Noul cod civil si numele copilului!

Noul cod civil si numele copilului! | Autor: Fomalhauti

Link direct la acest mesaj

Am citit ieri in ziarul "Ring" (ziar care imi displace profund, da' se da gratis la metrou asa ca apare zi de zi la noi in casa) ca nu se mai poate da orice nume copilului (dupa noul cod civil).

Eu am fost intotdeauna de parere ca ar fi bine sa ne uitam cum stau lucrurile la altii si sa luam exemplu. Dar in aceasta problema nu sunt asa convinsa. (Stiu ca in Franta nu ai voie sa dai un nume care nu s-a mai dat; cred ca un nume care nu s-a mai dat in Franta, nu stiu cum e daca nu esti francez de origine).

In primul rand nu am inteles cum functioneaza treaba. Adica, cine este "ofiterul starii civile" care poate inregistra numele copilului sau poate refuza sa o faca? Mi se pare foarte subiectiv - ce inseamna ca "afecteaza interesele copilului"? Culmea este ca ziarul da de exemplu numele Mercedes - pai nu e nume de masina, masina are nume de femeie. Numele exista in multe tari, ca sa nu mai vorbim de "Contele de Monte Cristo".

Este apoi problema numelor straine - sunt interzise sau nu?

Diminutivele? Ionel, Costel....Si Ionut?

Vorba sotului meu: "Bine ca nu mai facem copii, ca nu ne dadeau voie sa le spunem cum vrem noi." Serios, in cazul nostru, cand copiii au nume de stele, cum ar fi fost oare?

Si, daca tot suntem in Romania si treaba e subiectiva, nu apare o noua ocazie de a da romaneasca spaga?

Inca ceva: ofiterul starii civile nu vrea sa inregistreze, eu vreau numele X si nu altul - ce se intampla mai departe?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Tanti Zavaidoc spune:

E putin absurda initiativa, cred eu. Coerent ar fi, daca vor sa instituie totusi niste reguli, sa acopere cat mai multe din variantele posibile si sa instituie si un cadru legal pentru exceptii.

De pilda, daca vor decide ca nu ai voie sa ii pui copilului un nume cu rezonanta straina, ar trebui sa existe si exceptia care li se aplica celor de alta etnie. Daca ai nume de familie turcesc, esti etnic turc, sa ai voie sa ii spui copilei tale Aylin, nu Vasilica.

De asemenea, daca esti catolic, sa poti folosi prenumele Daymari (numele unei sfinte martire foarte iubita in America de Sud). Si tot asa, exceptiile sunt teoretic nelimitate.

Prin urmare, ce regula ar putea exista? Plus ca mi se pare o ingradire a libertatii de exprimare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Ce spune noul cod civil, cu exactitate,
CAPITOLUL III, SECTIUNEA 1, Art. 84, paragraful 2:

Este interzisa īnregistrarea de catre ofiterul de stare civila a prenumelor indecente, ridicole si a altor asemenea, de natura a afecta ordinea publica si bunele moravuri ori interesele copilului, dupa caz.

Atat si nimic mai mult. Evident ca se poate interpreta in fel si chip. Dar nici vorba de interzis pronume noi, straine, diminutive samd. Acu', depinde si de ofiterul starii civile in ce dispozitie artistica se afla ...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tanti Zavaidoc spune:

Pai in cazul asta nu s-a schimbat de fapt nimic. Rabindranath e un nume absolut decent, nu lezeaza bunele moravuri si nu vad cu ce ar leza interesele copilului. Rabindranath Pintilie e insa o combinatie ridicola. Intrebarea e daca s-ar putea inregistra numele asta sau nu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sanziana27 spune:

Sunt profesoara de 13 ani si imi trec anual sute de nume prin fata. Nu am absolut nimic cu imaginatia si creativitatea parintilor, eu am doi copii si am ales numele care mi-au placut cel mai mult, dar m-am gandit bine la asocierea lor.
De ce se impun unele restrictii sau interdictii, pai sunt situatii gen:Costa Rica ...Numele sunt frumosase, dar nu in asocierea asta cand starnesc rasete si comentarii!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Fomalhauti spune:

"Ridicol" este o notiune foarte subiectiva. Nu as vrea sa jignesc pe nimeni de pe forum dar mie, de exemplu, numele Crin mi se pare ridicol. Nu intram in discutii politice, e doar un nume care mie mi se pare nepotrivit pentru un barbat fiindca e un nume de floare.

Mercedes este un nume care imi place mult.

Mi se mai pare ridicol numele John Popescu.

Tot "ridicole" mi se par diminutivele, mai ales la barbati. Mi se pare caraghios sa-i spui unui tip de 1,90 m (eventual si burtos) Mugurel sau Bebe. Am auzit si de numele Danut.

Pe de alta parte mie imi plac numele copiilor mei (normal) dar multa lume mi-a spus sub diferite forme ca ar avea de suferit copiii care au nume speciale, adica numele date de noi ar "leza interesele copiilor". Deci cu noul cod civil am fi putut gasi un "ofiter al starii civile" care sa refuze sa inregistreze numele.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Oops! Am scris pronume in loc de prenume.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns madyrizi spune:

depinde si cum il cheama pe ofiter... ca daca parintii lui au fost inventivi, atunci se poate sa fie deschis la prenume noi .

Mami de www.pregnancy-duedate.com/tickers/z7m2069icppvwhff.png" target="_blank">Mihai siwww.pregnancy-duedate.com/tickers/3n5z7sh3szzc8t5z.png" target="_blank">Alex
NOUTATI IN ALBUM
pt. Alexandru Hapaleti si alti copii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tanti Zavaidoc spune:

Mdyrizi, crezi ca daca il cheama pe ofiter Leopold Zamalunga e mai tolerant? Sau se razbuna, ca sa sufere si altii cum a suferit el?
As deschide acum un topic, “Razbunare prin toleranta“, dar nu stiu cat succes ar avea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olympia spune:

Eu am auzit la un moment dat de doua biete gemene care aveau numele Hai Noroc si Voie Buna si asta acum niste ani, pe vremea lui Ceasca. Am zis ca-i banc, dar prietena mea a insistat ca i-au fost colege in scoala primara.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns J.D. spune:

Mi se pare foarte normala aceasta schimbare a codului civil. In multe tari exista limitari in privinta numelor si nu este asa o tragedie. Asta/i buna acum, nu mai faci copii pentru ca nu ii poti numi cine stie cum.

Finn Constantine 15.10.2009 si 10+

Mergi la inceput