Va rog un sfat - adaptare la cresa!
Peste 1 luna fetita mea (are 1 an si 7 luni) va merge la cresa. Am emotii foarte mari, imi pun tot felul de intrebari, nu stiu cum sa procedez sa se adapteze mai usor. Ea este foarte atasata de mine, plange si daca merg in alta camera, chiar daca sta cu tati sau cu bunica in timpul asta. Deci va fi crunt . Si, in plus, mai e si indragostita de tzitzi, fara de care nu rezista mai mult de 1-2 ore ziua si nu adoarme niciodata.
Pana azi eram hotarata sa o alaptez in continuare, gandindu-ma ca ii dau dupa ce vine de la cresa. Despre somn, am discutat cu fetele la un subiect deschis aici si ma hotarasem sa o adorm acasa cu sanul, urmand ca la cresa sa se invete fara.
Azi am avut o discutie cu mama, care m-a dat peste cap. Ea imi spune ca a cerut multe pareri si e mai bine sa o intarc, pentru ca altfel nu se va acomoda la cresa. Pe langa faptul ca va plange dupa mine, va suferi si dupa san.
Mie mi-e groaza de intarcare, cred ca va fi extraordinar de greu,in plus ma gandesc ca si asa va fi o schimbare importanta sa nu mai stea toata ziua cu mine, sa renunte si la san ar fi prea mult. Va rog sa ma ajutati cu un sfat, ca deja nu mai judec limpede. S-ar adapta mai usor la cresa daca nu ar mai avea grija sanului?
Raspunsuri
xxxwoman spune:
:) Incerc sa-ti dau eu cateva sugestii, avand in vedere ca-s deja la a doua experienta cu cresa (am avut baietelul, acum si fetita...).
Alaptezi, ok...(ai mei nu mai erau alaptati), dar presupun ca la 1 an si 7 luni poate avea masa de lapte dimineata si seara...De cate ori o alaptezi peste zi? Sau poate adoarme doar cu sanul inclusiv la pranz?...
Incearca in intervalul 8 - 16 sa o obisnuiesti sa pape biberon daca are masa de lapte...Ai o luna la dispozitie, eu zic ca e timp suficient...sa-i faci un program. La cresa cu siguranta va imita ceilalti copii si treptat nu vor mai fi probleme cu mancatul...(Doamne, astazi mi-au zis si ingrijitoarele ca fii-mea "mananca, doamna, mananca mult, mai aduceti de-acasa niste stiksuri, biscuiti, pufuleti, ce-i place ei, de completare...")
Plansul e normal in primele 2 saptamani cel putin....Totul e nou, sunt speriati... La baietel 2 saptamani plangeam amandoi, el acolo, eu acasa...Oricum adaptarea se va face treptat - o lasi pana la 12 - 12.30 dupa masa de pranz vreo 2 - 3 zile, apoi si la somn, te mai duci la 14.30, apoi 15... eu sunt in a doua saptamana cu cea mica si o iau la 4 fara 20 :D...Dimineata cand o las inca scartaie, cand o iau are 10 secunde de urlet (nu zambeste, se razbuna, ma cearta, refuleaza, ea stie ce frustrari aduna peste zi :)).
Acum, la al doilea copil vad mult mai detasat lucrurile. Totul e sa ai rabdare...Crede-ma, noi n-am avut bunicii nici macar 5 minute in preajma, n-am avut bona, n-am avut nici macar o secunda cu cine sa-i lasam...
In general copiii au un plush sau o pernuta, sau o alta jucarie de atasament. Voi nu aveti asa ceva? Noi am carat 2 ani un urs crem la cresa (am intrat in istorie), iar acu e randul ursului roz... si presupun ca ne paste acelasi obicei - Nicaieri fara papitzoi. Copiii mei de pe la 6 luni au avut animalutele astea, iar cel mare, la 4 ani, seara se culca tot cu Dodo al lui (la gradinita nu-l mai solicita acu, e baiat mare....).
M-am lungit... concluzia mea e ca ar trebui sa-i faci luna asta un program mai strict (vezi cum faci sa o duci cu vorba si sa sariti alaptatul de peste zi), sa ramana momentele voastre de tandreturi si alintari dimineata si seara, la san...
Cu adaptatul eu zic sa nu-ti faci griji, daca o iei treptat se va obisnui (s-a obisnuit al meu care pana la 1 an si o luna nu a vazut fata straina in preajma lui)...
dia_filipas spune:
Eu am avut fata la cresa de la 1 an si 10 luni. In primele saptamani a mers doar pana la 10, cand era gustarea de mar, deci 2 ore, in care urla aproape non-stop. Apoi, cand a inceput sa nu mai urle, sa se intereseze de ce-i in jur, a ramas pana la 12.30, statea si la masa, desi nu prea manca... Abia dupa aia a stat si la somn, a dormit din prima, fara probleme...
