Fetita 1.6 ani nu vorbeste :((
Raspunsuri - Pagina 8
isabe spune:
Multumesc Alex@Sara si kariguld , sa dea Dumnezeu sa fie asa cum spuneti voi si sa- si dea drumul la vorbit, chiar daca mai tarziu dar sa nu aiba alte urmari.....adica intarzieri ma refer....adica sa recupereze limbajul expresiv ca de limbajul nonverbal sunt satula de maraieli insotite de gesticulari, ..... Nici mama nu mai spune.....
Chuny spune:
Citat: |
citat din mesajul lui isabe Daca surioara ei o stramba vine si- mi arata imitand-0 cum a strambat- o si aratand- o cu degetul pe surioara. Daca vrea sa se spele pe dinti, vine la usa de la baie si isi freaca dintisorii cu degetelul, daca vrea sa o frec pe spate imi aduce spirtul, se culca si cu manuta isi ridica bluzita si zice AAA frecand ea cu manuta..... Daca vede la TV o fetita cu codite, imi aduce pieptanul si elastice de par si imi arata zicand AAA si cu manuta isi prinde ea parul si arata.... Si multe alte lucruri i imita... Tot ce fac in casa face si ea.... Dar nu vorbeste fetelor.. Ce sa fac.....?????? M- am saturat sa vorbesc singura..... Ati mai intalnit asa cazuri???? |
la nici doi ani o dai cu spirt pe spate ??? spirt ?
isabe spune:
Draga Chuny, nu o dau cu spirt pe spate inca folosim uleiuri de masaj, am vrut sa spun ca vede la bunici ca folosesc spirtul, sau la surioara ei de 12 ani care ii facusem o frectie, si vrea si ea. Tot ce vede vrea si ea- asta am vrut sa spun.
isabe spune:
Fetelor, daca pana acum eram mai putin sau mai mult stresata, acum chiar ca nu mai pot dormi nici noaptea...... Asa-mi trebuie cred...... Ieri am fost la un psiholog logoped cu piscotica mea de fetita....sa va povestesc..
Cand am intrat in caminet eu aveam o teama ca se va ascunde dupa mine , dar nu a fost asa... Vazant jucarii, a manifestat interes repede spre a le cunoaste. Dna psiholog apoi i.a spus sa.i arate ochii, ureghile, nasul ei, apoi a ursuletului, ea aratant fara sa se intimideze.... Apoi i.a pus niste imagini in fata cerandu.i sa.i arate pisica apoi catelul... Si in loc de catel a aratat iepurele ....
Apoi a adus un castron cu apa unde a pus 2 ratuste mici, si o rata mai mare langa castron, si .a spus sa sufle in castron ca ratustele mici sa ajunga in partea cealalta a castronului la mamica lor..... Fetita nestiind sa sufle , a bagat mainile in castronul cu apa si a luat ratustele.....
Pe urma i.a pus in fata 4 animalute de plus si 4 capacele de marimi si culori diferite si i.a spus sa.i dea pisicii apa din capacelul rosu, catelului din cel albastru si tot asa....demonstratie ratata fiindca nu stie culorile si cred ca nu stia nici cum sa le dea apa fiindca nu vazuze nici apa ......
Pe urma i.a pus in fata niste pene -fulgi si i.a spus sa sufle in ei ca sa zboare.... De fulgi a avut teama fiinda acasa o mai speriam cu pene spunandu.i ca o papa daca nu.i cuminte.... I.a dat un fluier sa sufle in el, ea nestiind sa sufle il tinea in gura, il musca..
Si picatura care a umplut paharul a fost knd ea a vazut o papusa care avea niste margele viu colorate la gat, si a inceput sa ceara insistent margelele aratand cu o manuta spre papusa si cu o manuta la gatul ei... Psiholoaga i.a dat papusa dar margelele le.a scos si le.a bagat in buzunar, fetita vazand asa a inceput sa planga si s.a trantit jos de nervi ca nu obtine margelele, eu knd am luat.o de jos m.a muscat de mana fiindca asa imi face si acasa knd nu obtine ce vrea....
