autism
Raspunsuri - Pagina 7
Didididi spune:
Legat de subiect, una din colege povestea ca baietelul ei de 1 an si ceva se dadea la suparare cu capul de podea. Pediatra a sfatuit-o sa ii rareasca privitul la TV si situatia s-a imbunatatit mult.
Chuny spune:
Vio, important e sa nu il lasi cu ochii-n televizor, jucati-va mult si lucrati la contactul vizual. Sigur ca un copilas ce petrece ore intregi la televizor e perturbat si dezinteresat de contactul cu oamenii si cu siguranta aici a fost greseala voastra. Numai bine si la joaca cu voi! Nasa ta imi pare cam nehotarata asa ... nu e prea frumos din partea ei sa se joace asa cu tine.
bird70 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Chuny Bird, imi esti draga, dar nu pot sa inteleg de ce de ani de zile o folosesti pe fiica ta drept etalon pt toate problemele posibile din spectrul autist ... zici ca ai avea 10 copii cu 10 feluri de autism si ai gasit cheia succesului pt toate cele 10 cazuri. |
Eu traiesc cu un sot pe spectru autist care are o sora pe spectru. In familia lui sunt incredibil de multi mai sever sau mai putin afectati. Are o verisoara primara non-verbala, foarte sever afectata. Eu cand sunt in incurcatura in legatura cu fiica mea apelez la sotul meu. El intelege anumite lucruri mai 'din interior'. Aici ma refer la asperger's sau forme usoare de autism. El a supravietuit incercarilor familiei de-al socializa, de-al face 'normal', de-a scoate 'prostiile' din capul lui cu batul si a devenit un adult de succes in viata profesionala, un sot si un tata minunat. Cumnata-mea ar fi reusit sa-si gaseasca locul si ea intr-o societate normala, din pacate ea nu a fost suficient de bine echipata sa razbeasca impotriva familiei si a societatii romanesti. Eu am la indemana atat varianta de 9 ani cat si adultul. Cu mintea mea de NT am tedinta sa intervin cateodata 'spre binele copilului' dar de multe ori dupa ce discut cu sotul meu imi dau seama ca interventia ar fi fost o greseala.
Eu nu am zis nimanui sa nu faca terapie doar sa o priveasca cu grija. E greu sa te pui in mintea cuiva cu autism si e greu sa intelegi cosecintele pe care unele din terapiile astea le pot avea. Eu am citit mult pe wrong planet, am citit povestile adultilor autisti care au trecut prin terapiile astea si nu am gasit lucruri pozitive. Majoritatea celor care au avut parinti foarte implicati si care au fost dusi la terapii, spun ca a fost traumatic, ca le-a crescut sentimentul de nesiguranta si neputinta in fata 'lumii' care profita de interesele lor sa-i manipuleze ca pe niste papusi sa faca anumite lucruri pe care ei nu vroiau sa le faca.
Repet, eu nu am spus nimanui sa nu faca terapie. Eu vreau doar sa atrag atentia ca aceste terapii sunt foarte controversate in lumea civilizata si ca desi par sa aibe rezultate nu sunt fara greseala. Faptul ca se pune atata de mult accent pe varsta cat mai mica si sa incepi cat mai repede mi se pare iarasi o problema mare pentru ca creaza parintilor sentimentul ala de panica, sa nu piarda sansa, etc si se reped fara sa gandeasca prea mult.
Citat: |
Nu incuraja parintii sa-si piarda timpul doar pt ca ai tu idei preconcepute despre profesionalismul specialistilor din Romania sau anumite terapii. |
Nu am incurajat pe nimeni sa piarda timpul. Am insa dubii majore cu privire la profesionistii din Romania si ar fi bine daca parintii i-ar aborda cu grija. Uite la exemplu de fata cu baiatul Violetei, mie mi se pare un copil perfect normal. Dar hai sa accept ca ar putea avea anumite tente autiste (desi nu cred), cat de grav afectat este? minim. Pentru ca vorbeste normal pentru varsta lui, pare sa socializeze ok pentru un baiat de un an jumate, ii plac rotile dar nu obsedeaza pe ele si aduna scame de pe copii. Mai exista problema cu contactul vizual dar e posibil sa fie mai timid si nu pare sa-i afecteze socializarea. Unde este problema lui, chiar daca acceptam ca anumite manifestari pot sa fie autiste? Si ce daca aduna scame si ii plac rotile? E perfect adaptat mediului. Nu are probleme de comunicare, nu are probleme de socializare, nu are probleme senzoriale si e prea mic sa stim ce gandeste. La ce anume ar trebui intervenit? Sa corecteze ce? Sa nu picam in pacatul de-a pune sablonul pe toti copiii si de-a incerca sa-i aducem pe toti in limitele sablonului.
