Avem necalificati in invatamant
Raspunsuri - Pagina 3
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/ellinia/ellinia.jpg)
ellinia spune:
Pe mine ma deranjeaza ca sunt bagati toti in aceeasi oala. Cunosc si am avut profesori de exceptie, am in familie multe rude care lucreaza in invatamant si stiu ce fel de oameni sunt, cm se dedica copiilor si cat de mult isi iubesc meseria.Mi se pare nedrept fata de cei care au invatat o viata si s-au dedicat unui sistem care le trage numai suturi in fund de vreo doi ani incoace. M-am saturat de filmuletele care apar pe la tv, cu loaze care isi bat joc de unii profesori - persoane slabe care nu le pot face fata/nu au pregatire pentru asa ceva. Imi este jena sa ma uit la asa ceva. Mama mea este profesoara. O data nu s-a intamplat ca macar sa ridice cineva glasul, nu mai zic sa faca altceva. Si a predat pe la tot felul de scoli, cu diverse tipologii, nu doar copii model pe la scoli bune. Este pacat, este mare pacat.
Edit: dupa ce mi-am zis oful mi-am dat seama ca era vorba de necalificati deci am fost cam off-topic.
Cred ca cei care se duc acum, ca necalificati in invatamant sunt in zonele rurale, daca e vreun tinerel care e mai rasarit dpdv intelectual, fara a avea pregatirea necesara, ii convine sa predea la scoala din sat. Lucreaza putin, are timp pentru alte activitati gen cam, agricultura si nu traieste neaparat din salariul de profesor. Cei care sunt in zonele urbane - aici mi se pare crima - nici macar transportul nu se acopera. N-am sa inteleg de ce aleg unii sa mearga acum in invatamant.
Cu exceptia celor care sunt calificati, au chemare, isi doresc sa faca asa, nu prea ai ce face acum in invatamnt in ziua de astazi.
Si ultima remarca: fosta educatoare a baiatului meu se recomanda mereu la telefon si se semna pe carti - doamna educatoare. Mi se parea total aiurea cand o auzeam la telefon "Sunt doamna educatoare" Sau imi dadea poezii pentrru serbari scrise cu greseli gramaticale destul de grave.
Cristina si Stefan Costin (25.02.2005)
BazarGeneral
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
cleo78 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ellinia Pe mine ma deranjeaza ca sunt bagati toti in aceeasi oala. Cunosc si am avut profesori de exceptie, am in familie multe rude care lucreaza in invatamant si stiu ce fel de oameni sunt, cm se dedica copiilor si cat de mult isi iubesc meseria.Mi se pare nedrept fata de cei care au invatat o viata si s-au dedicat unui sistem care le trage numai suturi in fund de vreo doi ani incoace. M-am saturat de filmuletele care apar pe la tv, cu loaze care isi bat joc de unii profesori - persoane slabe care nu le pot face fata/nu au pregatire pentru asa ceva. Imi este jena sa ma uit la asa ceva. Mama mea este profesoara. O data nu s-a intamplat ca macar sa ridice cineva glasul, nu mai zic sa faca altceva. Si a predat pe la tot felul de scoli, cu diverse tipologii, nu doar copii model pe la scoli bune. Este pacat, este mare pacat. Edit: dupa ce mi-am zis oful mi-am dat seama ca era vorba de necalificati deci am fost cam off-topic. Cred ca cei care se duc acum, ca necalificati in invatamant sunt in zonele rurale, daca e vreun tinerel care e mai rasarit dpdv intelectual, fara a avea pregatirea necesara, ii convine sa predea la scoala din sat. Lucreaza putin, are timp pentru alte activitati gen cam, agricultura si nu traieste neaparat din salariul de profesor. Cei care sunt in zonele urbane - aici mi se pare crima - nici macar transportul nu se acopera. N-am sa inteleg de ce aleg unii sa mearga acum in invatamant. Cu exceptia celor care sunt calificati, au chemare, isi doresc sa faca asa, nu prea ai ce face acum in invatamnt in ziua de astazi. Si ultima remarca: fosta educatoare a baiatului meu se recomanda mereu la telefon si se semna pe carti - doamna educatoare. Mi se parea total aiurea cand o auzeam la telefon "Sunt doamna educatoare" Sau imi dadea poezii pentrru serbari scrise cu greseli gramaticale destul de grave. Cristina si ![]() BazarGeneral |
in general, suplinitorii sunt la tara. La oras, un profesor isi mai ia cate 'jumatate de norma' in aceeasi scoala/scoala vecina, profesorii care au nevoie de bani, cei carora le place sa predea, sau care au o sparla la director etc. Aceste 'bucati' de norma nu se scot la titularizare - nu pot oferi unui profesor contract de angajare cand nu este cazul. Si astfel, ajung sa predea 4-6 ore, sa zicem, cu un salariu de 100-200 roni. Dar, repet, din ce cunosc, acestia mai au inca o jumatate de normal la alta scoala, si astfel isi fac un total.
In 1990, multi profesori s-au intors in orasul lor. Oraselul de unde eram eu, a ramas fara profesori, si victima a fost: clasele slabe. Aveam la sport un inginer, care ne preda si engleza, care a tinut si cateva ore in locul unei profesoare in concediu medical etc. Am ramas tufa la engleza, la sport ne dadea note pe probleme de atentie si perspicacitate(asa aveam si eu 10, ca talent sportiv....ciuciu). Apoi, pt 2 ore de engleza a venit una din profesoarele supercotate - cu vechime, apreciata in scoala etc. A facut sange in noi! ne-a dictat 20 cuvinte, singular+plural, sa le invatam pe de rost, o regula de facut pluralul, scos la tabla, dat afara din clasa etc. - m-a naucit, am invatat pt ora aia cat nu am invatat in 1-2 ani.