Atunci logopeda mi.a spus.....MAMICO UN COPIL LA 2 ANI TREBUIE SA STIE CAM VREO 400-500 De CUVINTE.... MAI ARE 3 LUNI PANA LA 2 ANI , KND VA INVATA ATATEA CUVINTE??? SI CA COMPORTAMENTUL EI DE A SE PUNE JOS SI PLANGE LASA DE GANDIT PROBLEME DE COMPORTAMENT.... Imi venea sa.i zic femeie esti nebuna??? Si sa plec pe usa.... Poi nici fetita mare care akm are 13 ani si este un copil olimpic la scoala care a vb. La 1 an si la 16 luni ii turuia gurita nu spunea la 2 ani 400- 5oo de cuvinte.... Auzi si probleme de comportament....
Mi.a zis knd sa plec ca daca voi lucra cu ea zilnic sa sufle in fluier, in pene ,in lumanare, sa.si umfle obrajii,, sa.i desumfle in 3 saptamani isi va da drumul la vorba...si sa ma duc apoi iar la ea....
Voi ati mai auzit asa ceva???? Aaa si mi.a zis ca trebuia sa stie si culorile ... .....daca nu cel putin culoarea rosie..
Astept sfaturile voastre..
cristinuk@ spune:
da am auzit de asa ceva sunt exercitii pt dezvolarea muschilor ce n am auzit eu e ca penele papa copiii de ce sperii copilu cu rahaturi de astea???
Alex@Sara spune:
isabe...stii vorba aceea..cine nu are de lucru,isi cauta?Cam asta ai facut tu ducand fetita de nici 2 ani la logoped,cand abia catre 3 ani,sau chiar dupa 3 ani se poate colabora cu copilul la logoped.
Nu cumva ti-a zis ca la nici 2 ani trebuie sa stie si tabla inmultirii,sa stie Luceafarul si Miorita???
Parerea mea e ca doamna respectiva are nevoie acuta de clienti si vrea sa va aiba pe voi.
Si baietelul meu face logopedie si cea cu care face e si psiholog,mi-a explicat multe,dar nicidecum ca la atatia ani e musai,obligat/fortat sa stie copilul atatea cuvinte,sa stie culorile,sa stie ce sa faca la comanda unui strain mai ales.
Luminita,mami de 3 nazdravani:
tero Stefan-Alexandru 02.09.2005
shoricica Sara-Maria 30.05.2008
trompetzica Daria-Ioana 03 08 2009
Merita sa bagati un ochi ....
gabitza35 spune:
citat din mesajul lui isabe Mi.a zis knd sa plec ca daca voi lucra cu ea zilnic sa sufle in fluier, in pene ,in lumanare, sa.si umfle obrajii,, sa.i desumfle in 3 saptamani isi va da drumul la vorba...si sa ma duc apoi iar la ea.... Voi ati mai auzit asa ceva???? Aaa si mi.a zis ca trebuia sa stie si culorile ... .....daca nu cel putin culoarea rosie.. Astept sfaturile voastre.. |
Recomandarile legate de miogimnastica sunt ok, nu au cum sa-i dauneze. Va incepe sa vorbeasca dar nu stiu daca dupa 3 saptamani . Miogimnastica e foarte ok, e indicata pentru toti copiii si e parte integranta a terapiei ABA.
