Pilota cu puf "migrat", cum sa-l repozitionez?
Am pus pilotele copiilor pe pat pe orizontala, la gandul ca se dezvelesc, le cad din pat, etc. si m-am trezit ca, in timp, puful (sau poate sunt pene taiate) a migrat spre margini iar mijlocul a ramas gol. Nu stiu cum a reusit sa scape printre cusaturi (pilota este trasa la masina in patrate pe toata suprafata) si oricat as scutura-o nu reusesc sa-l aduc in centru.
M-am uitat la o alta si cusaturile vad ca nu sunt pe toata suprafata ci, din loc in loc, ca un fel de cruci/labirint. Ma gandesc sa o desfac pe cea cu probleme din loc in loc si sa redistribui puful scuturand-o, dar poate aveti alte idei??!
Apoi, dupa ce rezolv, as vrea sa le asez pe pat normal, pe verticala, dar cum sa evit sa le cada noaptea? Deocamdata am pus la picioare (intre pilota si tablia patului) 3 jucarii de plus mai grasane , cu gandul sa o intepenesc cat de cat. Parca vad ca-i gasesc cu pilota pe jos dimineata. Voi cum faceti? Paturile sunt in mijlocul camerei...
La tzara americana (poze)
"Un fluture (de noapte) pe zi si alte " (tot poze)
Raspunsuri
msl1 spune:
Ml, la pilota te referi la plapuma? sau la un fel de salteluta ce pui sub cearceaf ca sa fie mai moale? (nu stiu ce inseamna pilota exact) daca te referi la plapuma/patura, eu imbrac copii gros iarna in pijamale de flanele groase pt ca la fel le gasesc si eu in mijlocul camerei... dar am inteles ca la perini poti redistribui umplututra cind le bagi in uscator cu mingi de uscator, ma gindesc ca la plapuma nu merge tot asa?
(plapuma de puf nu e alergena?ca am inteles ca nu e sanatos sa folosesti puf in nimica?)
CorinaDani spune:
a fost scumpa pilota cu pricina ? nu ar fi mai simplu sa cumperi una noua, in loc sa te chinui s-o "repari" pe cea veche ?
teoretic, ai putea proceda cum ai scris. e clar faptul ca acele patrate cusute sunt de fapt doar complet trasate pe una dintre fete, asadar exista si zone fara cusatura, pe unde a fugit umplutura. cam asa pateam si eu cu o geaca de-a sotului meu, dupa fiecare spalare umplutura se aduna in partea de jos, spre tiv. in final, geaca respectiva a ajuns la donatii...
ca sa nu mai cada pilota din pat, ai putea s-o prinzi de coltul de sus, cu un elastic, agatat sa zicem de un carlig-ventuza lipit pe marginea patului.
olympia spune:
Lorena, o idee ar fi sa o speli si sa o usuci agatand-o diferit, intai de-o margine, apoi peste ceva timp de cealalta, tot scuturand-o si la final cand e aproape uscata, pusa pe un plan orizontal. Daca insa cusaturile nu-s complete problema va reapare. Eu spalam asa o geaca cu puf si mergea, intai o agatam de partea de sus si avea si manecile prinse sus in carlige, apoi o scuturam si o prindeam invers si lasam manecile sa atarne iar la sfarsit, cand era doar putin umeda, o puneam orizontal pe un gratar.
ML spune:
MSL, da, comforter sau plapuma din puf/fulgi (eu cand spun plapuma ma gandesc mai mult la cea umpluta cu lana, cum erau cele din Ro).
Le pun pijamale groase, dar la inceputul noptii este cald apoi prea rece dimineata in anumite zile (facem focul cand este f. frig, nu-mi place caldura de pompa, ca-mi usuca gatul si nasul si-i precum vantul vajaind prin casa ).
Stiu ca poti deveni alergic la puf sau pene, noi nu suntem (mi-am zis ca daca am supravietuit la mama mare la tara cu perne de puf si plapuma cu lana aduse direct de la sursa :), n-am ce pati aici cu toate super curatate si sterilizate sau ce le-or mai face ei... vad ca si copiilor le este bine, sotul la fel).
