Scolari de Iulie - August 2004 * 81
Raspunsuri - Pagina 16
Andries spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ema neata.Noi suntem in top...din pacate...acum doua zile am primit biletel de la doamna ca ricu a batut o fetita pina a lasat-o la dusumele.La scoala are interzis in pauze sa iasa din clasa...ramane singur iar acasa interzis tot...tv,nintendo,jucarii.am sunat mamica fetitei imediat dupa incident sa-mi cer scuze si sa intreb daca e vreo lovitura mai serioasa...mamica a spus ca nu,cu toate astea n-am dormit doua nopti...si m-a declar o mama care nu a stiut sa -si educe cum trebuie copilul.Diseara avem consiliu cu oma,stabilim reguli in casa...ptr. ca problema este la cei mari,nu la copil.Niciodata nu e copilul vinovat!trebuie un sport zilnic ptr. a atenua agresivitatea...si un alt regim in casa.Personal ma declar varza...dar mergem mai departe...! |
Do not worry se rezolva. Si noua ne-a trebuit ceva timp pana l-am lamurit pe Victor ca NICIODATA, dar NICIODATA nu trebuie sa bata o fata, doar ca la noi episodul a avut loc la gradinita prin grupa mijlocie daca imi aduc bine aminte. La noi s-a rezolvat cu antrenament karate de 2 sau 3 ori pe saptamana, unde.. a mai si incasat-o de la cei mai mari si a invatat ce inseamna un pic de ... neputinta.
acum de exemplu nu are voie sa il bata pe Mircea doar sa se apere. I-am spus ca nu are voie sa il bata pana face Mircea 6 ani si din cand in cand il aud urland la Mircea "abiaaa astept sa faci 6 ani sa vezi ce bataie iti trag " ... mai am doi ani si ma gandesc deja sa fac un update la regula evident Mircea rade
Andries spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ema pai s-o luam asa: Luni...ptr. ca era deja 7 seara si el nu voia sa vina acasa de la un coleg...pur si simplu a tabarat cu picioarele pe mine.l-am bagat cu chiu cu vai in masina....tot drumul mi-a dat cu borseta de la nintendo in cap. Marti...m-am vopsit la par de la blond la violet...si cand l-am luat de la scoala...tot drumul m-a tras de par...ca nu-i place culoarea iar acasa cum ajuns...a vrut sa sparga televizorul ptr. ca nu avea voie... Miercuri...adica azi...ptr. ca i-am reuzat cererea de a-i cumpara un titirez...in drum spre casa de la scoala...ajuns acasa a pus mana pe ciocan si mi-a dat una la sale de am crezut ca mi-a rupt rinichiul. toate aceste episoade dureaza intre 10-15 min.au aparut de sa zic o saptamana...in momentul in care al apuca,al apuca brusc...se inroseste la fata si are privirea de om nebun.nu ripostez,nu-l lovesc,incerc sa-l duc in camera lui si-l las acolo pina se opreste din tipat...crizele sunt intotdeauna acompaniate de tipete.deci cand au incetat tipetele vine...si n-o sa credeti dar e un inger...pina a doua zzi cand al i-au de la scoala...e un copil de exceptie,cuminte,saritor,iubitor.Deci un episod pe zi...cam de o saptamana.Initial am pus-o pe seama tv(se uita cu placere dar pe canalul de desene ptr. copii mici)si...a nintendoului...aici cred ca e buba.plus niste roboti hero factoru...o mare colectie.Stiu ca e greu de crezut ca de la astea se trage aceasta agresivitate...dar mai stiu ca sunt copiii care devin foarte vulnerabili in fata celei mai mici forme de violenta.noi nu ne batem in casa,si nu am incurajat niciodata bataia.cu atat mai mult la scoala....dar nici acasa nu mai e de rabdat.E clar ca are o problema...si nu reusesc sa-i dau pe deplin de cap.solutii,ceva? |
Ema, de asta bate fete pentru ca acasa isi varsa nervii pe tine si tu l-ai lasat. In primul rand trebuie sa ii iasa din cap ideea de a mai da in tine, ever!! Nici in gluma, nici in joaca, nici cu o floare!! la fel a incercat si al meu si a primit o bataie de la tac-su de i-a iesit pe nas. Si mai nou si Mircea ... cand il apuca furia se repede cu pumnii in coapsele mele, pana acum il pedepsim, dar nu vad sa se potoleasca. Il paste si pe asta o corectie problema e ca situatia asta apare pe la 3-4 ani si la tine a aparut la 7 ani. Face parte din scenariul lui de afirmare si nu are self control suficient, trebuie sa ii explici ca nu asa va obtine ceea ce isis doreste.
