltuielile vazute, dar mai ales nevazute .
AB_AC spune:
citat din mesajul lui ruxandra_sb Dar sunt crescuti in spiritul unei datorii, sunt pregatiti de mici sa-si asume un rol. Acela de a reprezenta, la cel mai inalt nivel, un popor - poporul lor. Apoi relatiile cu celelalte Case Regale europene. Intr-un fel este perceput un Rege de catre ceilalti sefi de stat-regi, si cu totul altfel un presedinte.. care azi e, maine dispare. Apoi inrudirile.. |
Primul argument reprezinta o dorinta. Toti avem copii si toti incercam sa-i crestem in valorile noastre si rata de success nu-i prea mare.... asa si la regi.
Iar relatiile caselor regale... asa o mini mafie cu palarii? Prestanta e buna si ea, dar talentul economic e singurul important. Uite ce president placut avem in US. Barbat bine si politicos prin comparatie cu predecesorii, dar la ce folos? O albit si el si noi...
Legat de Argumentul lui Tanti Z a nu se confunda efectul si cauza. In tarile cu nivel de trai ridicat un guvern/monarhie poate sa fie mai conservator. De exemplu tunisienii si marocanii s-au revoltat inaintea sauditilor....
Topicul asta plin de exemple e de indexat la "If you torture the data long enough it will eventually confess."
Eu sunt anti-monarhista si un fervent adept al meritocratiei. Nu asteptati sa vina de sus schimbarea... cand ati facut ultima oara ceva pentru scoala la care invata copii vostri? Dar pentru parc, dar pentru batrani, dar pentru un necunoscut... Schimbarea vine din comunitatile mici e singura modalitate de a avea lideri... nu sa-i cresti in palate ci sa-i ajuti sa se ridice pe cei pe care i-ai urma. Politica nu-i pentru altii.
ch_dana spune:
Topicul asta era de fapt un la multi ani de ziua unui om, nu o dezbatere republica vs.monarhie. Dar s-a deviat...
Tarile cu cel mai ridicat nivel de trai din Europa sunt Norvegia si Luxemburg, daca nu ma insel. Si acolo nu prea s-a revoltat nimeni.
Nu stiu daca ai observ at, dar meritocratia nu prea exista nicaieri in lume aplicata la politica. Singurul "meritocrat" care-mi vine acum in minte e Angela Merkel, restul sunt genul bufon impaunat (Sarkozy) sau bufon pur si simplu (Berlusconi). Cat despre SUA...ce ziceai, ca politica nu e pentru altii ?
Se pune ca am donat 50 $ pentru proiectul unui american care incearca sa gaseasca un leac contra jigodiei canine (distemper) ? Trebuie sa recunosc ca mai degraba m-au ajutat straini (oameni din alta tara) decat conationalii mei, de aceea inteleg sa fac si eu la fel.
AB_AC spune:
citat din mesajul lui ch_dana Nu stiu daca ai observ at, dar meritocratia nu prea exista nicaieri in lume aplicata la politica. Singurul "meritocrat" care-mi vine acum in minte e Angela Merkel, restul sunt genul bufon impaunat (Sarkozy) sau bufon pur si simplu (Berlusconi). Cat despre SUA...ce ziceai, ca politica nu e pentru altii ? ![]() Se pune ca am donat 50 $ pentru proiectul unui american care incearca sa gaseasca un leac contra jigodiei canine (distemper) ? Trebuie sa recunosc ca mai degraba m-au ajutat straini (oameni din alta tara) decat conationalii mei, de aceea inteleg sa fac si eu la fel. ![]() |
Prea putin conteaza ce au facut altii pentru tine... ti-l citez pe Kennedy:
"My fellow Americans, ask not what your country can do for you -- ask what can you do for your country."
http://www.youtube.com/watch?v=VB6hLg3PRbY
Nu ajuti ca sa fii ajutat ci ca sa faci lumea mai buna pentru copii nostri ai tuturor.
Ajutorul dat inapoi nu e ajutor la randul lui ci datorie morala.
Si btw. ajutor in scriptele mele inseamna macar 1% din ce castigi, preferabil vreo 10%. Si daca nu-s bani poti ajuta cu timp si munca. Totul e sa vrei. Daca nu vrei, nu te obliga nimeni, dar n-ai nici un drept moral sa te plangi ca nici altora nu le pasa de tine. Indiferent cat ai fi de sarac in .ro sunt altii mai saraci ca tine in lume.
Legat de ce e si ce nu e meritocratie... succesul social in diferite tari arata diferit. Sarko n-ar fi fost ales veci in Germania, dar nici Merkel in Franta. Nu-mi place Sarko, iar Berlusconi imi pare detestabil... dar stii ceva... cetatenii acelor tari ii pot schimba. In plus mie nu-mi place nici Merkel. Dar daca nu-mi place pot pune umarul la schimbarea lor.
ruxandra_sb spune:
citat din mesajul lui AB_AC Prestanta e buna si ea, dar talentul economic e singurul important. Uite ce president placut avem in US. Barbat bine si politicos prin comparatie cu predecesorii, dar la ce folos? |
Regele/Regina unei tari nu trebuie sa dovedeasca geniu economic. Asta este in primul rand treaba prim-ministrului/guvernului si apoi a parlamentului.
US nu se pot compara cu majoritatea tarilor europene. Presedintele US are functie executiva, spre deosebire de marea majoritate a regilor/reginelor/presedintilor europeni.
Denn die Ferne ist niemals dort, wo man sich befindet. (Janosch)