Ea nu era alaptata, dar avea o meteahna cu 2 suzete , una in gura si cu una se freca la nas. Nu se putea desparti de ele, asa adormea, numai cu ele. Ei, in timp, dupa ce s-a familiarizat, doamnele i le tot luau, pana cand s-a ajuns sa le puna la venire in dulapior, si sa le ia la plecare, s-a obisnuit acolo fara ele.
Aaa, si apropo de lapte, Miruna dormea la pranz numai dupa ce bea lapticul cu biberonul (indiferent cat si ce manca la pranz, trebuia neaparat lapte, chiar daca era putin). Ei la cresa nu l-a primit, si tot a dormit din prima foarte bine.
De-aia e bine sa o iei treptat, sa se obisnuiasca cu regulile, atmosfra, ca apoi, in mediul deja familiar, se va simti comod si va putea dormi fara san. Daca o lasi din prima la somn, nici nu va dormi, si lipsa sanului va fi mai acuta...parerea mea...
Dia, mami de shmoo mare Miruna (15.07.2008)
29+ cu shmoo mic "pisicutz verde"
aschiutza spune:
Iti pot povesti cum e aici la cresa. In prima perioada copilul vine cu un parinte - si tot asa stau doar vreio 2 ore. Parintele se aseaza intr-un colt si incearca sa nu se amestece in ce face copilul. Daca el vine sa ceara mingiiere, il mingii. Dar nu incerci sa il trimit la joaca sau sa il influentezi. In timpul asta educatoaele il observa cum se adapta la ceilalti copii si la ritmul cresei si incearca sa ii cistige increderea. Cind considera ele ca e pregatit incepe despartirea de parinte. La inceput 15 minute, dupa care parintele vine si il ia acasa. Asa invata copilul ca parintele vine sa il ia intotdeauna. Plinge copilul si nu poate fii linistit de educatoare, se amina a doua despartire. Perioada se mareste din ce in ce mai mult, pina cind copilul se lasa linistit de educatoare din ce in ce mai mult, nu mai sta agatat de parinte si participa la ce se intimpla in grupa.
Al meu baietel de un an se agata f mult de mine. S-a intarcat singur, dar tot se agata. Asa ca noi dupa o luna tot la faza de adaptare suntem (a fost si de doua ori bolnav insa si a lipsit de la cresa). Alti copii mai mari s-au adaptat deja. Un baietel cam de virsta copilului tau e deja mai avansat si sta jumatate de zi deja singur.
Daca e cresa particulara poti vorbi eventual cu educatoarea sa faci despartirea treptat-treptat (asta daca nu ai deocamdata serviciu, ca altfel esti nevoita sa il lasi direct).
Noi l-am dus la inceput cu papusile lui favorite si am invatat-o pe educatoare ce il linisteste (ce cintecele, jocuri). AM facut deja doua despartiri si mai mult m-am bocit eu decit flacaul . Copii mai mari au pe perete un colaj cu pozele familiei la care se uita "cind li-i se face dor".
Serialbastre spune:
In primul rand va urez succes, de multe ori mersul la cresa e mai greu pentru parinti decat pentru copii.
Si Cezara merge din mai la cresa, dar nu era alaptata de mult, nici lapte sau altceva nu bea la culcare. Eu am pregatit-o (sau am incercat) cu cateva saptamani bune inainte, i-am tot povestit cum o sa mearga la cresa, o sa se joace cu multi copii, o sa cante, o sa danseze .... Si a stat din prima de la 8 la 17, desi am avut conventia cu domanele de acolo sa ne sune daca plange, sa o luam usor. Nu a plans, s-a culcat numai dupa ce i s-a explicat ca are patutul ei si acolo numai ea o sa doarma de acum incolo. Si pana la cresa nu a stat nici un pic fara unul din noi, eu si sotul.
Binenteles ca nu e usor, nu toti copii reactioneaza la fel, dar cu rabdare si multe explicatii va fi bine!
Succes!
Andreea si Cezara - Ilinca (2.06.2009)
In bucataria mea
POZE
Ilinca_M. spune:
Eu spun asa:
- daca o si intarci o si dai la cresa= doua traume deodata. Nasol!
- asculta-ti sufletul si copilul; cum adica "s-au cerut mai multe pareri" si lumea a votat pentru intarcare? Pun pariu ca sfaturile astea au fost date mamei tale de femei care au alaptat 3 luni si apoi "copiii au mancat de toate si nu au avut probleme cu ei".