edit ca am mai citit:
In principiu, pentru un copil parintii sunt prima sursa de apreciere si satisfactie in viata, primii care ii dau totul de la mancare pana la mangaieri si pupici. In cazul tau, tu esti prima sursa, tatal e prea ocupat si a ajust sa fie sarit din schema de catre Ric.
Copilul tau nu a fost refuzat niciodata. Pot sa jur ca ai facut tot posibilul sa ii oferi tot ce si-a dorit. Nu stie sa-si negocieze un refuz. Asta e problema. Cu fetita, probabil i-a refuzat ceva (orice tampenie, poate ca pur si simplu nu i-a raspuns la o intrebare) si el nu a intrat in ciclul negocierii ci a sarit direct la bataie.
Sare la tine pentru ca tu esti persoana de la care asteapta totul si orice. Si prin extrapolare sare si la fete.
Asta trebuie sa il inveti. Trebuie sa il inveti sa anticipeze un refuz, sa ii negocieze conditiile, sa il schimbe partial, dar sa nu sara la bataie.
Nu ii refuza tot dintr-o data si TV si joc si afara si etc. Ia-l cu refuzuri mai mici si incet incet disciplineaza-l. Cere si ajutorul unui psiholog.
Te pup, lasa ca trece. La 7 ani trece, la 17 s-a terminat.
Andries spune:
Inca ceva important; nu il mai lua de la scoala!! trimite un sofer! Il vei lua de la scoala dupa ce se calmeaza si dupa ce iti restabilesti autoritatea asupra lui. Nu mai plange in fata lui, asta nu il va determina sa fie mai conciliant.
ema spune:
Andries,pai Ricardo n-a lovit,bruscat niciodata vreun copil.eu mai am putin si-mi deschid after acasa...deci zilnic copii...mananca,facem lectii,ne jucam...vorbesc de colegi de-a lui Ricardo.si cu cei de la gradinita la fel...este prietenul ideal,toti copiii sunt inebuniti sa vina la noi si sa mearga Ricu la ei.Asa ca...m-am topit cand am citit biletelul de la scoala...nu puteam sa cred ce citesc.intre timp...mi-au mai parvenit informatii...fetita e un mic lider la fetite...destul de ...dificila..am inteles mai mult aseara cand am cunoscut-o pe mama fetitei...nu prea da pe la scoala...si nu stiam cine e...mi-a dat un damf de tarie din start...cu tigara in coltul gurii...o privire ratacita rau...a venit la sedinta cu parintii cu toti 5 copiii la ora 20 ...aici la ora asta copiii sunt in pat...doamna a spus ca e inadmisibil sa ramana pina tarziu cu copiii acolo...asa ca a trimis-o acasa.Eu vorbisem cu ea in curte pina sa intram,am intrebat iar daca fetita e ok,ca-mi pare foarte rau...la care imi raspunde...lasa doamna s-o mai ia si ea...ca m-am saturat de parinti care vin la usa...ca samantha scuipa,ca e batausa,ca injura...poate a calmat-o asa...ca m-am saturat de cate imi face...ca ami am patru mai mici...si-s divortata...si mi-a mancat zilele fata asta.Am ramas...masca putin spus...io tot baiguiam...dar stiti,mie imi pare rau...Ricardo n-a lovit niciodata un copil...in fine...m-am lamurit in final...si totusi nu-l scuz pe ricardo...tot timpul i-am spus...daca ai o problema ,mergi imediat la doamna...indiferent de situatie,nu-ti faci dreptate singur.
