De la ce varsta e bine sa-ti dai copilul la scoala
Raspunsuri - Pagina 4
claujro spune:
Legea nu a fost data peste noapte. E in vigoare din ianuarie 2011 si inainte a fost in dezbatere publica 1 an cred.
Se discuta despre acest lucru de cativa ani. Uite un articol din anul 2007 !!!! http://www.copiii.ro/articol/Condamnati+la+gradinita.557.html
Dar daca tu vrei sa tii copilul la gradinita pana la 7 ani si x luni si apoi sa intre la scoala in clasa pregatitoare, fa-o, nu cred ca te opreste nimeni.
claujro spune:
Citat: |
citat din mesajul lui lavi02 Clau, eu cred ca asta si vor multi parinti, sa intre copiii in clasa pregatitoare de la scoala dupa 7 ani. Ca daca e la scoala inseamna ca incep scoala si cum adica sa inceapa scoala la 6 ani ?! Ca vor termina liceul la 20 de ani cred ca nu ii intereseaza. Nici ca vor invata sa citeasca si sa faca socoteli simple (in clasa I) abia intre 8 si 9 ani. |
Cum spunea cineva, e groaznic in clasa I: invata a + 3=5 (ecuatia de gradul I), adunari si scaderi fara trecere peste ordin cu nr pana la 30, siruri (sa numere din 2 in 2 si din 3 in 3), multimi (wow!!!!) si in plus si literele alfabetului!!!!
Lala_D spune:
citat din mesajul lui claujro Legea nu a fost data peste noapte. E in vigoare din ianuarie 2011 si inainte a fost in dezbatere publica 1 an cred. Se discuta despre acest lucru de cativa ani. Uite un articol din anul 2007 !!!! http://www.copiii.ro/articol/Condamnati+la+gradinita.557.html Dar daca tu vrei sa tii copilul la gradinita pana la 7 ani si x luni si apoi sa intre la scoala in clasa pregatitoare, fa-o, nu cred ca te opreste nimeni. |
Nu, n-ai inteles bine ce a vrut sa spuna Dorsila.
Copila ei face parte din categoria copiilor "exceptii" de la lege, cum este si al meu, cel mic, deoarece sunt copii ce la 15 septembrie nu vor avea 6 ani impliniti!
Deci conform legii, ca parinti, avem 2 optiuni:
- sa continue in gradinita inca un an, anul urmator la 6 ani si 9 luni sa intre la scoala in grupa pregatitoare.
- sau varianta ce o voi adopta eu : sa facem cerere ca la 5 ani si 9 luni sa intre la scoala, in grupa pregatitoare deoarece fiind nascuti in decembrie implinesc 6 ani pana la finele anului si conform legii pot opta pentru grupa pregatitoare, la scoala.
Dorsila, nu s-a schimbat nimic insa se zvoneste ca aceasta grupa pregatitoare de la scoala va fi mai riguroasa decat pregatitoarea actuala din gradinita.
Fara absente, cu ceva evaluari etc.
Vom trai si vom vedea, noi vom fi "valul 2", vor avea experienta deja cu primul val, din toamna.
boticelina spune:
Eu ma intreb ce programa va fi pt clasa 0. Va fi cea care e si acum la gradinita, adica pe domenii experientiale sau se va apropia de cea scolara? De ce e nevoie sa faca religie la clasa 0?
In cazul meu nu am dubii referitoare la varsta, probabil va incepe clasa 0/pregatitoare la scoala la 6 ani si 2 luni, dar cum va fi organizata invatarea? Ca la scoala, 3-5 ore de 50 de minute in banca aia care le vine pana la gat? Sau ca la gradinita cu centre de activitati si mobilier adecvat? Mie asta mi se pare acum adevarata problema, si aici chiar ca nu stie nimeni nimic...
