Cum se descopera talentul unui copil?

Cum se descopera talentul unui copil? | Autor: desprecopii

Link direct la acest mesaj

dragilor,

DC a publicat asta materialul: www.desprecopii.com/info-id-3565-nm-Cum-se-descopera-talentul-unui-copil.htm" target="_blank">Cum se descopera talentul unui copil - si, re-citindu-l mi-am dat seama ca are nevoie si de perspectiva parintilor.

Intrebarea mea este deci, cum poate un parinte sa descopere sau sa 'miroase' talentul brut al copilului sau?
Orice parinte isi vede copilul prin lentilele unor ochelari speciali ce deformeaza putin realitatea (lentilele sunt dotate cu dragoste si subiectivism).
Insasi faptul ca propria progenitura mazgaleste pana la epuizare niste foi ajugem sa evaluam schitele demne de un Picasso, poate faptul ca zdranganeste la un pian de jucarie ni se pare ca este un Chopin sau Moga in devenire ... si multe alte pareri

Deci voi, parinti DC - ce parere aveti? CUm putem detecta filoanele de talent ale copilului? Si... cum putem sa scapam de ochelarii de care va spuneam mai sus?



Sanatate si o zi cu soare va doresc!

**************
Linkurile mele: Supereva.ro | Blogul meu | www.facebook.com/#!/desprecopiicom" target="_blank">DC pe Facebook

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns alinuk spune:

imi pun si eu intrebarea aceasta de ceva vreme

... concluzia?

de ochelarii parintelui nu pot scapa .. dar deja m-am resemnat, iar obiectivul principal nu e asta

M-am gandit ca oamenii care se pricep sa faca evaluari pe diferite domenii (recunoscuti in societatea in care traim) sunt o varianta potrivita de a descoperi catre ce are copilul o inclinatie.
Asadar, incercam sa ne aflam in preajma acestora oridecateori avem prilejul:
teatrul national pentru copii
evenimente dedicate copiilor si moderate de profesori
concerte, spectacole
alte programe pe teme de muzica, actorie, sport, etc
fiind receptivi la orice activitati care ar putea sa ne aduca bucurii

Personal imi este foarte clar ca un copil poate fi influentat fara mare greutate si ajunge uneori sa spuna ca preferintele parintilor, anturajului sunt si ale lui..
imaginati-va un copil care de la nastere (si dinainte:)) creste in 'decor' muzical sau artistic... are mari sanse ca drumul lui sa aiba lucruri comune cu zona aceasta
sau altul care va creste pe stadioane, printre meciuri de baschet sa zicem... deasemenea are sanse mari de a urma o cariera sportiva
deloc nu excludem din ecuatie si componeta 'gena'

Tot ce-mi pot propune eu ca parinte este ca, drumul pe care-l vor urma micutzii mei (cu mai mult sau mai putin talent)..indiferent care ar fi acesta, sa rezoneze in mod fericit cu personalitatea lor, cu nevoile si dorintele lor..
Eu as fi fericita sa-mi stiu copiii pe un drum care le va aduce bucurii, satisfactii..indiferent ca se va numi performanta sau nu.


interesanta discutie astept si parerile altor parinti




Alinuk
si ostrogotzii din dotare: Andu mik (2 ani) si Teo voinik (4 ani)

www.meseriademama.blogspot.com/" target="_blank">o mare familie...



............................................................................
Nimic nu-i intamplator!
............................................................................

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gabitza2005 spune:

Daca il luam ca exemplu pe unul dintre cei mai talentati muzicieni ai tuturor timpurilor Wolfgang Amadeus Mozart ajungem la concluzia ca trebuie sa ai si o sansa sa-ti descoperi talentul.
Tatal lui era violonist deci Mozart s-a nascut exact in mediul de care avea nevoie pentru a-si descoperi talentul.
Oare daca se nastea intr-o familie de comercianti, brutari sau fermieri si-ar mai fi descoperit talentul vreodata? Daca da, eu nu cred ca si-ar mai fi descoperit talentul la o varsta atat de frageda.

Cum nici eu nici sotul nu avem sau nu ne-am descoperit talente speciale pentru ca baiatul nostru sa aibe sanse cat mai multe ne-am gandit sa-i facem cunoscute cat mai multe activitati, sa ii oferim sansa sa le practice pe acelea care crede el ca ii plac si in timp poate vom vedea daca are vreun talent anume.


