autism
Raspunsuri - Pagina 5
asteryaro spune:
Dr. Radu Naghiu, asa cum s-a mai scris in ultimul post.
Noi mergem la el de peste 3 ani, pt. o problema asemanatoare.
Am super rezultate cu fiul meu, si il recomand pe Dr. Naghiu cu toata caldura posibila.
violeta25h spune:
Fetelor va tot citesc de ceva timp dar acum mi-am facut si cont :) Am o o problema la care sper ma gandesc si ma tot gandesc.Am doi copii gemeni , un baiat si o fata, de 1 an si 6 luni cu fata totul este ok adica e foarte receptiva la tot ce-i nou, ii turuie toata ziua gurita, in schimb, baiatul meu ma face sa-mi pun anumite semne de intrebare.Uff ....sper sa fiu coerenta deoarece sunt cu inima cat un purice...Nasa lor care este si psiholog la crese mi-a spus sa lucrez putin cu gabriel deoarece nu prea are contact vizual...dar ca in rest copilul este normal.Lumea mea a inceput sa nu mai fie atat de roz de acum cateva luni cand mi s-a parut ca gabi nu se dezvolta cum trebuie.La noi e si greu sa nu fac comparatie intre cei doi deoarece sunt foarte diferiti.Dupa zile intregi de framantari gabriel a inceput sa mearga adica la un an si doua luni a plecat singurel pe picioare iar la un an si 3 luni fugea deja, tot atunci a inceput si sa "vorbeasca" adica tot felul de lucruri spuse pe limba lui.Totusi mai spunea: mama,tata,si pisi, ham ham,se prefacea ca vorbeste la telefon, chiar mama spune de la 3 luni.Acum spune mult mai multe cuvinte, aproape 30, chiar azi a spus : Inina alo! (surioara lui vorbea la un telefon de jucarie)ne imita: da cu matura, se preface ca face mancare cu blenderul, face ce-i spun, intelege, se joaca cu irina dar nu tot timpul, in parc se joaca dar nu interactioneaza cu copii dar daca vine vre-un copil la el nici nu fuge de el ii admira in shimb hainele, ma dispera ca-mi ia toate rotile de la carucioare, da putin cu degetul pe ele si gata, ieri a mers pe trotineta si ii zicea ti-ti.A...si e foarte atent la detalii.
Observ ca daca-l strig nu se uita la mine dar daca ii spun uite ce are mami imediat intoarce capul, iar de la un timp aduna toate scamele de pe covor, dintre degetele, de pe haine acum chiar a scos sosetele si isi cauta scamele dintre degetele, au inceput amandoi sa mearga pe varfuri cand am scos covorul de l-am spalat si de atunci mai au momente in care merg pe varfuri dar cand le spun sa mearga frumos merg cu toata talpa.Zambeste la noi , face cu manuta pa-pa si chiar spune, recunoaste 5 animale si multe alte obiecte, e prietenos cu omaneii si le zambeste chiar le face pa-pa, unei prietene i-a dat pupic.
Sper ca nu am scris prea mult si ca am fost destul de coerenta.Vreau parearea voastra daca se poate va rog din suflet. Va multumesc ca m-ati "ascultat"
Matzaila_81 spune:
Eu cred ca ai doi copii perfect normali
baiatul zambeste cand te vede si pe langa asta e micut rau. Nu-i mai compara pentru ca ii faci un mare deserviciu.
Ok, compara-i daca sunt diferente foarte foarte mari si da, ar fi un semnal de alarma dar ce spui tu mi se par detalii care nu sunt atat de semnificative.
+26
asteryaro spune:
Daca nasa ta iti inspira incredere - atunci go on! Nu-i nimic de pierdut sa lucrezi la contactul vizual.
Restul pot fi sau nu, la fel de bine, detalii relevante.
Pe mine ma incita ceea ce spui despre rotile de carucir din parc, scamele (obsesia pt. ele), hainutele celorlalti copii si cum spui ca le pipaie...
Mult noroc!
bird70 spune:
Violeta,
baiatul tau e atat de micut, nu cred ca poti sa iti faci o parere la varsta asta. Mie nu mi se pare nimic neobisnuit din ce descri tu. Fetitele sunt mai precoce si este normal sa vezi o diferenta intre cei 2 copii. Faptul ca ii plac rotile este nerelevant atat timp cat nu petrece foarte mult timp cu ele. Scamele pe care le culege, iarasi nu vad o problema, este varsta la care copiii devin fascinati de lucruri foarte marunte si isi exerseaza motricitatea fina, le place sa culeaga lucruri foarte mici. Eu nu mi-as face probleme.
Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper
asteryaro spune:
Bird , cu tot respectul, permite-mi sa nu fiu de acord cu afirmatia ta despre varsta prea mica a copilului.
Baiatul meu (TSA) nu avea un an cand a inceput sa dea semne evidente din sfera spectrului. La 1,8 ani era deja diagnosticat. Acum este in remisiune, dar mai este mult de munca, vorba aceea, mai e mult pana departe.
Mai spun si aici: nu m-am agatat de diagnostice, de pareri ale medicilor de nespecialitate... am facut ca timpul sa lucreze in favoarea noastra.
Stiu ca noi, mamele (cel putin unele dintre noi) putem fi subiective, si sa comparam cumva situatiile, sa cautam sa gasim asemanari sau deosebiri, intro situatie data.