Monica si Nancy, 04.07.2008
"If you are unware of your choices, then you have none"
XIO spune:
citat din mesajul lui lavi02 Clau, eu cred ca asta si vor multi parinti, sa intre copiii in clasa pregatitoare de la scoala dupa 7 ani. Ca daca e la scoala inseamna ca incep scoala si cum adica sa inceapa scoala la 6 ani ?! Ca vor termina liceul la 20 de ani cred ca nu ii intereseaza. Nici ca vor invata sa citeasca si sa faca socoteli simple (in clasa I) abia intre 8 si 9 ani. |
Pe mine m-au dat la scoala la 7 ani si 9 luni, ca sunt nascuta in ianuarie. Prin urmare nu prea inteleg ce-i cu alcoolul prin mesajul tau, ca pe mine nu m-a deranjat cu nimic, iar pe colegii mei cu atat mai putin. Ba chiar la facultate nimanui nu ii pasa cati ani ai, ca sunt toate varstele, aveam colegi de 40 de ani si o colega cu 2 ani mai mica decat mine.
Si in final eu prefer sa merg de la 7-8 ani dar sa mai copilaresc un an decat sa ma grabesc la scoala pt....ce?
Aditional trebuie sa mentionez ca tot timpul am fost a 2-a sau a 3-a ca varsta din clasa, spre dezamagirea mea.
**Fur is for petting***
http://www.facebook.com/#!/adoptiicaini
www.adoptiipisici.ro
claujro spune:
Lala, ok, merci.
boticelina, nu s-a facut publica metodologia de aplicare a legii: programa, plan cadru etc. In lege numarul maxim de ore/saptamana este de 20 si e valabil pentru clasele a IV-a. Pe masura ce scade nivelul clasei, scade si numarul de ore/saptamana. Asa ca, nici vorba de zile cu 5 ore la clasa pregatitoare.
T_Ioana spune:
Buna!
Incerc si eu o parere (practic vreau sa ma lamuresc eu mai mult)
In septembrie 2012, copiii care vor avea 6 ani impliniti pana la 01.09.2012 vor merge la scoala la clasa 0 (adica vor intra in grupa pregatitoare dar practic nu vor continua cu aceeasi educatoare si in aceasi institutie ci vor face grupa 0/pregatitoare cu doamna invatatoare, in cadrul scolii, programa fiind practic aceasi cu ce fac in gradinite, anul acesta, la grupa pregatitoare). In concluzie, cand vor incepe clasa I vor avea deja 1 an de "practica" alaturi de doamna invatatoare ceea ce zic eu ca e un atu atat pt copil cat si pt invatator/oare.
Asta am inteles eu de la o prietena, profesoara de franceza, care isi exprima bucuria ca fiica ei va implini 6 ani abia la sf lunii septembrie 2012 deci nu va fi obligata sa faca clasa 0 ci poate ramane in pregatitoare la gradinita.
Fiul meu este acum in grupa pregatitoare, are 5 ani si 10 luni, iar in septembrie 2012 va intra in clasa I. Daca era dupa mine l-as fi dat in grupa 0 si apoi in clasa I (deci clasa I la 7 ani si 9 luni) din motive subiective (unele deja expuse): nu e suficient de atent si ordonat, as vrea sa mai copilareasca un an pt ca exact cum a spus cineva, dupa ce intri la scoala, adio copilarie!, e puiul mamei si as vrea sa dea piept cu greutatile si stresul cat mai tarziu posibil. De ce am decis totusi, impreuna cu sotul, ca va merge la scoala la 6 ani si 9 luni: e destul de inaltut pentru varsta lui, are deja 125 cm si e al doilea cel mai inalt din grupa dela gradi deci daca va creste in acelasi ritm va arata ca un magarus printre oi, in vara asta a invatat singur sa citeasca si sa faca adunari cu grupuri de 2 cifre, educatoarele lui m-au sfatuit (ingrozite chiar de idee) sa nu mai aman clasa I inca un an pt ca el deja se cam plictiseste la activitatile din programa grupei pregatitoare. Iar argumentul suprem, care a cantarit cel mai tare in balanta, este ca isi doreste enorm sa mearga la scoala cat mai repede, are un calendar facut de noi pe calculator si taie infrigurat si nerebdator zilele care trec in asteptarea lui septembrie 2012.
Fetita in schimb o sa am grija sa nu inceapa scoala (ma refer la clas I efectiv) mai devreme de 7 ani si 4 luni (e nascuta in mai)chiar daca asta implica sa o inscriu de 2 ori in grupa mica (o data la 2 ani si 4 luni si din nou la 3 ani si 4 luni).