Cu mine....astazi a fost...paradis,nu altceva.Incontinuu m-a intreba...mami,sunt cuminte astazi?Asa e bine cum m-a port?Deci...o dulceata ...ce sa mai spun...Am tot incercat sa aflu...ce s-a intamplat cu tine zilele trecute...te-a suparat ceva?Am gresit cu ceva...de cce te purtai asa?Nu stiu...asta mi-a raspuns mereu...nu inteleg nici eu...dar imi pare tare rau,mami......
Maine avem prima ora de arte martiale...taica-sau s-a miscat extrem de repede sa caute ceva...Ricardo e foarte incantat...astept sa vad cum i se pare acolo...
Ca terapie...astazi am curatat nuci...3 ore...cu ricardo...ca sa nu cumva sa ceara sa deschid televizorul sau sa vrea iar nintendo...mai avem patru zile de...pedeapsa...si trebuie sa-l tin ocupatvorba vine...ai place tare mult sa faca lucruri migaloase...si nu se plictiseste...
Si nu drept incheiere vreau sa va multumesc foarte tare ptr. ajutor si sustinere,idei,pareri....deocamdata nu merg la investigatii serioase...a atarnat mult si parerea invatatoarei aseara...a ramas putin sa-mi spuna...ca Ricardo nu are nici o problema...ca e chestie de o zi doua...si sa nu-mi fac probleme.
Andries spune:
Lia, imi pare rau de Danu. Trebuie sa il muti din banca.
Daca pustiul ala nimerea cu Vic, iesea o bataie pe cinste al meu nu bate (nu mai bate) din proprie initiativa, dar daca e provocat ... se tavaleste pe jos cu celalalt pana vin adultii sa ii descaiere.
Bravo pentru Maria!! ce? bine nu e bine? fata are logica
Kim pustiul tau provoaca autoritatea (adica pe doamna) sa vada ce iese pana unde poate el sa intinda coarda mie mi se pare ca se amuza teribil de grijile voastre.
Andries spune:
Aha, deci fetita in cauza e mai nazdravana si ea.
Deci poti sa stai linistita in mare parte.
Copiii care vin la voi acasa normal ca il privesc pe Ric cu respect si admiratie, doar sunt musafiri nu?
Acum a fost confruntat cu un copil care nu a dat prea multe parale pe parerea lui si a sarit la bataie pe principiul ca "daca nu esti cu mine, esti impotriva mea". Tot o chestie de negociere pana la urma, iti spun ca eu am patit-o cu Vic si acum il apuca pe Mircea. Copiii astia nu se lasa calcati in picioare
Dar uite ca te intreaba "mami, sunt cuminte astazi? e bine cum ma port? " deci Ric nu stie ce inseamna sa fii suparata pe el. Tu ai fost super happy si prietenoasa cu el orice ar fi facut nu?
Andries spune:
La mine si acum vine Victor si daca nu obtine ce vrea muschiul lui in secunda aia incepe sa urle de pe cealalta parte a measei: "Reaooo, reaooo ... esti cea mai rea mama din lume, abia astept sa plec sa scap de tine!!" si are niste ochi ... sa te sperii nu altceva.
Aveam eu o carte de psihologie asa mai populara in care era explicat cum sa folosesti agresivitatea in educarea unui copil agresiv, cum sa dozezi raspunsul agresiv si cum poti chiar sa ii mai scapi si o palma la fund dar asta numai pana la 4 ani, cica dupa 4 ani nu mai trebuie batuti ci trebuie rezolvat din vorbe, eu dupa 4 ani am trecut la perciuni ca vorbele nu mi-au ajuns....