Citat: |
Si da, imi esti draga, dar ai o idee fixa frate si tii de ea de atat vreme :-) |
La fel de bine as putea spune si ca cei care sustin aceste terapii au o fixatie. E doar un alt punct de vedere. Eu vreau sa-mi sustin copilul sa fie ceea ce este, nu vreau sa o schimb ci doar sa o ajut sa depaseasca anumite obstacole pe care le are in fata. Fiecare cu fixatia lui .
Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper
columbiana spune:
Bird, sotul tau a fost diagnosticat oficial sau tu spui ca e aspie pe baza simptomelor?
in alta ordine de idei, in Canada inca sunt promovate terapiile (combinate, ABA a fost cam `stramosul` terapiilor comportamentale, intre timp s-au adaptat si schimbat multe in terapie) ca singura modalitate de interventie ce asigura (probat) progresul copiilor autisti.
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759
bird70 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Ana Stroe Bird, sotul tau a fost diagnosticat oficial sau tu spui ca e aspie pe baza simptomelor? |
Sotul meu nu a fost diagosticat oficial si nici sora lui. Acum 30-35 de ani in Romania, probabil nici in tari mai avansate nu se punea diagostic de aspergers la un copil functional. "Tratamentul" se facea cu batul, cu tipatul, umilinte, sau pedepse mai mult sau mai putin abuzive in functie de parinte, profesor, etc. Atunci cand am investigat pitica, l-au luat si pe el in colimator si pe assessmentul pe care l-am primit este mentionat si tatal cu 'strong autistic traits'. El a refuzat o evaluare pentru ca nu ar aduce nimic nou. Si-a gasit locul in viata, are anumite probleme cu care a invatat sa traiasca, nu ar avea nici un beneficiu dintr-un diagnostic. Plus ca el nu considera ca ar suferi de vreo boala ca sa fie diagnosticat .
Citat: |
in alta ordine de idei, in Canada inca sunt promovate terapiile (combinate, ABA a fost cam `stramosul` terapiilor comportamentale, intre timp s-au adaptat si schimbat multe in terapie) ca singura modalitate de interventie ce asigura (probat) progresul copiilor autisti. |
Stiu si sunt convisa ca pentru anumite probleme, la anumiti copii functioneaza. Problema mea este cu aceste metode aplicate fara discriminare tuturor copiilor autisti indiferet de severitatea simptomelor. Am incredere ca in Canada exista un nivel de discriminare petru copiii la care aceste metode se aplica si cum, pe cand in Romania, avand in vedere partea financiara care o implica, cred ca este recomandata oricui si oricum.
Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper
Chuny spune:
Inteleg acum demersul tau, insa cred ca vrei sa sari niste etape ... pt Ro sau alte tari in care nu prea exista mare ajutor pt copiii cu autism (toate formele), trebuie sa se inceapa de undeva, chit ca se incepe cu ABA pur si apoi se vor combina incet metodele cognitivo-comportamentale si vor evolua spre altceva.
In Franta copiii cu autism sunt trimisi in spitalele de psihiatrie, pe baiatul meu aproape ca ma fortau anul trecut si cand am renuntat am primit scrisoare de amenintare de la neurolog. Ei si ! E in grupa mare, nu a fost nicio zo macar in spitalul lor imputit, achizitiile scolare le face in acelasi timp cu colegii de clasa, a facut in luna mai un spectacol pe scena mare si a dansat 5 dansuri exact ca si ceilalti copii ( pe scena mi se parea ca nu poate fi copilul meu) ... faca ascultam de psihiatrii si neurologul nostru si il lasat 3 zile in spital sigur mi-l scoteam o leguma de acolo.
In Franta nu exista nimic deocamdata pt autisti: psihiatria si medicamentele si o sa revin cu detalii socante pt ca e un razboi in care am intrat si pt care fac multe actiuni.
Iar o parte din copiii pe care i-ai citit tu si care se plangeau de cat de greu le-a fost in timpul terapiiei, cu siguranta n-ar fi ajuns sa stie sa foloseasca un forum daca parintii lor nu ar fi luptat sa ii ajute.
Eu lucrez acum deocamdata o zi pe saptamana intr-o scoala de ABA VB ... te asigur ca e cool, nimic traumatizant sau ce spui tu si avem 6 copii acolo, toti cu forme diferite. Ei bine, la fiecare se vad progrese dupa 3 luni: si cel mai frumos ar fi la cel de 12 ani care a avut nevoie de 2 ani ca sa inteleaga comunicarea prin imagini, iar in 2 luni in cadrul scolii acum face propozitii !! Ei, treaba asta le-a schimbat pur si simplu viata!
Mai am multe de spus, ca subiectul mi-e drag.
Iar mamica aia care vede ca copilul e putin diferit si se joaca mai mult cu el, nelasandu-l in continuare la televizor, face f bine ...
