Ora de culcare a copiilor
Raspunsuri - Pagina 11
theo_2004 spune:
Ce v-ati atacat "vesticelor" la faza cu giugiuleala ... dar cand Anca a scris de hahaiala, mancat seminte, baut vin si restul "acuzatiilor" la adresa parintilor din Ro nu v-a mai deranjat generalizarea !
Ok, sunt parinti in Ro care fac asa cum a descris Anca dar de aici pana la a spune ca asa este majoritatea in Ro este cale lunga. Plus ca intrebarea era adresata membrilor DC, nu populatie mancatoare de seminte de pe strada. Cum ar fi sa spunem despre austrieci de ex ca sunt precum Joseph Frizl http://en.wikipedia.org/wiki/Fritzl_case ?
turturica spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Didididi pe mine m a distrat in Elvetia ca intr-o saptamana de stat acolo nu am vazut un vecin, in schimb au fost atat de curiosi ca dadeau perdelele la o parte sa ne urmareasca. M-am simtit ca in satele uitate de lume din Romania. |
didididi, hai sa nu generalizam inutil dupa o saptamina de stat in elvetia, eu sint de 10 ani in elvetia si te asigur ca ma vad cu vecinii in fiecare zi, mai ne intilnim la o cafea si la o birfa din cind in cind, ce mai, exact ca in Romania.
Revenind la subiectul discutiei, copiii mei se culca in jur de ora 8 seara amindoi. Cea mare nu mai are somn de amiaza de pe la 2 ani jumate, pur si simplu a refuzat sa se mai culce, asa ca nu am fortat-o cu treaba asta.
Cel mic doarme inca doua somnuri pe zi, unul dimineata si unul la amiaza, dar se trezeste pina in ora 3, asa ca la 7 jumate e destul de obosit ca sa incepem ritualul de culcare.
Nu consider ca ratez nimic daca culc copiii la ora asta, sint obositi si au nevoie de somn la ora asta. Orele de seara le dedicam absolut copiilor, avem rutina cu cina, baie, povesti, dragalit si nani. Si merge absolut perfect asa, de fapt am observat ca daca ii culcam mai tirziu din diverse motive (in vacanta in Romania de exemplu ) dorm mai prost si chiar se trezesc mai devreme.
De iesit afara nu am de ce sa ii scot seara pentru ca cea mare merge la gradinita, iar acolo iese afara citeva ore indiferent de vreme, iar pe cel mic il scot eu tot asa cu orele in timpul zilei.
De socializat nu ne socializam oricum serile cu nimeni, aici serile sint dedicate familiei, asa ca din punctul asta de vedere are dreptate didididi, da, e pustiu dupa ora 7 seara la mine in zona.
Cu prietenii ne vedem in week-end, dar si ei au la rindul lor copii, asa ca in general ne vedem devreme, in asa fel incit la 6-7 seara sa fim acasa si sa pregatim copiii de culcare.
saddie spune:
Noi ne culcam pe la 21:30 - 22:00 vara si in jur de 21:00 iarna iar fetita mea are 13 luni.
Disputele aici sunt inutile ritualurile si orele de culcare difera de la tara la tara. Cum spunea cineva in paginile anterioare in Spania la 22:00 - 23:00 toata lumea e inca pe afara. In Norvegia la 19:00 e pustiu.
Inca ceva, s-a mai mentionat ideea ca cei mici in tarile "vestice" sunt scosi afara la gradinita "pe orice vreme". Aici vorbim totusi de vreme rece. Eu nu pot crede ca cei mici ies la 40 de grade (acolo unde sunt) afara si se zbenguie in voie.
La Bucuresti pana si acum in septembrie daca te duci la locul de joaca dupa 10:30 - 11:00 efectiv frig toate alea de nu mai poti pune copilul nicaieri.
Si apropo de comentariile cu "aia de la Ecuator ce mai fac" si realitatile climatice, pai ia duceti voi un scandinav in Africa si lasati-l in soare vreo doua ore la pranz sa vedeti daca mai respira la urma...
adinag spune:
Copiii mei se culca intre 20:30-21:00. Fiica mea se trezeste la 6:45, baiatul momentan la 7:15-7:30 (asta in cursul saptamanii). Cand trebuie sa se scoale si el mai devreme, se si culca mai devreme. In vacanta programul este mai lejer, desigur - ca si in week-end.
La pranz nu mai doarme nici unul, nici nu cunosc copil de varsta fetei (8 ani) in Austria, care sa doarma la pranz. Nici baiatul nu mai doarme decat ocazional, dar asa sunt ai mei, mai... far' de somn :).