De exemplu de doua luni a inceput sa mearga la fotbal, la insistentele lui, pot sa-ti zic ca nu am avut nevoie de nici un fel de ochelari pentru a vedea ca e total pe langa: nu se misca bine, nu are maleabilitatea pe care o au ceilalti, nu controleaza mingea. Ma consolez cu gandul ca e pur exercitiu fizic care nu poate sa-i faca decat bine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns boticelina spune:

Eu cred ca Mozart daca n-as fi avut acces la muzica ar fi fost foarte bun sau ar fi excelat si intr-un alt domeniu. Eu traiesc cu impresia ca aceasta capacitate este inascuta si-si va gasi o cale de a se exprima. Asa cum inteligenta nu este data de cantitatea de informatii pe care o detii ci de modul in care o folosesti, eu cred ca si talentul, chiar daca e ascuns la inceput se manifesta la un moment dat in conditii propice.

Cand eram mica, lumea zicea ca am talent la desen, mama m-a condus si a cultivat acest talent. Pe la liceu mi-am dat seama ca am mai mult exercitiu decat talent dar fiind o persoana creativa am "jonglat" foarte elegant cu ce aveam.

Pana acum despre propriul copil pot spune cu certitudine unde nu are talent Desi iubeste cantecelele si lalaie dupa mine, n-are deloc ureche muzicala. Simtul ritmului parca e pe undeva dar de reprodus un cantec nici vorba. Nici poezii nu prea poate invata din cauza asta.

Eu incerc sa ii imbogatesc experientele si daca o sa vad (eu sau altii bine intentionati) ca are inclinatii spre un anumit domeniu si ar vrea sa aprofundeze, o voi incuraja.

Cea mai mare dorinta a mea ar fi sa fie bine adaptata social, asta mi se pare cel mai de pret talent chiar daca in lipsa altor talente, ar parea doar ca o condamnare la mediocritate.



Monica si Nancy, 04.07.2008
"If you are unware of your choices, then you have none"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mariana_flo spune:

Fetita mea cea mare (3 ani)are mania stampilatului. Toata ziua imi cere hartii si pune stampile. Nu m-am gandit pana acum ca ar avea vreo inclinatie speciala. Iar mezina (1 an si 3 luni) tranteste mouse-ul cu frenezie. Am ajuns sa-l ascund.

Acum serios vorbind. Cred ca fiecare parinte simte la un moment dat daca pasiunea copilului este mai mult decat joaca.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns miri2007 spune:

Daca vorbim de Mozart, si eu cred ca daca nu s-ar fi manifestat in muzica, ar fi facut-o in alt domeniu.
Sunt numeroase personaliatatile care au excelat (si inca exceleaza) in literatura si jurnalism dar au formatie de matematician, fizician si invers.
Acestea sunt cazuri de genii cu inteligenta multipla.

Daca ne plasam insa pe o treapta un pic mai jos, cred ca un mare rol revin dascalilor, care prin ochiul lor format pot compensa lipsa experientei in familie. Este clar insa ca interesul si experienta parintilor intr-un anumit domeniu dau copilului un plus. Insa nu si talentul. In lipsa unui talent real, aceasta sudoare poate ajunge sa se piarda sau sa duca la cazuri in care copilul nu face din placere, ceea ce iar nu este de dorit.
Daca este insa sa raspund punctul la intrebare, as zice insa ca nu poti sa descoperi talentul fara insa a munci intr-un domeniu. Cred ca nici un profesor nu poate sa-ti spuna dupa 2 sedinte daca are talent.


