Cand percepe copilul gradinita ca pe o trauma?
Raspunsuri - Pagina 9
anya spune:
Eu zic sa nu generalizam.
Exista cazuri speciale cum e al Evei, care in urma neglijentei de la gradi e normal sa nici nu vrea sa auda de asa ceva.
Exista copii care au ghinionul sa dea peste educatoare fara vocatie (asta ca sa fiu prea blanda in exprimare). Nu e normal sa vina murdari pe chilotei, sa fie pedepsiti, sa se considere ca pentru ca sunt mici pot fi bataia lor de joc (a educatoarelor). In aceste cazuri propun reclamatie la directoare+ inspectorat (ca sa nu mai pateasca si altii la fel) si mutare in alta gradinita doar dupa ce ii trec spaimele (psihoza).
Exista cazuri de copii care din prima zi sunt fericiti la gradi (foarte putine) si
Exista marea majoritate a copiilor care la inceput (sau dupa vre-o doua saptamani) plang la despartirea de parinti dar apoi totul decurge normal. De obicei plansul tine maxim 3-4 luni iar apoi se recurge la un ritual de despartire (la noi e un sitem complicat de pupici si frecat nasul "ca pinguinii").
Nu toate gradinitele de stat sunt proaste (nu cred ca e una singura bun asi am nimerit-o noi) si nu toate gradinitele particulare sunt bune. Educatoarele "sfintesc" locul, indiferent de sistem.
Selene_Bunny spune:
O iau (ma rog, o luam) la 1, dupa masa de pranz. Am considerat ca este util, pentru ea, sa manance intr-un cadru organizat, cu copii de varsta ei. De ce am considerat ca este util, am explicat mai demult. Acasa nu doreste sa se alimenteze singura - nu doreste sa tina paharelul de iaurt, lingura de supa, spune mereu ca "nu poate". Desi poate. La gradinita am inteles ca mananca singura supa, cu lingura.
Nu a dormit niciodata acolo.
Manifestarile ei nu tin de programul scurt sau lung. Tin de faptul ca merge. Ca iese din casa pentru a merge la gradinita.
Si azi e acasa. Si sa fi vrut sa o duc, n-am putut, din motive personale, pe care nici eu nu le inteleg.
Blogul meu - de la noi, pentru ei!
Bazar general - fiecare implicare conteaza!
Lucrusoare de vanzare...
Selene_Bunny spune:
Eu repet: nu plansul din momentul plecarii de acasa ma ingrijora, nu plansul din momentul despartirii ma ingrijora si nici macar plansul din momentul revederii (ora 1). Ci celelalte manifestari.
Lucrusoare de vanzare...
eladea2005 spune:
selene, iti spun si eu parerea mea de mama...
din ce am citit in postarea ta, pe mine una m-ar ingrijora...insa...poate are nevoie de un timp pt acomodare...sa zicem, inca o sapt, doua...vezi care-i sunt reactiile, starile, daca se imbunatateste cu ceva situatia...daca nu, parerea mea e ca fie educatoarele sunt pb, fie mediul nu e suficient de potrivit pentru ea (ma refer la grupa, la copii)...sincer, inteleg ca plange dupa tine cand pleci, dar apoi copiii de obicei se potolesc, dupa o vreme... comportamentul si somnul perturbat imi spun ca ceva nu e in regula...
si eu am avut un mare stres, si noi am inceput gradinita acum, in septembrie... (bine, Eric e mai marisor, are 3 ani si 9 luni)...eram sigura ca voi face si eu gradi odata cu el si ca imi va urla zilnic si va fi f traumatizat...darrr...am avut marele noroc sa dam peste o educatoare draguta, pe care Eric a acceptat-o usor si rapid, asa incat dupa prima zi de plans la despartire, a doua zi n-a mai plans si a fost super ok...adevarul e ca se ocupa f bine de ei, sunt in jur de 10 copii doar(e gradi privata)...isi dau interesul si educatoarele...dar sigur nu tine de faptul ca e gradi de stat/privat, ci de educatoare, cum mai ziccea cineva inainte...
ce sa zic, paote incerci sa schimbi gradi? sau sa o mai alsi un timp acasa daca poti? tinem pumnii si sa ne spui cum sunteti!