Acum tu nu mai poti sa-l pocnesti ca e mare ... trebuie vorbit, vorbit, vorbit ... plus ca trebuie sa apara si consecinte negative daca nu se ajusteaza. Hai ca m-am lungit rau ...
Andries spune:
Si ca o nota vesela: eu sunt in Vienna de marti (compania care-mi hraneste cardul are o licitatie in desfasurare si prezenta mea e indispensabila ) husband duce copilul la scoala. Doamna exact acum i-a facut observatie ca nu are copilul coltare la caiete si ca nu are toate caietele scrise pe prima pagina "Acest caiet este oglinda elevului..." voi stiti ce meserie are husbad da? deci e clar cristal ca e imposibil sa scrie el pe prima pagina ... ca dupa aceea trebuie dus caietul la farmacie ca sa inteleaga cineva ce-a scris asa ca a facut omul coltare dar tot eu trebuie sa ajung acasa sa pictez caiete
ema spune:
Andries,eu nu l-am pedepsit...nicioada..sau chestiii santaj,sau recompense.never,ever...noi am fost mereu prieteni...pe bune acum...adica prieteni e un fel de-a spune...noi doi suntem lipiti rau.Si cu toata prietenia...a primit refuzuri destule...eu nu i-am cumparat niciodata nimic cind mi-a cerut el...de cand era mic mic...am mai scris acum niste ani despre asta.eu i-am cumparat...cand am considerat eu de cuviinta...si da,erau chestii pe care si le dorea demult...dar intotdeauna i le-am luat mult mai tarziu...cand uita efectiv de ele.el a fost ultimul din gasca care a primit nintendo...ceilalti copilasi din grupa aveau de doi ani.Ricardo nici acum nu are calculator,xbox,psp...nu are absolut nimic trendy in afara de nintendo...pe care i l-am luat de craciun.Nu ca n-am posibilitate,dar nu vreau...eu personal am alte viziuni...activitati afara,cu prieteni aci in curte...jocuri improvizate...eu asa l-am crescut...in costum impermeabil si cizme de cauciuc...afara in ploaie la joaca...uite acu in iarna face trei ani de zile de cand n-a luat macar o pastiluta...n-a avut nimic nimic...Si nu-l dau afara ca pe catei...eu m-a joc cu el daca nu sunt copii la noi...ne impuscam cu bete...pe dupa conteinere...de zici ca nu-i adevarat.Asa cum faceam noi copiii fiind la bloc.toata vara am avut niste picturi pe pavaj....sotroane,printese si starwars nave.Ai las singuri numa sa scot ceva dulce din cuptor...sa-i vezi numai cu obrajii rosii de efort cum rad tot...no...in esenta nu-s o mama deloc moderna...dar fiecare mama e cea mai buna ptr. copilul ei...no
pupici,ma duc in carpe.
ema spune:
aci nu ai musafiri copii..pai ei intra si direct deschid frigiderul...nu-s copii din romaniane spunem pe nume...deci io eram mama lui ricardo prima oara...acum daca ne intalnim in market...pai tot marketul stie cum m-a cheama.Oricum,e mult mai relaxant asa...decat genul de eticheta...stai frumos...nu atinge,nu calca...nu-mi lasa niciodata deranj...deci pina pleaca toti pun la loc...e o regula aici...gazda copil spune...acum facem ordine cu totii.maica-mea o ramas socata..draga dar ce libertate le dai..sa-ti spuna pe nume...sa i-a pahar din dulap si sa-si toarne apa...niste chestii normale aici...deci nu numai eu...asa fac si celelalte mame...ca initial si eu m-am uitat lung...dar m-am adaptat ...anul asta fac 14 ani de nemtia...doamne ajuta la cat mai multi!