Ora de culcare a copiilor
Raspunsuri - Pagina 21
Nicoleta spune:
Fireste ca exista farmacii de urgenta! Ma scuzati ca intervin! :) Poti sa iei gratuit din orice farmacie pliantul pe zile cu adresele farmaciilor deschise dupa ora 6. Sau, daca nu ai lista, de obicei gasesti afisata adresa/adresele farmaciilor deschise in cartier in noaptea respectiva (fie afis, fie pe un ecran de informare...). Doar ca pe-aici nu se dau multe medicamente fara reteta...
On topic. Copiii mei se culca in timpul saptamanii intre 8 si 9, ii trezim pe la 6.45. Uneori sunt obositi si se cere mutata ora de culcare mai spre 8... alteori se intampla sa adormim si pe la 10... insa adormitul la 10 se simte dimineata si il evitam cat putem. Cel mic doarme inca la pranz si acasa in week-end, si la gradi in timpul saptamanii.
Marox spune:
Selene, exista farmacii de garda care sint deschise noaptea. Dar trebuie sa te prezinti intii la comisariat, iti dai numele, ei telefoneaza la farmacie si te anunta. Iar daca esti la tara poti face km cu masina pina ajungi la farmacia de garda, pt ca nu in toate satele exista farmacii (statul iti spune unde poti sa te instalezi, nu o fac farmacistii de capul lor).
Anca74, ce vei spune in cazul in care copilul tau va dori sa fie medic sau farmacist sau procuror sau pilot sau ..., meserii, zic eu prestigioase, dar cu orare atipice?
Si ca sa nu fiu numai off topic, copiii mei sint la scoala pina la 16.30, mai stau la after school pina la 17 si ceva. In timpul scolii au 2 recreatii in care, de obicei sint afara (doar daca nu ploua sau ninge) si pauza de masa de o ora jumate, din care aprox jumate o petrec tot afara. Dupa ce ajung acasa, citeodata ies cu bicicleta sau rolele daca e un adult disponibil sau se joaca singuri in gradina. Nu am ocazia si nici dorinta sa fac 40 km dus intors seara pina la cel mai apropiat parc mare. La ora 19 sint in casa pt baie si cina. La 20.30-21.00 sint in camera lor, mai vorbim pe intuneric, mai citesc, se mai joaca daca vor. In timpul zilei nu dorm. Aici nu se mai doarme la gradinita de la 4 ani si toti copiii, de la 3 ani la 11 ani termina scoala la ora 16.30.
La mine'n sat exista citiva parinti, nu, nu români (sint francezi in majoritate si citiva portughezi) care chiar ca stau si hahaiesc in fata casei, se reunesc in gasca si beau bere, ca seminte nu se poarta. Copiii sint tot in gasca pina la 11 noaptea afara. Da' n-ati vrea sa stiti cum se uita tot restul lumii la ei si cit de mult ii critica, cum sint considerati "cas sos" (cazuri sociale), adica, asa, o populatie inferioara si cu care nu e bine sa socializezi daca nu vrei sa fii considerat la fel.
ela_04 spune:
Citat: |
baietelul meu se culca la 8 deseori, nu doarme dupa amiaza si la 8 moare de somn. |
Asta mi se pare normal Sabina. Dar al meu bb doarme la pranz 2-3 ore.
Azi de exp la deranjat un dintisor si nu a mai adormit la 12 ci abia pe la 2. s-a trezit mititelul la 5,30. Cum Doamne iarta-ma sa-l culc iar la 8?!
adinag spune:
Selene, nu stiu la ce te referi exact cand spui "modelul german". In general, austriecii sunt mult mai relaxati decat nemtii, in est mai mult decat in vest. Estul Austriei este insa si mai haotic si... balcanic decat vestul, cum este bine cunoscut aici. Si e logic, doar dupa razboi au fost mult timp rusii aici .
Noon stopuri nu exista, nici nu stiu la ce ar fi asa necesare? Daca vrei insa musai chips in miez de noapte, le poti cumpara si de la o benzinarie. Platesti ceva mai mult, dar iti faci pofta. Doar sa fie benzinaria deschisa.
Farmacii de urgenta exista, desigur.
In general austriecii sunt foarte petrecareti, le place sa iasa, sa se distreze, se cheltuie enorm pentru distractiile gastronomice. Viena ocupa printre primele locuri la densitatea de localuri (restaurante, baruri, cluburi, cafenele etc.) din Europa (daca nu cea mai mare chiar, dar nu vreau sa zic prostii): Viena are 1,7 milioane locuitori si 7000 lucaluri gastro, Amsterdam 1,8 milioane locuitori si 800 localuri gastronomice.
Dar fara copii noaptea, si doar in localuri si la ore corespunzatoare.