Si eu cred ca depinde de tara ritualul/ora de somn. Imi inchipui ca pe temperaturile bucurestene nu iesi asa devreme afara, mi s-ar parea totusi ciudat sa culc copiii inspre miezul noptii, nu cred ca este asa sanatos pentru ei - dar poate ma insel.
saddie, intr-adevar, in Austria de exemplu sunt rare temperaturile inspre 40 de grade. Insa oricat de cald ar fi, copiii sunt scosi afara la gradinita. SUnt dati cu crema, in gradini au copaci, panze speciale pentru facut umbra, si mai pun si furtun cu apa si floare din aia care se invarte si uda toti copilasii schimbati in costume de baie, sa vezi ce distractie pe ei .
In restul timpului, la fel, scosi afara. Azi a plouat serios, au stat inauntru, insa au mers la sala de sport si si-au consumat acolo energia.
In rest au cizme de cauciuc si "haine de noroi", cum le mai zic pe aici, prin care nu patrunde umezeala. Lor le place. Si mie.
Ah, cred ca mai toti copiii din clasa fetei mele merg mai devreme la culcare decat ea. Dar se si rezesc mai devreme. Noi avem un "agreement": dormim mai mult, insa dimineata apasam pe pedala cu viteza. Alegerea ei. (Asta a propos de ce scria si Mirela - suntem mai mereu pe ultima suta de metri, dar noi funcionam bine asa).
Aaa, mai ieism si noi la o terasa, cu prieteni etc. Si cu copii. Dar nu in timpul saptamanii, sau daca da, atunci respectam programul de odihna al copiilor.
Lala_D spune:
La 19.00 mi se pare exagerat de devreme, peste 22.00 exagerat de tarziu, ideal ar fi 21.00 dar ... depinde si de varsta copiilor.
Ai mei : aproapr 4 ani si 11 ani se trezesc amandoi la 07.30 dimineata, cel mic doarme inca la pranz 2-3 ore si ritualul de culcare incepe la amandoi undeva la 21.15 si se culca efectiv pe la 22.00.
Asta in conditiile in care cel mic refuza sa doarma inaintea lui frati-su iar acesta termina orarul de scoala la 19.00. Pana ajunge acasa, mananca, se mai joaca, face lectii se face 21.00.
In Ro nu poti culca un scolar de gimnaziu la 19.00 deoarece ar insemna sa se culce cu capul pe banca la scoala
anca16 spune:
Al meu e inca mic, 1 an si aproape 4 luni asa ca inca doarme bine, de la 20.30-21 maxim, pana dimineata la 07. Are si peste zi doua reprize scurte de somn.Nu pentru ca vreau eu, ca sa-mi pot face unghiile, ci pentru ca e foarte activ si isi consuma energia repede.Eu sunt mulumita pentru ca vad pe el ca-i merge bine, a crescut frumos si e veselia intruchipata.
Cred ca fiecare mama de aici isi cunoaste cel mai bine copilul, sunt sigura ca nici una din voi nu si-a legat copilul de pat - nici la ora 19, nici la 22 - nici cele din "tarile vestice", nici cele "din tara" - asa ca nu inteleg de ce si din acest subiect s-a facut un mic circ. Daca copilului ii merge bine, culcat fiind la ora 19 - super ok. Daca copilul culcat la ora 22 se poate concentra la gradi/scoala a doua zi, e apt si cu "bateriile" refacute - e iarasi super ok! Nu inteleg de ce aceste doua tabere sar cu acuzatii reciproce, in loc sa ia fiecare ce crede ca e bun de la cealalta. Nu e nimic bun, nici o problema, treci mai departe. Pana la urma nu detine nici una vreo reteta magica si universal valabila.Toleranta..anyone?!
Edit: si mai cred ca in final conteaza calitatea timpului petrecut in familie, nu cantitatea.
Mamica de Razvan (24.05.2010)
www.sos-animale.ro" target="_blank">adopta un catelus
poti ajuta si tu
www.lowcostroutes.com/ro" target="_blank">zboruri ieftine
Nu exista un loc mai bun decat AICI. Cand notiunea ta despre ACOLO a devenit un AICI vei obtine imediat un alt ACOLO care, din nou, va arata mai bine decat AICI.
adinag spune:
[b]Lala[b], la noi la fel: cel mic refuza sa se culce inaintea celei mari. Problema e ca al meu nu mai doarme la pranz, no way, si mi-as dori sa doarma mai mult. Il mai pacalim sa se duca si sora-sa in pat pana adoarme, apoi ne sculam amandoua (mai ales in Week-end), dar e deranjant si ptr ea. Insa este cooperanta .
Si asta este un punct, intr-adevar: aici nu exista scoli cu program de dupa amiaza, ca in Romania.
Mi-ar place sa inceapa insa si aici scoala ca in Olanda, mai tarziu. Jasmina trebuie sa fie la 7:30 la scoala, mult prea devreme pentru bioritmul ei.
