pata de sange de pe haine
Buna,
Stie cineva cum se poate scoate o pata de sange uscat de pe o camasa ? Am uitat de ea si am pus-o la masina de spalat unde a stat pana pe week-end cand de obicei spal, si dupa ce s-a terminat spalatul am observat ca pata e tot acolo. Precizez ca am dat cu Vanish inainte de a incepe spalarea, si mai apoi am incercat cu o solutie de hipoclorit+ apa ... dar nimic, e tot acolo.
Merci
Raspunsuri
myria spune:
Petele de sange se spala cat mai proaspete si cu apa rece si sapun sau detergent. Ajuta si clorul dar tot in apa rece... De obicei daca a trecut printr-o tura de masina in apa calda nu mai ies. Dar mie mi s-a intamplat sa scap de o pata de sange mai veche(atunci cand nu ma mai asteptam) cu detergent Ariel(pana atunci folosisem alt detergent), la o spalare normala de 40 de grade. Asa ca, daca e f. important sa iasa pata, incearca Ariel..
crista-s spune:
Eu am scos ultima pata de pe niste blugi pe care i-am spalat fara sa imi dau seama ca erau patati, cu bicarbonat. Umezesti materialul / tesatura si presari bicarbonat, freci cu grija si pe fata si pe dosul materialului cu bicarbonat cu o periuta, repeti de ai multe ori, clatesti bine si iar pui bicarbonat si freci. Apoi speli cu detergent la care ai adaugat si putina solutie de scos pete ( stil vanish) chiar si niste amoniac parfumat poti sa adaugi in masina de spalat rufe. Mereu cu apa rece.
Alte variante pe care eu nu le-am incerca sunt: sa tamponezi pata cu apa oxigenata 12% si apoi sa speli cu detergent , sau sa freci pata cu sare si apoi sa speli cu detergent.
Chiar dc pata este uscata dar macar nu a mai fost spalata din greseala IDEAL este sa treci intii un cub de gheata peste pata de singe, frecat cu cubul de gheata si pe fata si pe dosul materialului ( este important sa tratezi pata si pe dos caci risti sa iti ramina pe dos si la spalat sa iasa si sa se imprastie si deci sa ramina galben sau conturul petei) .. Sau sa speli / tratezi pata cu apa minerala ( din cea cu acid ) cit mai rece, Asta e valabil mai mult pentre pete proaspete.