Corina, sunt destul de scumpe, nu vreau sa cumpar altele (am 3 de puf si una cu umplutura sintetica). Ma voi uita si pe dos, am impresia insa ca sunt cusute pe ambele fete. Au stat jucariile la picioarele copiilor :), cred ca le voi folosi in continuare in loc de ventuze, sunt si dragalase cum le ies doar capusoarele si labutele.
Olympia, ar fi cel mai bine cum spui, dar nu incape in masina iar laundromat este o mizerie crunta, nu indraznesc sa o duc acolo. Poate la vara, spalata de mana in cada (desi este curata), daca ma ajuta barbatul sa o ridic si sa o pun pe sfoara afara.
Dar punand cap ca cap ce spui tu cu mingiile lui MSL (multumesc de idee) am s-o pun in uscator cu mingii de tenis si apoi o sot afara si o agat de marginile bombate intre doua sfori, poate conving puful sa se deplasesze si mai mult, desi, ar ajuta sa fie umed, imi inchipui...
Am citit intre timp pe Net in engleza si altceva, sa o bati cu o coada de matura :), asa se facea pe vremea bunicilor americane. Din pacate eu n-am stiut cu se intretine o pilota , copiii au sarit pe ea, n-am scuturat-o zdravan ca sa redistribui puful si acum m-am trezit ca a luat-o la vale.
Multumesc mult tuturor, sa vad ce rezolv cu mingiile, sau matura :).
cleo78 spune:
e posibil sa nu fi fugit puful pe margini, ci sa se fi tasat acolo in centru, datorita presiunii.
Asa ca incearca spalat si batut. Eu o sa spal zilele aste o pilota la masina de spalat (dar e ieftina, si e din aia antialergenica, sintetica). Va zic ce a iesit - voi folosi viteza mica de stoarcere.
rkarmen spune:
pentru a nu mai cadea pilota baga o margine sub saltea,pentru a reaseza puful nu stiu
ML spune:
Cleo, se poate sa fie tasat puful, desi mi se pare ca a fugit pe margini. N-am facut nimic deocamdata. Adica am cumparat mingii de tenis, le mai las la aerisit sa iasa mirosul de plastic:).
Imi este frica sa o bag la masina, nu neaparat ca s-ar strica pilota, ci ca raman fara masina. Daca o spal (doar de mana, in cada), la vara incerc. Am pus zilele astea o jacheta usurica de-a barbatului la masina, mai avea putin si iesea pe usa afara de zgaltaiala. Nici gand sa incerc cu monstrul de plapuma. Apoi nu incape...
Karmen, multumesc, vad ca jucariile isi fac cu brio meseria :).
ML spune:
M-ai mobilizat, Cleo, asa ca am scos-o afara ieri (dupa ce a stat in uscator cu 3 mingii de tenis pentru 45 minute si nu s-a petrecut nimic notabil) si am prins-o cu carlige pe sforile de rufe.
Fiind soare am putut sa vad si mijlocul, nu era nici un puf acolo, nici turtit nici pufos:).
Prin urmare, am batut-o timp de o ora pana mi-au sarit creierii cu o racheta de la jocul copiilor :) (nu gasesc batator pe-aici).
Nu este "asezata" cum era noua, dar, in fine, am vazut patratele mijlocului umplute din nou cam pe 3/4.
Am si pus-o la loc pe patul fetei, nu s-a plans de frig, deci a functionat metoda.
Daca mai sta vremea buna am s-o scot iarasi la batut (imi place ca, afara, se vede in soare daca si cat se deplaseaza fulgii sau nu).
Invatare de minte sa le intind pe pat cum trebuie, nu de-a curmezisul, si sa trimit copiii la sarit pe-afara nu pe ele.
CorinaDani spune:
dupa ce reusesti sa umpli patratelele cu puf, poate n-ar fi rau sa cosi niste nasturi haiosi/multicolori pe pilota, din loc in loc, astfel incat sa inchizi portiunile acelea prin care puful evadeaza.