A murit Ion Diaconescu
![](images/user_woman.png)
Nepot al liderului taranist Ion Mihalache, Ion Diaconescu a intrat in PNT in 1936. PNT. Destinul avea sa-i reuneasca pe unchi si nepot in cea mai cruda, dar si "cea mai mare scoala a neamului romanesc", inchisorile comuniste. Tot acolo aveau sa fie impreuna cu seniorul Corneliu Coposu.
In cei 17 ani de temnita, Ion Diaconescu a trecut prin cele mai cumplite puscarii, de la Aiud pana la Ramnicu Sarat. Dar nu s-a aplecat niciodata in fata torturilor. In ultimele zile de viata gandul i-a fost tot la situatia din tara si la partidul caruia i-a dedicat tineretea, sanatatea si linistea sa si a familiei: "Daca pot, iti mai dau si farama de sufletel pe care o mai am pentru a salva partidul".
Despre atmosfera de la Ramnicu Sarat
Ion Diaconescu: "Masurile de izolare, neintalnite nici la securitate, depaseau orice inchipuire, detinutul nu trebuia sa mai vada nici o alta fiinta omeneasca, in afara de gardianul din tura care isi indeplinea serviciul matinal, fara sa-ti adreseze nici un cuvant. Cei care serveau mancarea erau niste plantoane de drept comun dar, in cinci ani si jumatate cat am stat acolo, n-am zarit pe nici unul, nici macar odata. Nimeni nu intra de unul singur in celulele noastre, ci intotdeauna insotit macar de gardianul de serviciu, ca sa nu se creeze posibilitatea unor discutii de la om la om...se pusese la punct un sistem draconic pentru a ne distruge toate resorturile sufletesti. Adica cei ce supravietuisera perioadelor de exterminare prin foamete si torturi urmau sa fie acum distrusi psihic prin aceste nemaiintalnite masuri de izolare. Dar ticalosia n-a avut nici o limita, din contra, cu cat un detinut era socotit mai important, cu atat tratamentul era mai dur, adica era socotit un dusman periculos pentru regim si trebuia lichidat intr-un mod oarecare."
Corneliu Coposu:"Fiecare detinut fiind singur in celula, nu avea deloc lumina naturala.. ...fierastruica celulei era in permanenta oblonita pe dinafara ca sa nu se poata vedea cerul. De altfel, geamul era si de neatins la inaltimea la care era situat...In afara de cele 8 ore destinate somnului, cu cine sa vorbesti...Ramnicul Sarat era nu numai cea mai dura puscarie, dar si un fel de inchisoare experimentala, liceu de aplicatie pentru viitoarele cadre ... pentru mentinerea ordinii aplicau ca metoda de disciplina bataia. Intrau in celula cinci-sase gardieni, gealati inarmati cu bastoane si bateau toti detinutii pe rand, fara nici o justificare, pana cadeau jos. Toti detinutii, indiferent de varstei, si de starea sanatatii erau batuti metodic. Regimul acesta nu 1-a ocolit nici pe Mihalache la 82 de ani; nu a fost scutit de bataie nici Pogoneanu, fost director in Ministerul de Externe care, paralizat pe jumatate, nu putea sta in picioare, era batut in pat, culcat.
http://www.hotnews.ro/stiri-cultura-10389232-ion-diaconescu-calvarul-inchisorilor-comuniste-pusese-punct-sistem-draconic-pentru-distruge-resorturile-sufletesti.htm
Denn die Ferne ist niemals dort, wo man sich befindet. (Janosch)
Raspunsuri
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Lali/Lali.jpg)
Lali spune:
Sa-i fie tarana usoara.
Nu stiu daca e off topic dar eu ma intreb cum e posibil ca la diferenta de cateva generatii sa fie o prapastie atat de mare intre politicieni. Cum au putut exista in Romania atatia oameni mai mult sau mai putin cunoscuti public care sa-si sacrifice ani buni din viata sau chiar existenta pentru o idee, un crez.
Am avut onoarea sa cunosc membrii unei familii de taranisti din Maramures care, pentru ca au organizat si ajutat fuga si ascunderea unor lideri politici in padurile Lapusului au fost omorati, au facut inchisoare sau au fost deportati in Baragan. Capul familiei si cel mai mare copil a fost impuscat sub ochii sotiei si a celorlalti copii, una din fete a facut inchisoare de la 16 la 27 de ani iar un alt frate a fost deportat in Baragan.
Acum isi traiesc batranetile unii mai activ, altii mai putin dar cu o demnitate si un respect pentru cei din jur iesite din comun.
Am un imens respect pentru ei .
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Laura25/Laura25.jpg)
Laura25 spune:
Dumnezeu sa-l odihneaca!
Din pacate, raman numai lichelele si oamenii de nimic in politica romaneasca .
Am marfa la bazar umanitar DC
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/My_Lady0091/My_Lady0091.jpg)
My_Lady0091 spune:
R.I.P.!
*Blackmoon Lady
![](smiley_pregnant.gif)
![](zana.gif)
Citat: |
" Daca vrei sa indrumi pe cineva incepi cu invataturile si sfarsesti cu pildele.."-L.A.Seneca |
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Rufus/Rufus.jpg)
Rufus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Lali Nu stiu daca e off topic dar eu ma intreb cum e posibil ca la diferenta de cateva generatii sa fie o prapastie atat de mare intre politicieni. Cum au putut exista in Romania atatia oameni mai mult sau mai putin cunoscuti public care sa-si sacrifice ani buni din viata sau chiar existenta pentru o idee, un crez. |
Buna intrebare.
Recunosc ca si pe mine ma macina dilema asta, cum se poate ca in termen asa scurt, care in istorie nu inseamna absolut nimic, sa se nasca, sa creasca si sa se afirme haite intregi de cu-ve de oameni. Multi pun treaba asta pe "adevaratul spirit" al romanului, dar iata ca Diaconescu si muti, multi oameni ca el demonstreaza contrariul.
Adevarul este ca e o onoare sa fim compatrioti cu astfel de oameni.
Eu zic ca viata lui a durat nefiresc de mult fata de greutatile pe care le-a indurat; dar menirea lui pe lumea asta a fost indeplinita. Cine are ochi de vazut a vazut ca cei care-si aroga tot soiul de merite sunt oameni de carton care vor disparea la prima ploaie a istoriei.
Iar Ion Diaconescu va ramane drept, indiferent de ploi, oferind un exemplu pe care, daca vom vrea, il vom urma.
Odihneasca-se in pace, iertat de Dumnezeu.
Rufus, Tora si iadele
![](foto.gif)