Andreea, mami de print Eric (9.12.2007) si printisor Filip (24.06.2010)
ERIC SI FILIP
ALBUM NOU
Printul Eric are...
Printisorul Filip creste...
BLOG DE PICI...
Monnvas spune:
Da, aici si eu is in asentiment cu Eladeea. Cata vreme Daria a mai stat cu buni sau cu tati, stie ea ca se poate sta si fara tine. Si pe mine m-ar ingrijora manifestarile aste cu somn nelinistit etc.
La noi la club a mai patit o mamica ceva similar. Dupa o luna de gradi in care copilul nu a plans, s-a trezit deodata calarita de pitic, nu se mai putea duce nici la wc, ceea ce era f suspect, fiindca pustiul ei a fost mereu un superindependent. A aflat dup-aia ca o educatoare de la gradi l-a amenintat ca "daca nu face pipi acum, inainte de somn, nu mai vine mami sa il ia".
Nush, eu cred ca buba e in relatia educatoarelor cu copiii.
Si la Cristi in grupa is 2 copii care inca mai plang la despartire, mereu educatoarea ii ia in brate si incearca sa ii calmeze, dupa plecarea parintilor ii duce ea personal la joaca si ii implica in diverse activitati pana se linistesc. Deci se poate. Treuie numai sa existe bunavointa din partea educatoarei si, zic eu, si un pic de "chimie" intre ea si copil.
CRISTIAN (7.03.2009)
--------------------------------------
Where there's a will there's a way
alex_c26 spune:
Eu am mers ieri si l-am retras pe Cris de la gradinita cu pricina,bineinteles dupa o lunga discutie purtata teoretic cu minunata si respectabila doamna educatoare,practic-am discutat eu cu mine..
I-am zis ce era de zis,ea sustine ca nu se intampla in acea gradinita sa fie copiii bruscati,mi-a zis ca eu chiar cred toate prostiile pe care le zice copilul acasa?
Da,cred,i-am raspuns,deoarece eu imi cunosc copilul..a stat 3 ani numai cu mine si taica-sau..nu a avut bina,nu a stat cu nimeni strain de la care sa fi auzit macar de trantit..ce sa mai zic ca stie si cum l-a trantit,si cine,si de ce..stiu cum l-am crescut,in ce mediu,poate ca da,copiii mai zic si minciuni,dar unele nevinovate,nu inventeaza astfel de povesti..nu ma asteptam sa recunoasca ca au facut asa ceva,insa ma asteptam sa aiba macar bunul simt sa isi vada de treaba..
Apoi ca sa arunce mingea in terenul meu,mi-a zis ca de fapt eu caut scuze,ca al meu copil nu s-a adaptat de la inceput..Adica cum,am intrebat?Copilul venea in fiecare zi la gradinita foarte vesel,nu plangea,se ducea la locul lui de joaca si isi vedea de treaba..Nu stiu ce se intampla dupa,dar daca Cristian a fost un copil care nu s-a adptat ma intreb oare acei pitici care plang si acum de cand ii lasa parintii si pana vin dupa ei,cum sunt..Insa nu am auzit sa fi sunat vreun parinte sa vina sa ii ia..
I-am reprosat si treaba asta cu sunatul,este inadmisibil sa faca asa ceva..este o mare magarie..nu e treaba noastra ca ele nu fac fata..Si ce credeti?Aceeasi placa,ea este numai una si copii sunt 30..ea nu face fata..Dar nu ma priveste asta..nu inteleg de ce noi trebuie sa inchidem ochii la astfel de scuze..Toti avem o ocupatie,avem responsabilitati,daca esti incapabila,demisioneaza..Mai ales in astfel de meserii,in care formezi niste copii pt mult timp,ar trebui sa fie mult mai responsabile aceste doamne..
