Proteste pe Wall Street
Raspunsuri - Pagina 2
![](images/user_woman.png)
salcia spune:
Eh, si in Europa si-au luat oamenii bonusurile si tot, dupa ce guvernele au sarit in sprijinul bancilor, pe banii contribuabililor. Si acum iar e nevoie de salvare din partea guvernelor, tot cu banii contribuabililor, of course (foarte multi bani, a propos). Corporate greed e peste tot, goana dupa profit cu orice pret e universala in lumea asta.
Eu inteleg ce vor acesti oameni care protesteaza, pentru ca nu se poate sa cresti la infinit, sa ai profituri uriase, din ce in ce mai mari, si o mana de oameni sa se tot imbogateasca, in timp ce altii mor de foame. Pur si simplu nu se (mai) poate asa, pe termen mediu si lung. Suntem aproape sapte miliarde de oameni pe planeta asta, resursele se imputineaza, si cativa oameni controleaza tot, in timp ce altii abia supravietuiesc.
In Africa milioane de oameni mor de foame, la propriu, copiii mor pe capete (puteti vedea pe site-ul Unicef, de exemplu), si noi inventam tot felul de instrumente si smecherii financiare extrem de sofisticate prin care sa ne dublam miliardele in conturi. Si apoi ne plangem ca e criza, sa ne salveze cineva, ca altfel se prabuseste economia mondiala.
Nu sunt comunista, ba chiar ma consideram liberala, dar cu tot ce se intampla in lumea asta incep sa imi pun niste probleme. Nu am nimic nici cu sistemul bancar, nici cu marile corporatii in general, dar am o problema cu lipsa de scrupule, si cu faptul ca (doar) unora li se predica de zor austeritatea si strangerea curelei, iar altii sunt lasati sa-si faca de cap pe banii celor dintai. Si toate acestea se intampla, repet, in timp ce undeva milioane de oameni mor sau sunt in pericol iminent sa moara de foame (la propriu, fara nicio metafora sau hiperbola la mijloc).
In plus, citind despre Occupy Wall Street, am fost ingrozita de tratamentul pe care NYPD il aplica manifestantilor pasnici:
http://www.youtube.com/watch?v=Zgr3DiqWYCI
Nu contest acum ca oameni cu diverse interese incearca sa manipuleze aceste manifestatii (tot aud de comunisti, Soros etc.), dar pana a ajunge la teoria conspiratiei, ideea de baza, protestul in sine mi se pare justificat si legitim.
P.S.: radeam acum ceva vreme de o prietena foarte draga, alaturi de care am crescut, si care locuieste in Olanda de mult timp, radeam de ea ca incepe sa devina "lefty"... Parca incep sa o inteleg mai bine in ultimul timp, cu toata aversiunea mea fata de genul asta de afiliere.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
olim spune:
salcia, acesta este interesul sa murim de foame ca tot suntem prea multi deja.si o spun fara nici o ironie
chiar crezi ca intereseaza pe cineva cu adevarat de acei oameni din Africa sau din alte tari, care sunt in pragul saraciei?Este doar de fatada, sa dea bine.Se aduna si acum G20 pentru ce, sigur nu in intereseul oamenilor de rand, ci in intereseul lor!
OanaP spune:
Azi am vazut prima reactie a actionarilor bancilor din europa: nu avem bani sa aducem de acasa ca sa recapitalizam bancile.
Adica, sa se ocupe statul de rezolvarea lor, ca noi bani nu aducem. Statul insemnan eu, tu, el care nu sunt milionari.
Chiar eram curioasa ce o sa raspunda, dar chiar a intrecut orice imaginatie raspunsul asta.
Adica un sarman care ia un credit pe care nu il poate plati i se executa bunul, dar milionarul nu isi poate vinde bunurile ca sa recapitalizeze bancile.
Fooooarte fumoooooos!
![](images/user_man.png)
avenirv spune:
vad ca in state se curata parcurile si scuarurile centrale.
se pare ca iliescu a avut dreptate !?!