Parintii-voluntari in scoala
Raspunsuri - Pagina 10
rrox3 spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui happiness Buflea, normal ca respectul pentru dascal e mai redus acum si recunosc ca si eu, cadru didactic, am comentat macar de 2-3 ori la deciziile invatatoarei, stirbindu-i intr-un fel sau altul imaginea de autoritate suprema in fata copilului.In teorie, ceea ce greseste cadrul didactic si tie nu iti convine nu se discuta cu copilul, dar de multe ori nu te poti abtine. |
Teoria despre care vorbesti tu e schioapa.
Daca profesorul greseste si copilul are dreptate intr-o confruntare (de idei sper) si tu nu admiti asta in fata copilului, inseamna ca sustii greseala profesorului si, cel mai probabil copilul va intelege ca el a gresit. Data viitoare se va gandi mai mult inainte sa mai contrazica un profesor care gresete. Repetand povestea asta de cateva ori ai rezolvat cu gandirea critica a copilului si cu increderea in sine si robotelul e gata format... sau sa-i spun sclav?
rrox3 spune:
Increderea in copil despre care vorbeste Sabina nu se refera neaparat la informatiile oferite de copil. Se refera la starea emotionala a copilului, cum se simte, cum reactioneaza.
Si eu am incredere in ea 100%, numa' ca e nevoie sa percepi/ interpretezi corect cum se simte copilul.
corap spune:
OFF TOPIC
| citat din mesajul lui happiness Corap,daca fiul/fiica ta te cheama la scoala sa umfli baloane pentru petrecerea de Craciun sunt convinsa ca vei accepta bucuroasa.Nu cred ca ii spui ca nu vii ca dai bani la buget si nu iti pasa de ce face el/ea la scoala. Poate exista anumite lucruri in care te-ai implica totusi. |
happiness, uite-aici exemplul cu baloanele. pe bune ca daca stiu un lucru in lumea asta, acela e ca stiu sa citesc.
(si daca urasc ceva pe lumea asta, e sa dau quote. )
michelle-usa spune:
| citat din mesajul lui buflea Ia sa ma pun eu contra curentului ... Eu nu sunt de acord cu voluntariatul in scoala. Am trei argumente pentru asta : 1. Mi se pare un avantaj de care profesorii (americani, ca vad ca aici se practica asta) beneficiaza pentru o munca care le apartine si pentru care sunt platiti. Sigur, ma astept sa imi spuneti ca sunt 25 de copiii in clasa si profesorul nu are timp sa traga la xeros, sa puna in dosare, sa faca toata munca administrativa, pentru ca trebuie sa se ocupe de copii ... ei bine, contra-argumentul meu este ca mult-putin intra in datoria lui de serviciu sa se ocupe de clasa si sa faca acea munca adnimistrativa - aceasta se poate face in orele lor de gym, muzica, spaniola - deci cand copiii au ore cu alti profesori sau de ce nu cand copiii termina scoala. In definitiv oricine munceste isi face treaba fara voluntari si daca treaba este multa, sta peste program ... de ce ar fi profesoratul o profesie mai speciala din acest punct de vedere ? Mai ales cand timpul liber, vacantele lungi sunt beneficii specifice acestei profesii, nu inteleg de ce cei ce o practica trebuie "ajutati" in munca administrativa ? |
Revenind la subiect...
Buflea ai dreptate, la acest punct, cu totii ne facem munca la servici fara sa avem voluntari pe langa noi.
Dar asta nu inseamna ca nu ne-ar prinde bine.
