Banii "la comun"

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns babyblue spune:

selene, nu te supara, dar si eu sunt de acord cu rufus. adica chiar nu inteleg cum vine sa punem sume egale si diferenta sa fie bani deoparte.
pai dc eu intr=o luna, am chef sa mi iau ceva, care depaseste banii comuni, iar sotul sta cu diferenta la tescherea ca nah, el are mai mult?? sau poate vreau sa iau ceva la copil? sau poate vreau sa mi iau un parfum, o bijuterie sau puii mei, ma duc la o sindrofie si tre sa iau un cadou mai scumpicel?


dc eu, sa zicem, am 1500 ron salariul si sotul are, sa zicem 3500 ron, trb sa punem egal la comun, adica cat? cum stabilim? eu 10 mil si el 10? pai nu mi se pare corect. n-ar trebui sa punem procentual? 30% din salariul fiecaruia? sau cum naiba calculam cat ii revine fiecaruia sa puna? dupa ce criterii? eu am fatza de fraier si pun mai mult sau eu sunt smekera si te fac pe tine?


ca dc punem egal, eu as ramane cu mult mai putin decat el si poate nu mi covine sa stiu ca el are in plus in timp ce eu ma frustrez si nu mi cumpar oja sau mai stiu eu ce, ca pun egal cu el. sau eventual dc e baiat bun, tre sa ma milogesc nitel de el, sa prestez un numar in plus, ca sa mi dea si mie de o atentie, o maslina...

as proceda asa, doar dc am castiga fix la fel. de asemenea, eu dc as castiga mai mult mi s-ar parea josnic sa stau cu banii la tescherea, diferenta aia si al meu sa umble rupt in fund ca n-are sa mi dea.

ca bani deoparte pt zile negre, poti pune si DUPA ce s=au pus toti banii la comun, s-au platit toate cheltuielile casei/copil/mancare/nevoi parteneri si ce ramane din banii comuni ii duci la banca sau la saltea.

stiu ca sunt cupluri care functioneaza f bine pe principiul asta, pun sume egale de bani, eu stiu sigur ca nu m-as simti confortabil in formula asta. desi si noi avem fiecare cate o suma de buzunar, mai mult sau mai putin egala, dar 90% din bani se duc in plicul comun si i administram impreuna, iar sumele de buzunar, la o adica si fara discutii se realoca pe nevoi, dc depasim plicul comun.

eu de ex acum sunt in maternal. toti banii mei sunt cei veniti din indemnizatie. sotul are salariu+ banii din firma noastra, la care eu nu mai muncesc, deci nu mai produc.ce ar insemna sa i tina el pe toti si eu sa am doar indemnizatia. as divorta, cred. el vine cu toti banii produsi si i pune la fel ca intotdeauna in plicul din casa. ba si dc face un ciubuc in plus, ii declara, sau ma anunta de ei si ma roaga dc poate sa i pastreze pt x nevoie personala. si evid, ca niciodata n-au fost discutii.



_

Mami de Iustin-Andrei (18.07.2011)
Doamne Doamne, te rugam ai grija de noi....


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Selene_Bunny spune:

babyblue, asta cu "vreau sa imi iau ceva" deja este f. particular, depinde de fiecare femeie. Eu nu sunt genul asta, chiar nu pot comenta nimic aici.

Copilul este responsabilitatea amandurora.

Da, dupa principiile noastre, asa merge treaba, suma pusa "la comun" de fiecare este aceeasi si se stabileste in functie de salariul mai mic. Suma, nu procent. Nu am avut pana acum probleme de genul "eu sunt mai fraiera, el este mai smecher".

Citat:
ca dc punem egal, eu as ramane cu mult mai putin decat el si poate nu mi covine sa stiu ca el are in plus in timp ce eu ma frustrez si nu mi cumpar oja sau mai stiu eu ce, ca pun egal cu el.


Asta cu frustrarea, iar nu pot comenta, pentru ca eu nu sunt genul care sa spuna, conform exemplului tau, "bine ca ai tu sute de lei in portmoneu si eu n-am bani de oja". Eu nu folosesc multe lucruri folosite de alte femei, si aici includ chestiile "de frumusete". Nici nu merg la coafor, manichiura, pedichiura, nu ma vopsesc, nici macar acasa, nu ma duc la salon de epilat.

Crezi ca eu pe-al meu l-am lasat vreodata sa umble "rupt in fund"? Sau invers?

Citat:
ca bani deoparte pt zile negre, poti pune si DUPA ce s=au pus toti banii la comun, s-au platit toate cheltuielile casei/copil/mancare/nevoi parteneri si ce ramane din banii comuni ii duci la banca sau la saltea.


