autism?
Raspunsuri - Pagina 6
diana_jors spune:
Citat: |
citat din mesajul lui AB_AC Abia pe la cinci ani vorbesc cu propozitii de 5-6 cuvinte si folosesc relatii sintactice de tip coordonare simpla si/sau subordonare introduse de : si atunci.... Nu fac inca fraze cu : chiar daca si nici nu fac fraze exclusive... daca x se produce nu se produce Y. |
Unii copii vorbesc mai repede si mai bine, am destule exemple in jurul meu. Al meu e departe de a fi geniu la capitolul vorbire. A fost exact "ca la carte": primele cuvinte la 1 an, 15 cuvinte (fix) la 1.5 ani, prima propozitie simpla la 2 ani... acum are 4 ani, si chiar face propozitii mai lungi de 5-6 cuvinte si fraze complexe de genul celor pe care le dai exemplu. E adevarat, a stat mult la gradinita prin preajma unor copii mai mari (5-8 ani), si a "prins" mult de la ei.
Posibil sa fie adevarat si ce zici tu, dar nu e tautologie
buli spune:
infiorarile astea de la membri ai familiei care nu se vad intre ei cu anii ... ma infioara de-a dreptul.
subiectul asta e de-a dreptul o barfa
Matzaila_81 spune:
Buli, fara suparare dar esti off-topic.
Parerea a fost ceruta in alta problema nu a rugat nimeni sa se comenteze relatiile de familie si cat de mult infioara sau desfioara.
monica70 spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui AB_AC
Domne bravo tie si sa o tina tot asa. Copiii mei nu faceau fraze complete si corecte la 2 ani. As spune ca cei mai multi fac doar propozitii corecte si nici acelea neaparat. Majoritatea copiilor au un vocabular de 150-300 de cuvinte si fac propozitii scurte si invata sa se refere la ei cu "eu" si nu Anuta sau Victoras vrea afara. Sunt in general de tipul : Afara ploua. Azi mancam ardei. Abia pe la cinci ani vorbesc cu propozitii de 5-6 cuvinte si folosesc relatii sintactice de tip coordonare simpla si/sau subordonare introduse de : si atunci.... Nu fac inca fraze cu : chiar daca si nici nu fac fraze exclusive... daca x se produce nu se produce Y. |
Aoleu,nu am vrut sa sune chiar asa cand am scris "complexe" (ce mi-a venit ) ,voiam sa zic cumva ca-s complexe pentru un copil de doi ani nu pentru un profesor universitar Evident ca gramatical de exemplu inca nu vorbeste chiar corect,de exemplu:
"TATI CE FACI, FACI LA MINE SUCULETZ?"
Si alte exemple de fraze :
"MA LIDICI IN BLATE SA VAD SI EU?"
"NU MA MAI JOC,PUN LA LOC MA JOC MAINE CU EL"
"PUN ASTEA SI VIN IMEDIAT"
"LASA-MA-N PACE CA DAU UNA DE NU TE VEZI" (culeasa de la sora-sa )
"AM FACUT O CASA SI DUP-AIA FAC UN COCOS" ( "desena" =magzalea)
Si sora lui mai mare a fost la fel, eu si frate-meu mi-a zis mami ca am vorbit devreme,deci e genetic ... nicidecum genial Asta desi toata lumea intoarce capul pe strada cand il aude vorbind,sau in parcuri dupa ce il studiaza o vreme invariabil ne intreaba cati ani are.
Oricum nu despre asta e vorba aici si oi avea eu incultura crasa in materie de autism (desi asta stiam o ca nu pot imita) , poate n-are autism fetita si bine ar fi,dar ceva tot are.Fetita mea are 5 ani jumate si stiu cum sunt copiii la varsta asta,ca doar o aud zilnic nu doar pe ea ci si pe-altii de varste apropiate.
Sa spui "la multi ani bucatarie" sau altceva de gen e distractiv da,dar in alt context.Si fiica-mea se mai prostea si vorbea uneori ori asa aiurea,dar cu noi si radea dupa-aia de se prapadea ... Dar nu sa te intreaba lumea straina pe strada cum te cheama si sa raspunzi 4-5,sau sa te intrebe altceva si sa ii raspunzi cu numele tau
Chiar credeti ca e asa de glumeata si eventual rade in sinea ei de mirarea celoralti ???