Nu vreau sa insist in sensul ca baietelul din subiect are/nu are o problema, eu insa sprijin moral mamicile care, atunci cand sesizeaza o problema de sanatate sau o simt, daca vrei, sa mearga in continuare, sa cerceteze, stiut fiind faptul ca timpul este dusmanul cel mai de temut.
Si Violeta spune ca nasa (psiholog pediatric) a observat ceva probleme in privinta contactului vizual. Dupa parerea mea acesta este un semn important.
Eu nu am vazut copil neuro-tipic de varsta micuta care sa nu adore, pur si simplu, sa priveasca adultul din fata lui fix si foarte intens in ochi, ori, atunci cand acest contact lipseste sau este extrem de redus ca durata de timp, atunci da, apar niste semne de intrebare. Depinde de fiecare parinte cum interpreteaza, cum accepta, etc.
Chuny spune:
Sunt absolut de acord cu Asteryaro, acum exista baterii de teste care pot diagnostica autismul incepand cu varsta de 6 luni. Cu siguranta nu in Romania, insa 1 an jumatate e deja o varsta la care se pot observa destul de multe.
Si eu am incredere in instinctul unei mame care "vede" diferenta dintre copiii ei si o incurajez sa se adreseze unui profesionist adevarat pt a o ajuta.
Violeta, nu, nu lasa sa treaca timpul, contactul vizual e f important si daca nu il are atunci incercati sa lucrati cu el. Jocuri simple si amuzante: imitat adultul ( tu pui o mana pe cap si ii spui sa faca la fel, apoi pui mana la ochi, apoi iar pe cap etc; jocul cucu bau; exista si cantecele destule de imitat gesturi), insisti sa se uite la voi cand va cere ceva sau cand vorbiti cu el; ascunzi obiecte sub un recipient si il intrebi unde sunt ... daca ai nevoie de idei pot sa iti mai dau, asta e tot ce-mi vine in cap acum inainte de cafea.
Si da, nu asculta pe cei care-ti spun sa astepti ... tocmai pt ca e micut timpul poate fi de partea voastra.
mihaela77O spune:
Violeta,ascultade nasa ta!
pe langa faza cu contactul vizual,ceea ce descrii,mie mi se par stereotipii,ale unui copil autist,eu am baiat cu autism,faceti o evaluare complexa si la treaba!
marele avantaj,varsta micuta,se poate recupera foarte bine,dar cu multa munca!
Cristina,Chunny,mabucur ca ati puspunctul pe i!
MIHAELA DE ANDREEA(03.04.1997) SI MIHAITA(25.09.2003)
Blogul lui Mihaita
Vreau Sa Nu Mai Fiu DIFERIT
A&M
Viata...
blackgirl0 spune:
Eu nu stiu ce sa te sfatuiesc, Violeta! Dragos avea 1.10 ani cand am ajuns la neurolog si psihiatru, pe motiv ca nu vb mai nimic (ma-ma, a-pa) si o gramada de mmmmmm. La evaluare, nu stia sa arate unde sunt ochii, gura, soc pt noi, insa a fost vina noastra, a parintilor (pana atunci ii aratam doar in joaca si in fuga partile corpului). El insa venea la noi, cand dorea ceva ne impingea, ne tragea dupa el, cumva-cumva il intelegeam. A primit 6 luni tratament de tonice cerebrale, ne-am ocupat mai intens de el, i-am luat jucarii numai in scop educativ. Si am avut rezultate. Acum are 2.9 ani, vb tot, repeta tot dupa noi, insa nu pronunta R. Ce stie: invata poezii, numara pana la 10, face puzzleuri simple, recunoaste cateva cifre si litere. Isi adora verisorii (copiii acestia au fost o binecuvantare pt Dragos, caci a inceput sa-i copieze in tot). Nu stiu daca este sau a fost vreo pb la Dragos, insa noua, ca parinti, nu ni s-a parut in regula ca la aproape 2 ani sa nu vb cuvinte bisilabice simple. Au fost multe stereotipii si la el: aprins/stins lumina, deschis-inchis usi/sertare, aranjat/strans trenuletul cu sinele. Si nu suporta sa fie murdar (nisip, mancare, nimic, nimic).
Inca nu merge la cresa/gradi, sta cu parintii finei (niste oameni minunati), care ii vb permanent, ii canta, il scot in parc, ii gasesc ocupatii. La noi de mare ajutor au fost jucariile, in special trenuletul cu sine primit in dar de Mos Niculae anul trecut. Primul cuvant dupa o saptamana de terapie a fost "ne-nu" (trenul). Iar la 6 luni pronunta singur fara nicio pb "chuggington". Anul acesta isi doreste Thomas, tot setul. Si nu-i mai tace gurita: vb tot timpul, repeta ca un papagal dupa noi, canta singurel (la multi ani).
Asteryaro, cum merge Razvan cu gradinita? Este la program prelungit? As vrea ca din primavara sa il inscriu si eu pe baietel la 4 ore.
Chuny spune:
Exemplul personal nu are nicio relevanta in cazul de fata ( si in general ... ce ne intereseaza ca bebe X nu pronunta niste cuvinte la 1 an si acum le pronunta pt ca sta cu bunicii ?! ce legatura are cu spectrul autist, aveti cumva un diagnostic? ).
Tot ce conteaza e ca o mama vede diferenta dintre copiii ei, iar nasa - psiholog- trage un semnal de alarma. Nu trebuie pierdut timpul!