Da, corect.

Citat:
ce ar insemna sa i tina el pe toti si eu sa am doar indemnizatia


Ar insemna ca nu mai sunteti o familie. Tocmai ca NU despre astfel de scenarii vorbeam. Si D. vine cu toti banii si mi-i pune pe masa, "uite, aici este suma X, hai sa vedem ce avem de platit".

Edit: eu nu ma simt confortabil stiind ca el suporta, acum, toate cheltuielile. La fel de inconfortabil m-as simti daca am aplica procentul, cum ai sugerat tu. N-ar mai fi egalitate.

Blogul meu - de la noi, pentru ei!

Bazar general - fiecare implicare conteaza!

Lucrusoare de vanzare...




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns babyblue spune:

nu te supara ca te intreb, dar tu nu folosesti produse cosmetice si nu te duci la coafor ca asa vrei tu, sau esti fortata de ceva anume?

nu stiu ce sa zic, e ok sa fie egalitate si nimeni sa nu stea pe spinarea nimanui, dar totusi mi se pare usor dusa la extrem chestia asta cu suma fixa si egala, in ideea in care eu dc as fi cea cu salariul mai mic, m-as simti dezavantajata de situatie dc banii care mi-ar ramane mie pt cheltuielile personale nu mi-ar ajunge. dc mi-ar ajunge, ar fi super ok si as fi de acord cu situatia.

dar dc suma ramasa nu mi-ar ajunge pt ceea ce mi doresc si aici n as fi absurda, sa mi doresc telefon cu diamante sau mai stiu eu ce...sa mi ajunga de ex pt tot ce mi ajungeau banii inainte sa ma marit, sau whatever, suf cat sa nu ma frustrez, mai ales dc as stii ca eu ma privez de un confort, iar el are bani la tescherea si nu e dispus sa ma faca fericita, ii tine pt ca sunt ai lui si nu intra in suma comuna. de aici mi s-ar rupe filmul. adica sigur as scadea suma fixa, astfel incat sa mi ajunga si pt mine si sigur suma comuna nu ar mai ajunge pt copil si casa si ia uite cum s-ar ajunge la scandal- scandal pe care eu l-as face.:)

mi se pare ca situatia asta merge f bine cand ambii parteneri dispun de f multi bani si e ok sa puna o suma comuna, egala, pt cheltuielile "minore" ale casei, pt ca oricum fiecare ramane apoi cu o suma considerabila pt a-si satisf poftele.

nu cred ca merge atunci cand ai bani putini.

nu stiu ce sa spun pt ca n-am trait situatia asta. in prima mea casnicie, aveam salarii f mici amandoi si puneam toti banii la comun si ii dramuiam cum puteam. nu ne am certat niciodata de la bani.

iar in casnicia de acum, barbatul meu inca de cand eram prieteni, era genul care "baga bani in mine", din proprie initiativa, dc ma auzea ca m-as duce la coafor sau mi-as lua niste haine, dar n-am bani, imi dadea cardul lui sau bani in mana, ba chiar el ma incuraja sa ma duc la coafor, manichiura,sa mi iau ce haine vreau, la modul ca ma incuraja nu doar din vorbe, adica imi dadea bani pt asta. nu mai zic ca platea restaurantele toate, practic eu ca iubita lui n-am cheltuit decat ce bani am vrut eu, in rest el a platit tot, restaurante, excursii, etc. dupa ce ne-am casatorit am dispus cum am vrut de banii lui. acum situatia este diferita pt ca avem afaceri impreuna si facem banii impreuna. si muncim cot la cot.(ma rog, inainte sa nasc).




_

Mami de Iustin-Andrei (18.07.2011)
Doamne Doamne, te rugam ai grija de noi....


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns babyblue spune:

ai spus ca sotul tau vine si pune pe masa suma x, egala cu a ta si spune hai sa vedem ce facem cu banii. si dc de ex, banii astia se termina si tu vrei sa mai iei ceva pt casa, copil, sau pt tine. banii tai nu mai sunt, cum procedezi? ii ceri lui din ce i-a ramas? el ce spune? iti da?
sau ce faci? te abtii sa mai iei orice altceva depaseste suma comuna?

chiar sunt curioasa...

_

Mami de Iustin-Andrei (18.07.2011)
Doamne Doamne, te rugam ai grija de noi....