La franceza, la fel a fost - profesor care venea beat la ore....
La matematica, ni s-au perindat 3 profesori in 2 ani. Evident, cu ore libere intre ei.
Inca sunt cadre didactice bune in scolile romanesti. Si unele foarte bune. Au si coada la meditatii, au coada la cei care vor sa se tranfere in clasa lor etc. Varfurile din invatamant sunt avantajate de asta - un elev bun, va insista si va fi transferat intr-o clasa cu nivel inalt de predare.
Drama apare la cei cu nivel mediu si slab - care nu au nicio sansa.
As mai adauga ceva. Nr de elevi a scazut dramatic. Daca in 1989 se nasteau 320 mii copii, acum 7 ani s-au nascut 220 mii copii. Nr de profesori/scoli, nu s-a redus insa proportional. Solutia care o vad, si care deja incepe sa se aplice: inchiderea de scoli, asigurarea de transport, si ducerea in scoli mari, unde au sansa la o educatie mai buna; unde si elevul slab are parte de un cadru calificat.
iar evolutia asta se poate evalua din timp: sunt 6-7 ani in care poti sa estimezi cam ce numar de copii vor aplica in scolile dintr-un oras/regiune. Problema ramane coruptia, lipsa de deschidere, reticenta, programa veche. Si mai ales, ce m-a deranjat in Ro, nu exista o 'pedeapsa' pt cei care nu isi fac treaba la stat. O leafa taiata/ concediere. Asta consider ca merita un invatator care a zis ca el nu e pregatit pt clasa 1, ci pt clasa 4. Si asta e problema de mai sus de profesor, de inspectorat judetean, si minister. Cat sus nu se face nimic, e aiurea sa aiba pretentii jos. Iar despre ce fac aia in ministere in bUcuresti, nu e cazul sa incep - ca acolo consider ca e cea mai mare problema a sistemului public romanesc.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
Gretchen spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui viviana
Acesta este respectul pe care il acorda unii profesori elevului si propriei meserii. Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit vivi |
Nu ar trebui sa dam vina pe oamenii slab pregatiti pentru ca au intrat in sistem, ci pe sistem pentru ca astea sunt valorile pe care le poate atrage.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
Gretchen spune:
Citat: |
citat din mesajul lui cleo78Nr de profesori/scoli, nu s-a redus insa proportional. Solutia care o vad, si care deja incepe sa se aplice: inchiderea de scoli, asigurarea de transport, si ducerea in scoli mari, unde au sansa la o educatie mai buna; unde si elevul slab are parte de un cadru calificat. iar evolutia asta se poate evalua din timp: sunt 6-7 ani in care poti sa estimezi cam ce numar de copii vor aplica in scolile dintr-un oras/regiune. Problema ramane coruptia, lipsa de deschidere, reticenta, programa veche. Si mai ales, ce m-a deranjat in Ro, nu exista o 'pedeapsa' pt cei care nu isi fac treaba la stat. O leafa taiata/ concediere. Asta consider ca merita un invatator care a zis ca el nu e pregatit pt clasa 1, ci pt clasa 4. Si asta e problema de mai sus de profesor, de inspectorat judetean, si minister. Cat sus nu se face nimic, e aiurea sa aiba pretentii jos. Iar despre ce fac aia in ministere in bUcuresti, nu e cazul sa incep - ca acolo consider ca e cea mai mare problema a sistemului public romanesc. |
Sa stii ca s-au redus si numarul de clase, si numarul de profesori. Cel mai vizibil este la tara, unde au desfiintat scoli de la sate si au trimis elevii la satele invecinate. Din pacate nu le-au asigurat si transport si parintii au fost foarte nemultumiti. Cine stie la cat abandon scolar au dus masurile astea.
Si la oras sunt tot mai putine clase. Cel mai tare se simte la liceele industriale, licee care nu sunt in topul preferintelor elevilor, acolo chiar e jale. Si la scolile generale de cartier, unde dascalii sunt trimisi in cartier sa imparta fluturasi de popularizare a scolii in incercarea de a atrage scolarii in scolile respective si nu in cele de elita.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/dyannna/dyannna.jpg)
dyannna spune:
Si la mine in oras sunt licee care au foarte putini copii inscrisi ptr clasa 9, cadrelor didactice le este teama ca vor ramane fara posturi in urmatorii ani. Eu tot nu inteleg cum raman locuri neocupate la anumite licee ,daca numarul copiilor s-a diminuat de ce nu se comaseaza aceste licee, industriale in mare parte? Poate, in felul asta, reducandu-se cheltuielile, s-ar gasi fonduri ptr plata unor salarii de bun simt in invatamant. Liceul despre care am pomenit a avut promovabilitate 0% la bacalaureat 2011, mi se pare firesc ca are foarte putini inscrisi in anul intai.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
cleo78 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui dyannna Si la mine in oras sunt licee care au foarte putini copii inscrisi ptr clasa 9, cadrelor didactice le este teama ca vor ramane fara posturi in urmatorii ani. |
tocmai teama asta a facut pe profesori sa lase sa copie toti copiii la bac. Ba chiar sa le dicteze si scrie pe tabla raspunsurile.
Citind cifrele, de la 300 si ceva de mii la 200 si ceva de mii, 1 din 3 scoli ar trebui inchise. Nu s-a inchis in ritmul asta. La fel, din minister ar fi trebuit o reducere de 1/3 din angajati. Ei, acolo se invart salarii imense , licitatii, etc- si evident,interese mari.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)