Intr-un final,s-a scuzat si a plecat sa adoarma copiii..:(
Apoi am cerut lucrurile copilului..adica o pijama,o pernuta si un prosopel..Am primit doar bluza de la pijama,pernuta mi-a dat-o de sub capul altui copil,si prosopul era si el disparut..Nu e vorba de rautate,sper sa fie inteles corect mesajul meu..insa nu este firesc ca aceste lucruri sa dispara asa din senin..nu ma intereseaza motivul..Poate un copil are o boala de piele..ce cauta imbracat cu pantalonii baiatului meu?Sau de ce pernuta lui era la altcineva?Bineinteles,pt doamna eduatoare sunt intrebari fara raspuns..ea nu stie,nu e raspunderea ei..
Lasand si asta la o parte,de cand am intrat in gradinita,dulapul in care puneam lucrurile baiatului,papucii de afara,si ce mai avea..nu mai exista..mai exact fusese complet dezlipita eticheta cu numele lui si lipita o eticheta cu alt nume..De ce?Nici pt asta nu a avut nimeni nici un raspuns...
Va dati seama ca este deranjant,si pt mine este o problema ft mare..La fel a voi toate,imi iubesc enorm copilul,si imi doresc din tot sufletul sa ii fie bine unde e,cand eu nu sunt langa el..sa il stiu in siguranta..Dar ce siguranta au copii in astfel de conditii?
De acum,voi incerca o gradinita cu program normal,macar anul acesta,si apoi poate dupa ce se mai obisnui cu mediul,si cu alta persoana care sta cu el o sa il inscriem la program prelungit..Sunt ft dezamagita,am avut asteptari prea mari,si am ramas cu un gust amar..Din pacate exista si oameni care fac o meserie fara nici un fel de vocatie,fara pasiune pt ceea ce fac,care nu isi au locul acolo,cel putin nu alaturi de copiii nostri..
Selene_Bunny spune:
Am lasat-o acasa, maine plecam la Cluj, vom relua gradinita cand ne intoarcem.
Insa si ieri, si azi, a fost greu, greu cu ea. Mamoasa de nu se mai poate, nu mai sta nici cu buni, urla dupa mine din orice, ca ma ridic sa ma duc la baie, ca ma ridic sa ma duc la bucatarie, ca am fugit pana jos, sa ii dau curierului un plic cu acte...
Era sa renunt la proiectul la care lucrez, macar ca era f. f. important pentru mine...
Chiar am zis, pe la 12, ca pun punct, insa persoana cu care colaborez de mult s-a suparat rau, a spus ca asa ceva nu se face, sa spun ca ma apuc si apoi, tam-nesam, sa renunt la el, ca asa, isi pierde increderea in mine...
Azi am fost f. f. nervoasa, am ridicat rau tonul de cateva ori, Daria nicicum n-a inteles ca efectiv am de lucru si nu ma pot ocupa de ea, chiar am zis ca aman plecarea cu o zi, desi asta insemna refacerea planurilor...
Pana la urma, a luat-o fortat buni, eu am bagat viteza si am terminat, am stat iar vreo 9 ore la computer, dar am terminat, la 21 am mers impreuna sa cumparam biletele de tren...
Eu nu ma impac bine cu stresul, mai ales ca, acum, erau stresuri combinate, pe de o parte, sa termin, pe de alta, copilul, care ma intrerupea mereu, "mami, brate", "mami, desene", "mami, apa, pipi, kk".
Monnvas, exact asa si Daria, cu calaritul, daca stau mai mult in baie, vine la usa, o deschide, ma intreaba din 2 in 2 minute daca am terminat...
Lucrusoare de vanzare...
ingridnen spune:
Selene, cam ce povestesti tu a patit si sora-mea (in Germania) cand era baiatul mic. La prima gradi, copilul avea doi ani jumate si au fost mari probleme, tulburari de comportament... cam ce spui si tu. L-au retras si l-au dat dupa un an la alta gradi si a fost OK.
Ingrid si Cristi 8 ani
aschiutza spune:
Selene, imi permit sa iti povestesc experienta mea cu baiatul meu si cresa, poate gasesti ceva care sa poata fi aplicat si la voi la gradinita.