Miri2007
Mai scriu pe / reclama ilegala

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns msl1 spune:

Parerea mea e ca in ziua de azi fara bani poti sa ai talent cu caru, ca nu faci nimic. Fata mea e f talentata la desen pt virsta ei, face niste desene/picturi f interesante ceea ce eu nu faceam la virsta ei si are talent clar la muzica.De asemenea si la sport; isi doreste asa mica cum e sa mearga la balet/gimnastica/patinaj toata ziua ma intreaba daca va merge....ce pot sa fac eu, ca nu am bani , sa ii platesc ore si clase, ca de abia ma 'tirii" financiar de la o luna la alta, deci daca nu ai bani, nu ai sanse, clar! Ferice de cei cu situatie materiala/financiara buna, ca isi pot cultiva talentele copiilor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alinuk spune:

Cand am raspuns acestui subiect nu am luat in calcul varianta unui copil'geniu'

Am ales sa ma situez, atat eu cat si raspunsul meu, la un nivel obisnuit, accesibil majoritatii (dpdv al capacitatilor, posibilitatilor pe care le poate avea un copil).

Msl eu cred in sansa mai degraba, context in care te afli la un moment dat in viata (lucru pe care-l poti influenta si tu ca parinte) decat in bani.

nu stiu in SUA, dar de ex in Bucuresti pot da doar cateva exemple:
exista Cluburi ale Copiilor / unde orele sunt gratuite sau cu taxe modice
exista Scoli de Muzica si Arte Plastice, unde-ti poti duce copilul
exsita spectacole cu intrare libera prin diferite locuri de joaca, mall uri, etc, diferite proiecte culturale dedicate copiilor la Atheneu, Opera
la pationoar eu imi duc baietelul intr-un mall cu un ab de 60lei/10 sedinte per nelimitata
samd

in general in aceste institutii se afla profesori dedicati, cu experienta care-si fac cu pasiune meseria (e motivul pt care au mai ramas in sistem)



Alinuk
si ostrogotzii din dotare: Andu mik (2 ani) si Teo voinik (4 ani)

www.meseriademama.blogspot.com/" target="_blank">o mare familie...



............................................................................
Nimic nu-i intamplator!
............................................................................

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

Ce este talentul? Este innascut ori rezultatul muncii?
Probabil ca ambele dar fara o inzestrare genetica pe masura, cred eu, nu putem vorbi despre talent.

Talentul se dezvaluie cu ajutorul celor din jur. A acelora care te ajuta sa descoperi in copilul tau ceea ce nu vezi. Sau vezi, simti si nu-i poti da un nume.

Tot cu ajutorul celor din jur descoperi cand iti supraevaluezi copilul.

Cateodata talentul doarme si nu se poate trezi decat cu oleaca de indrumare.


Am un copil talentat? La ceva, la orice?
Am incercat sa gasesc raspuns la intrebarea asta. Si tot altii mi l-au oferit.
Asa cum si eu am oferit altora rasunsul.


Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivic

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gabitza2005 spune:

Citat:
citat din mesajul lui msl1

Parerea mea e ca in ziua de azi fara bani poti sa ai talent cu caru, ca nu faci nimic. Fata mea e f talentata la desen pt virsta ei, face niste desene/picturi f interesante ceea ce eu nu faceam la virsta ei si are talent clar la muzica.De asemenea si la sport; isi doreste asa mica cum e sa mearga la balet/gimnastica/patinaj toata ziua ma intreaba daca va merge....ce pot sa fac eu, ca nu am bani , sa ii platesc ore si clase, ca de abia ma 'tirii" financiar de la o luna la alta, deci daca nu ai bani, nu ai sanse, clar! Ferice de cei cu situatie materiala/financiara buna, ca isi pot cultiva talentele copiilor.



Nu vreau sa te supar, doar te intreb, parca in SUA sunt foarte bine puse la punct programele de descoperire a talentatilor sau a geniilor -stiu ca li se acorda burse de studiu. Cred ca ar trebui sa cauti si sa te informezi despre metodele de obtinere ale acestora.

La scoala fetei nu exista cluburi de pictura, sport sau muzica?
In comunitatea de acolo biserica nu are astfel de programe pentru copii cu posibilitati financiare reduse. De exemplu la mine in cartier este o biserica care are tot felul de astfel de programe unde profesorii se ocupa de copii in mod voluntar.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

Talentul nu inseamna numai muzica, desen, dans.
Asta e talent brut, neslefuit cu care copilul vine sau nu vine.

El mai inseamna si talent la limbi straine, talent la sah, talent la scris, talent la matematica, talent oratoric. Poate lua o gramada de alte forme.

E ca o samanta incoltita ce va inflori pe parcursul anilor de scoala.



Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mergi la inceput