Dorsilia, nu cred ca fetita ta va repeta pregatitoarea la anul, avand 6 ani si 9 luni....cred ca va fi inscrisa direct in clasa I. (Cum vad eu lucrurile se va merge in paralel cu clasa I si clasa 0. Adica va putea probabil sa fie inscrisa in clasa 0, daca tu vrei asta neaparat, dar va fi o situatie de exceptie nu o regula.
Sper sa ne mai lamureasca mamicile implicate in sistem.
A, si optimista din mine zice ca Experimentul "Grupa 0" va dura maxim 2 ani urmand sa se revina la actuala organizare a invatamantului primar, sunt aproape sigura ca nu voi avea aceste "stres" nici cand va merge fiica mea la scoala...dar e strict parerea mea!
Si intr-adevar, multi dintre noi am mers la scoala la 6 ani (eu la 7 si 3 saptamani) dar nu se compara ce se facea atunci cu ce se face acum in scoala. Tin minte ca dupa ce veneam acasa si mancam, DORMEAM vreo 2 ore, imi faceam temele si mai aveam timp sa ma joc si afara si prin casa pana cadeam lata de oboseala. Zilele trecute o ascultam pe colega mea cu fetita proaspat intrata in clasa I cum se plangea de volumul de teme si de faptul ca pana mananca, face nani de pranz, temele pt acasa, mananca dupa amiaza e deja seara si trebuie sa se culce. Ca un ex avea de facut ceva de genul: 8 randuri de /, 8 randuri de +, 8 randuri de -, 8 randuri de nu stiu ce bucle, etc....ma gandeam la mocositul de fi-miu pe care credca il va prinde dimineata la viteza lui de reactie....ca sa nu mai vorbim de programa schimbata de la an la an, zecile de caiete si manuale alternative si alte "beneficii" ale sistemului nostru drag de invatamant!
Lala_D spune:
T_Ioana o singura completare la ce ai spus tu :
- conform legii actuale a educatiei toamna lui 2012 este ultima in care se fac inscrieri in paralel pentru clasa 0 si clasa I
- din toamna lui 2013 inscrierile vor fi numai pentru clasa 0.
Deoarece clasa o devine clasa a ciclului primar nu se vor mai putea face inscrieri in paralel, anul 2012 este exceptia/tranzitia in sistem .
Daca ar ramane inscrierile in paralel mai multi ani ar fi ca si cum acum, in aceasta toamna ai fi dorit sa inscri copilul in clasa a doua, fara sa fi facut clasa I.
Asta ca sa fie totul clar
yula94 spune:
Buna
Nu vreau sa dau sfaturi nici sa influentez cu ceva opiniile de mai sus,vreau doar sa relatez experienta noastra privind inceputul scolii.
Fata mea a implinit 6 ani in clasa a 1-a,fiind cea mai mica din clasa.Nu a fost alegerea mea de prima data,am inscris-o la scoala la insistentele educatoare-i,spunandu-mi ca nu are rost sa mai ramana inca un an la gradi cu cei care nu stiu sa citeasca si sa socoteasca.Au invatat inmultire,impartire ,adunare ,scadere si literele bineinteles.Dar nu au fost probleme deloc.Mentionez ca nu stia limba respectiva deloc.
Acum are 7 ani in clasa a 3-a.Si pot spune cu mana pe inima ca e prima pe clasa,vorbeste perfect limba si este laudata de toate cadrele din scoala.
Nu consider ca i-am furat un an sau doi din copilarie din moment ce merge cu drag la scoala si mai ales ca merge perfect la invatatura,fata de cei din clasa ,de colegi care sunt cu mult mai mari ca ea.Consider ca am facut alegerea corecta pentru ea.
szivarvany spune:
Yula, fetita ta e la scoala in Romania ???
_
Daria & felina fioroasaGIULIA(2004 08 16) cu Sela
www.desprecopii.com/pozeconcurs/folderview.asp?folder=Vara 2011 amintiri de vacanta&page=5" target="_blank">Concurs-Vara2011-mag1