EllaX spune:
Cel putin la gradinita la care merge fata mea (gradi de stat) mersul la joaca in curte este o exceptie. Ii scoate primavara/vara/toamna cat e vreme "buna" (uneori e arsita), dar nu in fiecare zi. Nu ii da nimeni cu crema de soare (o educatoare la 35 copii, prezenti vreo 30) si, daca nu-si aduc aminte copiii sa isi ia palariuta, nu le zice nimeni sa si-o ia. O jumatate de ora de joaca in curte, care nici macar nu e alergat si topait serios, ca trebuie sa-i si poata supraveghea, nu ii e de ajuns unui copil sanatos ca sa isi consume energia. In conditiile astea, cand iei copilul la 17 de la gradi nu poti sa-l duci direct acasa si sa incepi cu cina, spalat, povesti, culcat la 19:30. Nu stiu cum e la altii, dar la noi e imposibil. Daca nu a avut suficienta activitate fizica, tinde sa adoarma tarziu. Adica ne furam singuri caciula: nici nu facem nimic, nici nu adoarme. Poate sta streaza in pat si doua ore - pe probate! Se joaca cu gandurile de-a cum ar putea sa se joace. :)
Ii pune la somn la pranz la gradinita, dar fata mea nici pe ala nu-l prea doarme - si nu numai ea. La 12:30 sunt in pat - ori ea la ora aia nu a adormit niciodata, de cand a ramas cu un singur somn pe zi. Ora la care putea adormi era cam 14 - 14:30 era preferata ei. Am incercat tot felul de chestii (pedeapsa fizica sau speriatul copilului ies din discutie, ca nu suntem de acord cu ele. Am incercat nici sa nu ne certam pentru somn, dar am mai avut si ciondaneli), am adormit eu (ca sa nu zica cineva ca nu ma relaxam eu si simtea copilul), ea statea si se juca. Nu se plictiseste niciodata. Clar e mai atenta si mai vesela cand doarme la pranz, dar atunci culcatul seara chiar este o problema! Iarna e mai bine, totusi, pentru ca e racoare si se intuneca repede si poate adormi, dar vara, cand e cald si lumina, e asa cum suntem setati biologic sa fim: mai activa si doarme mai putin.
Aaa, cand e intr-un loc strain sau cand are ceva foarte interesant de facut, cand are un joc nou, se trezeste singura mai devreme decat de obicei, ca este prea interesant ce poate face si nu vrea sa piarda timpul dormind. Si e coerenta si cu idei bune de cand se trezeste.
Mie mi se pare ca pusul la somn la o ora anume pentru toata lumea, indiferent de anotimp, de evenimentele recente din sau asteptate in viata individului, de activitatea prestata este ceva care nu respecta bioritmuri si individualitate umana. Pe termen lung, eu n-o vad ca pe un obicei benefic - dar asta este parerea mea.
Ca sa raspund la intrebarea topicului: vara, rareori adoarme mai devreme de 21:30 - 22, mai ales ca mai doarme si la pranz, daca e in vacanta. E cald si e lumina. Cand nu mergem la gradi, se trezeste maaaxim la 8, daca nu uit sa-i trag jaluzelele. Cu jaluzelele ridicate, e trezeste cand se face lumina. Iarna, poate adormi si la 20:00, daca n-a dormit la pranz si a fost si la joaca - si se poate trezi si pe la 9-9:30. Ora de trezire pentru gradi este intre 06:15 - 07:00, in functie de ora la care trebuie sa ajungem noi pe unde avem de ajuns.
In dimineata de Craciun se trezeste devreme, fara ceas. La fel si in alte situatii care i se par foarte de asteptat.
Sabina spune:
Cat a fost Sofia mica si nu mergea la scoala, se culca pe la oa 22.30 si se trezea devreme si dormea la pranz. Din clasa a doua se culca pe la 9 si se trezeste la 7 si 20. (o trezesc eu)
Cel mic nu mai doarme la pranz de la 2 ani si ceva, si seara intre 8 si 9 e culcarea, vara iarna. Uneori iarna mi-a cerut si la 19.30 sa-l pun la somn, dar au fost ocazii rare.
Cum noi suntem destul de mult cu ei acasa, nu resimt in timpul petrecut culcatul devreme.
Insa la hahaiala cu prietenii stam cat putem de des, pt ca asa ne place.Si daca ne permitem(ca timp) treaba asta, mi se pare ca suntem in mare castig :)
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo
Didididi spune:
Mie intotdeauna mi-a displacut sa fiu obligata sa dorm la o anumita ora. Deci pe cat pot,nu o sa fac asta cu copilul. Daca vrea sa doarma la pranz, nu o sa ma apuc sa il tin treaz numai ca sa ii fac program de somn la 20.00.
Turturica, nu generalizez. Am spus doar ce faceau vecinii sorei mele. Si nu, nu umblam serile pe strazi, ca doar nu doream sa mergem in cluburi/terase.