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Selene,
eu am inteles ca tu stai acasa cu copilul. De ce nu calculati costul gradinitei sau al bonei si sa puna sotul jumate din suma la comun, ca tu lucrezi de jumatatea ta. Aveti si liste cu treburile casei, cine ce face? Tineti cont si de munca neplatita pe care o face fiecare pentru casa? Ca asa ar fi corect. Daca nu tineti cont de munca neplatita, sistemul asta e dezavantajos pentru femeie, pentru ca in general femeia face mai multa treaba neplatita in casa si castiga mai putin. Deci barbatul face mai putina treaba in casa, pune aceasi suma cu femeia si ii raman si bani de buzunar. Nu mi se pare corect.

La sotul meu in familie fiecare cu banii lui si ei sunt nemultumiti ca la noi e la comun . Ca ar fi mult mai usor sa-i ceara bani din 'banii lui' dar asa trebuie sa treaca si pe la mine sa aprob si nu le convine .

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Selene_Bunny spune:

babyblue, asa am fost dintotdeauna, f. f. rar am folosit machiaj, nici nu stiu sa ma machiez, nici nu stiu ce produse mi se potrivesc, si chiar daca as sti, tot nu le-as folosi, ca nu e in firea mea asta. Uite, am primit de la cumnata mea un set de... nici nu stiu ce, parfum si deodorant, cred, sta in camara, nedesfacut, de cel putin 1 an. Il tin ca imi aduce aminte de ea.

Inteleg ce spui, in privinta dorintelor. Dorintele mele personale, adica de care sa beneficiez strict eu, fara sa impart cu D. sau Daria, sunt rare.

Iar pofte... noi nu prea avem, acum, de cand situatia financiara s-a dezechilibrat. Asa, cate o ciocolata, o doza de bere fara alcool, o sticla de suc negazos... Cam astea sunt. Si nu zilnic, nici macar saptamanal.

Suma X = tot salariul, nu suma egala cu a mea. Ma lasa pe mine sa gospodaresc banii.

Ii cer, da, si imi da, da, dar am grija si pentru ce cer. Nevoia te invata, vezi ca si allinta a spus ca poti trai decent cu 2.000 de lei/luna, 3 persoane, si face si economii.

bird70, n-am inteles ce ai vrut sa spui cu costul bonei/gradinitei. Eu ma ocup de casa, bineinteles, insa sunt si zile in care il rog sa spele el vasele, sa spele el pe jos in bucatarie/hol, sa dea el cu aspiratorul. Fiindca am si zile in care intervine rutina sau ma simt prea obosita. Sau vine singur si imi ia vasele din mana si imi spune sa plec de acolo.

Adevarul este ca inca n-am intalnit un barbat care sa faca treaba in casa la fel de bine ca o femeie. Inca n-am reusit sa inteleg de ce, daca in chiuveta sunt 5 farfurii de spalat, le spala fara probleme, dar daca biberonul murdar al copilului este pe frigider, in stanga chiuvetei (la noi) sau pe aragaz (in dreapta chiuvetei, la noi) este inca o oala murdara, pe astea nu le vede.

Sau de ce, daca copilul s-a jucat cu cuburile, el strange cuburile de pe covor, dar nu-i da prin minte sa se uite si sub pat, ca sa vada daca n-au ajuns si pe acolo cuburi - cum se intampla de multe ori.


Blogul meu - de la noi, pentru ei!

Bazar general - fiecare implicare conteaza!

Lucrusoare de vanzare...




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sanziana27 spune:

Noi procedam asa: eu fac lista cu cheltuielile;rate, facturi, gradinita, abonamente. Intra banii castigurile fixe cam in aceasi data si incepem sa platim in functie de data scadentelor, in a a2 a parte a lunii mai intra bunusurile sotului (se duc iar pe rate, facturi care au scadenta in jurul acestei date)
Diferentele care ne raman ii cheltuim in functie de nevoi: cosul zilnic; daca avem ceva planificat (de exemplu revizie masina in lunaX sau la kmX atunci adunam din timp cate putin, cat putem sa nu fie efortul foarte mare in luna respectiva sau mai amanam)
Eu sunt de principiu ca toti 4 suntem egali si la cheltuieli: si copii au nevoie de pasta de dinti speciala, cosmetice si sotul si eu.Niciunul nu suntem extravaganti, amandoi intelegem cand trecem prin perioade mai dificile, dar nu sarim calul cand stam mai bine cu banii, adica sa-i tocam ca acum avem. Si atunci tot lista de prioritati avem si surplusul il punem mai degraba in plicul pt concediu sau adunam pentru cate o investitie sau vreo schimbare de obiect de prin casa.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oana_lex82 spune:

Mama, oricil ce zice Selene_Bunny, no offence , dar sa stau si acasa sa fac contabilitate pt mine ar fi prea mult...La noi banii sunt la comun ( adica la mine in general, fiindca eu ma ocup de plata facturilor, de mancare si nevoile copilului/casei/sotului si ale mele)...Cand vine ziua de salariu banii sunt adusi acasa, numai banii mei sunt pe card asa ca, cardul sta la mine, dar asta nu inseamna ca aia sunt banii mei...Eu de cand am copilul de fiecare data dupa ce platesc toate facturile si cumpar mancare si altele iau ceva si pt copil, nu ma pot abtine..Sotul munceste si in plus, in afara serviciului si automat mai are un venit in plus..dar banii aia ii pune el deoparte tot pt noi, pt ca din acei bani mergem in vacante, platin tratamente pt copil daca e nevoie,mai cumparam cate ceva in casa Etc..aia sunt la noi banii albi pt zile negre...Dar daca fereasca Dumnezeu raman fara bani pana la urmatorul salariu el imi da de fiecare data din acei bani stransi de el, fara sa comenteze si sa intrebe pe ce am cheltuit sau urmeaza sa cheltui...Eu zic ca am alaturi barbatul perfect pt ca niciodata nu m-a retinut in a-mi face vreo placere, dar stie ca eu sunt ff corecta si intai platesc datoriile si cumpar cele necesare pt casa si daca mai ramane ceva pe urma mai vad ce fac..Dar in ultima perioada(de cand a aparut copilul) cam pt el cheltui cel mai mult lunar

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Selene_Bunny spune:

babyblue, rememorand schimbul de mesaje de aici, mi-am adus aminte, ca, totusi, in facultate am ajuns si eu la un coafor. Cum am ajuns? Dadeam meditatii si mama unui baietel lucra acolo, la acest coafor, ea m-a "imbiat" de mai multe ori sa vin sa ma aranjeze, si, pana la urma, m-am dus. Pe vremea aceea, aveam parul lung, bogat si cu onduleuri naturale. Asa, m-am dus si m-am vopsit blonda. Na, odata pornita pe drumul asta, cat am stat in Cluj, tot am mai fost pe la ea, aveam parul cand mai scurt, cand mai lung, odata am fost si roscata, cu parul scurt, scurt (nu mi se potriveste)... Pe urma am plecat din Cluj si ma vopseam acasa, se ocupa mama de "muruitul" meu. Pe urma, D., cand am ajuns sa fim impreuna. Insa, in timp, parul meu s-a degradat. Daca, inainte, era bogat de il cuprindeam cu doua maini cand il strangeam in coada, acum pot sa-l cuprind cu doua degete. Si carliontii s-au stricat. Iar in 2008, prin vara, saracul meu par a ajuns intr-un hal fara de hal. Firele s-au lipit unele de altele, formand o... peruca oribila, ca lana de oaie tocita, in partea de sus a capului. L-am rugat pe D. sa bage foarfecele, si asa s-a terminat aventura parului vopsit. N-am mai avut ce face, decat sa-l las sa-si revina, desi nu mai avea nicio forma, in varful capului era tare scurt, la ceafa era mai lung... Asta a fost.

Din 2008 si pana acum, o singura data am "poftit" la suvite blonde (parca anul trecut?), pentru iluminare. Si am fost sa mi le fac, am zis ca n-o sa coste asa mult, ca nici parul lung, lung nu-l mai aveam. Pe ma-sa, au costat 100 de lei, de mi-a trecut pofta de aranjaturi. Asa ca am mers doar pentru tuns varfurile, cred ca de vreo 2 ori.

Blogul meu - de la noi, pentru ei!

Bazar general - fiecare implicare conteaza!

Lucrusoare de vanzare...




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CorinaDani spune:

selene, pe termen mediu ar trebui sa luati in calcul si urmatoarea varianta : au anuntat recent in mass-media ca la Constanta va fi deschisa o mare fabrica de telefoane, al treilea producator mondial de telefoane mobile - o fima din China - are acest proiect.
poate nu ar fi rau sa va interesati din timp, sa vedeti cand demareaza lucrarile de constructie, cand se fac recrutarile si instruirile, poate reusiti sa va mutati si sa va angajati amandoi acolo, tu ai avantajul cu traducerile (cunoasterea uneia sau mai multe limbi straine), sotul tau a facut si acel curs de inspector protectia muncii. pana va incepe efectiv activitatea, mai dureaza probabil cateva luni, timp in care Daria mai creste, va puteti interesa de locuinta, gradinita, etc.

Mergi la inceput