UIte si alte tipuri de exercitii :
Gimnastica Logopedica
Exercitii pentru insipiratie:
miroase florile
miroase parfumul
Exercitii pentru expiratie:
sufla nasul in batista
sufla aerul pe dosul mainii
stinge lumanarea
umfla balonul
sufla in apa cu paiul
Invatarea respiratiei diferentiate:
3 insipiratii + 5 expiratii cu o jucarie pe abdomen
inspiratie pe o nara
inspiratie pe o alta nara
inspiratie pe gura
inspiratie pe nas + expirat pe gura
inspiratie profunda + expiratie scurta
inspir pe gura + expirat pe nas
Gimnastica buco-maxiala:
Pentru maxilarul inferior:
ridicari, coboriri
miscari laterale
miscari de rotire
muscatura
Pentru faringe:
cascare (luuuuuunga)
inghitire
Pentru mobilitatea limbii:
scoatere in forma de lopata
scoatere in forma de sageata
alergarea limbii intre buze
miscari circulare
ghemuire in fundul gurii
"spalatul dintilor" (plimbatul limbii peste dinti)
miscarea sus-jos la dinti
la la la
tropaitul calului (tha tha - tha)
tic tac
impingere printre dinti
Pentru buze si obraji:
miscare de sugere
tuguire
ranjet
buze intinse (suras)
alternativ: suras - tuguire
exercitii de suflat: fluier, balon, lumanari
fluieratul
Inspiratie + expiratie + vocale:
inspiratie + expiratie + aaa
inspiratie + expiratie + eee
inspiratie + expiratie + iii
inspiratie + expiratie + ooo
inspiratie + expiratie + uuu
inspiratie + expiratie + #259;#259;#259;
inspiratie + expiratie + ξξξ
2+
pisi-pis spune:
citat din mesajul lui isabe Fetelor, daca pana acum eram mai putin sau mai mult stresata, acum chiar ca nu mai pot dormi nici noaptea...... Asa-mi trebuie cred...... Ieri am fost la un psiholog logoped cu piscotica mea de fetita....sa va povestesc.. Cand am intrat in caminet eu aveam o teama ca se va ascunde dupa mine , dar nu a fost asa... Vazant jucarii, a manifestat interes repede spre a le cunoaste. Dna psiholog apoi i.a spus sa.i arate ochii, ureghile, nasul ei, apoi a ursuletului, ea aratant fara sa se intimideze.... Apoi i.a pus niste imagini in fata cerandu.i sa.i arate pisica apoi catelul... Si in loc de catel a aratat iepurele .... Apoi a adus un castron cu apa unde a pus 2 ratuste mici, si o rata mai mare langa castron, si .a spus sa sufle in castron ca ratustele mici sa ajunga in partea cealalta a castronului la mamica lor..... Fetita nestiind sa sufle , a bagat mainile in castronul cu apa si a luat ratustele..... Pe urma i.a pus in fata 4 animalute de plus si 4 capacele de marimi si culori diferite si i.a spus sa.i dea pisicii apa din capacelul rosu, catelului din cel albastru si tot asa....demonstratie ratata fiindca nu stie culorile si cred ca nu stia nici cum sa le dea apa fiindca nu vazuze nici apa ...... Pe urma i.a pus in fata niste pene -fulgi si i.a spus sa sufle in ei ca sa zboare.... De fulgi a avut teama fiinda acasa o mai speriam cu pene spunandu.i ca o papa daca nu.i cuminte.... I.a dat un fluier sa sufle in el, ea nestiind sa sufle il tinea in gura, il musca.. Si picatura care a umplut paharul a fost knd ea a vazut o papusa care avea niste margele viu colorate la gat, si a inceput sa ceara insistent margelele aratand cu o manuta spre papusa si cu o manuta la gatul ei... Psiholoaga i.a dat papusa dar margelele le.a scos si le.a bagat in buzunar, fetita vazand asa a inceput sa planga si s.a trantit jos de nervi ca nu obtine margelele, eu knd am luat.o de jos m.a muscat de mana fiindca asa imi face si acasa knd nu obtine ce vrea.... Atunci logopeda mi.a spus.....MAMICO UN COPIL LA 2 ANI TREBUIE SA STIE CAM VREO 