La mancarea care "dureaza o ora" mai e o chestie.La mine nici cel de doi ani nu sta mai mult de 5 minute la masa,zice "GATA NU MAI VEAU,VEAU JOS" (din scaun),impinge farfuria si la revedere,nu-l mai poti convinge.Cum reusesc sa o tina o ora la masa ,fiind si mofturoasa,nu-mi dau seama.Bine nu prea vorbeste,dar macar nonverbal nu protesteaza?
MONI cu DIANA (01.01.2006) si TUDOR (14.08.2009) www.dropshots.com/DIANATUDOR" target="_blank"> POZE
"10% din viata este rezultatul a ceea ce ni se intampla, 90% este decisa de modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla"
monica70 spune:
citat din mesajul lui buli infiorarile astea de la membri ai familiei care nu se vad intre ei cu anii ... ma infioara de-a dreptul. |
Mai si eu fac parte dintr-o familie extinsa cu relatii foarte stranse,dar uite ca mai exista si situatii de alt gen.De data asta matusa e in alta tara probabil de ani buni,de ce n-ar ingrijora-o ce-a aflat despre nepotica - asta chiar daca n-a vazut-o de mica? Pai si de un strain iti pasa,darmite de o ruda apropiata,normal ca ar vrea sa faca ceva sa o ajute ,de-asta ne-a si cerut sfatul!
Parintii nu intotdeauna isi dau seama ca nu e ceva in regula.Uite de exemplu mami avea o angajata vanzatoare si cand micutul ei avea cca 9 luni cred ,l-a lasat odata o ora cu mami ca nu avea cu cine.Atunci mami a observat ca baietelul nu se putea sprijini pe picioare, a luat-o "tare" gen "mai fata vezi ca nu e in regula,mergi neaparat la medic" , a urmat vreun an si mai bine de kineto-terapie si baietelul a umblat perfect dupa aia.
MONI cu DIANA (01.01.2006) si TUDOR (14.08.2009) www.dropshots.com/DIANATUDOR" target="_blank"> POZE
"10% din viata este rezultatul a ceea ce ni se intampla, 90% este decisa de modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla"
buli spune:
citat din mesajul lui monica70 Uite de exemplu mami avea o angajata vanzatoare si cand micutul ei avea cca 9 luni cred ,l-a lasat odata o ora cu mami ca nu avea cu cine.Atunci mami a observat ca baietelul nu se putea sprijini pe picioare, a luat-o "tare" gen "mai fata vezi ca nu e in regula,mergi neaparat la medic" , a urmat vreun an si mai bine de kineto-terapie si baietelul a umblat perfect dupa aia. |
impecabil!
nu a gasit niste straini cu care sa comenteze superior "situatia"
Matzaila_81 spune:
Vad ca asta e boala grava pe DC sa se inceapa un subiect si sa se posteze nu ca raspuns la ce a scris membrul respectiv ci comentand modul in care a pus problema, virgula, tonul si asa mai departe.
monica70 spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui buli
impecabil! nu a gasit niste straini cu care sa comenteze superior "situatia" |
Mai nu mai fi asa rea ,eu chiar nu cred ca e o barfa. Presupun ca tocmai de-asta s-a ferit sa ii spuna direct fratelui ,ca sa nu fie acuzati bunicii ca i-au "barfit-o" ei pe nepotica,ea nevazand-o live.Nu zic ca e normal sa nu fie relatii stranse intre rude asa apropiate,dar asta nu inseamna ca aducand in discutie situatia aici vrea "sa faca pe superioara".La multe topicuri apar fete ce aduc diverse acuzatii asemanatoare cu a ta si asta nu face decat ca deschizatorul topicului sa se simta jicnit,ranit,dezamagit si sa ceara inchiderea subiectului ... si asta nu ajuta pe nimeni,dimpotriva.Parerea mea e ca daca poti sa ajuti, ajuta cu idei,nu aduce acuzatii gratuite .Nici daca te cunosti de ani de zile cu cineva nu poti ghici ce si cum gandeste ,darmite sa il cataloghezi dupa o simpla postare pe un forum.
Na acum poti zice si de mine ca fac pe superioara (eu de obicei evit sa ma contrazic pe DC,stau in banca mea si rumeg)
buli spune:
si, daca sora nu poate ghici cum reactioneaza fratele, cum ar putea ghici forumistele?
Monica, acu serios, chiar am recitit din urma si imi pastrez parerea. nu dau citate ca nu are rost.
parerea mea e ca daca vrei sa rezolvi o problema o abordezi in sensul rezolvarii ei, nu o comentezi.
iar la comentatul despre copiii altora sunt chiar sensibila, recunosc