Peste program nu stiu daca poate sa stea ca in cazul doamnelor baiatului meu sunt PT nu FT....si stii cum e cu budget cuts...
michelle
michelle-usa spune:
| citat din mesajul lui buflea Ia sa ma pun eu contra curentului ... Eu nu sunt de acord cu voluntariatul in scoala. Am trei argumente pentru asta : 2. Voluntariatul este un conflict de interese ... profesorul ajutat este tentat sa ofere o "multumire minima" pentru ceea ce primeste pentru ca are interes sa il mai primeasca, cat mai mult si cat mai des ...aceasta "multumire" se manifesta printr-o atentie marita la copilul parintelui voluntar - urmarire mai atenta a acestuia, activitate mai dinamica in clasa, antrenare mai activa la clasa ...etc. Se creeaza o legatura nescrisa intre profesor si parintele care se ofera care favorizeaza aparitia inegalitatii in tratamentul copiilor. Sunt sigura ca o sa primesc argumente cum ca nu e adevarat si ca copii sunt tratati la fel. Nici eu si nici voi nu ne putem demonstra variantele cu probe - dar varianta mea are o logica care nu poate fi contestata. |
cat despre punctul 2. conflictul de interese aici te contrazic.
personal nu am aceasta experienta si am mai explicat-o la acest subiect cu multe exemple.
Da, recunosc ca pot sa stau de vorba mai deschis cu doamnele datorita faptului ca am comunicat mai des, ne cunoastem mai bine decat daca ne-am fi spus Hi si bye...
Dar cat priveste comportamentul lor fatza de William nu e nici un favor.
Si asta nu e nu mai experienta mea. Mai am inca 2 mamici prietene care si ele voluntariaza si sincer si ele la fel simt. ca nu sunt copiii favorizati. Chiar le-am intrebat ca sa am mai multe pareri si sa-ti pot da un raspuns real.
michelle
michelle-usa spune:
| citat din mesajul lui buflea Ia sa ma pun eu contra curentului ... Eu nu sunt de acord cu voluntariatul in scoala. Am trei argumente pentru asta : 3. Copiii (mai ales cand sunt mici) a caror parinti sunt des in scoala capata o atitudine superioara fata de ceilalti, atitudine care in loc sa fie descurajata ar trebui sa fie evitata. In excursii sau activitati de mare amploare sunt ceva mai permisiva - e greu sa organizezi de unul singur un party de Halloween sau sa tii sub ochi 25 de copii in exursie. Acolo ajutorul parintilor este necesar si bine venit ..dar pentru tras la xerox, bagat in dosare, impartit creioane ...etc sunt total impotriva. Ca sa nu mai vorbesc de ajutat alti copii la lectii ? Asta chiar mi se pare revoltatoare - eu doresc ca copilul meu sa fie supravegheat si eventual ajutat de un cadru specializat si nu de o mamica aflata in pauza de maturat acasa ... nu mai vorbesc de corectat teme, sper totusi ca asta nu se intampla. |
La punctul 3 la fel te contrazic.( trec cu vederea peste afirmatia cu pauza de maturat...)
Copiii nu au de loc o atitudine superioara ca sunt obisnuiti cu parinti la clasa. e ceva normal. si al meu nici nu ma baga in seama...se comporta ca si cum n-as fi.
Cat despre ajutat copiii la lectii in clasa, teme etc... Buflea, nu stiu cum e la scoala ta dar doar daca te implici un pic, si voluntariatul e o ocazie excelenta de a vedea exact cum stau lucrurile.
Si eu am fost surprinsa de multe aspecte care nu le stiam si le-am aflat doar in acest timp.
William a avut probleme cu o fetiza. E dulce foc,micutza de statura,cuminte, linistita (aparent)...
ei, al meu mai inalt cu un cap decat ea...a fost pedepsit ca cica i-ar fi dat una cu piciorul.Doamna nu la crezut ca ea a dat prima...
Dar eu stind la clasa am vazut cum da cu piciorul pe sub banca la colegii ei...
Alt aspect a fost al lectiilor, ce se preda, cum se preda...iar aici a fost un mare impact atita timp cat acasa nu avem manuale, nimic.
am vazut si am mai repetat cum sutn alti copii la ore, cum se fitzie, ce fac,cum raspund cand sunt intrebati...daca vorbesc neintrebati si cu cine...etc.