400-500 De CUVINTE.... MAI ARE 3 LUNI PANA LA 2 ANI , KND VA INVATA ATATEA CUVINTE??? SI CA COMPORTAMENTUL EI DE A SE PUNE JOS SI PLANGE LASA DE GANDIT PROBLEME DE COMPORTAMENT.... Imi venea sa.i zic femeie esti nebuna??? Si sa plec pe usa.... Poi nici fetita mare care akm are 13 ani si este un copil olimpic la scoala care a vb. La 1 an si la 16 luni ii turuia gurita nu spunea la 2 ani 400- 5oo de cuvinte.... Auzi si probleme de comportament.... Mi.a zis knd sa plec ca daca voi lucra cu ea zilnic sa sufle in fluier, in pene ,in lumanare, sa.si umfle obrajii,, sa.i desumfle in 3 saptamani isi va da drumul la vorba...si sa ma duc apoi iar la ea.... Voi ati mai auzit asa ceva???? Aaa si mi.a zis ca trebuia sa stie si culorile ... .....daca nu cel putin culoarea rosie.. Astept sfaturile voastre.. |
Asa mare tampenie n-am mai auzit, sincer. Si eu am o fetitza de 20 de luni jumate, dar sincer, sunt convinsa ca n-ar fi facut nimic din ce vroia logopeda aia, mai ales daca nu o cunostea dinainte. Si in general la varsta asta ei invata sa faca ceva imitand. Daca fetitza n-a vazut niciodata un fluier, de unde sa stie ea ce sa faca cu el? Iar experienta cu apa si plusurile mi se pare de domeniul fantasticului...
Mami de Laura (14.06.2010) si Mitza Fetitza
Chuny spune:
Psihologul la care ai fost l-ati ales la intamplare sau dupa recomandare? O evaluare nu se poate face intr-o singura sedinta, iar testul pe care vi l-a facut mi se pare putin ciudat. Baietelului meu la testul de 18 luni i s-a cerut sa faca un turn din 3 cuburi, sa puna 3 forme geometrice in cutiile care le corespundeau si l-a observat cum se joaca cu niste figurine. De asemenea ei spun ca la 18 luni copilul ar trebui sa fie capabil sa pronunte 2 cuvinte legate.
Pe mine m-ar ingrijora faptul ca a spus ceva cuvinte si apoi le-a pierdut, ca face crize si musca atunci cand nu obtine ceea ce vrea. Asta vad eu din afara si de departe. Nu m-as mai duce la acelasi psiholog, ci la un altul scpecializat in tulburari de dezvoltare pt a avea o parere competenta. Uneori noi parintii putem vedea o "diferenta" in comportamentul copilului care e dificil de explicat pe un forum. Eu am incredere in instictul matern care simte cand ceva nu e ok. dDr, de asemenea, exista si parinti paranoici, atentie mare la asta. De asta si recomand un psiholog competent cat mai repede si care sa o vada cel putin de 2 ori.
Daca exista suspiciune de autism - fara nicio legatura cu fetita lui Isabe - un logoped poate incepe sa lucreze cu copilul de la 2 ani, in niciun caz nu trebuie asteptat sa implineasca copilul 3 ani sau 4 ani cum zic unii. De la 2 ani se poate lucra cu PECS, de exemplu.
http://www.pecs.com/
aschiutza spune:
Isabe, am o prietena logopeda (ce-i drept aici in Germania) care mi-a povestit ca pt a ajuta copii in perioada de pre-vorbire (adica inainte de a vorbi si corecta greselile de vorbire) iti trebuie o pregatire speciala. In perioada asta ea se uita de exemplu mai mult la cum se misca copilul, daca are deficiente in perceptia spatiului, de aici putind aparea dificultati de vorbire (sunt anumite trepte de dezvoltare a copilului, si anumite lucruri influenteaza dezvoltarea limbajului, de exemplu e important sa aiba perceptia spatiului din spatele lui). Deasemenea se uita la relatia copil-parinte.
Eu ma intreb daca logopedul la care ai fost tu avea acea specializare in copii mici si daca a putut aprecia ce nu poate face fetita ta si ce nu vrea ea sa faca. Deasemenea ce nu stie sa faca.