- iti faci foarte multe griji in legatura cu cresa asta si agitatia ta, chiar daca ai impresia ca o maschezi fata de copil, i se transmite, fii sigura. Incearca sa fii calma si optimista si totul va fi bine.
Nu porni de la drobul de sare:"va plange. nu se va adapta/ nu va adormi fara san". Surprizele ar putea fi chiar placute.
Pana atunci poti totusi sa pleci mai mult de acasa, lasand fata cu tatal ei sau cu bunica...pleci o zi o ora, apoi doua si tot asa...
I'm wearing my heart like a crown/ Pretending that you're still around.
sanzi spune:
Multumesc pentru raspunsuri!
Din pacate cresa e de stat, e exclus sa ma lase sa stau cu ea.
Asa e, eu imi fac prea multe griji, parca se marita...
Am incercat sa o las mai mult cu mama, a stat intr-o zi 7 ore, eu nu am fost acasa, si a fost ok. Dar are si ea serviciu, nu pot sa o las prea des. Om vedea, sper sa se adapteze treptat.
Ilinca, de asta nu aveam nici eu incredere in ce mi-a zis mama, a vorbit cu colegele ei, nu stiu cat au alaptat ele, dar pe mine m-a intarcat si m-a trecut pe lapte de vaca inainte de 3 luni, la sfatul unui medic, care i-a spus ca o sa devin rahitica, din cauza ca mama u are laptele bun. Nu mai zic ce greu am reusit sa o alaptez exclusiv pe Mara in primele luni. Cand vedea mama ca vrea la san la fiecare 20 de minute, ma punea sa ii dau lapte praf, ca nu se satura, desi lua 1 kg pe luna in greutate.
Ilinca_M. spune:
Sanzi, ti-am trimis un pm;)
I'm wearing my heart like a crown/ Pretending that you're still around.
cipcipcip spune:
Am si eu aceeasi problema, am inceput sa incerc sa/l invat la cresa pe pici care are 1 an si 4 luni, si desi in prima saptamina am stat cu el cite 2-3 ore si abia in a doua saptamina am inceput sa-l las cite o jumate de ora, in brate la educatoare, dar plinge disperat in tot tmpul asta. Nu prea stiu cum sa procedez, daca sa incep sa-l las mai mult, sau sa continui tot cu cite o jumate de ora, in ritmul asta o sa dureze adaptarea pina face 3 ani
Julia a fost la cresa de la fix 1 an si a stat din prima zi fara probleme, deci nu prea stiu cum sa procedez.
Poate mai povestiti cele care ati mai trecut prin experienta asta cu copii mamosi
Happiness_4_us spune:
Pe langa ce a spus Aschiutza despre sistemul din Germania, in Islanda mai cer parintilor sa aduca la cresa un album cu fotografii, cu persoanele dragi copilului. Asa incat, atunci cand devine agitat si incepe sa planga si sa vrera acasa, ele scot albumul cu poze si se uita impreuna pe el, copilul se linisteste si incepe sa povesteasca despre fiecare, atat cat poate. Sunt tare simpatici, unii dintre ei nu- l mai lasa din mana si umbla cu el la subrat.
In afara de asta, tot atunci, ii duc la o tabla de scris unde au 3 fotografii care indica actiuni, iar cea care are grija de ei le povesteste: uite aici mancam, pe urma ne culcam si cand ne trezim vine mami si te ia acasa!
Bineinteles, tbuie multa rabdare si intelegere, plus personal.
Acolo nu sunt mai mult de 16 copii intr- o grupa, iar personal sunt 5 doamne, numai una din ele fiind sefa de departament si educatoare.
Bafta multa!
Poate vei avea surprize si- ti faci griji degeaba.
Mamica de Andrei si Maria
ana-mariag spune:
Buna.Am si eu o problema similara.Am un baietel de 2 ani si 7 luni.l-am dus la o gradinita particulara pe 1 septembrie.Nu stam prea bine cu banutii dar ne ajutau si bunicii tocami pentru a fi aproape de casa si a fi cat mai atent urmariti.In privinta gradinitei nota 10+ in privinta baietelului meu nu pot sa comentez.
Plange 6 ore fara intrerupere se opreste doar cand se ineaca si cand tuseste cu taote ca i se ofera mai multa atentie decat acasa.Nu stiu nici acum ce nu ii placea sau de ce plangea pentru ca el este un copil comunicativ.Binenteles ca tatal lui nu a rezistat sa il vada asa si l-am retras.O sa mai incercam la 3 ani si sper sa fie mai usor.