Laura25 spune:
In afara de Anca74 care a afirmat ca romanii isi culca tarziu copiii din cauza ca stau la hahaiala si terase pana tarziu, a fost vreo mamaica din tara (sau de aiurea) care sa spuna ca al ei kinder se duce la culcare la 22 pt ca frecvent sunt la restaurant/terase pana la 21 si mai tarziu? Se tot dezbate la ce ora se inchid magazine si restaurante, dar eu chiar nu vad ce relevanta au in contextul acestui subiect. Cand s-a vorbit de culcat tarziu din cauza de canicula, era vorba implicti de vara cand gradinitele /scolile sunt in vacanta, deci puii pot dormi pana tarziu ca nu ii asteapta nimeni la 7:30 sa intre la cursuri, iar parintii multi sunt in concediu sau au bioritmul de asa natura ca nu ii deranjeaza culcatul la 23-24. Ma indoiesc ca vine cineva sa spuna ca a culcat copilul la 23 pt ca la 22 se plimba prin parc toamna sau iarna sau primvara pana in mai.
La urma urmei mi se pare clar ca indiferent de ora de culcare seara, cam toti copiii isi fac orele de somn pt varsta lor (unii se trezesc mai tarziu decat altii, unii dorm la pranz mai mult sau mai putin). Asa ca, ce relevanta are daca se culca la 19 sau la 22?
Am marfa la bazar umanitar DC
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me
Sabina spune:
Ela, pai cand sunt micuti, ormal ca programul e mai haotic. In perioada dintisori al meu degeaba se culca destul de devreme(pe l a9 sa zicem) ca se trezea sa suga de nustiucate ori pe noapte:))
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo
mamitzica spune:
Ilinca M nu stiu de ce te-ai simtit asa atacata.M-a amuzat teribil ce ai scris.Probabil ca tu aplici metodele alea cu legat copilul de pat sau dat una peste bot fiindca altfel nu vad de unde le-ai stii asa bine!!!!!
Mi se pare nesimtire daca incerci sa insinuezi ca am facut vreodata asa ceva cu copilul meu.
Libera alegere?Sigur ca are.Dar stii cum se recomanda pe aici,ceva de genul cu care periuta de dinti te speli aia rosie sau aia verde.Probabil ca daca imi las copilul sa isi faca singur alegerile se va culca si el uneori la 12 noaptea,dar ziua urmatoare il scol la 6.20 pentru ca are de mers la scoala(poate si asta ar trebui lasat la libera alegere de catre un parinte libertin).Iar eu ca adult responsabil consider ca e mai bine pentru copilul meu sa se culce seara la 8 ca sa fie odihnit dimineata,sa poata invata ceva cind merge la scoala si sa nu doarma pe el toata ziua.
Asta a fost tot ce am vrut sa spun-daca copii vostri functioneaza bine culcindu-se noaptea la 10 sau 11 bravo lor.Al meu nu poate si ii trebuiesc 10-11 ore de somn in fiecare noapte.(si culmea este ca are zile cind e obosit si imi zice ca i-a fost somn la scoala).
anca74 spune:
citat din mesajul lui Laura25 In afara de Anca74 care a afirmat ca romanii isi culca tarziu copiii din cauza ca stau la hahaiala si terase pana tarziu, a fost vreo mamaica din tara (sau de aiurea) care sa spuna ca al ei kinder se duce la culcare la 22 pt ca frecvent sunt la restaurant/terase pana la 21 si mai tarziu? |
Da, sa stii ca toate mamicile care stau sa se hahaie pana noaptea tarziu la terase, cu copiii dupa ei, vor veni toate gramada aici sa se bata-n piept cu pumnul, strigand "ala io, ala io".
Esti chiar nostima, pe cuvant.
anca74 spune:
citat din mesajul lui Marox Anca74, ce vei spune in cazul in care copilul tau va dori sa fie medic sau farmacist sau procuror sau pilot sau ..., meserii, zic eu prestigioase, dar cu orare atipice? |
Ai inteles gresit interventia mea: nu orarele atipice ma streseaza la o meserie viitoare a fetei mele, ci meseria in sine.
Nu-s de acord sa-mi indrept sau incurajez copila sa faca o facultate care nu-i va permite sa-si castige un trai decent. Independent de viitorul ei sot.
Si ma refer aici la facultati mai mult sau mai putin inutile in societatea actuala, cum ar fi: muzica, istoria, geografia, latina, desenul, pictura. Cam tot ce tine de arte.
Probabilitatea ca un tanar, in ziua de azi, sa-si castige o paine cu asa meserii este infima.
Iar cum noi, eu si sotul meu, nu suntem nemuritori, va veni o zi in care va trebuie sa fie in stare sa traiasca singura, pe picioarele ei.
Si vreau ca, in acel moment, sa aiba in buzunar o diploma care sa-i permita sa traiasca comfortabil.
Asta-i tot ce am vrut sa spun.
Orarele atipice se refereau la programul de somn al multor copii in Ro.
Laura25 spune:
mamitzica, al tau se culca la 20 si se trezeste la 6:20. Ai mei se culca la 22 si se trezesc la 7:30 + 1.5-2 ore de somn la pranz. Iese ca ai mei dorm cat ai tai si poate ceva in plus? Iese. Si atunci? Care-i baiul ca ai mei se culca la 22?
Si ai mai la 3-3.5 ani se culcau intre 20 si 21. Doar ca de atunci au trecut 3 ani, timp in care organismul lor s-a mai schimbat. Si eu acu 10 ani ma culcam la 1-2 si la 7 eram fresh. Acu dupa 2-3 nopti asa, pic ca eroul seara pe la 21-22.
Am marfa la bazar umanitar DC
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me