Buflea,ai fi tu impotriva dar asta conteaza mai putin. Se intimpla tot felul de lucruri la scoala, unele bune, unele mai putin bune...si nu ai cum sa le afli daca nu te implici.
Eu inteleg educatia copiilor ca fiind indatorirea parintilor in primul rind. Nu poti sa lasi pe altcineva sa iti educe copilul si tu sa stai cu bratele incrucisate asteptand rezulatul final.(vorbesc in general nu fac aluzie la tine)si avand si pretentia sa fie pe placul tau.
Trebuie sa fi mereu in pas cu ei, sa vezi ce se intimpla in viatza lor...iar scoala e o parte mare din viatza lor.Sa le stii prietenii/colegii, sa vezicum se comporta in clasa, ce probleme au...ca in felul asta sa stii cand,cum sa-i ajuti.
Eu am spus de la inceput vad voluntariatul asta ca un "win-win situation".
Doamnele sunt ajutate cand au nevoie,iar eu aflu direct de ce se intimpla la scoala. Dar nu sunt acolo ca un detectiv...chiar imi si place ce fac,imi place sa fiu in clasa,imi place sa fiu cu copiii.
Chiar ma gindeam zilele trecute ca din pacate mi-am ratat cariera. Mi-as fi dorit sa fiu cadru didactic...dar am ales contabilitatea care din pacate nu mi-a placut niciodata.
michelle
anya spune:
Eu ma gandesc doar ce smenuri si susanele ar iesi daca ar sta parinti in spatele clasei. Ce comentarii la adresa invatatoarei sau profesorilor, ce inerventii in timpul orei. Se vede clar din atitudinea unor copii ce spun parintii acasa despre educatoare/invatatoare.
De la fiul meu din clasa tocmai a fost retrasa o fetita. Copila a fost nerespectuasa cu doamna, a refuzat locul in care a fost pusa sa stea in banca, s-a mutat singura in alta banca si cand invatatoarea a incercat sa discute cu ea s-a intors cu spatele (povestea o stiu de la invatatoare, la sedinta cu parintii si mi-a fost confirmata de copilul meu). La sedinta, cand a incercat sa discute cu mama spunand ca are o problema cu atitudinea copilului, mama a sarit in sus si i-a spus sa nu indrazneasca sa-i faca fetita "copil problema" si ca nu e de acord ca invatatoarea sa-i puna cum vrea ea in banca! Ei, va imaginati ca daca o astfel de mamica ar fi fost in clasa la ora respectiva probabil ca ar fi sarit pe invatatoare.
Sau, alt caz. Anul trecut li se aloca o profesoara de engleza mai exigenta (care am inteles ca preia clasele de gimnaziu cu engleza intensiv). Dupa primele ore incepe femeia sa-i asculte la ce le daduse de invatat. Colega de banca a fiului meu incepe sa faca crize ca o oropseste profesoara. Mamica, care intamplator era in consiliul de parinti merge la sedinta pe scoala si face scandal referitor la aceasta profesoara - de cate toti ceilalti parinti au fost multumiti. Finalul? Anul acesta au fost preluati de alta profesoara care le da poezii de gradi cu "1,2,3".
Ma gandesc ca nici eu, daca as fi in clasa si l-as vedea pe al meu vorbind sau deranjand clasa nu as putea sta linistita. Macar un ghiont de avertizare
.
Parintii nu pot fi obiectivi. Chiar si tu ai zis ca ai vazut fetita tragand suturi pe sub banca. Ce ai facut? I-ai spus invatatoarei? I-ai spus fetitei? Probabil ca daca acuzi alt copil (chiar si de o chestie minora) e f posibil ca adoua zi sa apara parintele respectiv cu scandal ca ce-ai cautat acolo. Eu zic ca e de evitat participarea parintilor la ore (presupunand ca ar avea si loc unde sa stea in clase).
Voluntariatul il vad la actiunile adiacente scolii. Pregatire de materiale, excursii, proiecte..