Florian e un baiat foarte mamos. Cind am facut diverse cursuri,unde eu eram cu el tot timpul, se agata de mine si adeseori plingea si nu voria sa faca nici o activitate. A inceput cresa pe 17 august. AIci se aplica asa numita metoda Berlin de acomodare a copilului la cresa si gradinita. EU am intrat cu el in clasa. Nu l-am indemnat sa se joace, nu l-am impins de la spate - doar am stat intr-un colt. In primele zile el s-a agatat de mine cu fata inspre mine. Apoi treptat treptat s-a agatat de mine cu fata la copii. DUpa alte zile a prins curajul sa se miste singur prin clasa. Acum are curajul sa se amestece printre ceilalti. Am inceput cu o jumatate de ora si am tot crescut perioada. Educatoarea se uita la el cum reactioneaza si incearca sa faca o legatura cu el, la inceput cu jucarii si apoi cu luat in brate. Cind a considerat ea ca baiatul a inceput sa aiba incredere in ea, am facut prima despartire de un sfert de ora. Treptat treptat am crescut perioada de despartire. Asa baiatul meu a invatat ca educatoarea il ajuta la nevoie si ca eu ma intorc sa il iau. La unii cpoii din grupa procesul s-a incheiat in doua saptamini. La noi dureaza mai mult. SI Florian se agata mai mult de mine acasa si ma ia in brate mai mult acuma. Dar in aceeasi perioada a si luat doua raceli si un varsat mic .
Bineinteles si aici copii pling la despartirea de parinti si educatoarea mi-a spus ca e normal: multi nu plingpt ca nu le place la gradinita ci pt ca nu vor sa se desparta de parinti. Important e pt educatori sa poata sa linisteasca copilul. Daca nu pot, atunci perioada de acomodare se prelungeste. Dupa acomodare, copilul se desparte de parinte in maxim 5 minute.
DIferenta importanta e ca sunt doua educatoare la 12 copii la cresa si la 15 la gradinita, iar la cresa in perioada de masa sunt trei (doua educatoare lucreaza la schimb).
Noi am mers cu jucaria favorita a lui Florian si cu ea educatoarea a improvizat jocuri ca sa ii atraga atentia lui Florian. Fiecare copil are acolo o jucarie a lui, de obicei ceva moale de plus .
Poate ca Daria are si ea nevoie de o perioada mai lunga de acomodare. Fa-i clar ca tu vii sa o iei, ca nu o parasesti. Incearca sa radiezi sentimente pozitive cind o dai, copii simt repede gindurile negative si indoiala si le vor reflecta.
Daca nu puteti sa faceti pt Daria o acomodare mai flexibila fata de tipica "l-am dus si l-am lasat", poate ca o bona ar fii solutia pina creste mai mare? Daca inima ta iti spune sa nu o mai duci, nu o mai du. Daca inima iti spune ca se acomodeaza si cu multa delicatete din partea educatoarei, iubire si imbratisari din partea ta veti trece peste aceasta perioada, atunci las-o. Tu iti cunosti cel mai bine copilul!
OanaRusu spune:
Alex_c26 - ce povestesti tu e incredibil! cum sa fie perinuta lui la alt copil sau pijamalele amestecate?
Si cum e o singura educatoare la 30 de copii? e ridicol - asa ceva nu se poate.
Iar "lista" de chestii de care nu e responsabila educatoarea e ireala.
Ce fel de gradinita mai e si aia?
Nu ma indoiesc ca l-a bruscat - si asta e iarasi inadmisibil.
Iar suma de 300... oho...
---
Selene - eu de aia am retras-o pe cea mica in iarna (Acum n-are treaba, 7 luni mai tarziu, e f happy la gradi la program prelungit) pentru ca era agatata de mine intr-una si eu lucram (plus noaptea agatzata de tzitzi). Tinand-o la gradi in continuare nu reuseam decat sa agravez starea ei - norocul nostru cel mare insa se numeste bunici - care stau in blocul alaturat, asa ca la noi gradinita nu era singura varianta.
---
Bafta mare la toti mititeii si la mamici - nu va lasati intimidate de educatoare, meseria lor e sa-i invete pe copii sa socializeze.