Chuny spune:
si acum plec si nu mai pot raspunde aici pt ca pana la ora 16 am curs despre formele de autism, iar apoi imi duc iubirea la ponei
mihaela77O spune:
copilul meu,a fost diagnosticat cu autism,intr-un spital din Ro,dupa un an jumate de umblat prin doctori,pe la 3 ani...prima data cand am auzit de ABA,mi s-a ridicat parul pe mine,am zis eu nu-mi dresez copilul,ca nu-i caine... si am avut alaturi si un medic,care mi-a zis Mihai nu are nevoie de ABA,in conditiile in care Mihai nu facea nimic adecvat varstei,era ca o maimutica intr-o cusca,la gradinita nu era primit,ca deh...acasa si pe strada imi era foarte greu sa ma descurc cu el...si uite asa am mai pierdut un an si jumate pretios...auzeam in jurul meu mamici,care deja incepusera ABA,cu copii lor si se vedeau rezultate,baietei de aceeasi varsta cu Mihai,in urma terapiei,au inceput sa verbalizeze,sa socializeze,sa se joace cu copiii,Mihai nu...
asa ca am hotarat sa incepem si noi ABA(mult prea traziu,la 5 ani...am avut si dificultati financiare pt sustinerea terapiei) si iata ca azi dupa 3 ani de terapie,lucrurile s-au schimbat radical...Mihai a inceput sa vb(la cerere,ce-i drept,deocamdata...spontan zice doar da apa),sa socializeze,sa vrea sa fie in apropierea copiilor,sa scrie,sa deseneze,sa faca puzzle,sa se joace cu mingea,sa manance singur,sa nu-si mai faca nevoile in pampers...a invatat sa ne iubeasca,sa ne pupe...avem si lucruri rele,stereotipii si crize de nervi(ma rog,daca le pot spune asa,pt ca teoretic nu-i o criza de nervi),insa toate aceste lucruri bune,pot sa jur ca nu s-ar fi intamplat fara terapie in particular,intr-adevar,avem un terapeut bun,care ne-a fost alaturi de la inceput,devotat si cu multa pasiune in ceea ce face(acum face practic parte din familie)!
Au fost si perioade cand Mihai,efectiv refuza sa mai lucreze si atunci,normal ca am redus numarul de ore,am facut lectii lejere,mai mult in joaca si cel mai important terapia se adapteaza in functie de fiecare copil!
e foarte adevarat ca nu avem specilaisti:terapeuti,coordonatori;noi am schimbat trei coordonatori,pana am gasit unul mulat pe Mihaita si nevoile lui terapeutice,nu-i usor,e foarte greu,atat financiar cat si profesional,dar nici nu poti lasa copilul asa,pt ca nu avem nici scoli sau centre speciale,unde sa-i poti ajuta,asa ca trebuie sa te descurci!
MIHAELA DE ANDREEA(03.04.1997) SI MIHAITA(25.09.2003)
Blogul lui Mihaita
Vreau Sa Nu Mai Fiu DIFERIT
A&M
Viata...
www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=Vara%202011%20amintiri%20de%20vacanta&page=17" target="_blank">Avem poze in concurs,daca va plac,votati-ne!mh1 si mh2!multumim!
mihaela77O spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Chuny si acum plec si nu mai pot raspunde aici pt ca pana la ora 16 am curs despre formele de autism, iar apoi imi duc iubirea la ponei |
ce frumos!si Mihai a mers pe ponei,iar acum in toamna am incercat pe cal,lainceput a refuzat,si a facut foarte urat,apoi dupa ce a fost urcat pe cal,i-a placut tare mult!
MIHAELA DE ANDREEA(03.04.1997) SI MIHAITA(25.09.2003)
Blogul lui Mihaita
Vreau Sa Nu Mai Fiu DIFERIT
A&M
Viata...
www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=Vara%202011%20amintiri%20de%20vacanta&page=17" target="_blank">Avem poze in concurs,daca va plac,votati-ne!mh1 si mh2!multumim!
msl1 spune:
Nu pot sa inteleg de ce unii parinti nu vor sa faca terapie cu copii lor daca li se ofera si mai ales gratis. Eu am umblat inebunita pe la toate institutiile de aici timp de 1 an jumate daca nu mai mult ca sa beneficieze de ceva terapie copilul meu, si din pacate m-au refuzat; de la stat m-au refuzat pt ca nu o considera destul de autista sa beneficieze de nici un tratament iar de la celalate institutii din cauza ca tatal ei are salar prea mare cu toate ca el nu ii plateste nici un fel de terapie; am fost foarte foarte dezamagita pt ca i-ar fi prins f f bine niste terapii, eu am cautat sa o duc la terapii iar altii refuza cind li se ofera....